Ahojte. Máme 14 ročného psíka. Je to náš prvý psík, vlastne prvé a jediné zvieratko,nikdy sme o žiadneho neprišli, tak sa posledné dni zamýšľam, ako to bude, keď odíde. Posledné roky mal už viacero zdravotných problémov, pred 6 rokmi bral dlhodobo ATB a odvtedy má už problémy s trávením, tiež máva opakované zápaly a je už úplne hluchý. No napriek tomu bol ešte donedávna úplne vitálny, tešil sa na každú vychádzku, behal ako splašené šteňa. Posledný rok výrazne pochudol a už nesprintuje ako pred tým, posledné dni len leží, bez záujmu ísť von. Aj potrebu už pár krát spravil vnútri, čo sa mu predtým nikdy nestavalo. Vybehne ľahko, no späť po schodoch nevládze, padá, treba mu pomôcť. Zadné laby sa mu podlamuju... Začína to byt zlé. Nezdá sa mi, že by mal bolesti, nekňučí, je kľudný ...
Je podľa vás sebecké to nechať na "prírodu " a počkať, kým sám neodíde? Alebo je lepšia možnosť eutanazia? Ako si môžme byt istí, že už je preňho lepšie odísť? Zdá sa mi to kruté, no možno nechať ho v bolestiach umierať je oveľa viac kruté. Ako budeme vedieť, že už je čas?
Pred rokom mal väčšiu prehliadku a testy na veterine, vtedy sa dr čudovala, že na jeho vek, je vo veľmi dobrom zdravotnom stave a odporučila mu nové doplnky, ktoré užíva.
Aké máte prosím skúsenosti, hlavne so psikmi väčšieho vzrastu? Neviem, ako to bude prebiehať a bojím sa, že sa nerozhodne správne, keď príde ten čas
pokiaľ psík nemá bolesti, dokáže si prejsť na potrebu a žerie, tak by som ho ešte nedávala uspať. Ak by viditeľne trpel, že by ti ho bolo ľúto, tak by som zavolala veterinára.
Mne už toto príde ako výrazne zhoršená kvalita života. Ale ja nie som tak veľmi naviazaná na zvieratá. Takže chápem ľudí čo sa rozhodnú nechať to na prírodu.
To proste zistis… nechcem popisovat, ako to prebiehalo u nas, v podstate sa to ani neda opisat, ale jednoducho sme vedeli…
Jesť vladze, aj keď to v sebe dlho neudrží, ale neviem si ho predstaviť, že by odmietol jedlo , či pamlsok. Bol to nás miláčik 14 rokov, neviem si predstaviť, ako sa s ním raz budeme musieť rozlúčiť, pozrieť mu do očí naposledy... ale žiaľ posledné dni svedčia o tom, že sa to blíži.
Keby je v takomto stave , ešte by sme to s nim zvládali, pomôžeme mu von i dnu, no bojím sa, že to pôjde už rýchlym tempom k horšiemu
zober ho k veterinarovi nech pozrie srdce, pluca ci nema nador niekde a rozhodnes sa.Odkedy sme to prezili uz nechceme psika
Nechaj to na prírodu. Prajem veľa radosti so psíkom v zdraví!
Ahoj my sme mali 17 rokov kocúra od môjho skorého detstva jeho čas nastal ked mu začali zlyhavať obličky ja som bola v tom čase chora, on mal už bolesti lebo mnaučal Zobrali sme ho k veterinarovi a ten nam ho uspal lebo už nevladal nič. Ale doteraz si vyčítam že som ho dala uspať .. už aj tak bolo neskoro odišiel by už sám do pár hodín. Dlho som mavala nočné mory a vyčítala si že sme mu nevedeli pomôcť inak. Predtym sme nevedeli že je tak chorý lebo normálne jedával.
Ale ty máš zatial psa v ako tak dobrom stave ak by ti odmietal jesť alebo nemohol by už chodiť treba sa s veterinarom poradiť či je potrebne uspatie zatial sa onho starajte ako doteraz.
My sme to nechali na prirodu. Posledne mesiace bol slabsi a slabsi,podlamovali sa mu nohy. Posledny tyzden menej jedol a posledne dva dni nic nejedel a den pred smrtou zvracal. Nastastie sa dlho netrapil. Keby knucal od bolesti,tak asi ho dame utratit. Nastastie odisiel prirodzenou smrtou. Nas mal tiez 14 rokov,ked odisiel a tiez sa veterinar cudoval,ze sa dozil takeho veku. Presne tieto otazky som si ja kladla,ako zistim,kedy ho dat utratit,ci sa uz netrapi,ci je uz cas. No ja som ho nechcela dat pokial naozaj neknucal od bolesti. Podla mna to nie je sebecke nechat ho odist,ked pride jeho cas. Pre mna bolo nepredstavitelne dat ho utratit.
čas je ked psik trpi. aj veterinari niektori tak rozhoduju, ze povedia ze nedaju injekciu koli tomu ze je v zlom stave ak netrpi...
Nasa bola celkom svizna takmer do posledneho dna. Samozrejme mala pred tym kadeco, ale vzdy sa z toho dostala a nijak ju to nepoznacilo. A 2 dni pred odchodom prestala jest, ledva sa napila, nechodila vykonavat potrebu... proste zo dna na den navzdy odisla. Mala 16 rokov. Podla mna je tazke urcit kedy TO nastane.
Ja nie som fanúšik eutanázie, ak ide o bežnú starobu Za som iba ak napríklad ide o rakovinu v konečnom štádiu s veľkými bolesťami, kde ani lieky už nezaberajú a je to len o tom, či sa pichne injekcia alebo bude trpieť ešte pár dní v bolestiach a aj tak odíde. Ak to psa už nebude baviť, ver, že to vzdá aj sám, prestane žrať a tak a odíde.
Zatiaľ by som skúsila vyšetrenie od veterinára, nech zistí, aké problémy má a uľaví mu nejakými liekmi. Ak má problémy s pohybom, tie môžu súvisieť aj s problémom ovládať stolicu a tak, možno na chvíľku pomôžu protizápalové alebo podobné lieky. (aj na pohyb aj na vyprázdňovanie)
Necitam komentare, moji rodicia dali uspat ich koliu, mala takmer 13 rokov, teda bol to psik. Bol tak ako pises, dokonca ked mal ist von, vrcal na kazdeho lebo sa nevladal zdvihnut a potreba tiekla... uz to bolo utrpenie...
Podla opisu by som odhadla, ze uz je cas, ked pes nevladze vonku a pod. Mnoho veterinarov ti povie, ze pes vie bolesti "utajit", az kym nie su velmi zle. Takze na nejake knucanie by som sa nespoliehala. Pomala chodza nemusi byt len preto, ze nevladze, ale prave pre bolesti. Ak prestane zrat, je ozaj ze. Skocila by som znova na vysledky, pretoze rok je uz dlha doba a podla toho uvidis, ci tam nezlyhavaju organy. Je to v poriadku, eutanazia, ak je uz ozaj potrebna. Ked si uz psik vobec svoj zivot neuziva, iba preziva....
ahoj, asi je cas sa s nim rozlucit, myslim myslienkovo. sadni si k nemu, povedz mu co k nemu citis, a ze sa s nim lucis. je jasne, ze si pri tom poplaces.
moj bol sice maly psik, mal 16 rokov, uz bol slepy a hluchy, boleli ho klby a mal problem s vyprazdnovanim, ale pokym bol spokojny, tak som neriesila. zacal sa ale horsit, posledny tyzden som videla ze ma bolesti, nechcel zrat a videla som ze uz trpi. tiez som chcela aby v klude uhynul, videla som, ze sa trapi, blizil sa vikend, tak som sla k veterinarovi. bolo to asi moje najtazsie rozhodnutie v zivote, ale nechcela som aby sa trapil.
pokial nema bolesti a stravuje sa nechala by som to na prirodu .. podla mna eutanazia len ak by to so zvieratom bolo naozaj zle ..moja baba tiez uz starsia obcas emenetna a chodit uz nevladze-ale je len stara to neznamnea ze ju utratim ... ani dedkov a babki neutracame len za to ze su stary a chorlavy
Príde jeho čas pokiaľ vidíš že zo života má už len trápenie. Náš psík mal nádor na bruchu a nakoniec sa mu rozrastal čím viac tým ďalej. Behom pár dni “kľakol” a nemohol chodiť, kvôli bolestiam + mal epileptické záchvaty. Vedeli sme že prišiel jeho čas..
Myslím,že čas ešte nenastal ale isto sa blíži, ak nie je pes ešte apaticky ešte by som počkala....
My mame 15 rocnu fenku. V min roku bola otravena, 8 dni nejedla a dostala sa z toho. Mala robene vysledky z krvi, vsetky boli 5x nad normu, ale nedali sme ju utratit. Veterinar neveril. Celkom je este bystra, tazsie vyjde po schodoch a je hlucha. Ak je vonku, steka bez prestania bez dovodu. Je to obtazujuce, preto ju mame v predsieni.
Náš mal 17 rokov,keď odišiel sám. Bol takmer hluchý, slepý, vonku na potrebu sme ho nosili. Veterinár ho chcel už dávno utratiť. Kým sa netrápi, nemá silné bolesti nevidím dôvod dať ho utratiť.
kym este je, chodi na prechadzky, este nie je ten cas....uvidis mu to na ociach...ked bude odmietat potravu, nebude pit, bude apaticky ...