Ako zazimovať figovník?

pele
8. nov 2021

Ahojte, chcela som sa opytat, ci tu niekto nepestuje figy a nevie mi dat konkretne rady, ako zazimovat stromcek na zimu. Prve dve zimy sme ho vykopali a dali do vnutra, uz je vacsi, neda sa to. Jeden nam vonku obaleny len vrecom zamrzol. Nerada by som prisla aj o tento, ale netusim, ako ho mam obalit spravne. Neporadi niekto, kto ma skusenosti?

nika1971
8. nov 2021

my mame figovnik nasadeny pri dome, takze ho chrani...minuly rok sme ho omotali takou bublinkovou foliou...tento rok to uz robit nebudeme, nakolko je uz poriadne zakoreneny...otec pestuje figovni roky...cca 30 rokov...je to obrovsky ker, nerobi s nim nic...obcas, ked je tuha zima, nieco vymrzne, ale od korenov pusti nove vyhony a je v pohode

trema
8. nov 2021

Neviem, aky je velky, my sme zabalili rastliny do ochrannej textilie proti mrazu, uvidime, ci to pomoze

fatima99
8. nov 2021

my sme davali na spodok listy a obalit ho do bublinkovej folie pripadne sa da aj izotermicka folia kupit. Otec ma figovnik a viem, ze takto to robi kazdy rok a teda dari sa mu dobre, nestalo sa zeby zamrzol.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
8. nov 2021

@viestta prosím ťa,zať má figovník prvý rok vo velkom kvetináči,stiahol ho dovnútra,listy mu opadalí všetky,len konáre ostali,je to ok? a držať ho na svetle či v prítmí?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrea_ff
8. nov 2021

@viestta a s olivovnikom nemate skusenost? Rada by som bola, keby prezil. Mam ho v cerepe a nemam zimnu zahradu, ani sklennik.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcellka32
8. nov 2021

Naša figa ešte rodí 🤦, potom sa ostriha (vyzerá ako strom) a zabali do papiera na celú zimu

mpg
8. nov 2021

@janinah Ja som doniesla figovník asi pred 5 rokmi a zasadila som ho do záhrady, prvý rok som ho obaľovala, potom začal rásť veľmi rýchlo, vyrástli mu dosť silné 2 kmienky a ešte aj ďalšie, tak som z nich aj odstrihla, lebo zaberal veľa miesta (ani som ho už nijako nechránila a prežil) a aj tento rok dosť vyrástol a aj nové mu vyrastajú (ani ho nejdem nijak zabaliť), ak niečo z neho zamrzne aspoň nebude taký rozsiahly. Ja som ho chcela zrezať, ale mužovi sa páči taký, tak som to nechala. Takú slabšiu zimu ako je na juhu SR znesie.

pele
autor
8. nov 2021

@nika1971 dakujem, ak bublinkovou foliou, tak cely dookola, od zeme az po vrch, alebo nejaka cast trci von? Prudi nejak dovnutra vzduch, ci je to hermeticky uzavrete?

pele
autor
8. nov 2021

@viestta dakujem. To mulcovanie to znamena, ze ho zahrniem listami do vysky 25cm? Tu netkanu textiliu myslim, ze mam, zda sa mi to tenke, bude to stacit vo viac vrstvach? Uz pod to nedam nic? A uplne od spodku od tych listov mam zacat az po vrch?

pele
autor
8. nov 2021

Dakujem vam vsetkym. Ak nahodou by ste mali fotku toho, ako bol vas obaleny, nezavesili by ste ju sem, pripadne poslali do spravy?

pele
autor
8. nov 2021

@mpg do coho si ho obalovala? To som aj ja pocula, ze neskor to uz bude ok, len prezit tieto prve roky.

pele
autor
8. nov 2021

@marcellka32 vdaka. Ako do papiera, len dookola celej koruny, alebo nejak zvlast konariky balit? A v akej vrstve papier?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
8. nov 2021

@pele Myslela som, že bývaš niekde pod Tatrami. Ale vidím, že Bratislava. Ja bývam v Miloslavove, figovníky mám dva. Nikdy som s nimi na zimu nič nerobila a nikdy im nič nebolo. Jeden sme dlho mali v črepníku, ten som na zimu dávala dnu, ale odkedy je vysadený vonku, nič extra s ním na zimu nerobím.

zuzanaam
8. nov 2021

@viestta s tým mulčovaním by som bola opatrná. My sme tak o figovník prišli, teda na ten rok, potom obrašil. Zožrali ho myši. Veľký ker s hrubými konármi, poohlodávali kôru dookola.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanaam
8. nov 2021

@viestta tak ono je to logické, aj myši sa v zime držia v teple. Mulčovali sme konkrétne slamou, spodok kra sme prihrnuli vysokou vrstvou. Potom som čítala, že na zimu sa odporúča mulč max. 10 cm hrubý, presne z tohoto dôvodu. A asi by som si to ešte poistila konármi z tuje, dávajú sa ako repelent na hlodavce do nemeckej kopy.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nika1971
9. nov 2021

@andrea_ff olivovnik dat niekam do pivnice, kde staci aj trocha svetla...alebo niekam do domu, kde nekurite a je okolo 10 stupnov...polievat len trochu raz za mesiac aby nevyschol

nika1971
9. nov 2021

@pele bublinkovu foliu das co najnizsie k zemi a obtocis spagatom...vrch je volny a moze z neho aj trcat figovnik

nika1971
9. nov 2021

moj otec pestuje figovnik, oleandre, rozne citrusoviny, ako pomarance, citrony, mandarinky, bobkovy list...vsetko to ma cez 30 - 40 rokov...od jari do jesene su vonku v crepnikoch, na jesen ich da do pivnice kde je male okienko a polieva raz za mesiac...

andrea_ff
9. nov 2021

@nika1971 bohuzial, take miesto v dome nemame. Garaz mame zvlast a teda tam je menej, ako 10stupnov. Preto ma to trapi trochu.

nika1971
9. nov 2021

@andrea_ff tak to stiahnite do domu...kludne to moze byt aj dnu...ako bytova rastlina...podla mna to problem nie je...stale lepsie ako to nechat zmrznut...

zuzanaam
9. nov 2021

@andrea_ff ak tam máte svetlo tak menej ako 10 stupňov sú ideálne podmienky na zimovanie, olivovník by mohol prežiť aj menší mráz. Takisto figy, tie sa dajú zimovať aj potme.