Ako zachrániť vyliahnuté kuriatko?

liviafazekasova
3. jún 2022

Ahojte, viem že to asi sem nepatrí ale potrebujem pomoc. Vyliahli sa nám kuriatka 5 bez problemov sú so sliepkou pekne papajú pijú. Lenže jedno ešte nebolo celkom vyliahnuté ale sliapka sa už starala o ostatné ani si chuderku nevšimla. Pomohly sme jej sa vyliahnúť (asi ske nemali ale berte tak že prvý krát sa nám takéto stalo). Ale je slabá len leží nechce papať ani piť dala som ju do krabice po zakrývali ale vyzerá že je aktívnejšia po cca 3 hodinách od vyliahnutia. Podľa vás čo mám robiť? Mám ich vrátiť k ostatným alebo mam počkať kým sa aspoň na toľko vschopí že sa postaví??

alguno
3. jún 2022

Určite počkať, daj ho na chvíľku von pri mamu, ale buď stále pri ňom. Keď mu dávaš vajíčko, používaš pri tom ukazovák? Vieš čo myslím,že? Prstom mu ukazuješ ako by ho učila mama papať...plus piť vodičku. Ide o to, aby mal kontakt s mamou a súrodencami, párkrát za deň, a keď bude môcť chodiť, dať ho k mame natrvalo.

stefi_k
3. jún 2022

Žiadne vajičko nedavat, je čerstvo vyliahnute to je moc skoro. Štartovacie krmivo pre kiriatka je najlepšie, pripadne štrot. Prevarenu vodu alebo slaby čaj na pitie. Po par dnoch A,D vitamin. A bude potrebovat ohrievaciu lampu ked nie je pod sliepkou.

liviafazekasova
autor
3. jún 2022

@alguno ano ukazovala som ale nechce zatiaľ prave sa spamatava vyzera uz lepšie ako predtým.
Takto vyzerala chudinka len ležala a matka si ju nevšimala

lenny307
3. jún 2022

Ahoj, prvy den po vyliahnuti nemusi jest, ani pit. Potom by bolo dobre mu dat iba kukuricnu krupicu. Potrebuje teplo, okolo 30 stupnov. Sliepka ho nechala najskor preto, ze vedela, ze je slabe. Asi by som ho skusila chvilku nechat na samotke, si sa postavi na nohy a v noci podstrcit sliepke. Hrozi riziko, ze ho odvrhne, ale starat sa o 1 kuriatko doma je vela prace s malym uzitkom, ale zas by ste z toho mohli mat pekny projekt zachrany.

liviafazekasova
autor
3. jún 2022

@stefi_k ďakujem mne to len poradili nevedela som co jej mam dat povedali ze vajicko a tvaroh, a na slnku nemoze byt. Vsetky su na slnku sa vyhrievaju pri mame

liviafazekasova
autor
3. jún 2022

@lenny307 ja by som ju chcela zachrániť, dať jej šancu, bojím sa ju dať na noc k matke lebo ak ju odvrhne nebude ju chrániť a bojím sa lebo od susedov tiež chovajú zvieratá sem tam sem zabludia potkany a preto sa bojím. Lebo ostatné su stale pod matkou a tam s nou ale tuto by možno od strčila

sandra163
3. jún 2022

Nedá mi nenapísať, aké krásne gesto si urobila. Väčšina ľudí by nad stratou jedného kuriatka mávli rukou, ty sa ho snažíš zachrániť ❤️ Veľké a dobré srdiečko máš. Život stojí za záchranu, nech patrí komukoľvek.

liviafazekasova
autor
3. jún 2022

@sandra163 ďakujem tiež si myslím, budem najšťastnejšia ak sa mi podarí zachrániť 😊😊🙏 obvolala som každého nikto nedáva moc šancu ale tak nemám čo stratiť má pravo bojovať a nevyzera tak že by trpelo len je slabe a veľa spinká

suzitok
3. jún 2022

My sme raz mali takuto odvrhnutu kacicku....tak sme sa o nu starali a podarilo sa ju zachranit...babka chovala kacice na predaj, proste zarezala a predala..tuto jednu sme mali ako clena rodiny, ani neviem koľko rokov sa dozila, ale normalne reagovala na meno..
Uz len hmlisto si to pamätám, deti sme boli este...mas moj obdiv, ako sa pise vyssie, vacsina ľudí by si okolo kuriatka starosti nerobila 😏

liviafazekasova
autor
3. jún 2022

@suzitok dakujem aspoň si mi dodala nádej, dúfam že prežije vyzerá už lepšie už si aj hlavičku drží mam z nej radosť dúfam že aj toto bude mať šťastný koniec 😊😊

suzitok
3. jún 2022

@liviafazekasova treba ale davat k ostatnym, aj k mame...musi citit ich blizkost...drzim palce 🙂

liviafazekasova
autor
3. jún 2022

@suzitok ďakujem krásne 🙏🙏🙏 jasné pojdem skúsim 😊

alguno
3. jún 2022

Určite ho nedávaj na noc k mame, môže ho ona alebo súrodenci prilahnúť! Vajíčko už môže jesť! Aj vodu. Žiadne čaje ani iné blbosti, to kde ste zobrali?! My chováme sliepky celý život...takže viem o čom hovorím. Kuriatko sme dali do krabice od topánok, do nej sme dali staru mikinu alebu uterák, kuriatko sa zababušilo a spalo. Mali sme ho v kuchyni, až kým sa nezotavilo. Keď sme mu išli dávať papať, vždy sme ho dali na kanapu, na noviny a tam sme pomocou prsta akože ďobali vajce, a jedlo. Potom jemne do ruky a ponoriť zobák na sekundu do vody, až kým neprehltlo. Nepreháňali sme to, sem tam cez deň sme ho dali k mame a súrodencom, ale vždy sme boli pritom. Nikdy sme ho nenechali s mamou samé, teda, až kým sa nezotavilo. Určite nie priamo na slnko!!! Žiadna lampa, ani vitamíny, ani čaje, tvaroh...to mu len uškodí.

alguno
3. jún 2022

Keď mu budeš dávať papať, tak vajíčko mu namrv ručne prstami, zober si trochu do ruky a nech padá na noviny, a ďobaj prstom. Budeš na podobňovať jeho mamu.

liviafazekasova
autor
3. jún 2022

@alguno ďakujem krasne sa rady 🙏🙏🙏🙏🙏

simca06022011
3. jún 2022

Urcite to ide, ona sa pozbiera. Tiez sme davali ale husatku vajce, tvaeok, kukuricu mletu ale to som jej namacala do vody. Prvy den nie. Postupne sa naucila aj piť a vsetko sama. Ja som jej davala pit z prsta z nadoby v krabici, aby videlo(ak videlo ze z kade) , zvyknu dávať aj kvapkadlom, detto jedlo do ruky z tej nádoby. Musi mat teplo. Ked zacne behat tak k mame a pripoji sa. Ja som tu krabicu s nou nechavala na dohľad starej husi v záhrade.

aandrea9
3. jún 2022

@suzitok presne toto som zažila 😊 od jednej babky k druhej, ktorá nechovala, som si vzala kuriatko. Taky môj verný prázdninový spoločník, ešte aj meno mala 😉 @liviafazekasova nech sa darí v piplaní 🍀

97tomi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz