Ako zachrániť papradie?

limoncino
8. nov 2012

Rada by som vás požiadala o radu, dúfam, že sa nájde niekto, kto mi poradí a zachráni môj kvet.
Prednedávnom sme kúpili nádherné papradie, bohaté, veľké. Dali sme ho na vitrínu do jedálne, no netešili sme sa z neho dlho, začalo opadávať. najprv som bola v pohode, keďže ma na to pani kvetinárka upozornila, polievala som, rosila, no papradie začalo opadávať, po hrstiach. Usúdila som, že je mu hore teplo a zložila som ho na komodu. Ale opadáva mi ďalej, má úplne holé stonky, ako keby vysušené. Je mi to strašne ľúto, za prvé nebol lacný a za druhé je to prvý kvet, ktorý sme si kúpili do nového bývania.
Dá sa ešte zachrániť, alebo je na odpis? Ďakujem za každú radu

medinila
8. nov 2012

@limoncino Papradim mas na mysli nephrolepis? Spravne si usudila ze mu je tam teplo a sucho.Kazdy jeden novy kvet sa po prichode do bytu musi aklimatizovat.Ten tvoj to mal o to horsie,lebo sa dostal prave do vykurovacej sezony a tak to znasa omnoho horsie.Paprade su vsak velmi narocne na pestovanie co sa tyka vzdusnej vlhkosti. Orosit vodou raz za cas je malo.Vhodnejsie je ak sa kvetinac paprade vlozsi do ozdobneho obalu(vacsieho)Naspodok treba dat keramzit ale postacia aj obycajne kamienky.V tejto tzv.drenaznej vrstve treba udrziavat vodu.Nesmie byt vyssie ako tie kamienky lebo potom by ju vsakovala rastlina a mohlo by dojst k odhnivaniu. Voda z kamienkov sa vyparuje a vytvara okolo rastlinky mikroklimu-v tesnej blizkosti rastlinky je vyssia vzdusna vlhkost ako v inej casti miestnosti.
Ci sa Ti ju podari zachranit,neviem.Do buducna skus nieco ako Zamioculcas,Spathyphylum,Nolina,Pachyra,Scindapsus,Dracena......

limoncino
autor
8. nov 2012

@medinila áno, presne to mám doma, musela som si to vyhľadať... 😅 😅
mám ho v ozdobnom kvetináči, na dno nalievam vodu, nepolievam priamo
ja som sa na náročnosť pestovania pýtala tety v kvetinárstve a tá mi trvrdila, že je to málo náročná kvetina, poradila mi aj to polievanie na dno, že si zoberie, koľko potrebuje, vlastne úplný opak, ako si mi teraz poradila ty 😠 😠 😠 😠

ten keramzit kde zoženiem?? Kamienkami myslíš obyčajné oblázky, či niečo menšie? Rosím viac krát denne, vždy keď to úbožiatko vidím, aj ju prehováram, sľubujem, že sa z toho dostane... Minule som ju dala von, keď trošku popŕchalo, tak sa spamätala, ale zase som sa bála ju tam nechať, už je predsa chladno... navyše je v miestnosti, kde je krb, ale už neviem, kam ju dať, nemáme dorobený dom, možno skončí nakoniec na práčke v kúpeľni, tam je vlhka dosť 😝

ďakujem Ti za radu 🙂 Ešte som premýšľala, že vy som vedľa nej naaranžovala také tie guličky, čo sa zalievajú vodou a oni nacucnú, vyzeralo by to krajšie, než miska s vodou, myslíš, že by to pomohlo??

medinila
8. nov 2012

@limoncino Tetuska to asi myslela tak ze naliat zospodu vodu a neskor ked rastlina nasiakne tolko vody,kolko potrebuje zvysnu vodu vyliat.Ak ju nevylejes,rastlina je sustavne mokra a odhniva. Predstav si ze zemina v kvetinaci je vlastne ako spongia. Ak budes mat stale v kvetinaci vodu,spongia bude stale mokra.Ak vsak prebytocnu vodu po nasiaknuti spongie vylejes,tak bude spongia postupne vysychat,presne tak ako to potrebuju rastliny az na niektore vynimky. Ono sa to takto zle vysvetluje,ale este raz. Vonku,napr niekde okolo rozostavaneho domu alebo nejakeho staveniska si zoberies za hrst kamienkov(strku) velkost asi ako necht na palci.Prides domov,nadvihnes paprad a kamienky polozis na dno ozdobneho kvetinaca.Do tejto vrstvy kamienkov das tolko vody,aby nebola vyssie ako je ta vrstva kamienkov.A na tieto kamienky polozis kvetinac s papradou.

A ake gulicky mas na mysli? Neviem o ziadnych ktore by fungovali ako ty vravis,ze sa zaleju vodou a nasiaknu. Pravdepodobne mas na mysli take hnede kamienky,gulicky ktore byvaju aj v kvetinacoch v nemocniciach,v nakupnych centrach,na terasach v kaviarnach. Tak tieto hnede gulicky su vlastne ten Keramzit.Da sa to kupit v kvetinarstvach,zahradnych centrach ,Baumaxe.

No vonku sa prebrala,lebo jej tam bolo uzasne-vlhko. Kludne ju daj trebars aj do kupelne ak tam mas okno,alebo aj do nejakej miestnosti kde je okno a je chladnejsie.Mohla by ti vydrzat do jari a potom ked sa prestane kurit a neskor ked ju das von,naberie silu a zazelena sa ti a bude krasna.

limoncino
autor
8. nov 2012

@medinila tak ja sem píšem román a on mi vypadne internet 😠 😠 😠
skúsim ju zachrániť, vďaka za rady, krásne sa s tebou debatuje 🙂 🙂 🙂

a tie guličky predávajú v kvetinárstvach napr. videla som ich aj na vinobraní v Pezinku, sú menšie než šošovica, majú rôzne farby a keď ich zaleješ, tak napučia do veľkosti hrášku (už keď som načala strukoviny 😀 )
a ešte mi prosím skús vysvetliť jednu záhadu, pred 8-imi rokmi som od svokry dostala muškát a ten kvitol naružovo. Ako sme sa odsťahovali sem do domu, tak som ho dala von, krásne začal púšťať nové lístočky a keď som ho dala dnu, tak začal kvitnúť, predstav si, na bielo, len vnútro má ružové, je to možné? Som z toho hotová 😀

limoncino
autor
8. nov 2012

@medinila my sme z jedného okresu, si priamo z MA? 😀

medinila
8. nov 2012

@limoncino ...pel,dominantne aleli,genetika....tak to je komplikovane
Tak o takych malickych gulickach som este nepocula.Nevies pod akym obchodnym nazvom sa predavaju? A aky maju ucel? Nie su potom po napucani nahodou zelatinovej konzistencie?
....zahoracky ako repy... 😎 😎 😎

limoncino
autor
8. nov 2012

@medinila hej, sú také ako želatína..

ja nie som Záhoráčka, ja som prisťahovaná 😀 skoro 10 rokov sme žili v priamo v Malackách, teraz bývame na dedine za Malackami

01matrioska
8. mar 2016

Ahojte,

nie je tu niekto kto by mi mohol poskytnut vyhodnky paprade Nefrolepky? Chcela by som si ju zasadit ale nikde ju neviem najst.

Dakujem pekne za odpovede