Ako zachrániť orchideu?

23. jún 2022

Baby pomoc preboha. Odhnili mi korene. Asi syn nalial vodu a som si nevšimla. Tie korene som obstrihala aj vrch orchidei nad kolienkom asi 1cm. Zachránim ju ? 🤦🏻‍♀️ spamätá sa ? Či čo mam robiť. Ihneď idem meniť suchu kôru lebo tato je Úplne premoknuta 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

pinkgirl
23. jún 2022

Ahoj, táto kvetinka to už má za sebou. Aj keď sa pokúsiš o jej záchranu presadením, je veľmi málo pravdepodobné, že sa spamätá - nemá už listy a korene sú vyhnité. Choď do tesca/Kauflandu/Lidlu a kúp si novú orchideu 🙂.

simca06022011
23. jún 2022

nebuduce to nestrihaj... daju sa korene obstrihat, trosku, ale takto uplne.. mne narastli listy aj vsetko odznova ale ostal koren este ako tak...
Daj suchy substrat, pohnoj a uvidis.. ale bude to vela prace, s neistym vysledkom... mne listky asi aj po ol roku zacali rast a cela ta orchidka bola slaba este dlho dlho

katkamatka7
23. jún 2022

Má zelenú stonku, korene sa chytia. Potrebuje veľa času.
Mám jednu, ktorá je rok na slnku a polievam raz za dva týždne. Nemala nič zelené, len takéto korene. Chytila sa po roku takto.

autor
23. jún 2022

@simca06022011 ja som úplne neobstrihala ostali tam ale sú take rozmocene no skúsim dať suchý substrát a uvidím čo to bude

terike_91
23. jún 2022

Daj ju do vody. Ja som takto zachránila 3 úplne uschnuté orchidey. Na 2 zo 3 sú kvety 😊
Očisti ju kompletne od zeminy. Daj do vázy vodu a spodné korene daj do vody. Každé 3-4 dni jej vymeň vodu. Ja som ich mala v marci totálne suché na vyhodenie. A takto som ich zachránila. Nové listy, nové korene, a na 2 sú kvety.

autor
23. jún 2022

@terike_91 moje sú prehnité premočené nie suché

katkamatka7
23. jún 2022

Ak ju teda nechceš vyhodiť, obrn sa veľkou trpezlivostou.
Údajne sa koreňom najlepšie darí vo vzdušnej vlhkosti. Teda, ak sú premočené, nie suché, potrebujú priame slnko, ale len na dve tri hodinky počas dňa, nie však to najhorúcejšie. Korene dýchajú, zarosia okolie kvetináča. Ak máš priehľadný kvetináč, pohár, vázu, slnko bude svietiť priamo na ne a na dne priehľadného kvetináča bude voda, vyparovaná vplyvom teplých slnečných lúčov.
Kým znova vypustí výhonok, môžu prejsť dva - štyri mesiace.

simca06022011
23. jún 2022

urcite nedavaj orchideu na priame slnko.. ranne/vychodne slnko maju najradsje, aby si ich nestrcila teraz na najvacsie slnko obedne 🙂) mne ich pekne odpalilo vsetky ked som si myslela ako im bude dobre v juznej izbe :D

katkamatka7
23. jún 2022

Áno, nedávať na priame slnko. no dať viac k blízkosti okna, priamo na parapetnú dosku je fajn, ak je okno otočené na východ/ západ.

viestta
23. jún 2022

Ostrihaj všetky zhnité korene, a všetky posyp mletou škoricou a ulož ju niekde kde o schne. Zajtra rastlinu polož do zavaracieho pohára s asi 1.cm vody, aby tam bolo vlhko, ale aby sa korene vo vode nemácali (treba trosku kreativity použiť), polož ju niekde do tieňa a už len dopĺňa vodu. Alebo sa zmatozi alebo nie. Nový substrát až keď jej začnú rast nové korene a budú mať 5 cm. Bez substrátu vydrží celé mesiace, vo 100% vlhkosti vzduchu celý život.

terike_91
23. jún 2022

Ostrihaj to čo je zhnité a skús tú vodu....

katkamatka7
23. jún 2022

Okrem škorice som postrehla aj trik s kávou Ako hnojivom na podporu kvitnutia orchideíí.

h2
23. jún 2022

Prekvapila ma tvoja reakcia, že "pomoc" a "preboha". Veď o nič nejde. Vyhoď ju a za pár eur si kúp novú.
Do budúcna: písala si, že syn nalial vodu. Čiže mala korene celkom vo vode? Orchidea má byť v priesvitnom kvetináči s otvormi, ktorými prebytočná voda odtečie. Nikdy nemajú korene stáť vo vode. (Aspoň nie dlhšie, než pár minút.) Ak dobre vidím na fotke, nádoba, v ktorej ju máš, nie je vhodná. Ja orchidey polievam tak, že ich všetky (mám asi 8) dám do vane a poriadne ich osprchujem, aby sa kôra, v ktorej rastú, dobre napila vody. Nechám úplne odtiecť a vrátim ich na miesto.

lilu18
26. jún 2022

Ahojte. Tiež riesim preliatu orchideu.Luto mi ju vyhodiť 😔. Bola krasna.

alison11
18. jan 2024

@terike_91 Vieš niečo poradiť naot,že mi orchidea zhodilalisty kúpila som ju asi pred 3týždňami v Lidl a zhodila listy a scvrklisa púčiky kvietky sú sklonené že čo jej je? Korene má zelené ale vzdušné akoby jej vyschli.

alison11
18. jan 2024

Ahoj ako Ti dopadla orchidea? Viem tovja bola premočená moja je suchá :/

lilu18
18. jan 2024

@alison11 ahoj. My este bojujeme. Je vo vode a púšťa korene

alison11
18. jan 2024

@lilu18 Tak super 🙂 nech sa jej darí