taká odveci otázka ale ako vznikaj názvy ? napríklad jurajov dvor prečo práve jurajov ?
napr blumental chápem lebo blumentálsky kostol alebo vazovova lebo vazovova ulica ale čo napr stará vajnorska ?
Jurajov dvor je časť BA, zastávka sa teda volá podľa toho. Stará Vajnorská sa volá ulica. Je ulica Vajnorská a ulica Stará Vajnorská. Tak je logické, že zastávka sa volá podľa ulice, na ktorej sa tá zastávka nachádza.
stara vajnorska je povodna stara cesta co isla do vajnor, potom vystavili novu cestu do vajnor, tak ta stara zostala "stara"
Zastávky sa pomenovávajú podľa miesta, kde ten spoj stojí. Čiže najčastejšie ulica. Ale môže to byť aj nejaká inštitúcia, alebo významná budova (SAV, hrad, stanica, letisko...).
jurajov dvor sa vola podla povodneho majera jurajov dvor, je tam stara vila, boli tam zahrady, pestovali sa, vila bola postavena ore majitela fabriky dynamitka, ked je den otvorenych zahrad da sa to navstivit
No napríklad u nás na sídlisku máme juh, stred, sever, podľa polohy, aj inde, podľa ulíc, obchodných stredísk, dáka zvláštna otázka 🙂
Napríklad keď sú zastávky pomenované podľa nejakého mesta veľakrát to neladi zrovna s ulicou na ktorej ta zastávka stojí ktorá sa tiež vola podľa iného mesta. 🤦♀️ A zasa ulica co sa vola podľa tej zastávky je niekde úplne inde 🤷♀️😂
Mna celkom dostalo ze viacere zastavky su "Pod stanicou"
Ono je to podla toho, aka ulica je na to kolma. Cize napr. na ruzinovskej radiale -Ruzinovskej ulici - je 7 zastavok, ale ziadna sa nevola Ruzinovska, ale podla toho, co je kolme, Herlianska, Sumracna, Astronomicka...
Ja som sa stretla s tým že zastávka sa volala buď podľa ulice na ktorej stál dopravný prostriedok alebo podľa inštitúcie alebo nejakej budovy pri ktorej to bolo, buď zoo, botanická, nemocnica alebo hrad a iné. A vo veľ mestách som si toto všimla.
podla mna je tam taky historicky kontext + niektore zastavky si proste "zaplatis"