Sice mam este male babo ale uz rozmyslam, ze ako mu to budem vysvetlovat. Ze co to vlastne oslavujeme, o com su vianoce a ze ci ho to trosku nepopletie, ked mu budem vysvetlovat narodenie jeziska a pod a pritom mi veriaci nie sme. Ako to mate vy doma?☺️
tak mu povedz preco vlastne oslavujes vianoce ty,
Ja nie som.veriaca, ale vysvetlujem, ze sa narodil Jezisko. Bez.toho to ani moc nejde. Ale uz som dostala otazky, najma na texty kolied, preco nebesky kral, preco spasitel, preco Jozef neni otec Jezisa atd atd. Ono to potom zajde do extremu, ze sa posielaju priania "Happy holidays". Sak nech sa dieta vzdela a ked sa niekedy rozhodne pre vieru, ja to ako tragediu nebudem brat
Snazim sa aby sme slovo jezisko moc nespominali kedze sa chcem vyhnut tomu ze mu budem vysvetlovat co je jezisko atd. Ani sama neviem ako by som mu vysvetlila o co ide kedze neviem 🙈. Ked tak hovorime ze ked bude posluchat atd dostane urcite daky darcek. Raz som povedala dokonca ze urcite mu na vianoce kupime co bude chciet ale proste musi posluchat.
Sme neveriaci. Dietatu sme vysvetlili legendu na margo ktorej sa Vianoce deju. Aj sme vysvetlili, ze mnohi ludia tomu veria a ze su rozne nabozenstva.
Ak sa smiem spýtať, ak nie ste veriace prečo vlastne oslavujete Vianoce ??? Veď je to narodenie Ježiša ...
beriete to ako sviatok pokoja a mieru ????
su to sviatky radosti pokoja a lasky, den ked sa vsetci niecim mozme obdarovat a spravit si radost a najest sa kolacov. su to sviatky pre vsetkych nie len pre krestanov.
@irusa aha, lebo vianoce oslavuju len veriaci😁 je to proste zauzivany zvyk
čiže ako píšem beriete to ako sviatok pokoja a mieru....možno tou cestou by som išla , čo sa týka vysvetlenia
@irusa lebo chceme 😀 a ak budem chcieť, budem oslavovať aj Chanuku a čínsky Nový rok 😂 Vianoce už dávno nie sú
pre dosť ľudí oslavou narodenia Ježiša, pre nás je to sviatok, na ktorý sa stretne celá rodina, spomalíme, dávame si darčeky, lebo sa máme radi a chceme druhého potešiť. Inak Vianoce sú aj tak iba mierne prerobené sviatky pohanského zimného slnovratu 😁
Nikdy sme nič také neriešili. Proste sú to vianoce a darčeky nosí ježiško. Teraz keď je už väčší a hrozí že mu niekto povie že ježiško nie je tak sme mu vysvetlili že rolu ježiška už pre veľké deti preberáme my rodičia aby mal menej práce.
@irusa pre niekoho vianoce znamenajú aj sviatky pokoja a čas kedy sa rodina stretáva obzvlášť ak bývajú ďaleko od seba, alebo slávia preto ze v rodine to slávili. Je veľa ľudí kt si tie tradície nesú od detstva lebo u nich to tak bolo.
Alebo aj preto ze jednoducho to ma svoje čaro, alebo idú s davom.
To máš tak ako prečo ľudia "slávia" heloween keď sú veriaci
@irusa moja rodina je veriacia, takze sme odmalicka k tomu vedeni. My s manzelom uz nie. Ja to beriem ako sviatky pokoja, kde sa stretneme cela rodina, kedze cez rok sa casto nevidime. Obdarujeme sa, lebo chceme potesit druhych a tak.
Ja tu zasa nechcem rozputat hadku verici/neveriaci. Tak sa niektore damy prosim skludnite
@3petka to je super riesenie☺️
My sme ateisti, darčeky nosí Dedo Mráz, ktorý obdarúva dobrých ľudí. Sú to sviatky rodiny, lásky, pokoja... Už pred príchodom kresťanstva, ľudia oslavovali Kračún. My nespomíname žiadne narodenie ježiša.
@irusa oslavujeme Vianoce, lebo mame dieta a nechcem, aby mu bolo luto, ze ostatne deti dostavaju darceky. Apropo, vsetky tzv. krestanske zvyky a datumy prebrala cirkev z pohanskych, aby ich lahsie nanutila ludom. Takze de facto vy oslavujete nase sviatky.
@anonym Taká malá náprava klamstva ktoré mu hovoríme. Nič lepšie nás nenapadlo. Máme zaúžívané že si proste neklameme, tak chceme aby nám veril a naozaj nezačal klamať.
Tiež nevidím dôvod oslavovať Vianoce, pokiaľ skutočne neverím🙂 Som myslela odjakživa, že to je kresťanský sviatok🙂
mňa by ešte zaujímalo, či majú vaše deti krst, keď nie ste veriaci....
@irusa nemaju. To boli ine hadky v rodine😂
veď to... ako ja verím, že niečo je ...no cirkev neuznávam... verím po svojom
@boldo87 den rodiny. To znie fakt pekne☺️
Ja, ako decko vyrastajuce v ateistickej rodine, som sa nad tým nikdy nezamýšľala. Darčeky nosil Ježiško potom som zistila, že rodičia ale stále sme to hrali na Ježiška. Pre mňa je to taká istá mystická postava ako dedo mráz či Santa claus. Pri večeri máme zvyky ale žiadny nie je kresťanský, pôvodne to aj tak nebola oslava narodenia. To vsunuli až neskôr akože aby ateisti nemohli mať sviatky.
Ja beriem Vianoce asi tak ako v Amerike "Santa Claus, tiež známy ako Otec Vianoc, alebo jednoducho Santa, je legendárna postava pochádzajúca zo západnej kresťanskej kultúry, o ktorej sa hovorí, že nosí deťom darčeky v neskorých večerných a nočných hodinách na Štedrý večer" .. žiadnu cirkevnú či duchovnú stránku im nepripisujem. Rovnako ako @januska12323, je to pre nás mýticka postava ako dedo mráz, santa či zubkova vila.
My sice sme veriaci, ale Santa Claus alebo carodejnica La Befana, ktora nosi darceky v juznych krajinach? Na Slovensku nosi darceky Jezisko a sice som veriaca, ale Vianoce maju zaklad v pohanskych slavnostiach, mnohe zvyky su povodne pohanske a Jezisko sa tiez casom stal vseobecne folklornou postavou a Vianoce rozsirenym zvykom aj bez toho, aby to nutne muselo suvisiet s vierou. Skor mi to pripada naopak, Vianoce maju momentalne zaklad skor taky zvykovy a veriaci si to rozsiri o duchovne veci, neveriaci nemusi, nie je to nutne. Pribeh o Jeziskovi sa da hovorit aj tak. Ja si citam rozne myty a legendy a takmer ziadne nie su pravdive, ale je fascinujuce to citat. To iste je aj pribeh o Jeziskovi pre neveriaceho. Ako spravny krestan by som mala povedat, ze aspon to mozno zaseje zrnko viery do srdca malych deti 😀 .
V knihach sa to aj tak zacina cele miesat a v jednom a tom istom detskom pribehu si zvieratka chystaju darceky sebe navzajom, zaroven im ich donesie v noci Mikulas, ktoreho zazreli na chodbe a ktory byva na severnom pole a potom dakuju Jeziskovi. Vianoce su uz skor komercna zvykova zalezitost, takze nie je vobec nutne byt veriaci, aby ich clovek mohol slavit ci vysvetlovat detom.
@irusa moje dieta krst nema. Ja bohuzial mam, ale nedali mi ako babatku moznost rozhodnut. Mojmu dietatu som vysvetlila, ze ked bude mat taku potrebu, tak sa moze rozhodnut ako vieru si vyberie. Zatial verim v slusnost a charakter.
ak by som nebola veriaca, tak Vianoce neoslavujem