Ako vysvetliť deťom, že sú polovičanky?

11. sep 2022

Keď v okolí je plno netolerantnych ľudí? Staršia už ide mať 9, mladšia 3, ich otec sa nezaujíma, netýkajú sa ani s nim ani s jeho rodinou. Nevedia, kto to je a aký je jeho pôvod. Dnes prišla staršia za mnou, keď som počúvala hudbu (rómsku no), že nerozumie a skadiaľ ja poznám tento jazyk a zistila som, že nevie, kto Rómovia sú. Nejak som to zanedbala, keď bola mladšia a teraz neviem, ako to podať, aby to chápali, že to nie je niečo za čo by sa mali hanbiť. 😔

macilaci
11. sep 2022

🤷. Sorry nechápem otázke.

syslik81
11. sep 2022

@macilaci deti su poloromky a ona im to nevie ako povedat

anjelicek26
11. sep 2022

Tak asi tolko netolerantne okolie nebude, ked ani 9 rocna este nevie, ze je polo romka a vidavaju ju s mamou, nie? Bud hrda na to, kto si, budu aj deti... btw. babku, dedka, sirsiu rodinu nevideli nikdy? Nechapem nejako, preco si myslis, ze to nevedia... podla mna proste - neriesia a ani okolie neriesi - a to je dobre...

autor
11. sep 2022

@anjelicek26 ja som biela 🙂 aj oni obidve sú úplne biele po mne. Otec je rom

autor
11. sep 2022

@anjelicek26 žijeme v inom meste od otca ďaleko cca 100 km a vôbec jeho rodinu nepoznajú. Nevedia ze sú súčasťou. Poznajú iba mňa a moju rodinu (bielych).

syslik81
11. sep 2022

casom na t pridu -nemusis im nic vysvetlovat ak sa nespytaju ... myslis ze su jedine miesanky na svete -nijak im t na krase a ani zdravi neuberie ..

anjelicek26
11. sep 2022

Ja tomu nerozumiem, ty si spievas romsky a nie si romka? Odkial teda vies rec? Ked otec rom a su polovicne? Kazdopadne je to skoda, ze otca nepoznaju...

markus1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cairka
11. sep 2022

A to 9 a 3 ročná majú rovnakého otca a pritom ho nikdy nevideli a nevedia, že je Róm? Zas sa niekto nudí....

autor
11. sep 2022

@anjelicek26 neviem skadiaľ viem jednoducho viem 🙏 neučila som sa to a oni doma rómsky nehovorili. Rozprávať neviem ale rozumiem pesničkám aj si ich viem zaspievať keďže dokážem odlíšiť slová a viem co znamenajú dokonca lepšie než anglicky 😀 to nechápe nikto z okolia keď som jednému romovi prekladala tie pesničky (on rómsky vedel) tak ziral ze odkiaľ to viem.
Otec záujem stratil úplne

simonah73
11. sep 2022

v kazdom pripade by si im to mala povedat, lebo sa im moze stat ze budu mat tmavsie deti a to aj v pripade, ze budu mat manzela bieleho a potom moze nastat velky problem

060106
11. sep 2022

Noo je to ťažké ja som biela otec róm synak mulat ked mal cca6 prišiel domou z plačom ze mu vonku nadávajú ze je cigán ( to sme bývali uz mojim tedajsim manželom tiez biely ) a ked som synovi vysvetlila ze je mulat a je tmavší tak plakal 3 dni v prvom,druhom ročníku ho sikanovalty v škole a učiteľky? Nic nespravili az ked som prisla do školy a spravila bordel z detmi tak učiteľka prisla a vynadala mne ze takto sa to nerieši tak som jej vypucovala žalúdok a odvtedy bol kľud teraz ma syn 16 rokov zatiaľ klud ale rodič sa vzdy boji lebo vzdy sa nájdu aj debili

anjelicek26
11. sep 2022

Myslim, ze kym sa narodia im deti, davno budu mat potrebu otcas spoznat a spocitaju si 2+2... na co im to hovorit inak... aj keby bol zlty zeleny modry, jedine, co je na tom negativne je to, ze sa o deti nezaujima... na co detom ako jednu z mala info, co o otcovi maju pridat - ale je rom - ako keby to bolo nieco negativneho, za co sa treba hanbit alebo ja neviem... inak tiez nechapem, ked ste sa rozisli max. 3-4 roky dozadu, ze si ho ta 9 rocna nepamata a nevidela ziadne fotky alebo ako...

jaskolka
11. sep 2022

Nikdy v živote si im, aspoň tej staršej nehovorila o otcovi? Nepamätá si ho aspoň trochu? Veď podľa veku mladšej počítam, že musela mat okolo 5-6 rokov, keď ste sa rozišli s partnerom .Také dieťa si už predsa dokáže v pohode pamätať rodiča.
Nepýtala sa na babku, dedka, nikdy ich nevidela, nemáš žiadne fotky?
A nikdy v živote ani nevidela Róma? Ani v škole, vonku?
To mi príde veľmi zvláštne...až neuveriteľné

svetlanka111
11. sep 2022

@cairka nejako to nesedi ani mne😀ved ta 9r musela mat 6r ked sa narodila mladsia….to je vek kedy si otca pamatat musi..ale zrejme tu chyba nejake vysvetlenie

radanna11
11. sep 2022

@svetlanka111 ináč toto je pravda to som zvedavá na to vysvetlenie 😀😀

svetlanka111
11. sep 2022

@radanna11 isto nebude ziadne,to bude vymyslena tema…

mamkalentedkova
11. sep 2022

Myslím,že to ,že je otec róm.je ten najmenší problém..pokiaľ sa na neho nepýtajú,neviem na o im to vešať vôbec na nos .Skôr by ich možno časom zaujímalo,prečo sa na nich vykašľal ,než z akého etnika pochádza .Nemyslím,že teraz nejak potrebujú vedieť ,že je róm

miadi
11. sep 2022

Hmm zvlastna story .. Cize tvoja prvorodena sa nic nepytala ked mala 6r a ty si domov doniesla babatko ? To si ako chodila za ich otcom len tak na trtky ? A romsky si sa naucila len tak z pesniciek hmm no ignorant v tejto story budes ty ked si detom neukazala ani len fotky ich otca .,

martinkatinka
11. sep 2022

Ja tomuto pribehu vobec nerozumiem.

fairestofthemall
29. aug 2024

@060106 vôbec sa nečudujem, že ste hento zažili. Medzi učiteľkami bývajú kravy, ktoré tiež rady šikanujú deti alebo aj rasistky. Keď ona nič nerobila, správne ste s tými deckami urobili poriadky vy, a keď ona ešte išla trestať pomaly vás, dobre, že ste aj jej vyčistili žalúdok. Správny postup.

martul
29. aug 2024

@fairestofthemall počúvaj ma, ty si čerstvo zaregistrovaná, chápem. Ale prosím ťa dnes od rana píšeš do roky starých tem, ktoré už ani nie sú aktuálne, trošku si pozri dátumy

060106
29. aug 2024

@fairestofthemall moc dakujem

fairestofthemall
13. sep 2024

@martul 😀 a vy ste teraz urobili čo? A prečo sa vôbec do mňa staráte? Ja som svojprávna, budem si robiť to, čo sama uznám za vhodné (prepáčte, ale počúvať vás nebudem) a vy si robte svoje a do toho sa zase nestarám ja. Téma sa mi zobrazila a keď ju považujem za zaujímavú a aktuálnu, vyhodnotím si to sama, a zareagujem. Nemusí ma nikto manažovať ani kontrolovať. Tie deti zas za dva roky až tak nevyrastie, aby nemali problém so sprostým okolím, a to, že medzi učiteľkami sú zlomyseľné, závistlivé, to platilo pred 30, 25 aj 20 rokmi a platí to určite aj teraz.

martul
13. sep 2024

@fairestofthemall ja som reagovala na tvoj aktuálny príspevok, ty si reagovala na dvojročnú tému. Ale veď kľud, čo hryzieš, zle si spala?