Ako vymáhať peniaze za nedodaný tovar z internetu?

vanilka17
4. nov 2010

ako kazda mamicka rada nakupujem pre svoje dietatko nosene oblecenie za vyhodne ceny na detskych internetovych bazaroch. Za posledne 2 roky sa mi uz 3x stalo, ze som zaslala peniaze a doteraz nemam ani peniaze ani tovar, a raz bol tovar poskodeny a to mi tiez nechcu vratit peniaze. Ako sa moze clovek domahat svojich penazi a prav? Na pravnika sudy nemam peniaze, existuju ine cesty?

cubalucia
6. nov 2010

Ahoj, ja tiez prave teraz riesim tovar v zlom stave, chcem ho vratit a predavajuca odmieta, napriek tomu, ze ponukam plne uhradit vsetky naklady za postovne, od nej chcem len vratenie penazi za tovar, o ktorom pisala, ze je krasny a v dobrom stave. To tu naozaj je v poriadku takato neserioznost? Tiez ma zaujima, co sa s tym da robit.

andzi
8. nov 2010

V prípade nákupu používaného tovaru uzavierajú predávajúci a kupujúci kúpnu zmluvu podľa Občianskeho zákonníka. Ak je tovar používaný a vadný, musí predávajúci upozorniť kupujúceho na jeho vady, napr. tovar je poškodený, špinavý, má žmolky, dierky a pod. Ak sa tak nestane, máte právo požadovať zľavu z kúpnej ceny alebo ak je tovar nepoužiteľný, odtsúpiť od zmluvy a žiadať späť peniaze. okiaľ tak predávajúci neurobí dobrovoľne, jediné riešenie je podať návrh na súd o vydanie bezdôvodného obohatenia. Predávajúca mamička sa zrejme spolieha na to, že pre nejakých 5-10 € sa súdiť nikto nebude. Inej cesty niet. Taký návrh môžeš podať aj sama, ak si vieš návrh sama napísať, zastúpenie právnikom nie je potrebné.