Žienky, hlavne bežkárky, poraďte, mám novú zimnú bundu a nejak som si zle oprela bežky na seba, podarilo sa mi ju zamazať od stúpacieho vosku, ktorý sa maže na bežky. Dá sa toešte nejak vyčistiť? Vosk je taký ten lepkavý typ. Ďakujem za rady
@katkami123 Skús ju dať do čistiarne, ak sa môže chemicky čistiť. Ja som tiež bola taká "šikovná" a nechtiac som si fungl novú bundu zamazala od krému na ruky. Nešlo to žiadno dole, tak smer čistiareň a tam to zišlo.
Ked mam moj muz oblek od vosku, sla som rovno do cistiarne. Pani ma pochvalila, vraj treba rovno prist, lebo domacim cistenim sa niekedy viac ublizi a uz to nevedia dat dolu ani u nich. Viem, ze su to rozdielne vosky, ale pointa bude asi ta ista 🙂
@vulka a nezničí sa tým funkčnosť bundy, prípadne nezíde dole aj farba? Na nete som čítala niečo o žehlení a savom papieri, len sa toho celkom obávam
@katkami123 prečítaj si zloženie toho vosku (ak máš z neho ešte obal), či je to vosk parafínový alebo nejaký iný (a aký?). Ak je parafínový, mal by ísť odstrániť aj tou žehličkou a pijavým papierom (nahradí ho aj papierová vreckovka alebo toaleťák). Inak parafín je tuhý uhľovodík, čiže rozpúšťajú ho ropné chemické látky (benzín, kerozín, petrolej, ropné oleje a pod.). Benzín vyskúšaj keď tak technický (nie taký, že ho vytiahneš z nádrže auta 😅). Kerozín asi ťažko zoženieš (leda tak na letisku), petrolej je zase dosť mastný - čiže škvrnu od vosku nahradíš mastnou škvrnou (žiadna výhra 🤪), ale z bežne dostupných produktov by to malo rozpustiť tiež riedidlo S6006. Ak je to iný než parafínový vosk, napíš aký.
Dá sa to vyčistiť benzínovým čističom.