Ako vybaviť domov seniorov?

sheerryy
25. sep 2023

Pekný večer prajem, prosím Vás aké všetky náležitosti treba vybaviť predtým ako podáme žiadosť do domova pre seniorov? Mame 85 ročnú babku ma 75% odkazanosť ale je stále mobilná. Správne to chápem že čím vyššia odkazanost tým sa viacej platí? Ďakujem za každú odpoved

muchotrafka298
25. sep 2023

@sheerryy pokial sa jedna o statny, tak tam su poradovniky vo vacsine zariadeni. Tam sa zapise dotycna osoba a cakate. potom mas moznost sukromneho, kde su tie platby ale vyssie. Treba mysliet aj na to, ze zrejme babkin dochodok na taketo zariadenie stacit nebude, takze bude treba doplacat. Nie je pravidlo, ze cim vyssia odkazanost, tym vyssia suma. Niekde to tak je, niekde nie. Viacej sa plati v speci zariadeniach pre alzheimera napriklad.Cim vyssia odkazanost, tym vyssia sanca dostat zariadenie. Priprav sa ale na to, ze tie cakacie doby su dlhe a malokde aj v sukromnom Ti zoberu babku okamzite, ked to bude treba.Kazde zariadenie ma vlastne formulare, co treba prilozit, lekarske spravy, posudky, vacsinou vyzadaju aj potvrdenie o majetku.

sheerryy
autor
25. sep 2023

@muchotrafka298 ďakujem potvrdenie o majetku jej alebo naše?… mame ju doma už 6 rokov ale predsa len to fungovanie je čím ďalej tým náročnejšie, a viem že tie poradovníky sú dosť dlhé mám pár vyhliadnutých u nás v okoli a sú štátne ale kvalitné 🙂 takze bude potrebovať dajme tomu že posudky od všetkých lekárov ktorých ma? Alebo len kopirované správy od lekárov?

domkakvet
25. sep 2023

@sheerryy poradovniky su aj v sukromnych a nie je pravda, ze cim vacsia odkazanost tym vacsia sanca, mozno to tak niekde plati a mozno len papierovo, ale stretla som sa s tym, ze uprednostnuju samostatnych, lebo maju s nimi menej roboty.

viestta
25. sep 2023

@sheerryy zacnete na odbore socialnych veci mestkeho alebo obecneho uradu, kde vam vsetko vysvetlia a daju vam aj vsetky potrene formuare

kubkovamama
25. sep 2023

@sheerryy posudok nepotrebujes,stačí komplet zdravotná dokumentácia.Specializovane a súkromné zariadenia majú svoje interné predpisy,niekde máš rehabilitácie,niekde nič a všetko si vybavuje rodina,takých je ale malo.Vacsina lepších zariadení vie zabezpečiť kompletný servis.Na začiatku ti dajú dotazník,taký pokec okolo.Pravda je,že čakáš dlho.Niekde rok,aj viac.A cena nesúvisí s % odkázanosti.Napr.podla umiestnenia izby,či chcete 1 alebo spoločnú izbu,či si dáte prať atď.Ak je babi ešte mobilná a celkom jej to myslí,lepší by bol možno denný stacionár.

sheerryy
autor
25. sep 2023

@kubkovamama o tom nechce ani počuť a to ho mame cez cestu ďakujem 🙂

sheerryy
autor
25. sep 2023

@domkakvet musí to byt v mieste jej bydliska?? Alebo môže to byt v okrese?

muchotrafka298
25. sep 2023

@sheerryy mozete babku umiestnit aj mimo bydliska, ked bude volne. Najlepsie bude informovat sa v danych zariadeniach co pripadaju do uvahy. Vsade je to inac, takze nie je univerzalny postup. Vacsinou treba predlozit posudok o odkazanosti a nejake lekarske spravy. Oni tiez potrebuju vediet, aky je babkin stav.

alickapusinka
25. sep 2023

V čase ak pôjde do DD nesmie nič vlastniť vo väčšine je to tak. Musí mať stupeň odkazánosti a zdravotné záznamy. MY tu v DD máme tak že v deň nastupu nesmieš mať žiaden majetok.

oriesocek
25. sep 2023

@alickapusinka hmm.. no tak to som nepocula. pre svokru sme vybavovali minuly rok a nikde nám nepovedali, ze nemoze nic vlastnit. urcite sme prevody neriesili a nikto to od nas nepozadoval.

lizardd
25. sep 2023

@sheerryy v prvom rade zbehni na mestsky/obecny urad v meste/obci, odd. socialnych veci kde ma starka trvaly pobyt. Tam ti pracovnicky daju ziadost o odkazanosti na socialnu sluzbu+lekarsky nalez, ktory odnesies jej obvodnemu lekarovi. Mozes k nemu pripojit lekarske spravy od specialistov, nie starsie ako 6 mesiacov. Ked budes mat vsetko vypisane, odnesies ich na urad a uradnicka vyhotovi rozhodnutie a posudok o odkazanosti na soc.sluzbu. Jej stupen odkazanosti do ZPS(zariadenia pre seniorov) musi mat minimalne IV stupen. Moze mat samozrejme aj vyssi stupen V alebo VI.

domkakvet
26. sep 2023

@sheerryy aj v okrese.