Mam na mysli ludi, ktory bud nepiju vobec alebo extremne sporadicky. Nemyslim abstinujucich alkoholikov.
Že to majú v živote ťažké lebo väčšina ľudí nevie pochopiť, že sa netreba opíjať na každej zábave a nútia ich, robia si posmešky atď.
@janai1 mňa už nikto nenúti, poviem že nechcem a hotovo. Neviem ako môže niekto donútiť druhého aby si vypil. A je mi jedno kto si čo myslí. Z času na čas asi tak raz za 3-4 mesiace dostanem chuť na bublinky alebo víno. Tak si kúpim 1 flašu, pri večeri otvorím a keď nikto iný nechce dopíjam 3 večery. 😂 A potom zase nemám chuť. Mimo domu ani nepijem, pretože ma to uspáva, a doma to nevadí, ľahnem a spím.
Úprimne, príliš ich nevnímam. Ale tak keď niekoho na návšteve ponúknem alkoholom a on si radšej vyberie džús, tak sa nepotrebujem vypytovať, či je to kvôli tomu, či je abstinent, berie lieky, je tehotná, nemá chuť, alebo ide domov autom. V rodinách, kde je zaužívané liať do seba na akomkoľvek stretnutí jeden za druhým to asi majú ťažké.
Ako zivocichy pred vyhynutím. Je az nechutné ze clovek ktory nechce pit, a to fakt ze ani cucnút z poldecáka pri oslave si musi vymyslat vyhovorky preco nie.... som jeden z nich. Alkohol mi nechutí, je mi z jeho smradu na vracanie.
Abstinentov vnimam tak, ze ich ani nevnimam 😀..vobec sa nezamyslam kto ma co v pohariku pred sebou a preco.
My s muzom nepijeme, velmi sporadicky 1dcl vina/sampusu, pripadne na dovolenke miesany drink...v ramci rodiny to mame narocnejsie a obcas sme tercom vtipkov, avsak vieme sa cez to preniest...co sa tyka priatelov, ti su na tom podobne ako my, tak tam to je ok. Co sa tyka susedskeho kolektivu, tam opat v tejto oblasti moc nezapadame😀
Úplne normálne. Sama nepijem x rokov. Prečo by som si o nich vôbec mala čokoľvek myslieť? Rovnako tak si nemyslím nič o homosexuáloch, ženách, ktoré nechcú deti a podobne. Proste ľudia? Prečo musí mať každý na všetko názor, to fakt nechápem 🙃
Ja aj manzel sme abstinenti. A ludia si nato uz zvykli, hlavne rodina to toleruje v pohode a predsa to vzdy obratime na humor, ze aspon niekto ma rozum a nepije aj keby sa(nebodaj) nieco stalo a treba ist do nemocnice musi niekto soferovat.
Inak skor by som povedala, ze my bereme ludi co stale piju za cudakov a velakrat poloalkoholikov.
Ja nepijem prakticky vobec, v praci ma najskor nutili, ale ked im aj kolegyna povedala ze ja ozaj vobec nepijem uz to beru ako fakt, nenutia, neurazaju sa preto...len som musela mat svedka ze nerobim drahoty alebo co 😆 nepoznam nikoho kto nepije, ja som vacsinou za tu divnu😉
absolutne neriesim, nechce alkohol, tak nech ho nepije. jeho vec.
ja tiez pijem sporadicky, mam obdobia, ze si dam neico castejsie, pripadne aj neikedy viac - tym nemyslim 3 flasky 😀 a denne. no vacsinu roky nepijem, tak maximalne na nejakej oslave.
pred 3t sme mali navstevu, vypili sme s kaoskou 3,5dcl citr. fernetu. co ej pre mna dost.
no pred par dnami som vylievala asi 8 piv, co boli uz niekolko mesiacov po zaruke, amme doma snad uz 10 flias vina, co anm ho zakazdym neikto donesie a nitko to neije. a to obcas aj rozdavam.
Nevmímam, neriešim, nikdy som sa nad tým do hĺbky nezamýšľala, že kto čo prečo nepije 😅 keď niekto povie nie, úplne to rešpektujem
Patrim medzi nich. Alkohol mi nechuti 🤷♀️ Vynimocne si liznem pri pripitku… kedze svokor je vinar, aj po vyse 20 rokoch manzelstva je s tym problem 🤔
Ja som abstinent z vlastnej vôle. Nechuti mi to, je mi z toho týždeň zle a nič mi to do života nedá. Ako ma vníma okolie? Ako kde ale väčšinou su nejaký ľudia čo sa snažia ma presvedčiť a po pár hodinách to vzdajú keď vidia ze sa bavím aj bez toho. Ale je pravda ze väčšina ľudí nechápe prečo nepijem. Ako keby to bola automaticky povinnosť.
Kazdy sa rozhoduje sam za seba. Aj ten co nepije vobec, aj ten co pije prilezitostne, aj ten co pije obcas a aj ten co slope prvu ligu. Co uz mam ja na tom ako vnimat?
a preco by ich mal niekto vnimat? Mne skor pride nenormalne, ze sa vobec niekto nad tym pozastavi.
patrim k tym, ktory nepiju. Ano obcas si dam poharik vina, ale je to skutocne zriedkave, musi byt prilezitost. A nepovazujem za normalne, ze ked poviem, ze chcem nealko, tak sa vsetci hned vypytuju preco, podozrievavo pozeraju po bruchu a podobne. Nepride mi tiez normalne, ze ked poviem, ze si neprosim tak mi chcu silou mocou naliat, dokonca som zazila, ze som zakryla pohar rukou a ulievali mi cez prsty...
...ze mali neblahu skusenost s alkoholom. ;)
@kvetinka75 tak ale teba sa určite nedá považovať za abstinenta... to slovensko je už pekne pokrútené keď sa niekto, kto chlastá 4x do roka viac večerov za sebou dokonca ešte aj sám považuje za abstinenta
som absinetnt, absolutny, z vlastnej vole, nechuti mi alkhol vobec, je mi z neho na vracanie, dokonca ani proseco nechcem, co je sladke ako... takze ja ozaj ako na tom tricku... radsej knihu 😀
najprv to nikomu neslo nejak asi do hlavy, furt ma nukali, tak som zobrala poharik a ten ostal plny na stole. teraz uz vedia a nikto neriesi. rodinne oslavy a tak. a s cudzimi nikde nechodim
@laurita285 kde píšem že som abstinent? Autorka sa pýta na tých čo nepijú alebo pijú sporadicky. A neviem či sa vypitie 1 flaše vína počas 3 večerov pri večeri berie ako chlastanie. Treba čítať s porozumením. Ale táto schopnosť mnohým vám chýba.
Nam (ja, muz, nasa rodina) alkohol proste nechuti. Znesiem max. rum v puncaku alebo liker v cokodezerte Cherry pripadne Amareto v tiramisu. Inak nic. Pripitok omocim jazyk zo slusnosti.
Neviem ako nas vnimaju, ked ponuknu podakujem, ze si neprosim a ked naliehaju tak poviem ze alkohol mi extremne nechuti a hned ho vyvratim. Zatial kazdy pochopil a neskusal ho do mna dostat 😊
ja som asi az tak vylucila vsetkych, s kym si nemam co povedat, ze sa naozaj nikto necuduje, preco si nedam. proste sa nestretavam s ludmi, ktori inych potrebuju tlacit do toho, co im nevyhovuje.
Ja ich beriem normálne, neodsudzujem ale tie rypave reči niekedy sú na hlavu a posmešky,,, ja si ľúbim dat bublinky a pijem to 3 dni,, na návšteve keď poviem ze nechcem aj tak naleju, nechám to na stole a hotovo,
Ono este takto, nie su len 2 skupiny ludi, taki ze si alkohol daju a taki ze si ho musia vedome odpierat. Su aj taki ktorym jednoducho nechuti, nechyba, nevyhladavaju ho.
To je ako s dovolenkou pri mori, niektori ludia sa domnievaju ze bud clovek ide k moru alebo na to nema ale chcel by. Mne more nechyba, aktualne sa sice valam na Krete ale len kvoli rodine a ich zdrav.potrebam, inak by sme boli na slovensku a chodili po horach, hradoch.
Rovnako ako tých čo nejedia, rybu, špenát alebo nepijú mlieko, sladké malinovky. Každý nech je a pije s mierou to čo mu chutí.
A druhý mu do toho nemajú čo hovoriť ani ho nútiť.
Nemam na to ziadny nazor 😂 mam v blizkosti aj liecenych alkoholikov aj dobrovolnych abstinentov, cize ak pride niekto novy a povie "nie, dakujem" neriesim. Chces? Daj si. Nechces. Nedaj si 🤷♀️ su to predsa svojpravny ludia tak vedia ci chcu ci nie, moj nazor je irelevantny.
Ako inych ludi? Sama si dam alkohol iba ak mam chut a aj to malo. Nedonuti ma nikto a je mi jedno co si kto o tom mysli. Nikto za mna na druhy den rano nevstane a neprevezme stafetu :D. jednoducho, ak chcem fungovat, nebudem pit a povazujem to za uplne normalne.
@tykat úplne presne o tom mori,,, mame naň ale proste nás to neláka ani dcéru, ale každý ze dovolenka na SK je drahšia ako pri mori a každý rieši more, raz som mala na 10.dni ze oddýchnuť si, po 4 dňoch som na vlastné náklady išla domov
Čudaci ….ktorí sa nevenujú národnému športu chlastaniu