Viem, že sú ešte dosť ďaleko, ale tak celkovo ma zaujíma aké to bude s mojim synkom. Na vianoce bude mať 10 mesiacov. Je mojim prvým dieťaťom a neviem ako také dieťa reaguje a čo vníma. Celkovo neviem čo mu mám dať pod stromček a či vôbec také dieťa chápe čo sa deje a rozumie aspoň trošku, prečo darčeky a stromček a tak alebo či to až budúci rok bude celkom chápať?
Urcite to bude pre teba nieco nove, vdaka synovi dostanu Vianoce uplne novy rozmer. vnimat ich nebude nejako specialne. mozno len svetielka na stromceku a aj to len chvilu. s darcekami asi tak klasicky. co uznas za vhodne. co potrebuje. nejaku tu hracku, oblecenie, plienky. takemu malému je to upllne jedno. 😉
Ja si myslím, že to nebude chápať. Môj mal min.rok na Vianoce 6,5mesiaca, a to vôbec nevedel o čo ide :D ako určite ho bude stromček zaujímať, a bude chytať ozdoby atď. ale také že darčeky a tak to určite nie. Ved aj k roku ked dostal darčeky tak nejak nereagoval že wau. Proste videl niečo nové, zobral to, a za 5min ho to nezaujimalo. Takže aj ked mu kupiš hocijakú hračku, určite ti za nu nepodakuje :D nechápe ešte že je to pre neho, a má sa z toho tešiť, je mu to jedno. Ale nejakú hračku napr knizocku so zvieratkami, alebo také tie hračky na rozvoj, a samozrejme oblečenie podla potreby. My sme mu na tie minule vianoce kupili hojdacieho koníka.
Naša mala na Vianoce 15 mesiacov, stromceku a darčekom sa potešila (stromčeku viac, to dovtedy nezažila, darčeky dostáva celý rok), ale nechápala, preco, načo...
záleží aj od dieťaťa...vlastná skúsenosť.
Syn mal na Vianoce 11,5 mesiaca - Vianoce ho vôbec nezaujali. ani darček. Nič.
dcéra mala na Vianoce 11 mesiacov a ona to vnímala inak. dostala ako darček klavír - ktorý hral sám a ona sa tomu veĺmi radovala, dokonca podľa toho v postieľke sa pohupovala.... aj stromček vnímala inak ako syn. a pritom bola mladšia...
Aj naša bude mat trištvrte roka a darčeky dostane, ako ich dostáva aj nás pes, ktorý tiež Vianociam nechape
Ja nerozumiem tejto otázke.
@lula313 😀😀😀
Jasne, ze to nevnima, nechape tomu. Darcek mozes dat, ale nemusis to prehanat a zasypat ho darmi. Ja to mam horsie. Moja bude mat v decembri tiez 10 mesiacov a musim riesit mikulasa a aj vianoce skrz starsiu 5 rocnu, ktorej asi tazko vysvetlim, ze Mikulas a Jezisko krpani nic nedoniesol 😂😂😂 inac prvej na Vianoce stacil baliaci papier.
@beky1813 A prečo by jej nemal niečo priniesť?
@chisanatte moc to chápat nebude,ale to vůbec nevadí, i tak to bude jiné a velmi výjimečne. S počtem dárku bych to nepřeháněla, ale doporučuju lesklé šustive papíry a mašle, z toho byla dcera hotová, bylo jí pár měsíců a celou dobu si hrála se zlatou masli😀... Když jí bylo 15 měsíců, tak jsme slavili druhé Vánoce a jeji rozzářene oči, když uviděla poprvé stromeček, nezapomenu🙂.. víc než rozbalování dárků ji bavilo je rozdávat a byla prostě úžasná. S dětmi ty Vánoce naberou úplně jiný rozměr... Ale jak říkám, počet dárku bych nepřeháněla, vydržela otevřít tři a zbytek ji už nezajímal😀..
@saslavka73 tak lebo ani prvej som to nejako neriesila, dostala plienky, oblecenie, to mi teraz neprejde 😂😂 ale mikulasa uz mam vyrieseneho
@beky1813 Však nejakú drobnosť, ovocie a pod.
@saslavka73 mikulas hej, to bude lahke, dostane vyzivy a ovocie. Len na Vianoce musim kupit nejaku hracku aj jej
Ja som sa vždy snažila dávať na Vianoce hračky, knižky a pod. Sveter im kúpim hocikedy. Proste niečo zábavné. Teraz sú už veľké dostanú hodinky.
@beky1813 No pravdaže, som sa zľakla, že nič. U nás tiež aj pes dostal darček.
@saslavka73 ved ano. Za beznych okolnosti by dostala pyzamo, plienky a staci. Takto musim aj hracku, knizku, co je horsie, lebo mame po prvej. A ani prvej tohto roku nemam napady. U nas dostava darcek aj kocur 😂 pamlsky sme mu balili minuly rok a hracku
@beky1813 Ja som sa vždy snažila také väčšie darčeky. Kočík, domček, bábiku. Potom na bábiku oblečenie, do domčeka nábytok a tak.
Alebo menšie a samostatne pobaliť, aby mali čo rozbaľovať. Pastelky, omaľovanku, čiapku....
Moj mal pocas prvych Vianoc rovnych 11 mesiacov a boli mu cele Vianoce uplne ukradnute 😀 Ja som to nejako s darcekmi neprezivala, dostal 2 alebo 3, z ktorych ho ale najviac zaujimal baliaci papier a prazdne krabice 😀
@chisanatte zaujmu ho svetielka, vyzdoba, mozno zvonceky, alebo nejake ozdoby pekne ... s darcekmi to netreba prehanat, dieta to nedoceni, je mu to sum a fuk ... kvoli fotkam staci jeden balik v peknom baleni 🙂 nas sa vzdy najviac tesil vyzdobe. a teda druhe vianove mal rok a akurat mu radost robilo trhanie papiera 🙂
Keď hovoríte o baliacom papieri, moj vtedy 9 mesačný pri jednej spoločnej podstromcekovej fotke žľazu vypľul/vygrcol kus toho krásneho papiera. Prisaham že sme mali aj sviatočnú večeru, ale asi si chcel dať ešte dezert😄.
Btw, jednoročné deti vnímajú skôr atmosféru, svetielka, cítia že je niečo inak vysvetlit si to samozrejme ešte nevedia a to často aj o dosť staršie deti. U nás aj keď mali dva roky nechápali princíp Vianoce či to je preco, ale darčekom sa potešili. Stále stačilo dať len zopár darčekov, lebo i tak to tak neocenia ako starší, čo už kusy počítajú 😄
@liv1 presne, netreba to prehanat - my sme rocnemu dali pod stromcek tusim zeriav (viac sa vyhral ocko 🙂 ... a jednu drevenu stavebnicu s vlacikmi, on bol stastny, uplne stacilo ... aj 2 a 3 rocny mal doma pod stromcekom max 3 darceky (stavebnica, lego, vlacik, alebo tak, po com cez rok pistal - a vazil si to) .. rovnako aj rodinu instruujem, nech to neprehanaju, ze nechcem aby ho tam cakala halda (zvacsa plastovych blbin) - mojim rovno nakazem, alebo aj kupim - ze toto mu zabalte 🙂 a svokrusa sa pyta, tam je citlivejsie jej rozkazovat, lebo je to zatial prve vnuca, tak je naviazana 🙂 ale teda posluchne a uz to neprehana.
Veru tak take malinke este nevie ze su vianoce aj ked to clovek povie.trosicku to zacne chapat az okolo 3 rokov mozno aj skor zalezi ako sa rozrozprava.mne mala minuly rok mala rok aj 9 mesiacov a stale sme museli davat pozor skor na stromcek aby ho nezhodila.dnes jej uz vysvetlujem co kdo a kedy nosi.takze vie ze je jezisko a nosi darceky a mikulas sladkosti.
také malé deti tomu moc nerozumejú... Najviac ich zaujimajú svetielka na stromčeku a trblietky...
Absolútne nijako. Je to taký istý večer ako iné a je mu to úplne jedno.
Urcite z vianoc nechape nic. Minimalne do 2 rokov urcite. Ak ma okolo 1,5 roka tak ho akurat taha vsetko nove, cize sa mu pacia ozdoby na stromceku, trblietky, svetielka, sustiaci baliaci papier.....ale ze su to vianoce urcite nerozumie. Skor je to vynimocna situacia pre vas rodicov, ze uz tento rok ste o jedneho viac. Urobte si pekne fotky z jeho prvych vianoc ale realne take male babo z toho nema nic. Ze sa zrazu deje nieco vynimocne (i ked nerozumie co...) je okolo toho 2 roka. Potom sa viac tesi z novych hraciek. 🙂
@chisanatte 10 mesacne dieta je este prilis male aby nieco chapalo, ved kto mu to mal vysvetlit....cize bude sa tesit, ked uvidi svetielka a trblietky a to je vsetko. Nasa mladsia dcera je decembrova a tesne pred Vianocami ma narodky, cize na prve Vianoce mala rok a najviac sa jej z darcekov pacil baliaci papier 🙂, to ju zaujimalo, ten roztrhala a to bolo vsetko. Darcecky pozrela ale este nechapala, co a preco ich dostala....cize asi tak. Tie prve VIanoce dietatka ju hlavne pre rodicov, kedze su to prve Vianoce s dietatkom, ale dietatko z nich vlastne nema este nejaky zazitok 😉
Moj si to prvy krat uzil ako 3 rocny. Ked mal 2, tak to bolo tak ze nechapal co sa deje ale darceky sa mu pacili. No stacili by aj 2-3. Po tretich narodkach uz to bolo uplne ine, uz konecne ta prava radost 😁
@chisanatte take male babo nema ako vnímať sviatky,ono vnima mamu,otca...prijemne,neprijemne pristredie,zvuky,atd
nechape este nasa mala minuly rok 16 mesiacov a tiez este nechapala co to ano darceku sa potesila dostala kuchynku ale pochybujem ze vedela preco a naco