Ako urobiť článok - rozhovor s dvoma osobami?

19. okt 2023

Ahojte je tu nejaká žurnalistka ?
Do školy mám pripraviť rozhovor s dvoma ženami a vôbec neviem ako to spraviť. Je to rozhovor ako sa im žije v Kanade. A ja vôbec netuším. Zatiaľ som robila len rozhovor s jednou ženou. Ale s dvoma ľuďmi ako ich tam zakomponovat ?
To musí byť otazka odpoveď

Alebo ako..
Ďakujem

viestta
19. okt 2023

Jedna otazka, dve odpovede, neviem ci okrem odpovedi tam potrebujes aj nejake vlastne "omacky", ked ano, tak do uvodu a do zaveru mozes napisat svoje stanovisko

ivka225
19. okt 2023

Otazka: Aky bol vas prvy rok v Kanade?

Zuzana: Mala som to dost tazke, lebo moja anglictina nebola na dostatocnej urovni, ale chodila som na kurz atd atd

Iveta: Nakolko som sa vydala za majitela najvacsej kanadskej siete obchodov s granulami pre psy, nebolo to az take tazke atd atd

hortenziaj
19. okt 2023

V článkoch som to videla ako píše
@ivka225.

autor
19. okt 2023

@ivka225 áno. Presne som to takt chcela urobiť...ale učiteľka mi povedala že to má byť stylisticky ine. Ja vôbec nechápem. Že toto je sttasne surové. Mám ich odpovede zapracovať do toho akoze nechápem vôbec

ivka225
19. okt 2023

Tak to napis ako vlastny komentovany text ... Ako uvadza Zuzana, zaciatky mozu byt tazke, lebo ... naproti tomu clovek moze mat aj stastie, ako napriklad Iveta, ktora ....

gaborka28
19. okt 2023

Ahoj, áno, toto vyššie je jednoduchšia forma, kde máš otázku a prepíšeš odpovede. Ale dá sa to spraviť aj tak, že napíšeš krátky úvod, ktorým sa vlastne dostaneš k tomu, akú máš tému a respondentov. Ďalej píšeš samotný článok, v ktorom "spájaš" svoje vety s citáciami dvoch žien. Napríklad: Odchod do cudziny nebol pre X jednoduchý, skúškou bol pre ňu najmä prvý rok. "Bo to náročné, pretože som nevedela po anglicky. Postupne som sa učila slovíčka, chodila som na kurzy....", povedala X. Podobnú skúsenosť má aj Y. "Potrápil ma najmä jazyk. Navyše som si musela zvykať na nové prostredie, kde som nikoho nepoznala...", priblížila.

daj si pozor, až nemáš všetko len citácie, premeň niečo z ich vyjadrení aj do vlastných viet a to dokladaj citáciami. dávaj si pozor na postupnosť (až nemáš na začiatku napríklad súčasnosť a nekončíš tým, že sa odsťahovali). a pokiaľ sa dá, píš v rovnakom čase: povedala, priblížila, doplnila... Aby si nemala časť týchto slovíčok v prítomnom a časť v minulom čase. toto je veľmi zjednodušene a v rýchlosti ale zhruba takto 🙂 pracujem v novinách ;)

autor
19. okt 2023

@ivka225 vlastný komentovany text je co:((((a sú ťam až dve osoby ;((nechápem vôbec ako to mám robiť

autor
19. okt 2023

@gaborka28 to je náročné ale spraviť s dvoma osobami ty Brdo ...s jednou ešte ako tak ale..s dvoma.tazko súbežne urobiť

banalu
19. okt 2023

Chod do obchodu kup 10 casopisov a precitaj si tam clanky o dvoch ludoch, resp vygoogli rozhovor napr. s dvoma ucasnikmi... ja trosku nechapem, ze v dnesnej dobe internetu sa pytas na MK ako nieco spravit, ked si mozes vsetko s lahkostou dohladat 🤔

gaborka28
19. okt 2023

vies co, praveze to nie je az take zle, pretoze ak mas nejaky stanoveny rozsah, tak odpovede ti toho velmi vela pokryju a nemusis "pliest z h...a bic", ako sa hovori :D zaklad je mat stanovene otazky a z odpovedi uz urobis vselico. nie vsetky odpovede musis pouzit a ani k jednej teme sa nemusia vyjadrovat obe naraz.