Ako ukľudniť psa, keď je stále pred vychádzkou "pojašený"?

jaja234
23. apr 2023

Pred odchodom z domu na vychádzku sme ju začali pripinat aby sa trosku ukludnila, pretoze potom strasne na voditku ťahá.. to trosku zabralo. Akonáhle ideme na nové miesto a tiež ju pripíname doma, už to nefunguje.. stále ťahá, onuchava všetko a je pojašena. To isté robí aj pri tom, keď stretneme nejakého psa.. ťahá za ním, proste nevie ísť kľudne. Keďže mame len ju (psa), tak je ťažko nacvičiť nejaké stretnutia s cudzími psikmi aby bola kľudná. Už keď sú spolu je to fajn, no to privítanie nám robí problém.

elmivelmi
23. apr 2023

@jaja234 potiahni ju naspat viditkom a poriadne,kazdy x,inak sa ti neodnauci alebo vastejsie s nou chodit,mozno chodi malo preto sa tak tesi,

pribinak
23. apr 2023

Však sa teší von, možno už nevie vydržať

jaja234
autor
23. apr 2023

@elmivelmi snažíme sa s ňou chodiť každý druhý deň vonku, inak je celý čas vonku na dvore.. asi stále málo no :D

gejb
23. apr 2023

@jaja234 je to ešte štena? Našho toto prešlo keď mal cca 2 roky. A ako píšu hore, vždy keď sa ťahá tak zastať a potiahnuť k sebe a s povelom "K nohe", alebo "pomaly" Aj keď by to malo byt 100x za prechádzku...treba pevne nervy, potom sa naučí.

jaja234
autor
23. apr 2023

@gejb v januári mala presne rok. Dúfam, že ju to časom prejde pretože je to s nou niekedy na nevydržanie. Minule sme ju vzali na námestie na prechádzku, jasne ze každý kôš vyňuchala, ťahala.. ach.

Najviac mi robí starosti to, že keď chodíme na mieste kde to pozná tak neťahá, akonáhle prídeme na nové miesto už ťahá ako o život..

gejb
23. apr 2023

@jaja234 tak je to ešte decko 😁 aj to keď zoberieš do mesta tak nepôjde pekne za ruku pri nohe, kým ho nenaučis. Treba pomalým krokom ,keď sa ťahá tak potiahni ty jeho, samozrejme jemne a zastan. Pes pochopí ze sa pôjde ďalej len keď pôjde tvojim tempom. A nechaj ho oňuchavat, pre psa je to najsilnejší zmysel a spoznáva tak okolie. Sú to jeho oči 😉

hipuska
23. apr 2023

Ja nie som psíčkar. Ale nechápem, načo vám bol pes, keď mu nedokážete dať čas. Pes sa potrebuje vybehať. Každý druhý deň je málo.

cocolino234
23. apr 2023

@jaja234 nerozumiem tomu, že ste ju doma pripínali na vôdzku predtým, než ste šli von. To ste ju priviazali na dvore a nechali tak, predtým než ste ju zobrali mimo dvor? nevidím v tom nič pozitívne, práve naopak. Ten pes sa potrebuje vybehať a vy mu pohyb ešte viac obmedzíte. 🙄

Moja pozná slovo "pomaly" a asi sa to naučila, keď potiahla, ja som potiahla naspäť a rázne som povedala pomaly. Aj ona zvykla ťahať, ale stačilo jej povedať toto slovo a vždy spomalí tempo, ide mojou chôdzou, v tom zápale ňuchania ju treba usmerniť a ona krásne vie, čo od nej chcem. Pre psa je úplne normálne prežívať tieto nekontrolovateľné emócie z nového prostredia a priviazaním ju to neodnaučíte, ani sa nedá odnaučiť, aby sa pes netešil z nového prostredia. Naučíš ju iba ako správne pracovať s tebou a s vodítkom, aby to vedela kontrolovať, aby ťa neťahala a zároveň si mohla užívať to nové prostredie. Ale toto ju určite nenaučíte, ak s ňou budete chodiť von iba raz za 2 dni, to je neskutočne málo.

Takže problém bude podľa mňa v tom ako málo má pes kontaktu s vodítkom a s novým prostredím. Ten pes má 1 rok, ráno a večer by ste ho mali brať na prechádzku. Očividne potrebuje viac vášho času ako len ten, ktorý mu dávate.

0silvia0
23. apr 2023

@jaja234 kazdy druhy den vychadzka? Zalostne malo. Treba minimalne 2x denne.
A to tesenie pred prechadzkou som eliminovala tym, ze som stala pri psovi dovtedy, kym prestal skakat ako besny. Dovtedy som nepripla voditko. Castokrat to vyzeralo tak, ze videl, ze mam voditko, skakal od radosti. Zastala som a povedala sadni. Sadol, ale ked videl, ze idem pripinat voditko, zas sa besnil. Takze opakovat dokolecka, kym sa neupokoni. Az po upokojeni vyjst z dvora na ulicu.

slavomira236
23. apr 2023

@jaja234 tak ked idetevon kazdy druhy den jasne ze je pojasena tesi sa..keby vedela ze pojde2-3 krat denne mozno by. vysrtrajala menej

belllinka
23. apr 2023

Sa necuduj, ked je chudak na prechadzke iba kazdy druhy den

trema
23. apr 2023

My pred tym ako ideme von sa trocha pohrame, ponatahujeme sa, aportujeme, zopakujeme nejake povely a porozhadzujem par granuliek do travy, nech si cucha.. a pred branou mu dam "sadni" a ked pekne sedi, az potom dam obojok.. tiez este dost taha, ale pracujeme na tom 🙂

gejb
23. apr 2023

@0silvia0 nepoznám psickara, a to ich poznám dosť, ktorý by chodil 2x denne na hodinové prechádzky. A tri krát denne ako píšete už vôbec nie. To psovi ani netreba. Po dvoch hodinách moj pes už len prekracuje z nohu na nohu a potom spi celý den. A to mam aktívneho psa,ktorý nás terorizuje ak nie je dostatočne vybehany. ...každý druhý deň na dlhú prechádzku je ok,keď ma ten pes dvor kde môže behať. A nevieme ani plemeno psa...

0silvia0
23. apr 2023

@gejb a kde som ja spominala dlhe hodinove prechadzky? Na hodinove prechadzky nemam cas ani ja popri praci a domacnosti. Idem rano na 15-20 minut, vecer na 15-20 minut. Pes ledva caka, kedy vypadne z dvora. Cely den chudak sam na dvore, ked su clenovia rodiny v skole, praci. Viac ako 2x prechadzka plati pre psov zijucich v bytoch.

elmivelmi
23. apr 2023

@0silvia0 aspon je alw vonku,stale lepsie ako ti chudaci co su v izbe 2metrovej a potom ich panicky vyvenci na 15' chudata.Tento ma volny vyneh vonku,.Tie prachovky zavrete.

elmivelmi
23. apr 2023

@gejb zalezi aj od rasy,moj behal ako divy,ked som ja urobila kilometer,on 5,ale to bol navolno v prirode,nie na retazi,a to este ako sa blizil k domu zdrhol;)Prisiel po hodine.Ale on bol krizenec kopov s komrspaniel,cize livecky,oni ak chytia stopu,nevratia sa.

0silvia0
23. apr 2023

@elmivelmi aj pes, ktory je na dvore potrebuje vencit pravidelne. Ale ano, je to o nieco lepsie ako pes zavrety v byte. Len potom malo socializovany pes s nepravidelnymi prechadzkami sa sprava ako odtrhnuty z retaze, nevie sa dost dotesit, vytesit a neposlucha. Ale to uz je vec majitela, mne neposlusny pes lezie na nervy, preto toho svojho vencim 2x denne, on spokojny, ja spokojna.

sofiia87
23. apr 2023

@gejb moj pes je na vychadzke 5x denne, z toho jedna , dve velke hodinove prechadzky, aportuje loptu, plava a to ma k dispozicii velky dvor, cize nie je zavrety v panelaku. Prechadzka kazdy druhy den je teda zalostne malo podla mna.

gejb
23. apr 2023

@0silvia0 tak asi došlo k nedorozumeniu. Ja 15minut vonku so psom považujem za rýchle venčenie kde urobi len co treba, nie za prechádzku. My chodíme na min. hodinové prechádzky, tam sa stihne vybehat, vyvenčiť, pochodit. Cez víkend na turistiku. Autorka asi nehovorí o jednom kolečku okolo domu keď píše o prechádzkach...aspon ja som to tak pochopila.

0silvia0
23. apr 2023

@gejb no teraz nerozumiem ani ja. Najprv pises, ze nepoznas psickara, ktory chodi 2x denne na hodinove vychadzky, teraz pises, ze vy chodite prave na hodinove. O co vlastne ide?
Nikto tu nespecifikoval presny cas co kto povazuje za vychadzku a co kto povazuje za rychle vyvencenie. Autorka pisala, ze chodi zo psom von kazdy druhy den, inak je vonku na dvore.
Ide hlavne o pravidelnost, aby pes nebol cely pojaseny z jednej vychadzky kazdy druhy den. Viac osohu bude, ked pojde 2x denne na kratsie vyvencenia ako kazdy druhy den na hodinovu prechadzku. To sa pes musi zblaznit...
My tiez chodime so psom cez vikend na dlhsie vylety, cez tyzden na to proste nie je cas, ale 15-20 minut 2x denne navolno vonku ma k dispozicii, to je minimum, samozrejme ked stretneme jeho psich kamosov, hraju sa a nahanaju aj hodinu.

anonymanonym
23. apr 2023

@gejb ja som so psom priemerne 4-5 hodin vonku kazdy den, vynimocne menej

jaja234
autor
23. apr 2023

Áno. Sú to 1-2hodinove prechádzky. Skúsime teda ráno vyvenčiť a večer dlhšiu prechádzku, uvidíme ak osa to osvedčí🙂 jedna sa o zlatého retrievera.

jaja234
autor
23. apr 2023

Jasne, ze cez den sa s ňou hráme, jašime atď🙂

anonymanonym
23. apr 2023

@jaja234 najlepsie chodit co najviac von nech to mozete co najviac trenovat. Pracovat aj so svojimi emociami, aby ste aj vy na prechadzke kludni, rozhodni a dosledni. Ak ma pes taha, nedostane sa kam chce. Ma smolu. Zastavim a cakam kym uvolni tlak. A cakam aj minuty. Za ziadnu cenu ma tam nemoze dotiahnut. Pohneme sa az ked netaha. Alebo na drzovku zmenim smer. Plati to aj pri druhych psoch, plati to vzdy. Zaroven psa motivujem na seba. So mnou je ta najvacsia zabava. Ja mam tie najlepsie mnamky a hracky. A zaroven si psa sledujem. Poznam jeho prejavy a ucim sa kedy musim reagovat. Ak uz na druheho psa reaguje prilis, nema cenu nieco skusat lebo jeho mozog ma uz nevnima. Zareagovat musim pri prvom prejave alebo este pred nim.

teleskop
23. apr 2023

JE NEVYBURENA!!!!! psovi zivot na dvore nestaci, zacne ho nudit po par dnoch

elmivelmi
23. apr 2023

@anonymanonym ale tak ty si iny pripad,ona je normalny clivek,predpokladam s rodinou,tvoj zivot je obmedzeny asi len na geneticke zistovanie zdravia tvojho psa a vencenie.Zda sa ze ani do prace nechodis,lebo chudak pes by to neprezil,od zialu by zdochol.

erickatt
23. apr 2023

@jaja234 urcite cvicisko. Nas tam vela naucili

anonymanonym
23. apr 2023

@elmivelmi predstav si, ze chodim do prace (ci si myslis, ze zijem zo vzduchu?) a predstav si, ze mam aj rodinu

erickatt
23. apr 2023

@jaja234 ooo ten zlaty ma eneggieeee. Skuste aj po dvore skovat pamlsky, unavit ju aj psychicky. Hlavolami pre psa

elmivelmi
23. apr 2023

@anonymanonym neverim,a pes to ako zvlada?Nezrutil sa uz psychicky,psychologa ma?A s kym je,ked niesi doma,hadam ho nenechas chudaka odlozeneho v 3metetrovej izbe.