Ako udrzať čaro Vianoc?

sisaka
10. dec 2011

nemate aj vy pocit, ze sa caro Vianoc nejak vytraca. mam taky pocit, ze kedysi boli Vianoce akesi carovnejsie a mam pocit, ze sa to caro nejak vytraca, ked tak porovnam zaciatok 20. storocia a sucasnost, neviem ci je to tym, ze ludia si v sucasnsoti ziju len kazdy pre seba, izolovani v svojich bytoch, alebo honbou za dokonalostou, za vsetkym naj, ci sa vytraca taka obycajna ludskost. Zamyslela som sa nad tym po tom, co som si pozrela film Vianocne oblatky a precitala knizku o americkej umelkyni, maliarke Tasha Tudor: Forever Christmas, ako tato pani dokazala i v dnesnej dobe toto caro udrzat, knizka je plna jej ilustracii a fotiek Vianoc, ktore pripravuje (pripravovala rok 2000) v svojom domceku na vidieku. Co si o tom myslite, mate tiez taketo pocity, alebo sa nad tym ani nezamyslate, alebo ste spokojne s tym, tak ako to je?

bridget
11. dec 2011

Samozrejme, ze boli carovnejsie ked sme boli detmi 🙂 Ziadne starosti, len radosti, nebolo treba nic chystat, nic zhanat, len s napatim a zatajenym dychom ocakavat, co Jezisko donesie 🙂 Vyborna slavnostna vecera, ktoru nebolo treba varit, lebo navarila mama... No vsetko bolo carovne 🙂 A ked sme na dalsi den dosli k starym rodicom, tam sa konalo repete, no stazujte sa. A teraz? Musim kazdemu zohnat darcek, nakupit, upratat, navarit, napiect, vsetko nachystat, uf, v takomto kolotoci tazko hladat caro, ked clovek pada vycerpanim 🙂 Ale stoji za to, lebo urobime carovne vianoce nasim detom a tie hviezdicky v ociach a usmiate tvaricky stoja za vsetko! Vratia vsetko to caro vianociam a tak to ma byt...

jahodka11
11. dec 2011

@sisaka -suhlasim s @bridget , je to tak..ked je vsetko na nas, to caro jednoducho niekam zmizlo....ale tiez viem, ze sa objavi pocas vecere a pri rozbalovani darcekov 🙂 viem, ze danielko bude nadseny a potom to zacne mat pre mna to caro ako kedysi....budem spokojna a stastna a zasa si pomyslim, ze to stalo za to a mame tie najkrajsie vianoce 🙂 🙂 🙂

adka7755
12. dec 2011

ja si myslím, že je to aj tým, že v súčasnosti začínajú vianoce propagovať obchody už v septembri, a kým príde december, všetko je okukané,...ľudia stavajú stromčeky, pečú koláčiky a robia výzdobu už mesiac pred vianocami...
...a to čaro rozsvieteného mesta, stromčekov doma a vôni koláčikov je kdesi preč,..
a nehovoriac o tom, že vianoce začínajú pripomínať preteky o tom, kto koľko toho má..a popritom nám uniká podstata týchto sviatkov..
je to na nás, ako sa k týmto sviatkom postavíme..

sisaka
autor
13. dec 2011

no ja dufam,ze deti si ich budu pamatat ako carovne i ked mne sa zda vsetko take, ako z rychlika, kedysi bolo pomalsie tempo, zvlast v zime, takze ludia mali cas na vsetky tie tradcie, ktore predchadzaju Vianociam, paralo sa perie, rozpravali sa pribehy, bola Lucia "carovalo sa", piekli sa oblatky, kolace, vyrabali nejake jednoduche ozdoby na stromcek, nanajvys sa kupil jeden darcek pre kazdeho ....
Ja pri dnesnom zhone, som rada, ze s detmi ideme na Mikulasa (tradicne usporiadava slovenska komunita), ozdobime dom, skocime sa pokorculovat vecer na klzisko s ohnikom, urobime si horuce kakao, precitame nejake Vianocne knizky, ale potom uz len rychlo poupratovat, rychlo postavit stromcek, napiest, nakupit darceky, ja osobne vopred premyslim darceky, aby som mohla samozrejme rychlo nakupit a utekat za dalsimi povinnostami, aj by som rada spomalila, ale jednoducho to popri praci nejde, este minuly rok, kym som bola doma s malym, to ako tak islo, ale tento rok zatial ani nemam pocit, ze su tu zachvilu Vianoce a to si nepotrpim na vyglancovany dom, 20 druhov kolacikov a darceky pre deti tiez poratate na prstoch jednej ruky (skratka ziadne hory) . A to som male velke plany, co vsetko Vianocne stihneme ☹ , len dufam,z e deti tento zhon tak nevnimaju a zapamataju si aspon tych par prijemnych predvianocnych chvil.

albireo
13. dec 2011

@sisaka caro Vianoc? jasne,ze existujea bude,kym sa budeme snazit vytvorit medzi blizkymi sviatocnu atmosferu.
Nemyslim si,ze kedysi to bolo carovnejsie: paranie peria? hm, to zazila moja mama( 60) u svojej starej mamy. jej mama to uz nerobila.
Navyse si myslim,ze clovek ma tendenciu idealizovat minulost.Ani nahodou by som nechcela zit na zaciatku 20.storocia. Mozno tam bolo par romantickych momentov, ale ak tak isto bol na SVK problem s chudobou, nevzdelanostou, tazkou dennodenou pracou, alkoholizmom a pod. Carovanie? Ano,lebo ,najma ludia na vidieku boli povercivi, i ked oficialne sa hlasili ku krestanstvu.
Nase deti si budu Vianoce tiez pamatat ako carovne, ak im vytvorime tu spravnu atmosferu.
Na zaciatku Adventu zacnem s postupnym ozdobovanim bytu, malu zapojim ,kde sa da. Velke upratovanie sa nekona. Okna nam pride umyt firma, lebo chodia tak ci tak kazde 4 mesiace a vychadza to akurat na december. Peciem len 1 -2 druhy peciva ,nieco ,kde moze dcera vykrajovat a pomahat. Chodime do prace, s tym sa neda nic robit,ale vecer ,ked sme doma,zapalim sviecky , urobime si napr. vianocny punc, pustime cez iTunes nejake klasicke vianocne pesnicky a robime nieco spolocne. TV moc nepozerame, takze sme usetreni vtieravych reklam.Ak chceme, vzdy si mozeme podla nalady nejaky film prenajat online. Pohladnice posielam len starym mamam a osamelo zijucim tetam. Spoluziackam z VS v priebehu mesiaca aspon kratko zavolam.
Na vikendy sa snazime dohodnut stretnutie s priatelmi bud u nas doma alebo u nich. Kedze zijeme v Dansku a nasi priatelia su jednak miestni, alebo z uplne inych kutov Europy, je zaujimave,zazit ,ake tradicie maju oni.
Darceky? uz niekolko rokov mame v rodine spolocny wish list, kde si vsetci napisu, co chcu. Takze zbesile obiehananie preplnenych obchodov odpada,kedze vsetko sa da najst na internete ,alebo ak je to nieco drahe, posleme im napr, cast. hodnoty darceka na ucet. Neromanticke? mozno, ale usetri sa tym frustracia a vyhadzovanie zbytocnych haraburd po Vianociach.

gemini2
13. dec 2011

@sisaka caro vianoc...ako pekne to znie..ked som bola dieta-velmi som sa tesila na vianoce....teraz si skor zelam, nech uz je januar... ☹

sisaka
autor
14. dec 2011

@albireo ani neviem, ako to slovami vyjadrit, ja vobec netuzim zit na zaciatku 20. stor., je mi jasne, co vsetko sa s tym spaja, to bolo len take porovnanie tej vianocnej atmosfery - vtedy a teraz. Tebe (vam) sa paci ta atmosfera, ktora obklopuje Vianoce?, mne ani moc nie, i ked sa doma kazdy snazime nieco "vycarovat" stale mi tam chyba napriklad spatost s prirodou, ten pokoj, ktory so sebou prinasa zimne obdobie, spomalenie, ktore si len malokto moze dovolit ... no tazko sa na taketo pocity hladaju slova, jednoducho, chcela by som tie Vianoce trosku viac prezivat nielen prezit.

albireo
19. dec 2011

@sisaka a nie je to len otazka priorit? Ak naozaj chces prezit Vianoce v spatosti s prirodou, mozete s manzelom zvazit si vziat dlhsiu dovolenku( ak byvate v rusnom velkom meste) prenajat okolo Vianoc niekde chalupu a vychutnat si predvianocne obdobie bez prilisneho marketingoveho cirkusu. Alebo sa proste prestahovat na vidiek, akceptovat,ze su tam povedzme ine pracovne prilezitosti a obmedzene moznosti socialneho vyzitia vymenou za to,ze clovek ma viac osobneho priestoru a cas plynie menej hekticky.
Studovala som na VS v Prahe. Obchody zacinali s reklamnou masazou uz v oktobri a hned po dusickach obtazovali s kolekciami a otravnymi koledami. nehovoriac ,ze mesto bolo plne turistov a nakupujucich. Otazka bola,ci sa toho clovek chce zucastnit alebo nie. TV sme vtedy nemali, tazke som netusila, co by som si pod stromcek mala zelat🙂
Ked si vsak spatne spomenien na tie roky, spominam si na nieco uplne ine. Na adventny koncert kazdorocne poriadany otcom mojej spoluziacky, na sv.omse v kostole u Salvatora vedene prof.Halikom, na tiche mesto ,ked sme sa v noci vracali z oslav skusok a jedini pracujuci boli zametaci ulic a dodavatelia kaprov.
Tymto dlhym prispevkom som chcela povedat,ze vonkajsi ruch a stres pred Vianocami mi velmi nevadi,lebo Advent a Vianoce maju pre mna a rodinu stale duchovny rozmer a to sa nemeni, hoc momentalne fungujeme ako dvojkarierna domacnost s malym dietatom a rodinou rozlezenou v piatich statoch Europy.

yennn
20. dec 2011

@sisaka podla mna ake vianoce si spravime, take budu, nezalezi na tom, ako ich propaguju radia, televizia ci hypermarkety. Pokoj domova nikam nezmizne, ak ho tam mame. A priroda tiez neutecie, ak ju pozname aj pocas roka.
Jedine za cim nam moze byt realne luto, a co sa naozaj zmenilo, a obavam sa ze uz sa nevrati a my s tym nemozeme nic urobit - su haldy snehu, ktore aj ja kazdorocne marne ocakavam - len tie dokazu podciarknut atmosferu vianoc. Ak na stedry den prsi, ci svieti slnko a je pomaly 10stupnov, je to trapas. Ale s tym nic nenarobime 😉

katrinka8
21. dec 2011

Ja si myslim, ze caro Vianoc si mozme udrzat tak, ze si udrzime vo svojej rodine, s priatelmi, s blizkymi to, co pre v nas to caro vyvolava 😉 Pre niekoho je to vona vianocnych kolacikov, pre niekoho medovina na vianocnych trhoch, pre niekoho sviecky s ihlicim, pre niekoho salka caju pri rozpravkach, behanie deti, ktore cakaju na "Jeziska", pre niekoho Stedry den, Polnocna omsa... a pre niekoho vsetko dokopy 🙂 Caro Vianoc sa nevytraca, len ho menej vnimame, co je skoda. Obcas staci len zastavit sa a uvedomit si, co pre nas Vianoce znamenaju 🙂

sisaka
autor
24. dec 2011

diky baby, ze ste sa podelili s vasim pohladom na caro Vianoc, prajem Vam carovny Stedry vecer rozziareny nielen svetielkami na stromceku ale aj stastnymi ockami vasich deti