Ako trefne reagovať na urážky?

1. júl 2020

Dievčatá akoby ste reagovali na urážky? Mňa v tej chvíli nič nenapadne. Napríklad mám len strednú školu a vždy som pracovala v nekvalifikovaných odvetviach a veľa krát sa mi už stalo, že mi niekto povedal "mala si sa lepšie učiť". Stalo sa mi totiž, že som bola v zahraničí na zbere a nezaplatili nám na za prácu. A odpoveď jedného známeho bola "mala si sa lepšie učiť". Docela často to počúvam, musím povedať, že len od ľudí, čo majú vysokú školu. Akoby si mysleli, že sú niečo viac (určite nemyslím všetkých VŠ vzdelaných).
Ako reagovať na urážky, narážky, skrátka keď Vás chce niekto zhodiť?

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. júl 2020

@perdulka7 A čo ak toho dotyčného nepoznám? Nechcem sa nechať urážať, nechápem, prečo to ľudia robia. Akoby sme boli niečo menej.

daili
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
1. júl 2020

A na čo niekomu koho nepoznáš "vešias na nos" svoje vzdelanie a prax?
Podobni ľudia nech si najskôr zamecu pred vlastným prahom.
To ze ma niekto VS nie je patent na rozum ci úspech.
Dnes ju ma pomaly kazdy druhy-vacsinou sociálna praca😀

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
1. júl 2020

Treba sa obrnit, Ty predsa vies, ako si sa ucila, tak Ti ma byt jedno, co si o Tebe mysli niekto (pises, ze ho ani nepoznas) cudzi. Obycajne tie trefne odpovede cloveku napadnu az potom, ked su mu uz zbytocne, ale to je jedno. Ak si to Ty sama v sebe zrovnas a ujasnis, ze takyto nazor Ti je ukradnuty, tak nemusis spekulovat nad ziadnou super odpovedou. Ja by som sa usmiala a povedela, ze vidis, to by mi nikdy nenapadlo. A takto mozes reagovat na kazdu blbu poznamku.

ina009
1. júl 2020

Fu ja tiež neviem ako reagovať na urážky. Ale určite je lepšie s kľudom povedať niečo rozumne a jednou vetou uzemniť človeka. Asi by som reagovala nejako tak že by som povedala že škoda že tebe tá škola nepomohla a ani nepomôže. Lebo slušnosť a úcta sa v škole neučí.

cervenaruza123
1. júl 2020

Ahoj, ja to tiez nedokazem. Vyjadruje to ale len neinteligenciu dotycneho, co ti take cosi povie. Zbytocne sa ti nad tym trapit, takym ludom je zbytocne vobec nejaku energiu venovat. Ja urazky vacsinou ignorujem, iba vynimocne mi nieco napadne, co nie je urazlive a je trefne, tak to poviem, inak som ticho. Alebo suhlasim s dotycnym. To ho casto odzbroji, lebo necaka to, caka, ze sa budem hadat 😀. Poznam ludi, co dokazu trefne reagovat a vtipne na kazdu urazku a namiesto trapnej chvile je z toho nakoniec sranda a ten co urazal, je trochu aj ponizeny. Ale takych je naozaj malo, vacsina to proste nevie, nie je to nic vynimocne.
A vzdelanim sa netrap, to je len taka "povedacka". Ja aj s kolegom mame vysoke skoly a mame tu kolegov, co vysoke skoly nemaju, co sa zle ucili, ale mali stastie na pracu, na miesto, na priplatky za rozne veci a zarabaju viac ako my. Niekedy si tak robime srandu, ked hundreme nad robotou, ze mali sme sa horsie ucit, ze upratovacka vedla zaraba viac ako my 😀 . Vzdelanie od uspechu zavisi len ciastocne.

autor
1. júl 2020

@ina009 To je super odpoveď 🙂

autor
1. júl 2020

Mňa tým vždy niekto zaskočí a netýka sa to len práce, ale aj iných vecí. Neviem o čo ľuďom ide, keď majú potrebu takto urážať. Ale ego majú fakt obrovské, to sa musí nechať.

ina009
1. júl 2020

Ja by som nevedela nereagovať ako baby píšu že povzniesť sa nad to veď to je cudzí človek môže ti byt jedno čo si o tebe mysli alebo čo na teba hovorí. Určite by sa má to dotklo takéto osočovanie a ponižovanie lebo každý človek si je rovný či ten čo má skoncenu zakladnu školu, či ten čo má 4 tituly pred menom a dva za menom. A toto leštenie si ega je pre mna ukážkou ľudskej hlúposti. Kazdy človek je v niečom lepší a úspešnejší ako ja ale tak isto aj ja som v niečom lepšia a úspešnejšia ako on takze už iba odporučiť dotyčnej osobe nech zleti z oblakov lebo pád bude tvrdý. Ach som sa aj rozčúlila 😄 nemám rada takéto povahy a ešte ti poviem že ver si a maj sebavedomie je určite množstvo veci v ktorých si ty 100x lepšia a hneď by si ho zrušila

zooeynka
1. júl 2020

Nabuduce odpovedz ze "keby boli vsetci len manageri a vysokoskolaci tak by nemal kto polia poorat a chlieb napiect. Aj menej lukrativne roboty musi niekto robit, a prave upratovacky su potrebnejsie ako rozni PR manageri a sales manageri...." A nech ti tento argument dotycny skusi vyvratit ked sa citi dostatocne mudry

ina009
1. júl 2020

@cervenaruza123 toto vtipne reagovanie na urážku robila naša učiteľka. Že keď sme boli drzý tak nás tak ponizila ale slušne že sme sa úplne hanbili a bola to iba nejaká veta z ktorej sa cela trieda smiala ale ten čo bol drzý sa išiel pod zem prepadnúť. Stalo sa to asi 3x niekomu z triedy a odvety si na ňu nikto nič nedovolil dobre že sme sa jej neklanali😄

autor
1. júl 2020

@zooeynka To už som skúsila, ale dopadlo to tak, že musia byť vzdelanejší ľudia aby upratovačky a robotníci mali čo a kde robiť.

ckocka
1. júl 2020

MALA SI SA LEPŠIE UČIŤ
- Ja aspoň používam zdravé ruky, tvoj chorý mozog je nanič aj s diplomom.
-To som mala, ale ako vidno vzdelaných idiotov je aj bezo mňa dosť.
-Ja som chcela, ale usúdila som, že blbci ako ty to vzdelanie potrebujú viac.
-Zostala som hlúpa schválne, aby si múdri ako ty mohli na mne liečiť svoju frustráciu.

Treba to cvičiť, ale netvrdím, že je to najlepší sposob ako reagovať na urážky.

zooeynka
1. júl 2020

Tak odpoved: "bez vykonnej sily robotnikov by vzdelanejsi ludia mohli ist so svojimi planmi do kelu keby im ich nemal kto zrealizovat". Ale vies ako sa vravi, ak sa s hlupakom hadas dlhsie ako 30 sekund tak uz sa hadate dvaja hlupaci. Proste dotahovat sa o to, koho praca je v spolocnosti prospesnejsia je smiesne a najma uplne zbytocne.

autor
1. júl 2020

@zooeynka Na to mi povedali, že o chvíľu nás nahradia roboty a my sa pôjdeme pásť.

fokuska
1. júl 2020

Podla mna zalezi na tom, ci tou urazkou trafi dotycny naozaj do cierneho a teda je to skutocne nieco v com ma pravdu ale ty si to nechces priznat, alebo ty si so situaciou spokojna, vyrovnana a tym padom ti vadi "len" to, ze je to drze.

Priklad: Na skolu si skutocne kaslala, nepocuvala si ked ti rodicia alebo ini hovorili, ze to potom budes mat tazke. Neskor si zistila, ze mali pravdu, sama nie si spokojna s takymi pracami, chcela by si viac, ale uz si myslis, ze sa to neda, hnevas sa kvoli tomu vlastne sama na seba.
V tomto pripade: "Mala si sa lepsie ucit" zatne do ziveho, lebo niekto poukaze presne na to, co stve aj teba, v com vidis nejake vlastne zlyhanie alebo chybu. Hladas sposob ako sa branit.

Alebo iny priklad: V skole si sa snazila, mozno sa dalo aj viac, mozno nie, ucenie ti proste neslo, znamky priemerne, ale nemala si zaujem ucit sa denne x hodin len kvoli jednotkam. Bola si takto spokojna, netrapilo ta to. V praci si tiez bola spokojna, nevadi ti, ze robis nizkokvalifikovane prace, beries to v pohode. Kazdu jednu pracu niekto robit musi a je to svojim sposobm "prirodzeny" vyber, ze niekto nema na to vzdelanie a povahu a podmienky aby robil nieco ine.
V tomto pripade veta "mala si sa lepsie ucit" ti nic neurobi, lebo ti to je jedno. Ty si spokojna a vyrovnana s tym ako to je, cize toto je maximalne drza poznamka a o dotycnom si pomyslis aku ma uroven ked taketo veci niekomu splechne do tvare a potrebuje sa povysovat. A taky clovek ti nestoji za to aby si na neho minala energiu.
Takemu by som maximalne odpovedala: Ty by si sa mal slusnejsie spravat.

masha185
1. júl 2020

Keď ti niekto prinesie dar a ty ho neprijímeš, komu ten dar patrí? Tomu kto ti ho priniesol. Tak isto to funguje aj s urážkami 🙂

zooeynka
1. júl 2020

..."ukazte mi prosim robota, ktory vam obmuruje dom,, urobi elektroinstalaciu, vymeni okna alebo pride vytiahnut zumpu." Inzinierov, ekonomov, bankarov je plno a v konecnom dosledku su nepotrebni...(skaredo povedane). Spolocnost by fungovala aj bez nich.

thoughtfulweirdo
1. júl 2020

Kde na takych ludi chodis, ze sa ti toto stava pravidelne? Ja som sa na VS vykaslala, robila som predavacku, teraz som casnicka, a este mi nic taketo nikto cudzi nepovedal. Inak, na akekolvek urazky je najlepsia odpoved nezaujem. Naco takemu blbcovi venovat pozornost? Nezasluzi si ju, radsej ju investuj do seba 😉

fokuska
1. júl 2020

@zooeynka Myslim si, ze take narazky su skutocne na nekvalifikovane pozicie, na ktore nepotrebujes naozaj ziadne vzdelanie, zaucia ta za par hodin alebo dni. Operatori na vyrobnych linkach, pokladnicky - tu to aj vidno, ze skutocne uz su samoobsluzne okladne, na niektorych linkach su uz roboty.
Murar, elektrikar vobec nie je nekvalifikovanae zamestnanie. Praveze tam mas remeslo a nemoze ta nahradit hocikto a v sucasnosti su remesla velmi cenene a ziadane. Elektrikar, vodar, tesar, murar - skus si zhanat niekoho na stavbu alebo rekonsturkciu - tito ludia pracu maju, pracuju tvrdo a este sa ludia stazuju ze aki su drahi, ze kolko za taku pracu pytaju.

eva112014
1. júl 2020

@dskjhfdlkdjhl +Autorka
Dobre si jej napísala, že vidíš, to by mi nikdy nenapadlo.
A ja ešte doplním tvoju vetu, asi takto spolu:" vidíš, to by mi nikdy nenapadlo. Aj toto učia na tej VŠ?
Inak platí pravidlo, treba sa vedieť obrniť a nie pripúšťať si veci.

deti95060810
1. júl 2020

a čo tak povedať:" Prosím ťa a to čo si dovoľuješ. Prečo sa takto správaš ku mne? " Spravila som ti niečo? Dlhujem ti niečo? "
Ja by som išla aj do hádky. A nabudúce si to asi dotyčný rozmyslí....

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fokuska
1. júl 2020

Ze si mas zbalit veci a vypadnut? Tu teda nejde o nejakych cudzich ludi, alebo len znamych, ale asi ide o tvojho partnera?

radiah
1. júl 2020

No ja by im dala 😄spustila by som taku slovnu sprchu, ze by sa vzdali tutulu ako Kollar 😄 ale to zavisi od osobnosti 😏

ckatka
1. júl 2020

No...ja ti odpoviem uplne presne. Urážka je urážkou až vtedy, keď sa ty rozhodneš uraziť sa. Dovtedy je to len vypovedana veta v čase a priestore.
Podľa mňa ťa to uráža preto, že sama nie si vyrovnaná s tvojím životom, resp.dosiahnutym vzdelaním alebo prácou. Dobrú (dobre zaplatenú) prácu si treba naozaj odmakat /zaslúžiť. Je to tak...proste slečna, ktorá skončí nejaké učilište a nie je dostatočne zdatná a zbehlá aby vo svojom odbore začala podnikať...pripadne porodí hneď po škole...nemá vodičák ani žiaden certifikát a nevie poriadne žiaden jazyk....darmo bude čakať, že jej do rúk spadne manažérska pozícia za 2000€. Najskôr skončí ako robotníčka niekde za pásom alebo bude dokladať tovar v miestnej Jednote.
Väčšina VŠ nie je sranda. Keď si odmyslime pofiderne školy a odbory, kde sa ľudia naučia len ulievat a podvádzať...väčšina je naozaj makačka.
Tu ide o to, že moju robotu nespraví hocikto. A preto si za ňu môžem zapýtať koľko chcem.
Ale nekvalifikovanu robotu ako upratovanie, predávanie, varenie kávy šéfovi...môže robiť fakt hocikto, čo nemá obe ruky ľavé.
Treba sa snažiť zvyšovať si kvalifikáciu (keď nemáš peniaze na školu či kurz, existuje x online kurzov a školení, videa na YouTube, coursera, kde sa vieš učiť zadarmo), alebo sa naučiť robiť niečo, v čom budeš výnimočná.
Ja mám technickú VŠ, doktorát, dve ďalšie dvojročné vzdelávania ukončené stanicami, kopec ďalších certifikátov a aj teraz pri dieťati a počas peenky v tehotenstve sa snažím nestagnovat a vzdelávať sa. Nemám telku a nezabijam cas blbostami. Aby som bola chceny zamestnanec aj po materskej s dvomi deťmi.
Keď si chceš pozrieť seriál, pusti si ho, ale v cudzom jazyku. Keď si chceš oddýchnuť pri knižke, vyber si odbornú, alebo aspoň v cudzom jazyku. Je veľa spôsobov.

Co sa týka reagovania na urážky...ja napríklad som cely život tučná. Teda...no...nazvime to nadváhou. Keby som si z toho mala niečo robiť, som zatrpknuta babizna. Ja som však.chvalabohu so svojím.telom (tučným ale zdravým) vyrovnaná a som vďačná ze mam aspoň také 😂 Čiže...na urážky sa nemusí reagovať, keď im vieme predísť. A to je vnutorna spokojnosť a vyrovnanosť. Na tom pracuj.

zooeynka
1. júl 2020

@fokuska nikde som nenapisala ze murar alebo elektrikar su nekvalifikovane pozicie. Su to ludia, ktori pracuju manualne a nepotrebuju vysoke skoly, taky murar ani zakladnu. A pritom su potrebni, ziadani a dobre plateni. Cize aby sa niekto ohanal vetou ze "mal si sa lepsie ucit, lebo..."nie je 100percentne pravdiva. (Ale moje deti do vzdelania pravdaze tlacit budem, ale aj ich ucit ze vysmievat sa z inych kvoli nizsiemu vzdelaniu je primitivne)

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz