Môj 1. pôrod :( 19h bolesti, to by som zvládla aj teraz, ale samotný pôrod .... - som hovorila, ze nikdy viac. Bez epi, nestichli pichnúť, ukončený s vacuumextraktorom, Hojenie rok! Trauma na celý život....
Mať dieťa je niečo nepochopiteľne krásne, ale samotný pôrod som si predstavovala úplne inak. Každý hovoril, že to už nič, keď vydržíš bolesti to už malina... ale to tak nebolo.
Teraz ma čaká 2. pôrod, som len na začiatku tehu, a mám stresy už teraz. Chcem si vybaviť cisársky ale ten tiež môže dopadnúť zle... Neviem čo mám robiť....
Budem rada, keď mi napíšete skúsenosti z 2. pôrodu, čim bol iný ako 1.
Ďakujem.
Uplne super,do pol hodiny.Urcite by som nevybavovala cisarsky .Myslis ze tam sa nemoze nic stat?sestra mala traumu prave z cisarskeho.
Myslím si, že si dospelá rozumná žena a sama veľmi dobre vieš, že každý jeden pôrod je individuálny, či už je to prvý, druhý alebo desiaty v poradí. Bohužiaľ, dieťa nejakou cestou musí von.
Pri prvom ti radili, že ti bude v poriadku, bolo to podľa tvojich slov hrozné. V tomto prípade môže byť scenár taký istý. Pomôže ti to v niečom? Hlavne sa upokoj, mysli pozitívne a nerob paniku. Môže to byť ten najkrajší a najkratší pôrod v histórii ľudstva.
Ja som mala prvy28 hodin. Z toho 12hodin bolesti. Nakoniec akutna sekcia.
Pre mna to bolo strasne ale rychlo som sa cez to povzniesla. Hovorila som si ze hlavne ze je vsetko ok.
Pri druhej som mala vyvolavany porod-kedze som sa dohodla s dr ze urobime vsetko pre vbac.
Tak vyvolali a nic. Nakoniec ked uz sam dr zvazil sekciu sa to rozbehlo a po 5hodinach som bola na sale. A do 20minut bola na svete.
Sice tiez nastrih. Vakuum. Ale super. Nic som necitila. Hojilo sa cca 2-3tyzdne.
@szzuzka Poradim ti zozen si kvalitnu dulu, s ktorou si das zopar sedeni vopred, ukludni ta, doda ti sebavedomie, pripravi ta na to, ako to zvladnut, pretoze velmi velku rolu, mozno aj najvacsiu, hra psychika. Cize ak budes presvedcena ze to zvladnes, co sa naozaj podla mna da, ak to tak citis, tak to zvladnes. K tomu dychove cvicenia, vizualizacie... treba sa trosku pripravit. Inak moj prvy porod bol tiez horsi ako druhy. Drzim palce ! 🙂
Ahoj,ja som prvy porod mala tiez na figu...vsetci mili,ustretovi... ale syn mal 4 kg,54cm a ja 50 kg...takze tazke,narocne a dlhe tlacenie. Isla som tiez bez epiduralky,neschvalil mi ju anesteziolog,rajsky plyn mi tiez nerobil dobre... bol aj nastrih aj potrhanie,vysledok bol "poplatana jak monterky" ale zdrave dieta! Hojenie bolo dlhe a narocne,no povedala som si,ze to aj tak za to stoji a predsa nemozem mat 2x zly porod...a o necele dva roky som porodila za 3 hodinky,relativne s usmevom dcerku,bola sice o nieco mensia ako syncek,no nemala som ani jediny steh a o 10 min som bola v sprche!Ide tu aj o mentalne nastavenie! Ver,ze to bude dobre a ono bude. Drzim palce
Tiež mám traumu z prvého porodu a čaká ma ďalší, ale toto je ako opýtať sa, koľko ktorá žena váži a z toho odvodiť svoju váhu. 🙂 Ak potrebuješ povzbudenie atď, tak fajn ale pri prvom pôrode (ktorého som sa bála) mi to bolo prd platne.
Ale treba sa skôr zaujímať o nejaké príčiny, toho, sa stalo, výber pôrodnice, príprava na pôrod, cviky, aniballom/masáže hrádze, pre mňa za mňa aj hypnopôrod atď. Keď budeš viac chápať celý proces, budeš sa menej báť a môžeme mať fajn zazitok, nakoniec, ako mnoho žien... 🙂
@szzuzka sama zvas co je pre teba ok a z coho budes menej v strese, daj si pichnut epi alebo si zaplat cisarsky rez, odrodia ta ked na tom budes trvat aj cisarskym 🙂 Aj ked ten druhy sa hovori, ze je vzdy lepsi 🙂
@szzuzka Ahoj, u mna prvy porod katastrofa, 43.5hod po odteceni vody, bez epi, nastrih "pre istotu", velmi bolestive, traumatizujuce. Tiez som takmer polovicu druheho tehotenstva zila v tom, ze si "vybavim" cisarsky, ze toto uz nie som ochotna podstupit druhy krat. No ked som si predstavila, ze ma doma caka este aj prvorodena 2r dcerka, nevedela som si realne predstavit ako by som fungovala, kedze to hojenie po CS trva zvycajne dlhsie a predsa ju trebalo omnoho viac pomojkat, aj dvihat, nosit atd, minimalne prvych par dni, aby sa necitila odstrcena (inak absolutne neziarli na braceka). Tak som sla na poucenie o epi, popytala som sa na moznosti rajskeho plynu a to som mala ako taku zabezpeku, keby to bolo opat zle... Tentokrat porod zacal kontrakciami, voda mi praskla az na sale. Do nemocnice som prisla ked uz boli kontrakcie cca 2-3 min a o dve hodiny na to uz bol syncek na svete. Dala som si aj epi a hoci to nezabralo tak, ako som ocakavala, bolo to nieco neporovnatelne. Porodila som 45min po podani epi (to som bola cca 4-5cm). Ziadne poranenie, hned v ten den som fungovala bezproblemovo. A poviem ti, ze som teda fakt neverila, ze by to mohol byt az taky rozdiel... Drzim ti palce, aby si to zvladla co mozno najlepsie.
moj prvy porod bol hrozny, druhy super. oba vaginalne. tiez som sa druheho obavala, ale sla som radsej do sukromnej porodnice takze som dufala ze to bude lepsie a aj bolo.
@szzuzka druhý pôrod rýchle otvorenie snáď 5 krát rýchlejšie ako prvé akurát že tlačenie na koze trvalo až hodinu !! Už som sa bála keď som pozerala na hodiny a videla že stále ešte nič..ale mala mala do 4 kíl a syn len 3 ten išiel von do 30 minút...bože a tie príbehy mamičiek že na 3 kontrakcie von .hahaha díky..🙂
Prvý som mala sekciu a bolo to strašné pre mňa hlavne psychicky...pri druhom som teda nastavila hlavne psychicky a doslova som celé tehu nerobila iné len myslela na to ako porodim prirodzene bez vyvolavacky a bez bolesti totálna sugeracia a čuduj sa svete jediné neznesiteľné bolesti boli pri zasivani, a na tom propracujem pri treťom 😃
Prvý pôrod nástrih a vákuový extraktor. Syn mal obmotanú pupočnú šnúru okolo ramena, ináč by bol von za chvíľu. Druhý pôrod bez nástrihu, rýchly a bezproblémový. Ani pri jednom som nemala epidurál, ani žiadne lieky proti bolesti. Všetko je to v hlave, v tehotenstve som sa nestresovala, vravela som si, že keď to zvládli iné ženy, zvládnem to aj ja. Komplikácie sa však veľmi predvídať nedajú. Myslím, že aj prvý pôrod by bol super, keby nebolo tej pupočnej šnúry na nesprávnom mieste.
Hlavu hore - užite si tehotenstvo😉💃🍀
Prvý 18 hodín. Bolesti postupne silneli aj boli častejšie. Posledná hodina mord, tlačenie hroza, syn 4 kg. Druhý pôrod od prvej kontrakcie 4 hodiny. Posledná polhodka mord, mala vonku na 2 zatlacenia 3860g
@szzuzka ja som mala prvy prirodzene..30 hodin kontrakcii kazdu minutu-neprehanam! Muza som id bolesti kusala do hlavy..teraz druhy cisarsky..nikdy viac! Teraz po cisarskom som povedala ze kebyze prvykrat rodim cisarskym, dalsie dieta by som uz nemala..ten prirodzeny by som si kludne odtrpela este raz..
@zuzanka2411 to akoze fakt? :( az tak hrozne bolo?
Prvy uplne prirodzeny 12hod od prvej slabunkej kontrakcie, bez epi, bez nastrihu,len 4 vnutorne stehy. Uplne som sa odovzdala personalu,pocuvala,co hovoria a v duchu som si predstavovala,ze som na inom mieste. Ziadna trauma,bolesti znesitelne, jedine unava,smad a hlad ma trapili 😂. Druhy porod tiez vaginalny,dvojicky, ale vyvolavany (no nejak zle mi to zaberalo)bolesti skor slabe,lebo voda neodtiekla,az potom uz boli poriadne,ale to uz sa islo tlacit. Za mna po vyvolavacke sa kontrakcie zle rozdychavaju,tiez najhorsia bola unava (14hodin na sale v noci),ale bez jedineho stehu. Taktiez som sa uplne spolahla na personal a snazila sa byt max.uvolnena,ako sa len v takej situacii dalo. Za mna pri oboch porodoch,druha faza (tlacenie), bola skor ulava s vedomim,ze uz to konci 😂
Prvy porod tak ako ty. Druhy vpohode. Isla som do porodnice pozitivne naladena s myslienkami ze to zvladame bez problemov. Precitaj si knihu Hovory s porodni babou. To mi pomohlo porozumiet mnohym veciam....
@szzuzka Ahoj...prvy porod bol asi ako tvoj...povedala som si, ze stacilo na dva zivoty....no za 3 roky som znova otehotnela a porod bol uplne v poho, za 3 hodiny bolo po vsetkom...
Ja som mala prvy porod katastrofalny😩 sice trval len 4 hodiny ale maleho som nemohla vytlacit, dotrhana az za usami, nesedela som 6 tyzdnov, no cele zle a to podotykam, ze som isla rodit psychicky uplne v pohode skor som sa tesila a vobec som sa nebala.. teraz som opat tehotna, mam strach kedze uz viem do coho idem ale spolieham sa na to, ze nejako porodit musim, tak snad to dame v zdravi🙏🏻
Prvy porod trval 12 hodin,nakoniec malu museli vytiahnut kliestami. Ja som si odniesla 21 stichov,dve hodiny po porode ma presivali,bez umrtvenia,citila som uplne vsetko. Druhy porod pred 5 mesiacmi. Trval 8 hodin,dala som si epidural,odniesla som si 2 stichy. Vobec sa to neda porovnat. Druhy porod bol ovela lepsi.
Prvý pôrod bol super, bolesti si ani nepamätám 😁 druhý bol síce kratší ale náročnejší, nakoľko som sa nevedela tak dobre uvoľniť, no zvládla som to. Poranenia som nemala ani pri jednom, ale rodila som obidvoch doma, takže so zážitkami z pôrodnice sa podeliť neviem. Každopádne, automaticky som tiež očakávala, že druhý pôrod bude jednoduchší, no u mňa to veľmi ovplyvnil fakt, že som sa nevedela dostať do takej psychickej pohody ako pri prvom.
Želám ti čo najlepší pôrod a hlavne zdravé bábätko ❤️
@szzuzka ja mam prave za sebou prvy a este stale som trosku taka ubolena, davame si teraz velky pozor, nemam dobry zazitok, bolesti velke tiez cca 20 hod mozno aj trosku viac a t sme isli hned ako mi odtiekla voda, maly sa po ceste aj zasekol tak ma nastrihavali, epi tiez nestihli, potom sestricky mi na brucho skakali :/ hrozneee :/, ale uz je tu s nami a zdravy 🙂
Prvy 37h bolesti brutus prvy rok som tiez myslela že už nikdy viac toto nechcem zažit. Druhy porod s oxytocin bez bolesti no v 17tt mrtvy plod. Takže si uvedom že màš štastie babatko budes mat čoskoro žive zdrave v nàruči a porodu ako takeho sa neboj dopredu každy porod je iny. Nemysli na to čo bolo zle minule. To zvladneš. A sekciu ked nemusiš je lepšie nemat. Proste bud optimista a hlavne že to dobre dopadne.
druhý pôrod bol o polovicu kratší ako prvý....rodila som bez epi a kde akých oblbovákov...
@mmoni89 aj moja sestra ma klasický 3 deti a štvrté cisársky a tiež povedala že cisárskym nikdy viac a to nemala prvý pôrod vôbec ľahký
@eriksonka1234 ved prave,nikdy nevies,nechapem ako si moze niektk cielene vybavovat cisarsky ked je vsetko ok,ved aj pri nom sa moze hocick stat.s4stru zle napichli a citila ako ju rezu🙈😟
Ako si môžeš vybrať cisársky? O tom rozhoduje gynekológ, pôrodnik. A zvládneš, užívaj si bruško.