Ahojte, chcem sa spýtať, tie ktoré ste študovali popri materskej alebo ste už mali dieťa, ako ste to zvládali ? Čo vám pomáhalo vyhýbať sa stresu ? Vďaka za každú rozumnú odpoveď. Blbé komentáre typu, načo ti je dieťa keď študuješ alebo opačne si prosím nechajte 🙂
Jans tym skusenost nemam iba ta chcem povzbudit ze sa to da 🙂 mam kamaratky co vystudovali medicinu. Jedna rodila v piatom rocniku a skolu bez prerusenia uspesne ukoncila a dalsia sice studovala 10 rokov namiesto 6 ale porodila pocas vs studia mediciny 3 deti takze vsetko sa da, velmi ti drzim palce, urcite to zvladnes 🙂👍🍀♥️
@11leni11 tak určite sa to dá, pokiaľ máš niekoho, kto ti dieťa v čase prednášok postráži, najlepšie ak máš aspon 2 osoby, ktoré ti pomožu, ja som si robila len jazykovku popri dieťati, ale u nás bol večný problém, že nemal kto malého postrážiť, proste všetci v práci alebo nemali záujem, takže to nebolo úplne jednoduché, ale dala som to
Ja som studovala s rocnym dietatom. Stres som nemala lebo som velmi tuzila mat vysoku skolu. Skor pocity euforie po kazdej skuske.
@bosorka2302 to si mi dodala odvahu a optimizmus 😊 a mala si individuálne ci denne ?
@janickacrazy to je najhoršie, že keď aj by mal kto, tak nie je ochota ☹
@11leni11 denne...nechcela som individualne.
@11leni11 studovat sa da, pokial si spravne naplanujes harmonogram a budes mat ludi, ktori ti budu vediet postrazit deti. Pozor nie kazda skola umoznuje individualne studium. Individualne studium mozes mat ako denny aj ako externy student. Ak bude chciet niekoho aby ti postrazil dieta dohodni sa s nim, ze to tak ozaj bude (prip. si uz teraz vyhladniut nejaku pani na strazenie). Nie, ze ti niekto naslubuje ze postrazi a ked budes potrebovat sa ucit, robit prace, tak skutek utek a potom sa dostanes do toho stresu. Ak mas chut, elan a hlavu, tak studuj, buducnost ti to oplati 🙂
@11leni11 no poviem ti otvorene ak nebudeš mať v okolí ochotného človeka čo ti dieťa vždy povaruje tak to dáš len ťažko.....potom jedine naozaj platiť nejakú pani na stráženie, ale to je zase otázka financií....to nie sú len prednášky a skúšky, ale vypracovávanie projektov, učenie....naozaj veľmi záleží aké budeš mať dieťa....
@11leni11 ak ti ma kto pomôcť okrem muža s bábätkom ako napr babky dedkovia tak jasne ze sa da. Ale musíš mat pomoc inak si to neviem predstaviť. Bola som rada prvý rok co som si sadla nie to ešte učila. Ale ak je pomoc tak to pojjde 🙂
Ďakujem baby 😊
Ja takto aktuálne študujem aj s partnerom denné štúdium. V starostlivosti pomáha svokor. Treba si dobre zorganizovať čas, bez toho sa to nedá.
Ja som sla na doktorandske, ked mala dcera 1r5m. Malu som dala do jasliciek, studium/praca sa dala zvladnut, horsie bolo, ze 1. rok v kolektive bola vela chora. No nastastie mi mal kto pomoct. A v 3. rocniku sa mi narodilo 2.babatko :D Takze tam som prerusila studium, dopisala dizertacnu pracu a snad uz to teraz v lete dotiahnem do uspesneho konca. 🙂
...ja som robila VS pri troch detoch, dialkovo, zacinala som pri dvoch koncila pri troch. Sama bez pomoci, jedine pocas skusok a ked som potrebovala byt v skole pomohol manzel s detmi. Ucenie len po nociach, cez den bez sance, dala som to ale doslova na ukor mojho zdravia...
A máte niekto skúsenosti s VS ako slobodná matka, s tým ze ex má síce 2x do týždňa oprávnené prísť za malu ale chodí tak raz za mesiac, ale čakať treba? A treba v mojej prítomnosti takže naprd.. A chcem školu 100km od domu 🙈mám šancu reálnu?
@11leni11 moja sestra študovala denne VŠMU, a k tomu v treťom ročníku porodila syna. Babka jej veľmi pomohla, syna kojila 2 roky, mlieko si odsavala,kde sa dalo. Ja som preto rodila mesiac po štátniciach, videla som, ako mu mama veľmi chýba.
Ahoj, ja som začala študovať keď mala dcéra rok, chodila som externe takže po materskej, na ktorej som bola 2 roky, som začala chodiť do práce a pokračovala v štúdiu. Bola to fuška ale nebola som jediná na externom s dieťaťom. Individuálne si však neviem predstaviť. Ak máš blízko starých rodičov a môžeš im hocikedy doviesť malé tak ok, lenže napr moji rodičia aj svokrovci stále pracujú takže som mohla chodiť len víkendy a na to je externé fajn, lebo máš pravidelný rozvrh. Na individuálnom pláne si musíš dohadovať konzultácie a z vlastných skúseností viem, že profesori bývajú dosť vyťažení. Navyše závisí aj od toho, čo chceš študovať. Nechcem haniť nijaký obor, ale je rozdiel študovať trebárs techniku, kde potrebuješ chodiť ešte aj na povinné labaky a cvika, kde sa počíta kopec príkladov a je rozdiel ísť na niečo humanitné, kde je hlavne teoría. Individuálny plán by som si v prvom prípade nedávala, lebo poznám baby čo to mali a museli chodiť na cvika s dennými študentmi, takže to mali ešte horšie ako externisti. V druhom prípade si to viem skôr predstaviť, pretože tam ti zadá vyučujúci čo sa máš naučiť a potom už len prídeš na skúšku. Každopádne potrebuješ spoľahlivé stráženie pre dieťa a ideálne by bolo, keby si mala školu blízko k svojmu bydlisku - keby sa náhodou niečo stalo a musela by si ísť rýchlo domov. Pripadne aby si bola mobilná - dochádzanie vlakmi, busmi určite nie 😁
@11leni11 ja som mala dcéru počas vysokej, na rok som prerušila štúdium, porodila a keď mala 7 mesiacov som nastúpila do polovice druhého ročníka, ale ja by som to bez mojej mamky nezvládla 🙂 ona mi veľmi pomáhala, preto som sa nebála... Máš aj ty niekoho? Teda okrem manžela...