Ako ste zistili, že ste pripravené na rodičovstvo? A dieťa bez svadby?

honey666
28. apr 2020

Ahojte 🙂 baby ako ste vedeli že ste uz pripravene/vyzreté na to byt mamou, byť zodpovedná za človeka cely zivot, ze vsetko uz bude len o tom malom , svet sa otoci uplne naruby a budu podstatne uz uplne ine veci. Ci to len ja tak nad tym velmi bádam? Mam onedlho 23 rokov, priatela mam, byvame spolu vyse roka, rozpravali sme sa o dietati, nechceme sa zas uponahlat ved “je čas” Ale zas aby sme nahodou neskor nemali s počatim problemy. Umna je aj to ze my napriklad nepotrebujeme svadbu k tomu any sme mali dieta. A bojim sa toho ze ak by som otehotnela teraz bez svadby tak by ma do toho nutili rodicia, ze ake by to bolo, atd ale je ina doba. Ja nechcem nutit svadbu len preto ze by sme cakali dieta. S priatelom by svadba mozno niekedy bola, co ja viem ze ci ma poziada o Rok, ci o 5 rokov ci o 10, A ci vobec a teraz mam cakat 10 rokov ked raz nebažime po svadbe a cakat kym by sme mohli mat dieta ? Toto ma velmi trapi. Chcem robit po svojom ale zas nechcem rozhadzat rodinne vztahy. Chceme babku dedka a vsetko aby bolo ok. Tak skuste mi dat vase nazory alebo vlastne skusenosti, nech sa nieco poucim alebo si nieco uvedomim 🙂

because
28. apr 2020

Ja som stara skola. Najprv svadba a bývanie a pptom co sme si uzili 4 r manzelskeho zivota proslo dieta. Nelutujem, odporucam.

evittam
28. apr 2020

@honey666 U nas po 7rokoch spoločného bývania a zitia sme chceli dieta. Druhé po 5 po prvom. Bez problémov v 30siatke a 35. Sme spolu bez svadby pomaly 19rokov.

c_est_la_vie
28. apr 2020

Ja som bola pripravena vtedy, ked mi v zivote nechybalo nic ine ako dieta. Ale zobrati sme.
S partnerom sme boli 5 rokov a poznali sa ako svoje topanky, poriesili sme byvanie, mame dobry rozpocet a uspory, ja som bola spokojna s karierou. Zaroven sme si uz svoje precestovali, robili na 120 % a potrebovali spomalit a ziskat novy pohlad na cas, zivot. Ja som mala 27 a vobec nelutujem ze “az teraz”, lebo si nemam co vycitat a dietatko si mozem uzit 🙂

prea
28. apr 2020

Ja mám 27 najskôr prišlo bývanie dokončenie výšky potom som otehotnela s potom svadba. A kedy prišlo obdobie že som pripravená na dieťa ? Neprišlo 😂 vždy sa nájde niečo čo si povieš že ešte treba pre tým ako budeš mat dieťa... myslím si že ak je partner na rovnakej vlnovej dĺžke ako ty život ti nekončí len pri plienkach 🙂 ja neľutujem to bývanie prvé som divná povaha aspoň vieme že kto sme aj s súkromí neviem si predstaviť nežiť s mojim mužom pred svadbou vôbec nie... takto ako to mám mi vyhovuje 😉

jaskolka
28. apr 2020

Tak k prvej otázke, na materstvo, rodičovstvo sa podľa mňa nikdy nedá úplne dokonale pripraviť. Proste je to o tom, že buď mamou byť chceš, alebo nie. 23 rokov je teraz mladý vek, v minulosti to bol čas, keď už ženy mali aj dve deti, čiže zase je to len o osobnom nastavení. Ak chceš počkať, ok, nič sa nedeje. Ak chcete teraz už bábätko, choďte do toho. Je to len o vás a na vás, či ste dostatočne zabezpečení, financie, bývanie, práca atď. Svadba a dieťa, to je zase druhá časť, ono vieš, v minulosti bolo to hlavne o tom, že proste slobodná matka "bola hanba" a aj štát pomáhal rodinám, v zmysle manželské pôžičky, bývanie pre mladých manželov atď. Teraz je to síce iné, ale tiež v istom zmysle je pohľad, že vhodná je istá postupnosť. Ja som z tej starej školy"postav dom, zasad strom a urob syna". Ale chápem, že mnohi už to berú ako prežitok. V poriadku, nie vždy, je svadba záruka šťastia. Brat sa len kvôli tehotenstvu je hlúposť. Ale ak píšeš, že sa ľúbite, chcete byť spolu a hlavne mat dieťa,tak ozaj neviem, prečo tak veľmi sa bojis svadby . Je veľa žien, čo aj tu píšu, že "urobili sme si bábätko, ale nemáme kde bývat a priateľ sa hrozne zmenil". Ano, nie len ta svadba, ale dieťa moze veľa zmeniť. Vydať ta rodičia nemôžu donútiť, ale zase majú asi viac skúseností, viac odzite, tak nie je na škodu ich občas vypočuť. Vieš, mužovi sa život s dieťaťom az tak hlboko nezmení, plus môže to stále brat, veď som vlastne slobodný, tak čo, nič som nikde neslubil. Tým sa snažím ti len povedať, že všetko si uvaz, a hlavne mysli na to, že nie svadba, ale dieťa je ten "záväzok na celý život"

lucyluv
28. apr 2020

Prislo to tak nejak same, zobrali sme sa, vsetko sme mali, precestovali sme svet, ze co dalej, skuste deti. Na prvy raz sa podarilo, uprimne, nebola som pripravena, stale si nepripadam byt na to pripravena a to uz ma starsia 3r :D skusila si sa starat napr niekedy o psa? To je podla mna prva skuska, ked clovek ani psa nezvladla, deti nech si urcite nerobi :D

denden77
28. apr 2020

@honey666 som tehotna ale pripravena sa necitim byt 🤣🤣🤣 ze casom budeme mat dieta som dostala viac menej oznamom po 3 mesiacoch vztahu 🤣🤣🤣 a som rada.. neviem, ci by som sa k tomu dokopala, keby som mala chlapa s inym pristupom 😊 a co sa svadby tyka, moc ma to nelaka, hoci snubak uz mam.. ale dohodli sme sa, ze casom daky ten papier podpiseme.. z ciro praktickych dovodov 😊

honey666
autor
28. apr 2020

@lucyluv sestra ma syna, uz ma 3 roky, a bola som s nim uz neraz co som ho strazila 😊

mima1
28. apr 2020

My sme chodili spolu xy rokov potom sme postavili dom prisiel 1syn teraz na ceste 2. Sme spolu 20rokov a do svadby nas nedonutil nikto zatial. Ani my sami 😂😂 ale takto nam to vyhovuje.

honey666
autor
28. apr 2020

@jaskolka dakujem tato odpoved mi dala vela 😊

lenuliatko84
28. apr 2020

Najskor spolocnr byvanie,svadba a potom dieta.ked sa chlap nechce ženiť na co potom robi decko?

yollanda
28. apr 2020

@honey666 ja som mala proste pocit, že chcem. Ale v 22. rokoch ako máš ty, som na dieťa ešte ani nepomyslela. Máš čas min. 10 rokov

natalala
28. apr 2020

@c_est_la_vie chcela som napisat komentar a potom som si precitala tvoj a napisala si ako keby presne o nas, este aj tych 5 rokov a mojich 27 ked sa narodila mala sedi :D @honey666 ani svadba ani to kolko ste spolu nezaruci ze budes stastna alebo budete spolu navzdy, takze spravte ako to citite a myslim ze rodina by sa s tym mala vysporiadat. Co sa tyka babatka nikdy si nebudes 100% ista ze teraz je na to uplne idealny cas. Zivot sa vam s dietatkom zmeni, ale nie je to tak ze teraz budete musiet sediet doma a behat okolo maleho. Moja mala ma 3 mesiace a teraz nam corona skrizila plany ale chceli sme v lete vyrazit na 2 mesiace po taliansku, teraz chodime aspon na vylety do lesa, mala je v nosici a je to super. Dietatko sa vie pekne prisposobit vasim zivotom, nemusis zmenit uplne vsetko 🙂 jasne uz to nebude nikdy ako predtym ale je to zas nieco ine, nove a krasne. Asi by som si s tvojim priatelom sadla a porozpravala sa, ze ake mate jeden aj druhy tuzby, ci chcete este niekam cestovat, alebo nejale zazitky alebo ty mas este nejake ciele v praci aby sa ti po materskej lepsie vracalo na nejaku dobru poziciu. Proste ab ste si uzili ten partnersky zivot a nemali pocit ze vam nieco uslo 🙂

777januska777
28. apr 2020

Ja nechápem toto moderné zmýšľanie, svadbu netreba, ale deti si urobíme. Veď dieťa je oveľa, ale že oveľa väčší záväzok. Dieťa je predsa malý človek, ktorý vo svojom živote potrebuje kompletnú rodinu, potrebuje aj mamu aj otca. Na dieťati zanechá veľké stopy ak vyrastá, len s jedným rodičom (viem o čom vravím). Autorka ak sa bojíš svadby s týmto priateľom, tak prosím ťa, nerob si s tým priateľom ani dieťa, už pre dobro toho dieťatka. A viem, že svadba nezaručí šťastie na celý život, ale svadba je aspoň znak, že sa človek rozhodne byt s tým druhým človekom a nie len to s ním skúšať.

3petka
28. apr 2020

@honey666 My sme s manželom tiež boli toho názoru že chceme mať všetko poporiadku. Začali sme spolu stavať, tak sme sa jedného dňa dohodli, že sa vezmeme (podmienka bola, že musí vyjsť dátum svadby na niekoho narodky buď moje alebo jeho a ten rok to akurát vychádzalo na jeho - sobota), nik nečakal na to že či ho niekto náhodou požiada o ruku. Svadbu sme mali o pár ľudoch, žiadna veselica a veĺké ceremónie okolo toho. Vieš požiadať ťa môže aj o mesiac ale svadba môže byť o 10 rokov, tak takéto som ja neriešila. A potom sme hneď začali pracovať na dieťati... Aj keď takých ľudí neriešim čo sa rozhodnú žiť bez svadby v kútiku duše mi to aj tak príde divné... Moderná doba no čo už

honey666
autor
28. apr 2020

@777januska777 ja sa nebojim svadby, ja by som si ho vzala hned zajtra na matrike, ide o to ze spolocne to nie je nas sen mat svadbu len kvoli tomu aby sme mohli pocat dieta, aby druhi nevraveli ze “nesu zobraty a maju decko”. Nemam rada ludi ktorym sa smykne, otehotnie a uz odrazu svadba . Toto je v poriadku? Niekedy chlap nema este odvahu si klaknut a poziadat o ruku, neviem chlapi su divne stvorenia, ale viem ze ten s ktorym som by mi dal vsetko co potrebujem.

kiki68
28. apr 2020

Svadba nie je ten dolezity krok, dolezite je to , ci ste pripraveni na niekoho tretieho, na to, ze uz to nebude romantika a napr luxus cestovat, fungovat iba v kombi dvoch dospelych. Ale bude tam este niekto zavisly na vas ako rodicoch. Byt Vani pockam aspon rok, dva, uzite si este seba a upevnite vztah. My sme mali dost naplanovane kedy zacneme s pocatim dietata. Zazrak, ze ti vyslo na datum asi ako splatnost seku 😂 tiez financnr sme to naplanovali. Lebo dieta nie je mala polozka od pocatia. Po narodeni ani nehovorim.

juliet86
28. apr 2020

@honey666 ja som sa kedysi tiez nechcela vydavat... ale potom mi doklapla jedna vec... preco by sa moje dietatko malo volat inak ako ja??????? prislo mi to hrozne nefer... prislo mi to ze budeme jeden team a ja som sa nevedela zmierit s tym ze babo sa bude volat inak ako ja alebo inak ako jeho otec. plus sa mi manzrlovo priezvisko hrozne pacilo.... poziadal ma o ruku a povedala som si ze sak to mi staci byt zzasnubeni ale potom som sa nudila v praci a zorganizovala nam za 5tyzdnov svadbu. radi ma svadbu spominame doteraz. ja som si chcela splnit aj ine tuzby. cestovatelske. sny o mojej postave tvorbe peniaze sebarealizacia to som vsetko spravila potom prisli zdravptne problemy potom reprodukcne zdravotne problemy. som tersz mudrejsia ale starsia o kus ako by som chcela byt.... uvidime kolko deticiek stihneme/zvladneme. poznaj samu seba a priatela.

honey666
autor
28. apr 2020

@juliet86 jasne, ja nehovorim ze nechcem byt krasne v bielych satach, uzit si svadbu mat spomienky . Ja len rozpravam ze sa mi nepaci svadba len z dovodu ze chcem mat dieta

honey666
autor
28. apr 2020

@juliet86 prajem vela stastia

michaella24
28. apr 2020

Podľa mňa sa na rodičovstvo nedá pripraviť 😂 Čoskoro budem mamou, dobrovoľne a plánovane, no stále je pre mňa najčudnejší pocit na svete, že už tu bude niekto so mnou, kto ma bude potrebovať 24 hodín denne a svet sa bude točiť len okolo neho a vlastne, celý doterajší život bude preč. Ale viem, že keď ten deň príde, bude to to najkrajšie. V 23 ani neviem, či som ešte chcela. Mala som v tom čase päťročný vzťah, myslím, že som to brala tak, že ak náhodou, nevadí, no od svadby som mala rovnako ďaleko a o tri roky neskôr sa z podobných dôvodov ten vzťah aj skončil. Prišiel veľmi krátko na to do môjho života môj terajší manžel a veci šli tak samé. Mali sme v tom čase obaja 26 a obaja sme mali jasno, čo chceme od života. I keď začiatok nášho vzťahu bol o niečom úplne inom, len tak nezáväzne a ani jeden z nás si nechcel pripustiť, že aj tak skončíme spolu 😂 Po roku a pol ma požiadal o ruku, a mal vlastne podmienku, že najskôr svadba, potom dieťa. Mne osobne postupnosť bola ukradnutá, nemám nič proti tehotným nevestám alebo párom, ktoré sa vzali potom, no ale očakávala by som to v krátkom čase, lebo proste dieťa má vyrastať v normálnej rodine, kde majú rodičia aj dieťa rovnaké priezvisko a aj po právnej stránke je všetko naporiadku, keby sa jednému niečo stalo a podobne. Najlepšie bolo, keď mi manžel štyri mesiace pred svadbou zadrel, že sme si mohli urobiť bábätko aj skôr než svadbu, skoro som zabila 😂

No ale takto, svadba určite áno. Ak nechceš veľkú, vezmite sa na úrade alebo urobte oslavu s pár ľuďmi. Ani pre mňa svadba nebolo niečo čo musím mať, na manžela som netlačila, aby sme sa zasnúbili po roku a pol, jednoducho chcel a ja som nemala dôvod povedať nie... Ale ak by som zostala tehotná, tak by som do nej šla hneď, nie preto, lebo "patrí sa to, čo by povedali ľudia", ale kvôli všetkým tým dôležitým veciam okolo, aby sme aj po právnej stránke boli plnohodnotná rodina. Samozrejme, keby v partnerovi nevidím budúcnosť, že dieťatko sa podarilo nechtiac, netlačila by som sa do toho. Ale tu hovorím o prípade, že život spolu plánujete a chcete byť spolu. A nebrala by som to ako nútenie, že musím mať svadbu, lebo veď dieťa. Príde mi to úplne prirodzené, či už je svadba skôr alebo o niečo neskôr.

777januska777
28. apr 2020

@honey666 ak to nie je problém, tak čo sa nevezmete? Toto čo hovoríš ty vraví väčšina ľudí, ale teda, žeby sa brali to už nie. Ja by som s chlapom, ktorý si ma nechce vziať nebola. Keďže tým, že si ženu chce vziať aj keď nečaká ešte jeho dieťa znamená, že dáva všetkým na známosť, že si ju vybral. A plus manželstvo ženu poisti v tom, že ak je na materskej a podobne. Chlapov pochopím, že sa nechcú viazať, lebo manželstvo ich dosť zaväzuje, ale teda ženu nepochopím, že na manželstve netrvá, keď už aspoň z logického hľadiska.

sunny8
28. apr 2020

Ja som bola pripravená krátko po 19 a v 20 som sa stala matkou. Nebolo to šťastné riešenie ale malú samozrejme neľutujem. Bolo najprv tehotenstvo potom svadba a potom do manželstva prišlo dieťa. Druhýkrát by som to riešila úplne opačne. Najprv sa poriadne poznať potom svadba a potom možno dieťa.

alchemilkazltozelena
28. apr 2020

@honey666 my sme po 2 rokoch vztahu zacali spolu byvat, po roku byvania som otehotnela, svokra buduca chcela aby som sa vydavala tehotna, my sme to nechceli, vzali sme sa 3 mesiace po porode a hned mala dcera aj krst takze sme vybavili 2v1 a nelutujem nic, prave naopak 🙂
Bolo to krasne... ziadnych 150 ludi, trapne odpytovanie bez zmyslu... to vam stastie v manzelstve nezaruci... navyse sme sa brali presne 4 roky po nasom prvom stretnuti cize vsetko nam dokonale padlo este aj do datumov 🙂
A ozaj.. mala som 27 ked som porodila, myslim ze tak akurat, ani malo ani vela 😉

777januska777
28. apr 2020

@honey666 tu máš jeden článok v čom sú výhody v manželstve a ak by si s partnerom chcela dieťa, tak svadba je hlavne na tvoju ochranu https://www.rodinka.sk/vazne-veci/stat-pre-rodi...

aikyna
28. apr 2020

@honey666 ja som sa chcela stat mamou presne v tvojom veku, akurat som vtedy dokoncila VS, pracovala som od 3.rocnika, nieco sme pocestovali. Ale este vtedy moj priatel ani pocut :( tak ale poziadal ma o ruku, planovala som 2 roky svadbu. Pre mna to bol posun aj vo vztahu, my sme si toto obdobie uzivali, bolo to take ine 🙂 takze svadba v 25 ale vtedy uz moj manzel sa stale na dieta necitil. O mesiac mame vyrocie 3 roky, prestahovali sme sa, uzivame si dom a jeden druheho, zatial najkrajsie obdobie mojho zivota 🙂 a az teraz tie dietatko chceme obaja. Akurat ze ked som mala 23, vobec som nemala taky strach ako teraz, citim sa proste staro 😂 ale tak skusame, zatial sa nedari :( nemyslim si ze uzavriet manzelstvo kvoli dietatu je spravne, ale uzavriet ho z lasky je super 🙂

honey666
autor
28. apr 2020

@aikyna no tak drzim palce 😊

margaretkava
28. apr 2020

My sme po 8 rokoch vztahu a mojej 29 zacala citit ze uz je cas a zacali sme sa snazit, ak vsetko dobre pojde v novembri sme rodina... svadbu sme neplanovali ani neplanujeme, vsetko sme vzdy vrazili do cestovania a tak to bude aj s drbcom☺️

iwcars
28. apr 2020

Mám 30 rokov, s priateľom ťaháme spolu už 13ty rok, 5 rokov sme zasnúbení. Do svadby sa veľmi nehrnie, mňa už prestalo baviť ho prehovárať. Dieťa sme chceli, najskôr bola podmienka, že musím dokončiť VŠ, potom sa k tomu pridalo vlastné bývanie. 2018 sa nám podarilo kúpiť dom, v júni 2019 sme sa presťahovali, v septembri som otehotnela 🙂 Prvé výročie v dome budeme oslavovať už traja 🙂

deti95060810
28. apr 2020

nijako ....ostala som tehotná a musela som sa prispôsobiť novej situácii... a to som ešte chodila do školy...😨

punka24
Autor odpoveď zmazal
Zobraz