Ako ste odnaučili psa ťahať na vodítku?

13. apr 2023

Ahojte ako ste odnaučili psa ťahať na voditku? Nemám možnosť chodiť na cvicisko tak by som chcela dáke osobne skúsenosti. Ďakujem

tessa2299
13. apr 2023

My chodime aj na cvicisko. Ale kupili sme v chovprodukte taky obojok, ze ked pes potiahne, tak sa mu stiahne ten obojok a uberie kyslik. A ked povoli, ze sa prestane tahat, tak ju to neskrti.
Pes nie je hlupy a nauci sa na to. Urcite sa neobesi. 🙂
Poznam par ludi, ktory maju obojok s ostňami. To mi uz pride cez. A hraniciace s tyranim. Samozrejme tie ostne su tupe, ale aj tak mi to pride chore....

andrea_82
13. apr 2023

@tessa2299 u nás tento obojok nefungoval, pes vyslovene dychčal a ťahal aj tak. Mala som pocit, že ho týram. Tak sme kúpili postroj, ten skôr trochu pomohol.

zuzanaam
13. apr 2023

@tessa2299 presne cez a hraničiaci s týraním je aj sťahovací obojok. Keď pes začne ťahať treba zmeniť smer, byť veľmi dôsledný zo začiatku a pes to pochopí veľmi rýchlo, že namiesto toho, aby sa dostal k tomu čomu chcel pôjde opačným smerom keď bude ťahať. Chce to len časté pravidelné opakovanie a Dôslednosť, tj. keď sa na to vykašlete raz, začínate odznova.

autor
13. apr 2023

@tessa2299 ja by som tiež najradšej na cvicisko len nemám ako

autor
13. apr 2023

@andrea_82 ten sme aj my skúšali a 0 bodov

lululilien
13. apr 2023

Keď potiahne, zastavím sa alebo sa otočím. Keď sa zastavím, poviem k nohe a keď ma poslúchne, dám jej pamlsok. Rovnako, keď otočím smer, zavelím k nohe a dám jej pamlsok. Niekedy ju chválim keď ide pekne pri nohe a dávam jej pamlsky -v tomto prípade si dávaj pozor, aby sa stále na teba pes nepozeral. ja chodím na cvičisko, ale na internete je veľa videí od cvičiteľov. A neboj, po takejto prechadzke, kedy bude pes stále meniť smer alebo zastavovať, bude zničený. Nemôžeš poľaviť a po mesiaci uvidíš zmenu.

tessa2299
13. apr 2023

@zuzanaam je to uhol pohladu. Pes ma nasledovat pana a nie aby sa mu pan prisposoboval a menil smer za to, ze pes taha.

Mame azijata, co je tvrdohlave plemeno, tazko ucitelne. A zvladame ho. Pes si musi uvedomit kto je alfa vo svorke- on to neni. A ked to dovolis psovi, aby urcoval smer, tak ti maximalne prerastie cez hlavu 🙂
A ked povazujes "skrtiaci" obojok za formu tyrania, tak potom aj na cviciskach tyraju psov, ked ich ucia s elektrickymi obojkami (raz nam dal cvicitel elektricky obojok na cvicisku).

autor
13. apr 2023

@lululilien ten náš je dáky odolný... Už som aj toto skúšala chvíľu išiel krásne potom zbadal fenu a zas sa všetko pokazilo😕

simca06022011
13. apr 2023

Trhnem ním, potiahne ho späť a ideme kade chcem. Keď už to preháňa, normálne ho vyhresim a dám mu povel pri nohe. A cupita pri mne. Vtedy s nim trénujem aj také ostaň atď... ale proste ak je pes ťahač, tak to sa stále vracia, u nás chvíľu ok, potom zase ťahá a dookola. Proste pomaly chodíme na nich :D q ze ide za fenou, iným psom, vtákom, hocičom to je normálne... nevesta hlavu. U mňa vtedy ani maškrty nefungujú a to ma pes 6 rokov. Prostr ho musím stiahnuť riadne k.sebe a stat, kým rozptýlenie neodíde:D

katarinaba
13. apr 2023

Psa treba vycvicit a nie menit smer, ci sa mu doprosovat. A ked to sama neviem, najdem niekoho, kto ma to nauci. Nemusi to byt vobec cvicak, staci profesional.
Cvicak nie je miesto na vycvik psa, v prvom rade sluzi na vycvik psovoda, majitela toho psa. Vsetko, co sa so psom majitel nauci robit na cvicaku, opakuje doma.
Obojky - skrtiaci, ostnac ci elektricky - vsetky su pomockami pri vycviku psa. Treba ich vsak vediet pouzivat, o ziadne tyranie nejde.
To, ze nemas po ruke cvicak je cista vyhovorka. Ked by si chcela vycviceneho a vychovaneho psa, sposob ako to urobit najdes u profika, nie na modrom koniku.
Ja chodim na cvicak aj 35 km tam a 35 km domov, aby moj pes bol vycvicenym psom.
Tak sup sup na googla a najdi si cloveka, co ti osobne poradi po tom, co si pozrie teba aj psa a co spolu vyvadzate. Na kazdeho psa tiez plati ine, neexistuje univerzalny navod.

autor
13. apr 2023

@katarinaba takúto radu si nechaj pre seba 🙂.. Niesom malé decko aby som používala výhovorky.

katarinaba
13. apr 2023

Tak pekne lietanie za psom ti prajem 🙂

autor
13. apr 2023

@simca06022011 aj u nás chvíľu ok a potom zas ťahá... Inak poslúcha no len to tahanie dáko nie a nie prejsť 😅

majlo1234
13. apr 2023

Ono to prejde, len treva byt dosledny a nepovolit. Najlepsie kozeny dobre sadnuci obojok

autor
13. apr 2023

@majlo1234 ďakujem aj ten skúsim ☺️

terike_91
13. apr 2023

Pozri si youtube. Je tam plno videí a návodov

https://www.youtube.com/watch?v=9AqnbRJtJOg
tessa2299
13. apr 2023

Autorka, ja si myslim tiez, ze chyba je v tom, ze nevies aky postup zvolit. To ze pes chvilu taha a chvilu netaha a mal by to vyriesit obycajny kozeny dobre sadnuci obojok? To je vtip? 🤣 radsej sa porad o stahujucom kovovom obojku 😉
My mozme ist po ulici, kde bude stekat kazdy pes za plotom a nasa ma na salame a ide vedla nohy. Vidi cez cestu utekat macku, ani ju nenapadne potiahnut. Ide auto oproti nam, tak zastaneme ona si sadne a sedi dovtedy, kym jej muz nepovie "mozes" (ked prejde auto).

lienoccka85
13. apr 2023

@zuzanaam ked na niektorom cvicisku ti povedia, ze ten skrtiaci obojok je dobra vec, ze aspon pes skor pochopi, co robi zle a ze je to cesta k rychlejsiemu nauceniu, aby to pes pochopil. Ale teda tiez sa mi to nepaci osobne a nie som s tym vobec stotoznena.

majlo1234
13. apr 2023

@tessa2299 ale to je rovnako kombinacia treningu a toho obojka, samotny obojok zazrak nespravi a pre neskusenych by som ho nikdy neodporucala.

lululilien
14. apr 2023

Aj moja to robí, že ju iný pes vyruší. Preto sa cvičí na cvičáku, potom sa pokračuje doma, pred vchodom, v záhrade, v parku, na ulici, v centre mesta,..atd.. ak uvidíš iného psa, mal by si sadnúť a čakať kým pes odíde a dostať odmenu, to znam., že sa bude sústrediť na teba. A ako som spomenula, pes sa chybami učí, chce to trpezlivosť.je veľa spôsobov ako naučiť chodiť psa pri nohe, môžeš použiť aj hračku, najlepšie by bolo, ak by ti tieto veci niekto ukázal a upozornil na chyby.

zuzanaam
14. apr 2023

@tessa2299 áno, bohužiaľ na niektorých cvičiskách týrajú psov. Našťastie existujú aj force-free tréneri, v Čechách sú v tomto oveľa ďalej. Dúfam, že čoskoro to bude bežné aj u nás. Aké určovanie smeru psom? Popísala som výcvik. A teória o dominancii a vodcoch svorky je prežitá už aspoň 20 rokov.

zuzanaam
14. apr 2023

@lienoccka85 také cvičiská obchádzam veľkým oblúkom a to som začínala pred 34 rokmi na Sväzarmovskom cvičáku. A to ani vtedy nikto psy neškrtil. Odvtedy sa výcvikové metódy a poznatky o správaní psov posunuli úplne inam, žiaľ očividne niektorí zamrzli pred dobrými 20 rokmi, alebo si potrebujú na psoch niečo dokazovať.

tessa2299
14. apr 2023

@zuzanaam no, tak su aj urcite plemena tazsie na vychovu. To, ze ty tvrdis, ze je uz "prezita" teoria o dominancii vo svorke, tak je pekna tupotina. Je to zaklad u zvierat, ktory nikdy nepominie. Tak ako u vlkov, tak isto aj u psov. Preco sa asi hovori, ze ked mas na dvore 2psov, tak je to automaticky svorka? Lebo vzdy je potom jeden pes z nich dominantnejsi, dokonca pri niektorych plemenach sa potom stavaju psy vychovavani vo svorke alfou aj nad panom-ak to pan dovoli a nema adekvatne pristupy vo vychove.
Podotykam (nechcem byt zaujimava), mame SAO- viem o com pisem. Ake mas prosim ta ty plemeno? Labradora, koliu, vlciaka? Ked napises, ze dominancia je prezita.
Ale nejdem sa hadat a presviedcat ta o niecom inom. Kazdy ma inu vychovu psa, ine plemeno. Pri labradorovi je vychova ina ako pri ceskoslovenskych ovciakoch-pudy vlka a aj pri sao-pudy bojovnosti a strazenia.

mojemeno57
14. apr 2023

Trošku tvrdší návod,ale humánnejší ako ostnatý obojok.Psa treba nechať vyhladovať.Jeden deň mu neuškodí.Ak leží doma na gauči.Ďalší deň doobeda sa treba vybrať na prechádzku na tiché miesto kde nebude rušený.Pekne na voditku.Na ľavú stranu do vrecka obľúbené granulky.A tiež do zatvorenej ľavej ruky.Pekne s povelom K nohe!Ľavá ruka pri nohe a on už zacíti,čo je v tej zatvorenej ruke.Opakovať dokola K nohe.A keď sa pomýli a pôjde pri nohe veľmi veľmi chváliť.A dať mu granulku.Chodzu neprerušovať...Tak v krátkosti 🤣Funguje to.Hlad je najlepší učiteľ.Povedal môj priateľ,Nemec.Špickový cviciteľ psov.Veľa zábavy a trpezlivosti.

autor
14. apr 2023

@mojemeno57 toto znie celkom dobre😃

zuzanaam
14. apr 2023

@tessa2299 presne ako u vlkov, žiadna alfa neexistuje. Posledné poznatky z pozorovaní vlkov vo voľnej prírode. Vlčia svorka funguje na základe kooperácie, nie hierarchie. Literatúra a výskumy sa dajú dohľadať. Alfa teória vznikla na základe pozorovaní vlkov v zajatí, kde ich správanie nie je normálne. Momentálne mám kríženku austrálskeho dobytkárskeho psa s malamutom, NO, borderou a luisianským leopardím psom. Prišla ku mne pred rokom v 8 mesiacoch, keď ju jej predošlí majitelia prestali zvládať. Ďalej mám 10 ročnú čivavu a v septembri nás opustil kríženec vipeta vo veku 19,5 roka. Prvých 5,5 roka života prežil zavretý v chlieve bez akejkoľvek socializácie, nevedel nič o vonkajšom svete, že ho môžu udrieť dvere keď sa neuhne, že môže vypadnúť z balkóna, že môže čuchať (trvalo mu rok sa to naučiť), alebo sa hrať. Nič z toho nepoznal, bol kosť a koža, po pol kilometrovej prechádzke som ho nosila domov na rukách, čo nevládal ďalej. A podobne vyzerala jeho psychika. Predtým som mala bradáča a jazvečíka, plus som mala možnosť cvičiť niekoľko ďalších psov, najmä NO. Preto sa neskromne domnievam, že moje skúsenosti s výcvikom sú za tie roky celkom bohaté a rozhodne mi rukami neprešli žiadne jednoduché povahy, naopak, častokrát zlomené duše a psy pokazené nesprávnou výchovou a výcvikom. SAO poznám veľmi dobre, aj keď som ho nikdy osobne nevlastnila, ale osoba mne blízka áno.

anonymanonym
16. apr 2023

Slovensko sto rokov za opicami. Dominancia, alfa samec, škrtiace obojky. Chudáci psi. Namiesto vypisovania na koňa by sa ľuďom zišlo študovať a vystrčiť nos zo slovenska. Šusta by sa chytal za hlavu čo za skvosty sa tu radia. OMG