Ako správne čítať vodomery?

anive
30. jún 2021

Ahojte. Chcem sa opýtať, či mi vie niekto poradiť, ako správne čítať vodomery. Má sa číslo pred desatinnou čiarkou (čiže čierne) zaokrúhľovať podľa čísla za desatinnou čiarkou (červené číslo). Príklad 43,56 = 44 alebo 43? Ďakujem za odpoveď.

borka168
30. jún 2021

@anive ahoj u nás v bytovke sa nič nezaokruhluje, proste sa odpisu iba tie "čierne" čísla a vypočíta rozdiel

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anive
autor
30. jún 2021

Ďakujem. Ide o to, že naša pani, ktorá zapisuje odpočet vody apeluje, že musí vidieť, aké sú červené čísla, lebo sa musí zaokrúhľovať. Podotýkam, že čísla jej nahlasujem ja. Mám to síce odfotené, no ide o princíp, že prečo by sa to malo zaokrúhľovať hneď smerom nahor ak je nap. 43,50.

borka168
30. jún 2021

@anive ja tiež našej domovnicke odfotim celý vodomer ale tie čísla za desatinnou čiarkou sa u nás nikdy neriešili. A čo potom s tým preplatkom, ktorý jej vznikne?

moni73
30. jún 2021

Booze, zeny. Pri studenej vode je pol kubika cca 1,2 €, pri teplej cca 7€.

anive
autor
30. jún 2021

@borka168 ...tak to neviem...keď som jej povedala, že sa to nezaokrúhľuje, tak začala s matematikou....že by som mala vedieť, ako je to so zaokruhľovaním...

moni73
30. jún 2021

Nevznikne ziadny preplatok. Spravca dostava faktury za dom podla fakturacneho vodomeru. Tato suma sa rozpocita podla spotrieb medzi vsetkych.

anive
autor
30. jún 2021

@moni73 🙂 nejde o peniaze, ale o to, že ma neustále uháňa s tým zaojruhľovaním a už ma to proste "dožralo".😁

moni73
30. jún 2021

Ja vam to vyuctovanie kludne vysvetlim. Je strasne, ze kopec ludi vobec nevie ako a co plati...

anive
autor
30. jún 2021

...a keď už sme pri tom, tak každý deň polieva všetky kvety okolo celého domu s vodou zo spoločných priestorov....

moni73
30. jún 2021

@anive zaokruhlujem. Je to myslim o zvyku a tiez, ked ma clovek cca 3000 vodomerov, ktore musi nahrat, je rozdiel, ci pise 2, 3 cislice alebo 5, 6. Mozno by aj skor doslo k chybe. Inak od 1.1.2027 mysia byr vodomery odcitavane na dialku. Nikto vam uz do bytu kvoli tomu nepojde.

moni73
30. jún 2021

@anive to platite vsetci, takisto ako vodu na upratovanie. Asi je velmi malo domov, kde to maju vlastnici odsuhlasene, a myslim, ze by sa to odsuhlasit malo. Inak vitam iniciativu peknych predzahradiek. Pozri si vo vyuctovani pri studenej vode koeficient (malo by to tam byt)

moni73
30. jún 2021

@viestta super, len s tou cenou si troska pod...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moni73
30. jún 2021

@viestta asi byvas v dome, nie?

borka168
30. jún 2021

@moni73 my nemáme žiadneho správcu bývame v obecnej bytovke a veľmi dobre rozumiem tomu čo platím. A u nás sa nerieši ani tepla voda. Proste ked sa vypočíta rozdiel všetkých bytov musí sedieť s hlavným vodomerom. A keby každému zaokruhlila u nas tak ten preplatok vznikne.

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anive
autor
30. jún 2021

@moni73 ...to by ale ta predzahradka musela nejak vyzerať a nie ako Jurský park....

anive
autor
30. jún 2021

@moni73 ...ona len zapisuje na papier čísla a ja podpíšem nahlásený údaj.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moni73
30. jún 2021

@borka168 teplu vodu si ale potom zohrievate sami, nie? Mate kazdy byt vlastne kurenie alebo bojler na ohrev, inak si to neviem predstavit. A ste asi malo bytov v bytovke a nahlasujete stav fakturacneho vodomeru dodavatelovi vody sami alebo ako? Vcelku ma to zaujima.

anive
autor
30. jún 2021

@moni73 ...a nezapisuje na desatinné čísla ale iba na celé,
čiže kvázi iba čierne. Preto ma zaujíma ako to ma byť.

moni73
30. jún 2021

@viestta len, ze mi nesedela cena vody. Nechcem klamat, ale od 13.8. minuleho roka stupla cena studenej (a tu trocha hadam) na 2,46 alebo 2,246 tak nejako. No a k teplej treba pridat aj polozku teplo na ohrev tuv. Tak ci tak mas pravdu, zaokruhlenie nebude vyssie ako 10 eur urcite

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
moni73
30. jún 2021

@anive sa mi blbo tuka vela do mobilu...napr. suseda u vas chodila 16.12. a naratala na vodomeroch spotrebu spolu 94 kubikov, vodari prisli 28.12. a na velkom/fakturacnom vodomere namerali spotrebu 100 kubikov. To znamena, ze musite zaplatit 100, tym padom vam vyjde koeficient 1,0638297872340 (aj ten sa jasneze zaokruhli). No a ked si ty minula 10 kubikov, zaplatis za 10 krat ten koeficient.

julia2018
30. jún 2021

V každom meste je cena vody úplne iná.. naša bytovka má vlastnú kotolnu, takze ohrev vody sa rozratava spolu s kúrením. Najlacnejšia tepla voda na Slovensku je okolo 3€/kubík, najdrahšia okolo 17€/kubík. U nás minuly rok stala studena 2,78, v druhej mestskej časti stala cez 3,5€ - skratka každý má iný vodný zdroj, podľa toho sa mení i cena. Viem, že v jednej obci na západnom Slovensku majú neskutočne veľké úniky tepla, pretože je tam strasne dlhy vodovod a tam sa tá cena šplhá až k tým 17€

borka168
30. jún 2021

@moni73 ano každý byt má svoj vlastný plynový kotol a zohrieva si aj vodu. Vodu platíme 2x ročne. A to už vám neviem povedať ako je to riešené s dodávateľom, či mu to hlási domovnicka alebo si odpisuju oni sami. A v bytovke je 14 bytov

malva123
12. júl 2021

@viestta si z lacneho kraja...studena voda znamena vodne +stocne a je to biac ako 1 euro.Tepla voda je cena vody[vodne stocne]+teplo na ohrev ..a vychadza skoro 10 a viac eur...Najdrahsie polozky su vzdy voda...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz