Ako spoznám dobrého včelára?

mia2906
31. okt 2022

Ahojte, ako spoznam dobrého včelára?
Mal by byť niekde zaregistrovaný? Ide mi hlavne o kvalitný med, nemusí byť najlepší na Slovensku 😁 ale pravý a neriedeny. Jeden pán z Bratislavy stále inzeruje domáci med na predaj a zvažujem kúpu viac ks, ale netuším ako si ho overiť, nikde o ňom nieje ani zmienky. Ďakujem za typy.

busybeelady
31. okt 2022

S manželom sme vcelári a pre pravý med je typické, že aj keď po stočení medu je tekutý, po čase skryštalizuje. Pančovany nie, ten ostane tekutý. To môžete vidieť v obchodoch, tekutá cukrová voda.
Hlavne dávať pozor na cenu, často sa stáva, že čím nižšia cena, tým vyššie riziko, že med je pančovaný aby sa nalákali zákazníci.
Skúste sa opýtať rodiny, kamarátov alebo v práci, či nemajú niekoho známeho vcelara. Alebo ak tomu pánovi nedôverujete, kúpte si 1 kg zatiaľ. Na Google môžete nájsť viacero trikov ako rozoznať pravý med od cukrovej vody. A uvidíte, či med obstojí.
Manžel vcelari pomaly 10 rokov a za tu dobu mal predovšetkým od včiel tuhý med. Minulý rok sa stalo, že sme mali prvýkrát tekutý kvetovo-medovicovy, aj ten po čase stuhol.

lelab01
31. okt 2022

Včelárim 12 rokov, každý včelár by mal byť registrovaný (aspoň u nás dosť prísne kontrolujú včelárov- na jar kvôli moru včelieho plodu a na jeseň- papierovačky + sa rozdávajú liečivá). Takže niekde by mal byť registrovaný. Zažila som ako na včelára zavolali políciu, lebo choval včely ,,na čierno" nechcel si pustiť kontrolu do svojho včelína,.

lelab01
31. okt 2022

Skúste Slovenský zväz včelárov, sú tam nejaké kontakty na BA kraj

mia2906
autor
1. nov 2022

@lelab01 dakujeem..ale kde nájdem zozn včelárov ..neviem sa k tomu dopátrať