Ako si zvýšiť životnú úroveň na Slovensku?

tinki
12. okt 2011

Vzhľadom na to, čo sa tu na Slovensku teraz deje, by sme sa mohli aj my zamyslieť nad svojím životom. Minule tu bola téma, kde sa rozoberalo, či dokáže rodina vyžiť zo 400 eur. Veľa z nás písalo, že áno. My slováci dokážeme veľa, hlavne robiť, robiť a robiť. Dostať za to almužnu, ísť na nákupy k susedom a tváriť sa spokojne. Pretože veľmi nemáme na výber. Ako však kríza rastie, rastie aj nespokojnosť ľudí. Štrajkuje sa na Wall Street. Štrajkujú aj gréci, lebo mali znížené príjmy. Nebudem sa tu vyjadrovať o eurovale, ale práve toto hlasovanie ma prinútilo začať túto diskusiu.
Zaujímalo by ma, či by ste išli aj vy teraz, do ulíc. A ukázali svetu, že my by sme síce radi niekomu pomáhali, ale v tom prípade, ak budeme mať platy a aj ceny ako v Nemecku, či Rakúsku. Prečo máme zo všetkých krajín najnižšie platy a najdrahšie ceny? Prečo nejdeme aj my obyčajní ľudia do ulíc a neukážeme, že už máme toho dosť. To, že mne skončí MD a nemám sa kde zamestnať? Pretože v našom meste už nie je nič. Jedna fabrika, ktorá každý deň niekoho prepúšťa a 5 supermarketov. Prečo by mali ľudia s nejakým vzdelaním vykladať konzervy? Alebo pracovať v čínskom obchode. Je to práca ako každá, nechcem nikoho urážať. Ale prečo nemať na výber. Všade sú návody, ako sa pripraviť na pohovor do práce. Načo mi to je. Veď ja nemám ani možnosť to využiť. Možno niekto povie, odsťahuj sa ďalej z východu, choď do zahraničia. Bola som. Nechcem. Chcem byť na východe, lebo sa mi tu páči. Ale chcem mať možnosti a vyššiu životnú úroveň. Čo vy na to...Išli by ste do ulíc...?

denisocka
12. okt 2011

išla by som 🙂 na vychodnarsku demonštraciu 🙂 ........ inac suhlasim s tým,čo si napisala,ale neviem čo k tomu dodať . proste je to asi v našej slovenskej povahe - trimať pysk a krok

tinki
autor
12. okt 2011

@denisocka Presne tak.. 😉

anelehka
12. okt 2011

ahoj,aj ja suhlasim 🙂 🙂

indiankaindi
12. okt 2011

@tinki myslím, že ísť do ulíc je krok, ktorý je viac ako potrebný. Je hanba, že stále sedíme na zadkoch a kloníme hlavy. Len čakáme, kedy sa začne o nás rozhodovať tak, ako sa nám to páči. Ale bohužiaľ sa také nič nedeje a diať nebude. Neznášam takéto reči, že ano ano, treba ísť do ulíc, lebo väčšinou sú to len reči. Ale bohužial sa k nim musím utiekať už aj ja,hoci netuším, ako niečo také zorganizovať. Ak by som to tušila, idem do toho aj o polnoci 😉
Ale myslím si, že táto nechuť ohlásiť sa za seba pochádza ešte z čias socializmu, kedy to bolo nevhodné a zakázané. V našom štáte žije stále viac tých, ktorí socializmus zažili a tí sa boja ísť do ulíc. Preto toľká nechuť :(

dada1212
12. okt 2011

bohužial taká je naša povaha, nedokážeme sa spojiť, namiesto toho aby sme sa napríklad spojili ak máme pracovať za minimálnu mzdu a v podmienkach, kde si z nás zamestnávateľ robí otroka, ponižuje nás, tak namiesto toho sa ešte aj o také miesto budeme biť, kedže je veľká nezamestnanosť, aby sme mohli aspoň živoriť a neboli bez peňazí.
ja mám pocit, že skoro každý človek je nespokojný, lebo je veľká nezamestnanosť, ak niekto robí, tak skoro nikto nemá istú prácu a aj v tej práci robí almužnu, robí nadčasy, ktoré mu nikto nezaplatí a v otrockých podmienkach.
potom sa netreba čudovať, že pribúda psychických chorôb, lebo je tu fakt ťažko žiť.
ja by som šla, len neviem, či sa tu nájde myslím na Slovensku dosť ľudí, ktorím už pohár trpezlivosti pretiekol a namiesto ušania a trpenia začnú aj vyjadrovať svoje postoje.

dada1212
12. okt 2011

to ušania ma byť čušania

tinki
autor
12. okt 2011

@anelehka
@indiankaindi
@dada1212
áno práve preto aj ja o tom píšem. Pretože neviem organizovať, ale cítim tu potrebu sa vyjadriť. Mám presne také myšlienky ako vy...a určite je nás viac. Ak pôjdem, pridá sa niekto, alebo tam ostanem sama a prídu sa len prizerať a čakať na výsledok...Ale považujem to za taký malý krôčik. Možno ak by sa nás takto spojilo viac a mali by sme odvahu...Ale nezavrhujme..Stačí hlavne začať, krôčik po krôčiku..
Protestujú lekári, protestujú sestry, učitelia...je načase ukázať, že tu žijú aj jednoduchý ľudia, ktorí boli ticho dosť dlho a už toho majú dosť..

tatiankaba
12. okt 2011

Drzim palce!!🙂

indiankaindi
12. okt 2011

@tinki ale ako to spraviť, aby nás bolo viac?

czechzuzanaba
12. okt 2011

Souhlasim, co tu pisete. Jen jeste poznamka - mozna je nejdulezitejsi jit do ulic, kdyz jsou volby 🙂

maja22
12. okt 2011

Ja si zasa myslím, že len ísť do ulíc nestačí... Treba vedieť nielen, čo chceme, ale aj ako to dosiahnuť... Zmeniť mentalitu. Ako to urobiť, aby sme sa mali lepšie? Nemáme prácu, podniky sa zatvárajú... Keď sa povie podnikateľ, drvivá väčšina si predstaví pracháča, čo sa nabaľuje na iných. Lebo tak sme kedysi začínali. Pretože pár jednotlivcov kedysi dostalo veľké možnosti, ale vedeli ich využiť akurát pre seba. A nič sa im nestalo. A týchto pár ľudí pokrivilo charakter aj iným... Proste, treba tu do vedúcich pozícií ľudí, ktorí sú čestní, majú víziu, predstavy a schopnosti niečo dokázať, aby pohli dopredu všetkých, nielen svoje rodiny... Vyjsť do ulíc a mať plán, ako a čo zlepšiť. S tým súhlasím všetkými desiatimi 🙂

tinki
autor
12. okt 2011

@maja22 samozrejme máš pravdu, ale nie je v moci nás niekoľkých žien, zmeniť svet. Zasa treba na to pozerať realisticky. Tým, že sa spraví nejaká demonštrácia, sa nemusí veľa zmeniť, možno sa nestane nič. Ale bude to aspoň nejaká reakcia. Možno neskôr prídu ľudia, ktorí už budú vedieť viac. Je nás tu toľko na Slovensku, ktorí toho máme dosť, ale všetci len bedákame, hundreme a ostáva to doma...
Ešte sa tu nenašiel politik, ktorý by skutočne chcel niečo zmeniť..Mám pocit, že všetko čo kto povie, ale urobí, robí preto, aby sa čo najdlhšie udržal pri korýtku..Mám dosť všetkých politických strán..
Prečo napríklad nie sú všetci poslanci nezávislí..prečo nehlasujú všetci podľa svojho rozhodnutia..Je to všetko neprirodzené, manipulačné..