Ako si získať sebavedomie a sebahodnotu?

17. mar 2023

Otec nás opustil keď som bola malé bábätko.Mama mi stále vykrikovala že ma nemá rada a že lepšie by jej bolo bezo mňa.Uz vtedy som sa cítila na nič.Moje vzťahy dopadli hrozne,každý chlap ma len využíval a ponižoval.Samozrejme zo začiatku boli dobrý na mňa,no časom to zle dopadlo.Aj napriek tomu mám manžela a tri deti.Tiez zo začiatku všetko idyla,no časom sa to pokazilo.Manzel si ma prestal vážiť,vykrikoval že som sprostá,že nič neviem,že som nikto,občas padaju aj nadávky na moju osobu.Je mi z toho na nič a smutno.Kamararka hovorí že nemala by som sa nechať takto so sebou zametať.No neviem ako si získať sebavedomie čo som možno ani nikdy nemala?Manžel keď škaredo hovorí na mňa alebo sa hada so mnou,ja to púšťam jedným uchom dnu druhým von,ja sa ani neviem pohádať sa s ním.

kacernakokse
17. mar 2023

Asi by ti v tom pomohol psycholog. Ja s tým mám tiež problém, ale za pomoci psychologicky na tom pracujem. Naučila som sa pochváliť samu seba, dopriať si, povedať NIE, nastaviť si hranice vo vzťahu. A aj keď to nie je ešte stále tak ako by som chcela, cítim zlepšenie a to mi dodáva ďalšie sebavedomie. Každý deň sa snažím nájsť aspoň par veci za ktoré sa môžem pochváliť. Najprv to išlo ťažko, myslela som si že nie je sa za čo pochvalovat, ale rýchlo sa to zlomilo a teraz dokážem nájsť fakt veľa veci, ktoré stoja za pochvalu. A keď mám fakt zlý den, velmi mi toto cvičenie pomáha. Ale bez psychológa by som to nedala. Tiež to vychádzalo z detstva, tieto veci sa len tak ľahko neprekonávajú

autor
17. mar 2023

@kacernakokse Už som bola pár krát odhodlaná vyhľadať psychológa,no vždy do toho niečo došlo a neisla som.Som si pomyslela že asi osud to nechce aby som tam išla.Pochvalit samu seba to robím občas,tak isto si aj doprajem buď sladkosť,alebo čas na seba alebo si kúpiť obľúbenú knihu.

ada_alica
17. mar 2023

Ja by som ti odporučila terapiu EMDR ja chodím takmer rok a škoda,že som nechodila, keď mi bolo najhoršie 🥺

autor
17. mar 2023

@ada_alica Čo to je za terapiu?

ada_alica
17. mar 2023

Hoď si do googla z detstva si každý odnasame traumy, ktoré ovplyvňujú náš život, reagovanie a spôsob akým žijeme...tam nájdeš odpovede na seba lásku a sebahodnotu, nastavenie si hraníc....

marianarem
17. mar 2023

Skus ist predsa len na tu terapiu. Ze si doprajes sladkost, ti sebavedomie vybudovat nepomoze. Na to treba akoby prestavat vnutro, vybudovat si k sebe uplne novy vztah. Najlepsie sa to robi pod vedenim niekoho skuseneho.
Okrem toho este by som povedala, ze nevyhybat sa skusenostiam, skusat robit veci, ktore su pre teba tazke, ktorych sa bojis a podobne. Na tom postupne uvidis svoju silu, zistis, coho si schopna a co si mozes na sebe vazit.