Mám taký problem, doma mame permanentne bordel. Snažím sa postupne prerobit domácnosť, aby sme mali menej veci a každá, aby mala svoje miesto, ale vôbec sa mi nedari udržať doma poriadok, aby som len tak niekoho, koho práve vonku stretnem, mohla pozvat k nám na kavu a nehanbila sa. Mame dve male deti. To staršie (2r) dosť porozhadzuje(s každou vecou sa hra 2 minuty a potom ide po inu/tiež som vraj bola taká, povytahuje hracky po celom byte a aj keď sem-tam pouprace, zase vytiahne iné, pripadne ich neuprace na svoje miesto a potom ich nevieme najst). Muž zas aj dá niekedy oprat, aj pomoze s detmi, povysava, ale permanentne nechava po sebe neupratane veci. Dam mu prezliecť dieťa, tak “spinave” oblecenie necha na posteli, plienku kľudne drbne na zem a caka tam na mna. Zje niečo, taniere necha na stole v kuchyni, nedá do umývačky, oholi sa, penu necha na umývadle a necha zadrbane umyvadlo, pripadne aj kachlicky. Keď ho poprosim, nech si po sebe sprace, lebo ja upratujem hodiny a nie je to vidiet a že chcem, aby deti nežili v bordeli, tak mi len povie, že zabudol, alebo veď on by to spratal, ale že ja ho vzdy predbehnem(čo nie je pravda, lebo keď som niekedy nemala čas, tie Taniere tam nechal aj dva dni a jeho oblecenie viselo na stoličke určite aj tyzden). Zase niekedy má milo prekvapí, že sa sám od seba niečoho chyti(minule vyčistil vo vnútri mirovlnku, či umyl chladnicku, poumyval dlážku, ale toto sa stava malo, aj keď ho vzdy pochválim a podakujem sa, pretože aj keď spratal v spoločnom byte, huba mi za to poďakovanie neodpadne). Ja som sa v poslednej dobe začala viac o seba starat, začala som chudnut, cvicit doma a asi aj kvôli tomu, že plne kojim mladsie dieťa, nemam toľko energie ešte ďalšie 3 hodiny každý deň upratovat(neviem, či som taká pomalá, alebo neefektívna, ale toľko mi bezny poriadok trvá urobiť, len poukladat veci, ziaden nadštandard ako umývanie okien, či chladnicky a pod). Nie som ziaden Monk, len by som chcela, aby deti dostali do života zaklad, že keď nejakú vec dopouzivam, vratim ju na miesto. Ako to doma zvladate vy? Viete si doma udržať poriadok? Ako naucit muza, aby si po sebe spratal vec na miesto, keď niečo dopouzival? Aké používate triky v domacnosti k udržaniu poriadku? Nemyslím teraz roombu a umývačku, ale skôr take vychytávky ako kon mari skladanie oblečenia a pod. Dakujem za inspiraciu.
A samozrejme mi uľahčuje prácu umývačka a susicka.
Najlepším trikom pre teba bude začať od manžela. Ak niečo robí, nech to dokončí do takej podoby, aby to okolo neho ostalo také ako pred tým, kým začal niečo robiť. Je fajn, že sa podieľa na chode domácnosti, ale ak doje, spratať zo stola, zbytky do koša, riad do umývačky, utrieť stôl. Otázka pár minút, pena penu po holení vrátiť tam, kde bola, o plienke radšej ani nepíšem, by som ho dorazila. Toto sú také drobnosti, ktoré keď neurobíš hneď, nezafixujete si ich všetci, bude bordel nonstop. Muža v prvom rade pochváľ, keď povysáva, dá oprať, oni to potrebujú ako deti 😉 a popri tom mu povedz, že by ti veľmi pomohlo, keby si po sebe vždy všetko spratal, teda dal to do pôvodnej podoby. Nefrfli, nenadávaj, niekedy stačí - zlato, tie tvoje veci šmarené na posteli a úsmev č.3. Staršie dieťa začni učiť, že keď sa s hračkou pohrá, nech ju odloží. Viem, že taký drobec nevydrží pri jednej hračke dlho, ale môže ju vrátiť do kontajnera napr. Jemu sa to pomaly zafixuje, tak ako upratanie všetkých hračiek pred spánkom. S tým mu pomôž, lebo dieťa je už unavené. A potom ďalšia zásada - neťahaj kamošky domov, vybehni na kávu von a zabiješ dve muchy jednou ranou - manžel sa môže s deťmi realizovať a v kaviarni je upratané a ty nemusíš nič chystať, ani riad spratávať
ešte ma napadlo zredukovať hračky a po pár dňoch ich vymeniť, lebo dieťa keď ich má veľa, tak ani nevie, s čím sa má hrať. Aj nerozvlákať hračky po celom dome pomôže. No pri dvoch malých deťoch je to ťažké. Dúfam, že nemáš žiadne lapače prachu - poličky, hovadiny na nich a pod. Ale ty musíš začať od chlapa, škoda, že si nezačala skôr, ako boli deti, lebo tých 8 činností, ktoré on neurobí a trvajú po päť minút sa tebe potom zhrnú do takmer hodiny upratovania.
Ja mám doma to isté. Ale už sa nesnažím to meniť, skôr zmeniť môj postoj. Môj mi tvrdí, že poriadok nie je zmysel života a že mi unikajú iné veci. Že decko si nazapamätá, že bola domácnosť krásne uprataná, ale iné veci a zážitky, vraj nie sme otroci domácnosti, že čo mám potom z toho života. Neviem už. Ale fakt ma prestalo baviť robiť stále to isté a s tým, že to vôbec nie je vidno. Radšej využiť asi čas iným spôsobom.
Podľa mňa nemusíš mať tip top domácnosť na to, aby si dakoho mohla pozvať na kávu... Nemáme doma bordel, ale hračky, papučky, sem-tam riady a drobnosti proste neupratujem vždy... A ak ma dajaká návšteva s tym problém pekne poviem že nam to neprekáža, my sme s tym v pohode... radšej budem v kľude a budem sa venovať aj deťom, vypijem si kávu a tak... A večer pred kúpaním mi deti (1,5 r., 3,5 r.) pomôžu poupratovať....
@tslobik tak to by som stála nad nimi ako gestapák. Nemám problém váľať sa v pyžame pol nedele, vykecávať, postele neustlané, objednať obed a veget ďalej, ale aby mi každý šmaril veci tam, kde sa vyzlečie, tak to teda nie. Vieš, je bordel a bordel, tiež nie som typ, ktorý umýva okná každú sobotu, ani som nikdy nebehala za dieťaťom s handričkou a neleštila capky na dverách, ale hodené vyzlečené oblečenie kde kade je lajdáckosť. Veď o tom to je, že keď si každý člen rodiny uprace svoje veci (jasné, že malé deti nie), tak potom ostáva klasika - povysávať, zotrieť podlahy, prach, kúpeľňa, WC a keď sa to rozloží medzi všetkých členov rodiny, je upratané za hodinu. Neznášam preupratované sobotné dopoludnie
Ja mám deti 6 a 3 ročné, hračky majú v boxoch a vedia, že keď sa dohrajú, treba to upratať, oblečenie tiež vedia, že treba dať do kúpeľne do koša. Jasné, že sem tam urobia nejaký neporiadok, že si napríklad kreslia a majú to rozložené, ale ja zas hovorim, že hračky môžu byť v rozumnej miere v byte sem tam.
Manžel nie je moje ďalšie dieťa, vie si po sebe upratať, aj riad umyť a podobne.
Umývačka je super vec a u nás ešte aj robotický vysávač, ja s deťmi ideme von a on zatiaľ po vysáva.
Ty začni od muža, nech si pozriem sebe robí poriadok, ale nie potom, TERAZ HNEĎ. Deťom to tiež vysvetli.
@markaterka rozložené nejaké hračky v domácnosti s malými deťmi nepovažujem za bordel, my sme mali aj bunker v obývačke, keď viac dní po sebe pršalo.
Maj upratanu kupelku, teda umyvadlo vzdy utrete, su aj take jednorazove utierky, lebo navsteva je na zachode sama a teda ma cas si vsimnut ci je poriadok. Chapem ta, ja to mam podobne, ze muz necha po byte salky, oblecenie a pod. Aj som ho chcela cepovat, ale potom som si uvedomila, ze by mohol zacat aj on mna cepovat za moje tanieriky, Tak to neriesim. Necakana Navsteva, susedia niekedy videli Nas bordelik, ale chodia aj nadalej, Tak asi Nas maju radi aj tak.
no,, manzel je mozno celkom sikovny,,, len nie je nauceny na poriadok,, mozno z rodiny,, presne sa mi pacila ta veta, ze chces dat detom zaklad,, do zivota,, ja si presne to myslim, vobec si nemyslim,ze je zle, ak deti si myslia, ze mama stale ,, upratuje,, pripadne,, lamentuju, ze musia upratovat aj oni,, radsej, ako by si mali do zivota odniest spomienku, ze mama bola bordelarka,,, potom, tak zijju aj,, oni,, aj chlapi aj zeny,, maju mnohi problem v zivote,,spravit si poriadok s vecami i vztahmi,,, 🙂 u nas to funguje tak,, hracky sa mozu rozhadzovat len v detskych izbach,,,, kazdy vo svojej,, do obyvacky,, nosia zvycajne len 1 hracku, s ktorou sa hraju,, aj si ju vecer upracu,, co sa tyka jedla,,, jeme 3x denne vsetci spolocne ak sa da,,, medzitym,, ak si niekto nieco zobne,, aj si po sebe uprace,,, detom, ak dam medzi jedlami napr banan do misky,, tak jasne,, tu misku upracem,, ale vsetci su podvedome nauceni, ze chcemem mat doma pekne,,,🙂,, to , ze ti manzel pomoze, uprace,,, je super,, staci ho mozno len trosku usmernit,,,osobne vobec nezastavam nazor, - bordel v byte, stastne dite ---- je to len vyhovorka
Ja sa snažím chlap naučiť po sebe upratovať už 3 roky a nič 😂 žiaľ je naučený od mamy že mu za riťou upratovala a nepovedala nič. A teraz to musím robiť ja inak by sme tu boli ako cigáni 😑 Všetko mu treba povedať a ukázať prstom ako malému decku, že aha tu je špina po tebe uprac si to, lebo keď nie tak má selektívnu slepotu a on tie chlpy z holenia v umývadle proste nevidí 🤦🏻♀️ sprace po sebe len niečo, ani špinavé ponožky nevie niekedy hodiť do koša 🤦🏻♀️ a poviem ti, keby sa to naučil máš o starosť menej, začala by som od neho. A držím palce nech to netrvá 3 roky ako u nás.
A čo sa týka detí, v 2r podľa mňa len začínajú chápať a vnímať upratovanie, takže najlepší čas začať ukazovať poriadok...
A ako píšu vyššie, najdôležitejšia je čistota, umyté WC, kúpeľňa, sprataný riad (toto je u nás stále problém ale čakáme na umývačku konečne) a hračky kašlať, to návšteva skôr pochopí ako to, že máš hnusné WC napríklad...
Mam doma takého isteho 😂 "urobil by som, ale urobila si to rýchlejšie". Aj posledne kopa riadu čakala na neho a keď už som to nedala po dni a umyla to, tak sa vyškierať ako pako. Iba jednu radu ti urcitedám. Detské veci nerieš. Kúp jeden dva tri boxy plastové, nahadz to do toho a kašli na to... Upracete to raz dva. Ja si pamätám dni keď som 4-5hodin riadila len detskú, ukladala, triedila... A zbytočne. Existujú aj take poličky s menšími boxami a keď malý chce nech si to tam triedi. A ako upratujem? Ranny 30 minutovy beh postele, prádlo, kúpeľne, WC, pustiť pracku ak treba... Iba spratat základný bordel, uposlat a odložiť veci a odchádzam do prace. A keď prídem domov v podstate to isté. Víkend už ide vysávač, mop... Ale ked je udrzany ako taký poriadok to je tak 2hodiny... Všetko čo sa dalo som odvliekla z dosahu a dohľadu. Chlapovi sa šatník preriedil tak, že keby si nechal viac ako týždeň tričko niekde hodene, nemá si co obliect. A môžem sa pokrajat, veci dat na miesto nedokaze.
Ono je super napísať začni od manžela, ale ťažko prerobiť niekoho komu to je fuk... U nas nepomohlo ani nahádzanie veci do kontajneru.
Rozmýšľam ci to, že ja som aktívna nie je ten problém. Aj včera, vytáča ma od februára so sklenikom, tak som tam nabehla a všetko vyriadila, vytrhala a urobila po svojom. A on celý šťastný, že súper, že keď sa rozculim aká som šikovná... Ale mňa to nebaví za neho všetko dorabat, doriadovat... Von mal minuly týždeň úlohu upratať náradie a prišla som o 14tej a neurobene, musela som to robiť ja. Lebo návšteva na ceste 🤦♀️ ak sa tu nájde rada ako nezhnit v špine, alebo nerezignovat a neriadit celý deň, tak aj ja aplikujem😂
Ja som s mojim 20 rokov a zmenit sa to neda. On tvrdi, ze nevidi otrusinky po celom stole, fuzate umyvadlo... ked nieco robi, kde to pusti z ruky, tam to necha. Veci postracane vecne. Ked mu poviem spravi to, ale v tomto je to tretie dieta. Inac je to genetika, mama taka ista, babka bola podobna.
Áno, určite veľa robi aj genetika, aj jeho rodičia sú bordelari, stari rodičia boli dokonca trochu zberači. My sme mali upratané, dokonca sme fungovali tak, že keď rodičia prišli z prace, už muselo všetko žiariť. Tiež nevravim, že som 100% poriadkumilovna, ale aspoň sa o to snažím a osvojila som si pravidlo, že po použití vec vratim na miesto. A že každá vec má svoje miesto. Jemu je to za tazko. Deti majú v detskej kallax so 4 boxami a jeden regál s 9 košíkmi. Ten som dala z priestorových dovodov do obývačky a teda bordel 100 násobne stúpol, lebo to staršie dieťa z neho furt vybera hracky a poroznasa po celom byte. Mne aj zoberie muž to staršie na dve hodiny von, že nech si teda upratujem, ale presne, kým všetko vratim na svoje miesto, tak su aj naspäť a ja sa nedostanem ani k umývaniu dlážky. Dnes sa s ním o tom budem musieť zas porozpravat, že nemôžem len po ňom stále spratavat.
Upratat a zamknúť izby🙂 Keď som ešte bývala s našimi,tak keď upratal ocino, bol poriadok, ale nie moc čisto a keď mama, všetko bolo sterilné, ale rovnaký bordel! Ja sa doma snažím poriadok udržiavať priebežne,je to pohodlnejšie, ako potom dva dni v kuse otročit. A v dcerinej puberte som praktizovala aj také, že keď neupratala po druhom vyzvaní ,otvorila som dvere vyhodila von! Nestarala som sa či to je elektronika, oblečenie čokoľvek! Ale zase bývame v dome.V paneláku by mali susedia teatro.
Takže ja som mm povedala, aby sa prešiel po celom dome a pozbieral všetky veci čo neodlozil na svoje miesto . Prišiel s plnou krabicou a potom si to triedil a odkladal. Keďže deti máš malé, tak eliminuj množstvo hračiek. V jeden deň im daj cca 4-5 hračiek. Na druhý deň ďalšie, a tie z predchádzajúceho dňa odloz. A tak striedaj.
Inak ja som asi krkavcia mater, mala sa mohla hrať iba v obývačke na koberci, tam mala ten stojan, v spálni kde mala tiež daco. Teraz tiež hračky a jej veci sú len u nej v izbe... A zase hračky nie sú bordel, zhrabnut po byte večer krabicu hracie nemôže byť problém. Ani ak ide návšteva do bytu. Koľkokrát so to pozbierala kým som. Dvere otvorila... Nad tým sa nik nepozastavi... Problem sú umývadlá, wcko... Oblečenie po celom byte. To mne osobne u nás najviac vadí. A ten môj hluchý slepý.. Hodí niekde a môže to tam byt... Nekonečne dlho.
@laguna28 môj to ani náhodou neurobil 😂 vraj nemám dramatizivat...
Mam 2 rocne. Hracky mazminimalizovane na 12 kusov, vratane lega a puzzle, lepsie sa odhra.
Muz upratuje doma tiez. Normalne mu poviem, ze povysavaj a pod.
Mno ja mám podobne. Muž sa snaží ale nedotahuje veľa krát veci dokonca. Vždy lepšie,ako keby to nerobil vôbec! On fakt tie fúzy v kúpeľni nevidí... a oblečenie a je všade..a v skrini bordel po ňom..a keď sa ponáhľa alebo je zamyslený alebo v strese,tak je to ešte horšie. :D Mám 4m (dojcim a má koliky-NEVIE SPAT) a 1,5r... Každý deň urobím jednu vec a varim raz za dva dni. Hráčky len v jednej miestosti. Opakujem,že keď nehrá sa,tak nech dá nas5. Veľa krát dá,keď syna vyzvem,či knihu na policku alebo auto do suflicka a hračky do truhlicky. Také po zemi po ňom upratujem priebežne,keď idem okolo. A so všetkým mi chce pomáhať,tak sa snažím byť trpezliva a dovoliť mu. Vyberat a dávať do pracky. Vysávať vie. Handru vezme a utiera aj za sebou,keď vyleje (sám od seba). Má to ako hru.
A k tomu,že jednu vec denne: v jeden deň periem,v jeden deň skladam a odkladam,2x za týždeň vysavam,v jeden deň prach,v jeden deň kupelnu a wc... a priebežne,keď vidím,že treba,tak pocistim..Zvyčajne večer,keď deti spia. Riad na obed,keď varim a večer (s tým pomôže manžel rád a občas aj uvari) Cez deň sa snažím spať,ak sa podarí a obaja spia.. A návštevy sa nestazuju... takže mi to je jedno. :D Skôr pomôžu.
V poslednej dobe sa dost venujem minimalizmu..presne pre toto..clovek zavaleny vecami..vsetko vsade..a co mas okolo seba to mas aj v hlave..kon mari mam nastudovane..nie je to zla kniha ani metoda,ale za prve japonci su uplne ina kultura ako my a za druhe Marie Kondo v case ked pisala knihu bola bezdetna a zila v jednej izbe u rodicov..teraz ma sice dom,ale pokial viem bezdetna je stale 🙂 ak by som ti mala odporucit nejaku konkretnu literaturu tak potom urcite Andrea Richardson - Minimalisticky domov..Andrea je slovenka,uplne obycajna zena ktora sa stara o muza,domacnost a dve deti a k minimalizmu sa dostala cez skutocnost ze sa casto stahuje..mne kniha pomohla velmi..mam tri deti coskoro styri,patizbovy dom...a tri hodiny nevenujem upratovaniu ani za cely tyzden..postupne som osupala dom od zbytocnosti ako cibulu a teraz neexistuje izba ktoru by dokazali rozhadzat tak ze by som ju do piatich minut nedala do poriadku..kamosky ked pridu na navstevu a pytaju sa ako to ze mam stale upratane pri tolkych detoch,vacsinou odpovedam ze preto,ze mi nemaju co rozhadzat 🙂 a uplny zaklad pri detoch je minimalizovat hracky..to pomohlo zo vsetkeho najviac..a hraju sa so vsetkym co maju a aj fantaziu su nutene zapojit...fakt odporucam precitat..stoji do desat eur myslim,drz sa 🙂
Ahoj. Zavisi aj kto je ako nauceny z domu. My sme boli 4 deti, rodicia to s poriadkom casom trochu vzdali, lebo to sme sa len vyhovarali jeden na druheho, ze "on to spravil nie ja" a "ty uprac teraz, ja som minule". Pri detoch sa to neda, uplne tip top poriadok, deti sa este len ucia co a ako a zavisi vela od povahy. Mamka mala na nas sposob, ze ked sme nieco nepopratali a chceli sme ist von alebo teda nieco, co musela ona dovolit, tak sme dostali na vyber - bud upraceme a pojde s nami von alebo neupraceme, mozme nechat neporiadok, ale nikam sa nepojde. Casom sme sa aj naucili, ze tie zakladne veci musime spratat, aby sme nemali problemy 😀.
No a manzel... Dookola mu opakovat co nech ako spravi, kedze ako pises, je z bordelarskej rodiny, asi to potrva dlhsie, kym si na to akoby uplne zvykne. A ja napriklad zvyknem spisat taky zoznam prac na den ci tyzden... Hlavne ked nie sme naraz doma. Spisem zoznam prac a co spravi manzel, vyskrtne, co spravim ja, tiez vyskrtnem. Jemu samemu viac veci zial nenapadne a takto ma aj dobry pocit, ze spravil nieco, co naozaj bolo treba. Oblecenie stale nechaval na stolicke, tak sme kupili toho nemeho sluhu, tam to nezavadzia a vyzera to lepsie. Niektore veci, ked neuprace, necham tak, nech si nezvyka, ze sa to spravi "samo". A neupratujem za nim hned, ked necha napriklad umyvadlo spinave od niecoho, tak ho zavolam napriklad, ze pozri sa milacik, zase si sa holil a vidis, tu ostala pena, tak len ti chcem povedat, ze si zase zabudol (alebo nevsimol), tak aby si nabuduce vedel, lebo to nemoze tak ostat. A on to robi tiez, ked ja nieco niekde zabudnem upratat. Moj muz je zase dost poriadkumilovny, ale zvyknuty z domu, ze vsetko sa spravi automaticky "samo", resp. to spravi zena, ale uz si celkom zvykol za tie roky a fungujeme celkom sikovne.
@simca06022011 prepáč, ale ty si si nevšimla ešte kým si začala s tvojím partnerom žiť, aký postoj má k domácim prácam? Lebo ľudia sa zase až tak radikálne nemenia. On sa spolieha na to, že ty to vždy urobíš. Nechala by som všetky jeho veci tam, kde sú a pozvala jeho priateľov, kolegov na návštevu. Ak by nepomohlo, tak by chodila k nám pani na upratovanie, peniaze, ktoré by sme za to dávali, by som ušetrila na jeho strave . granatír, zemiaková omáčka a pod.
Žiadne triky ci vychytávky. Proste dospely chlap ma vediet ze nenecha po sebe bordel ako po prasati. Prepac to aj hajzel po nom splachujes? Mas doma dalsie dieťa. Ved ked prebali tak plienku ma vyhodiť...Ale tu to bude asi o tom "ako si si naučila tak mas".... bohuzial.
Deti su naučené rovnako. Ale ano pri malych je to este na vas.