Ako sadíte rajčiny?

zenazaba
5. jún 2022

Muž sa so mnou háda (on bude tvrdiť, že sa neháda), že sadím rajčiny ako podivín. On vykope jamu, do suchej zeme položí rajčinu, zahrnie a na vrchu poleje. Ja- vykopem jamu, nalejem plnú vody,keď voda vsiakne podoberem trochu blata,aby som koreň dostala čo najhlbšie, zahrniem a prípadne ešte polejem na vrchu. Môj muž tvrdí, že neexist, aby niekto takto sadil. Tak ako to robíte vy? Schválne som mu povedala, že sa opýtam na koni 🙆‍♀️
(Áno, mať tak naše problémy a bla bla bla...)

katkatonkova
5. jún 2022

@zenazaba presne ako ty sadim aj ja....

elizabet173
5. jún 2022

@zenazaba urcite najprv voda, potom rastlina, poliat az po zasadeni na vrch je malo, len cast vody sa dostane ku korienkom. O tom blate som nepocula, ale ja som asi taky zahradkar ako kozmonaut...este je dobre co najhlbsie do zeme, aby sa vytvoril vacsi korenovy bal.

risolino
5. jún 2022

aj my tak sadíme... do jamy nalejem predtým vodu... už máme zelené paradajočky 🙂

bessie12
5. jún 2022

@zenazaba kedysi som tak robila aj ja a moja mama, krstny tiez. Teraz robim ako napadne. Raz do suchej a raz do mokrej zeme.

simonkazga
5. jún 2022

Presne tak, ako ty. Naprv jama, voda, do blata šup rajčinu, zahrniem a zalejem.

thereisabear
5. jún 2022

Spravím jamu, nalejem vodu, bachnem rastlinu, zahrniem hlinou a zas polejem.

travelllerka
5. jún 2022

Sadím ako ty ;) ale môj muž včera sadil ako tvoj muž :D tiež rajciny

sterea
5. jún 2022

Robíš to správne, vykopať jamu, naliať vodu. Rajčinu uložiť čo najhlbšie prípadne ohnúť korene a tak zasadiť ak je rastlina príliš vysoká. Dokonca som teraz pozerala reláciu a tam odborník radil do jamy dať škrupiny od vajíčok a šupky od banánov.

horalka1986
5. jún 2022

@zenazaba tak ako tvoj muz, len do jamy dam za hrst hnojiva. 😂

diamond007
5. jún 2022

@zenazaba ja sadim jak tvoj muž 😀 zabúdam na vodu

andrea78
5. jún 2022

@zenazaba ja sadim do suchej. Vykopem dieru, vezmem rajcinu, podoberiem pod korenom do ruky, vlozim do jamy tak, ze este prstami ruky zahrabnem kolko to ide a az do tej priehlbiny vlozim rastlinu, takze je hlboko ( obcas mi ostanu len vrchne listy trcat, je aj 40cm v zemi). Zahrniem, neucapkavam, neutlacam. Zalejem. Zalievam po castiach, ked sa voda vpije zase a zase, 10 l na jednu rastlinu. Vyskusane mam ale obidva sposoby.
Tak ako Ty som sadievala kedysi, lebo aj moja mama tak, svokra tak... az som videla raz clanok, kde sa neodpoucalo predtym liat vodu do jamy, ze sa urobi hned blato a ta rastlina sa vlastne blatom zabetonuje, preto je po sadeni sklesla a zvadnuta. No a prave ak sa zasadi ,, nasucho,, a zaleje potom, tak voda pekne stecie a prejde lepsie.
Dobre je aj tak aj tak, vysledok rovnaky, ono to aj tie sklesle a zvadnute rastliny, co po sadeni vyzeraju ze su k.o. nakoniec vzdy zvladnu a preberu sa. Neskor v raste ci urode rozdiel nie je, ci su sadene jednym ci druhym sposobom .

diamond007
5. jún 2022

@zenazaba mne by bolo jedno jak to sadu muž, ak by to posadil a prežilo to 🙂 a to isté aj naopak

luccija
5. jún 2022

@zenazaba do suchej jamy a potom zalejem

melanta
5. jún 2022

My sme tento rok sadili prvý krát a viacerí profi záhradkári povedali, že sadiť do sucha a až potom poliať. Dôvod presne ten čo píše @andrea78

elizabet173
5. jún 2022

možno by stálo za to posadiť polovicu tak a polovicu tak a porovnať. Lenže aj tu existuje nepísaný zákon - sprostý sedliak, veľké zemiaky.

viestta
5. jún 2022

@zenazaba oska, mužovi, že aj ja tak sadim. Do jamy konva voda, keď vsiakne do blata posadím priesadu (akúkoľvek, nielen paradajku) a zahrniem suchou zemou

horalka1986
5. jún 2022

@elizabet173 inak, toto sme tento rok dali so svokrou. Mame planty od rovnakeho ujka, aj sme ich naraz sadili, ona tie svoje speci sposoby ja som to odflakla a moje uz rodia, vyrastli 3x tolko a ona skapacinky male 😂

opica_skorica
5. jún 2022

@zenazaba heh, ja tiez tak, ze do jamy lejem vodu, potom rastlina, potom prihrnut zemou a zapichnut kolik.
A zas vodu.
Chlapi si myslia, ze si rastliny samé zo spodnej vody dotiahnu, preto zvacsa malo poleju a vybavčo.

elizabet173
5. jún 2022

@horalka1986 lenže to by ste ich museli sadiť vedľa seba, teda nepredpokladám, že bývate spolu

horalka1986
5. jún 2022

@elizabet173 hm, spolu nie. V jednej dedine, zem sme si navazali spolu, ak sa to rata. 😁

cacianka
5. jún 2022

Mama robila na družstve, tak aj tam aj doma zasadila tisíce koreňov, všetko do blata. Úrodu sme mali vyše hlavy, len sa musí polievať kým sa ujmu a potom normálne

renab
5. jún 2022

Ja sadim do mokra, ale na dno jamy davam zihlavu, ktoru som 14 dni pred sadenim natlacila do vedra a zaliala vodou. Je to neskutocny smrad, ale vraj super vyziva na start...

laila22
5. jún 2022

@zenazaba tak ako ty. Do jamky voda.. zahrávať a navrch voda.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
opica_skorica
5. jún 2022

@renab zihlavu chvalia, no ja mam obavy z poprhlenia…..

andrea78
5. jún 2022

@opica_skorica ja som to vlani skusala. Do polovice som dala aj zihlavu ( postup ako sa odporuca), do druhej klasicky nic. Rozdiel v urode nebol medzi nimi ziaden. Tento rok uz bez, zhodnotila som to ako zbytocnu robotu😀

brigit8
5. jún 2022

@zenazaba ja tiež ako ty, aj môj muž sadi ako ja a ty 😉

opica_skorica
5. jún 2022

@andrea78 asi tak aj ja, lebo ked vidim, aku pliagu teraz robia vošky, tak ani neviem či plakať.
A postrek som si spravila na 1 liter vody som dala 8 polievkovych lyzic octu a 2 polievkove lyzice jari.
Zabralo a po 2 tyzdnoch prisli dalsie vosky a aj krt a vrabce a holuby a sucho, ja uz nemam síl.

andrea78
5. jún 2022

@opica_skorica este pridam mravce...😫

opica_skorica
5. jún 2022

@andrea78 áno, to sú hnusoby, lebo vynesú vošky vyssie, aby si za to vzali od nich medovicu….😢
A tento rok som posadila jedle kvetiny kapucinky a uz mi ich dva razy krt zahrabal.
Ja uz neviem.
Niekedy som rezignovana.
Asi ako dnes.
Keby nebolo kamenca, co prihrmel minuly mesiac….. mohla byt uroda. Ale takto? Neviem co bude a ci nieco bude….
Drzim i tebe palce.
A nech sa vsetko polepší.