Ako sa žije v Európe?

21. apr 2023

Zaujíma ma aký životný štýl je v iných krajinách.Skor také praktické veci od kedy do kedy škôlka, družina, cca koľko to je z platu.Bezna pracovná doba skrátka ako žiju rodiny mimo Slovenska.Podelite sa?rada čítam čo píše tá pani z Grecka, občas niekto popisoval život matky v Taliansku.Niekde deti nemávajú ani obed nosia si z domu a pod ..len čisto zvedavosť.Ci ženy doma varia a pod ..

kristinapetronela
21. apr 2023

To aj mňa zaujíma .škoda že nikto nepíše

katkaseiner
22. apr 2023

Kamoška sa teraz presťahovala z Nemecka do Švajčiarska a tam deti nemajú obedy ani v škôlke ani v škole - deti vyzdvihnú, idú domov, obed a potom ich vracajú späť do školy/škôlky.

sense
22. apr 2023

Švajčiarsko - škôlka povinná od 4 rokov a následne škola deti chodia na obed domov u nás konkrétne 11.40 konci škola a poobede začína 13.45 do 15:25.
Ú nás ponúkajú aj obedy nie sú ale v škole je to ale zariadenie poblíž školy nepatrí pod školu a tým ze nie je súkromné platí sa podľa platu rodičov, súkromné sa platia paušálne. Dieťa tam zo školy ide samo a poobede ich do školy pošlú. Čakajú len tie deti zo škôlky.
Moja dcéra chodí na obed 3x do týždňa, platím 30eur za obed. Keby neplatím obedy nemám šancu pracovať. V tejto inštitúcii si môžeš zaplatiť pokiaľ je miesto aj poobede ako družina. A dieťa tam nemusí chodiť celý týždeň len vybrané dní pokiaľ je miesto. A tiež sa platí podľa modulu kt si vyberieš. Cez sviatky je zavreté a cez prázdniny je tiež možnosť ale celodenné keďže deti chodia na výlety
Cez víkend keď pracujem je s baby-sitter kou, čiže v tie dni robím takmer zadarmo ale stále sa mi to oplatí viac ako ne pracovať vôbec.
Máš možnosť čiastočnych uvazkov.
A áno doma varím, upratujem aj periem. Istú dobu sme mali niekoho kto prišiel upratať taky grundputz ale keďže to časom začal flákať sme prestali tu osobu platiť. Kezde vzhľadom na čiastočný úväzok mam viac času a aj chlap priloží ruku k dielu

klara351
22. apr 2023

Mna zaujimaju skandivavske krajiny. Nepoznate mamicku, ktorou by ste vedeli oznacit?

stanulienkat
22. apr 2023

@sense to s tými obedmi je veľmi zaujímavé, čo píšeš. Neviem si predstaviť, čo by tu ľudia robili, keby to tu tak fungovalo, že na obed domov a poobede späť do školy a museli by si platiť podľa platu. Tu by bola revolúcia.😁
Mamičky tam majú asi len polovičné úväzky, alebo zväčša nepracujú?? Ako to tam je?

juliet86
22. apr 2023

@klara351 v norsku deti idu do skolky v jednom roku. je statna. na tak male deri je 1 pedagog na 4deti. poobede spia zababusene vonku v kociaroch. na materskej je mama cca 8mesiacov a otec cca 4. deti zacinaju skolu v 5tich rokoch.

klara351
22. apr 2023

@juliet86 Ja uz mam vacsie dieta, bude mat 3. Skor ma zaujimalo, odkedy a dokedy su skolky a skoly, ako sa tam pracuje. Ako sa zamestnavatelia pozeraju na HO (it sfera) a podobne.

sense
22. apr 2023

@stanulienkat niektoré nepracujú, niektoré čiastočne uvazky, niektoré plne uvazky. Ono. Zas toľko miest zas aby každé dieťa mohlo tak chodiť nie je. A prednosť majú deti matiek samoziviteliek, rodičov kt obaja pracujú. Atď. Napr u nás je max počet 25 deti. Veľakrát kto nemá miesto to rieši aj tak ako u dcér inej spolužiačky ta chodí každú stredu k nejakej kamarátke a ta kamarátka chodí potm. K tej druhej iný deň v týždni.
A v stredu poobede škola nie je. Takze to príde o 12.domov a už do školy nejde.
Ono matkám kt majú 2-3deti a povedzme žiadne extra vzdelanie alebo prácu sa neoplatí ist do prace, lebo to co zarobia dajú na dane, poistky a opatrovanie detí.

autor
23. apr 2023

@sense z čoho potom žijú?resp.s kým je tvoje dieťa doma, keď končí o 12 hod?Kolko hodín je tvoj pol uvazok?keď ma dcéra obedy na blízku kto ju tam zavedie?teraz je už možno väčšia, ale malé deti?zaujímavý system u nás by sa ženy zbláznili.
Tu sa dá dieťa o 7 do škôlky, školy a aj to sa sťažujú, že si nevedia nájsť prácu, aby mohli deti vyberať o 16-17 tak niekde je chyba.
Kamarátku mám v iT a majú podobný systém tiež ženy pracujú pol úväzky

sense
23. apr 2023

Ide tam sama je to cez cestu oproti skole kde je 30 a autá tam moc nechodia. Pracujem 2-4dni v tyzdni, čiže 60perc., ono keby ženy na svk inú možnosť nemali tiež sa zariadia inak. Keďže tu je materská 96 dní a jasle su tu od 3 mesiacov.
Ale musím povedať že tu sú šoférovi ohladuplnejsi a pred prechodom cez cestu prakticky každý šofér zastaví nie ako na svk. Tu chodia 4-5r deti prdibusom do školy potom chodia deti samé. Moja tak ide 4x 1,5km peso alebo kolobezkou

sense
23. apr 2023

Žijú z platu manžela, ono nie každý síce zarába 10mistne číslo ale jednoducho sa to niektorým neoplatí aby žena pracovala na plný úväzok alebo aby vôbec pracovala záleží od počuj deti. Ono ten švajčiarsky úžasný plat v slovenských novinách neznamená aj švajčiarsky bezstarostný život a aj tu žije veľmi veľa ľudí od výplaty do výplaty len to už slovenské médiá ne napíšu. Lebo to by už neznelo "Švajčiarsky"