Ako sa zbaviť ucholakov?

1. aug 2023

Pekný deň maminky, prosím poraďte mi ako sa zbaviť ucholakov v byte. Máme ich snáď všade. V posteli , medzi hračkami, na gauči... Viem, že je to v celku neškodný hmyz, aké nie je to dva krát príjemné mať ich tu. Dnes som nechala malú 5 mesačnú na podložke v obývačke a odišla som umyť riad. Keď som sa vrátila už sa hrala s úchylákom 🤦. Skoro ma vykotilo keď som videla ako tam do neho brble pršťekmi. Upratujem a vysávam denne každú jednu debilnú škáru kde by sa mohlo skrývať a už mi to pekne lezie na nervy, že sa ich neviem zbaviť. Odpudzovače hmyzu na nich nezaberajú. Neviem odkiaľ sa berú, sú v každej izbe ešte aj na záchode či v kúpeľni.

elenka.k
1. aug 2023

Overené nemám, ale toto som našla:
Ako sa zbaviť ucholaka
Ak vám ucholak prekáža, umiestnite blízko rastlín, kde ste zaznamenali jeho zvýšený výskyt, kvetináč naplnený slamou. Počas noci sa v ňom ucholaky zhromaždia a ráno ho môžete odstrániť.
Škodca aj predátor vošiek
V prípade výskytu veľkého počtu na malom území sa ucholaky môžu stať škodcami, no vo vyváženom ekosystéme záhrady sú v menšom počte, naopak, vítaným predátorom vošiek. Škody po ucholakoch sa často prejavujú na listoch rastlín v podobe menších vyhryzených dier.

Ako dostať ucholaky z príbytku a zo záhrady alebo ako ich v záhrade udržať?
Ucholaky často vchádzajú aj do interiéru domov, kde vyhľadávajú vlhké miesta so
slabým pohybom vzduchu. Namiesto použitia „tvrdej“ chémie ich môžeme poľahky odchytiť do pasce. Najjednoduchšie je zrolovať vlhké papierové noviny a vložiť ich na miesto, kde sme ucholaky pozorovali. Môže trvať niekoľko dní, kým toto nové zátišie objavia a využijú ako svoj úkryt. Noviny následne aj s ucholakmi odstránime, napríklad vynesením do prírody.

vikusjk
1. aug 2023

@elenka.k presne to som chcela povedat, kochlik so suchou travou, alebo slamou skrutenou v nom bude pre nich ako nove byvanie a potom to vynesies von. Samozrejme sa ti tam asi nenastahuju vsetci naraz, cize opakovat. Idealny je keramicky kochlik, ktory ma zo spodu taku okruhlu dieru a otocit ho naopak, podlozit napriklad tanierikom pod kvety.

vanilkovazmrzka
1. aug 2023

Ono by bolo potom dobre zistit, odkial k vam chodia, lebo asi sa len tak zahadne nezjavuju uprostred izby 🫣

elenka.k
1. aug 2023

@vikusjk čítam ti myšlienky 🙂

autor
1. aug 2023

@vanilkovazmrzka podľa mňa sa tu narodili 😀 vraj sa rýchlo množia. Musia mať niekde skrýše.

elenka.k
1. aug 2023

a tie treba vyhľadať / vylákať ich von / a za izolovať , aby sa už nemali kam vrátiť. Ozaj čítala som o nich že aj lietajú, - nie z vonku?
Ozaj moja mamina jeden čas mali premnožené mravce - fuj, a dopátrala sa , že si normálne spravili hniezda - v jej starších záclon, alebo plachtách, a tiež v látkach ...

autor
1. aug 2023

@elenka.k no len toto je veľký byt, a môžu byť ozaj kdekoľvek, ja som už aj hľadala, ale nič som nenašla. Tipujem , že budú niekde pod lištami . Skúsim tie pasce aspoň

elenka.k
1. aug 2023

dobre, možno v tichu pri rannej káve, posleduješ odkiaľ vyjdú a no veď vieš ako ďalej postupovať ... Držím palce, aby sa ti ich čo najskôr podarilo sa ich zbaviť.

nika11103
1. aug 2023

Fuuuu brrrr až má striasol naozaj to prosím tá rieš , ja dostávam infarkt keď som raz našla ucholaka v kúpeľni zrejme sme ho niekto doniesli domov na oblečení atd . Ale naozaj je to hrozná predstava že máš vsade ucholakov v byte pomoc . Ja som najväčší kamoš všetkých zvierat ale toto do bytu nepatrí a treba sa ich rozhodne zbaviť , už len kvôli malinkej . Držím moc palce určite radšej investuj do toho len aby ste sa ich zbavili nájsť zdroj a sup s nimi preč.

alenkatt
1. aug 2023

Fúú ja by som umrela, nebojím sa pavúkov, myší, hadov ale ucholakov príšerne 😅

autor
1. aug 2023

@nika11103 akurát som sa so susedom bavika, tak že sú na streche, alebo teda pod a zliezaju nám do bytov. Takže si asi nepomôžeme 🙈

vanilkovazmrzka
1. aug 2023

Ach tak to je blbe, ale sak skuste kontaktovat spravcu, mozno sa to da nejako riesit. Ono ich je vela ked je vlhko, takze teraz ked ma byt take dazdivejsie pocasie, mozno to bude tazsie 🫣

magimary
1. aug 2023

@anonym , ak je to problém bytovky, tak sa všetci vlastníci (alebo tých, ktorých sa to týka) zložte na dezinsekčné služby profesionálov

autor
1. aug 2023

@magimary my sme tu všetci v "podnájme" . Byty patria ministerstvu vnútra, skúsim to prebrať so zástupcom. Neviem či majú aj ostatné byty problém , alebo len my čo sme pod strechou.

magimary
1. aug 2023

tak potom by to mal poriešiť majiteľ bytovky (prenajímateľ), len mu dajte podnet

zuzanaam
1. aug 2023

@magimary ucholak je zákonom chránený, spoločenská hodnota jedinca je 100e. A radšej mať v byte 100 ucholakov ako sa nechať tráviť jedmi.
@autorka keď vám vliezajú do bytov zo strechy, nevyriešili by to jednoducho sieťky na okná a balkónové dvere?

autor
1. aug 2023

@zuzanaam určite nejdú cez okná. Otvorené máme len to na ktorom je sieťka, ostatné sú strešné a neotvárame ich takmer vôbec

osky
1. aug 2023

Zrnto rok su vrlmi premnozene.
Asi preto,ze vela prsalo.
Fakt su vsade...
Cize asi je taky rok...

mergimar
1. aug 2023

Súcitím s tebou. My ich máme tiež. A najviac sa im páči v dcérkinej posteli a v sprche.

zuzanaam
2. aug 2023

a tesní tá sieťka? Resp. dvere? Lebo to by bolo najjednoduchšie riešenie. Tiež sme mali taký rok, že sme ich mali plný dom, v kuse sme ich vyhadzovali. Bolo to veľmi daždivé leto cca. 10 rokov nazad. Po iné roky sa už problém neopakoval, žiadne opatrenia sme nerobili. Našťastie, ucholak nie je ani nebezpečný, ani v domácnosti nič neničí.

mergimar
2. aug 2023

@zuzanaam No my ich tiez mame, ale balkon mame dokoran a bez sietky. Paradoxom je, ze najviac ich ma v posteli dcerka, kde sietka je 🤔