Ako sa zbaviť pupenca?

22. máj 2023

Po výdatných dažďoch mi narástol v záhrade pupenec,foto priložím, pol metra do výšky.Ako sa toho zbaviť?Zatiaľ okopavam ručne no ide mi to pomaly.Este otázka,na okopane miesto v záhrade chcem zasadiť trávu.Treba niečo zo zeminou spraviť alebo môžem hneď sadiť trávu?A keď zas mi tam narastie pupenec ako sa toho zbaviť?

autor
22. máj 2023
simca06022011
22. máj 2023

toto podla mna, vytrhat, potom prerylovat a vytiahnut co najviac korenov (ak teda neratame moznost ako postrek na burinu pouzit). Toto postupne okopkavat a vytrvavat, bude dlho trvat.. ak to ma pol metra...
Na travnik, podla toho aku mate podu, my sme zrylovali, pohrabali, vyrovnali, kamene povyberali, dosypali piesok trochu na povrch (mame vlemi ilovitu podu, piesok nam tu robi velmi dobre do travnika, nechyta potom plesne, machy... otestovane overene).. a vysiali sme travnik. Poutlacali a vybavene. Rastie akurat 2 tyzden novy, predtym sme to uz robili viac krat (stavali sme nove casti, tak sa povodny travnik zlikvidoval).

viestta
22. máj 2023

Pupenec ma korene aj meter hlboke, to len tak nevykopes a staci, ze ostane kusok korienka v pode, tak vyrasi nova rastlina. Ked sa neponahlas, nastel na danu plochu kartony, na to ciernu netkanu textiliu tento rok to nechaj tak aby burina po tma skapala. Na jar prerylujes, vyberies zvysky korenov a nasejes travnik. Dalsia, rychlejsia moznost je nechat burinu narast, cim vacsia, tam lepsia a potom postriekat totalnym herbicidom, pockat mesiac, kym vsetka skape, prelylovat, zas nechat vsetku burinu vyklicit, nechat ju narast a opakovat postrek. Potom mas ako tak cisty pozemok a mozes zacaz zakladat travnik.
Rucne, vykopavanim nemas sancu zbavit sa takejto buriny

autor
22. máj 2023

@viestta S tými kartonmi máš skúsenost že to funguje?Neponáhľa sa tak ten trávnik len hlavne aby tam vzadu už nerástla stále nová burina.

autor
22. máj 2023

@simca06022011 Aký postrek na burinu?No má dlhé korene, teraz čo je ešte vlhká zem tak dobre to ide vytrhávat.No určite ostane niečo aj v zemi

simca06022011
22. máj 2023

ja nema s postrekmi skusenost lebo mame bio zahradu :DDD nepouzivame take veci, ale ked si das do google urcite najdes, bezne s tym pozemky odburinovavaju. Likvidujem to len tak ako pisem, ked ide nova burina na takto osetrenom postupne sa to vytrhava, a vacsinou to novy napr. travnik zlikviduje. Inak kartony sa davaju albeo inak sa zakryvaju plochy proti burine, a to tiez funguje (napr. u nas na ulici som videla stare koberc ejednemu na pozemku ktoli tomuto.. dlhodobo), cize aj toto co pise viestta je riesenie...

autor
23. máj 2023

@simca06022011 Vyskúšala by som to s kartonmi,len neviem odkiaľ zoženiem toľko kartónov.Je to dosť veľká plocha na konci záhrady.

simca06022011
23. máj 2023

Z obchodov, skladov...

viestta
23. máj 2023

Ked som potrebovala naozaj velke mnozstva kartonov, tak som ich zbierala aj okolo kontajnerov na papier, vyzvala som kamaratov, nech mi ich odkladaju. U nas je povinnost odkladat "kartonove motyky" pocas celeho roka, lebo moja spotreba je enormna.