Ahojte, potrebujem poradit - zalozila som si sro a potrebujem byt platcom dph. Bola som na DU podat ziadost o registraciu pre dph, no zda sa, ze nebude take jednoduche stat sa dobrovolnym /!/ platcom dph.
Dozvedela som sa, ze musim dolozit ze napr. firma bude obchodovat s organizaciu ktora je platcom dph a dolozit to zmluvami. Vacsinou robia pohovor s tou firmou /zevraj/ a podla toho rozhodnu ci pridelia IC DPH alebo nie. Problem je v tom, ze ja s klientmi nemam ziadne zmluvy, posielaju mi objednavky a na zaklade tych obj. fakturujem. Okrem toho ani nemienim svojich klientov otravovat s takymi h............mi a tiez si neviem predstavit CO by bolo v tej zmluve, kedze nejde o pravidelnu cinnost, resp. klienti u mna objednavaju podla potreby a nevedia dopredu co objednaju.
Za tie cca 2 tyzdne, co mam tu sro, uz som vybavila zopar objednavok, kt. by som mohla fakturovat - to mam podla DU povedat klientom, ze to bolo gratis a poslat ich ku konkurencii, ked mi nedaju to dph???
Mate nejake riesenie? Vopred dakujem.
Fakturovat DPH na oko? To snad nemyslis vazne! To je tak na chladok ... Ake IC DPH uvedie na dan.doklade?
Po ziadosti na DPH, maju 30 dni na rozhodnutie, o prideleni resp. nepridelení. Nie 30. den ale do 30 dna. Teda to moze byt 10. aj 29.den. Cim viac podkladov dolozis tym je vacsi predpoklad, ze ho dostanes.
Viem, ze otravovat klientov s takymi vecami ako ramcove zmluvy a pod. je zvlast ked zacinas podnikat trufale, ale skus si nejake ramcove zmluvy pripravit, aby sa tym oni nemuseli zdrziavat, len ich spripomienkuju a podpisu. Pripadne zbehni na DU s objednavkami ktore dostavas, co na to povedia.
Danovaci su tiez len ludia, nehryzu, ak sa k nim clovek sprava slusne, nie vsak bojazlivo, nebyvaju neprijemni. 😉
Ista opatrnost na DU je ako hanka274 pisala, kvoli "cisticom", ti vsak vacsinou uz maju chodnicky ... a zmluv s partnermi aj desiatky...
Drzim palce.
hanka,
tiež som sa zhrozila nad tvojou radou ohladne "naoko" fakturovať s DPH. 😨 🙄 😕 To by dostala do problémov nielen seba ale aj klientov, ktorý by štátu platili o tú DPH menej a museli by to spätne doplácať.
súhlasím so suem,
rámcové zmluvy bývajú aj na nete. Tiež sme toto riešili, no to už je pekných pár rokov dozadu a išlo o stavebnú firmu. Dokladali sme aj zmluvy. A pamätám si, že som do odôvodnenia písala, že registrácia za DPH je jednou z podmienok, aby sa dodané zmluvy aj naplnili, nakolko ak by sme platcom DPH neboli, tak nie sme konkurencieschopný, lebo predražujeme náklady našim odberatelom. T.j. odberatelia by si našli inú firmu a nie nás.
Išlo tu išlo o stavebníctvo, resp. išlo o to, že našim odberatelom neboli konečný spotrebitelia ale dalšie firmy, t.j. každý neplatič im zvyšoval náklady.
baby, teraz mi volali z DU a oznamili mi ze budem mat danovu kontrolu /firma
existuje 2 tyzdne hahaha, nech pridu/ ALE! je mozne, ze dph nedostanem ani potom!!!!!
chcu faktury, lenze ja nemozem vystavit fa bez dph..........
bola by som rada, keby si uradnici uvedomili, ze su plateni z nasich dani a ked uz
nam nevychadzaju v ustrety aby nas aspon ne...................li !!!!!!!
🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
suem, gapa, dakujem....
ale ja podnikam v reklame, mne klienti ziadnu zmluvu nepodpisu. v tejto chvili ani jeden nevie, co a kedy bude potrebovat a ci vobec. objednavky dostavam priebezne, podla potreby, mam napr. klienta, kt. minuly rok neobjednal nic, ale ten predchadzajuci rok urobil velku cast obratu..
aj my sme mali pri prechode na dph hned kontroku, asi je to bežná prax. Hlavne pri drobnom hmotnom majetku sme museli mať aj inventúru, lebo to bolo možné aj spätne uplatniť DPH. Ale neviem, či toto ešte platí. Takže lepšie teraz, ako neskôr, aspon budeš aspon zhruba vedieť, čo ťa čaká.
jeeeeemine, co ste si predstavovali?????
naoko som myslela, ze ak nebudes platca DPH, proste si nevyfakturujes 100sk+19sk, ale rovno 119sk...
to je taky problem???
emma, pre teba nie, skor ak by si mala firmy, ktore su platcami dph, tak pre nich je horsie si davat do nakladov faktury od neplaticov dph /pre upresnenie neplatca DPH, aby ste si zase nepredstavovali kadeco 😉 /...pretoze on /platca DPH/ si tu tvoju fakturu nemoze dat do nakladov s tym, ze si tu DPH odpise...teda v praxi jednoducho povedane, ze mu to stat vrati...tych 19sk....
nechapem ako inak naoko...ako jak? zapisem, nepriznam?? ci? paaaneboze.... co by som tu "radila" take somariny a naivity, ze ved na mna nedojdu ci jak??? oh 😔
teraz citam...ze budes mat kontrolu a ze nemozes fakturovat bez DPH, hm, takze mas zrejme klientov, ktori su platcami DPH, prevazne...bud vacsie firmy alebo tak...no jo...tak potom musis spravit vsetko /zmluvy, tie ramcovky ako spominala gapa/ aby ste to dostali, vid dovody ake pisala gapa pri tej stavebke... neboj, drzim palce. 😉
hanka274 ja som sa ta nechcela dotknut. Skutocne takych expertov poznam, pre nich je DPH, odvody, priznania somarina ktoru robia len poserkovia. A hlaska " ja som si peniaze zarobil, tak si s nimi mozem robit co chcem...., mne stat nic nedava ani ja jemu a pod. ma uz ani neudivuju..... A ked sa opytas poniektorych expertov ci je dana cena s DPH alebo bez tak ti odpovie ze - ako chcete. 😲
Vsak kazdy je sam strojcom svojho stastia.
Emma nemyslim si, ze by to bol taky velky problem podpisat ramcove zmluvy. Ved tam sa len "zaviazu" objednavat u teba reklamne sluzby, nie je to vyhradna zmluva ze u inej reklamky by objednavat nemohli. Nemusia tam byt uvedene mnozstva a ceny, tie ze budu dohodnute vzdy pri konkretnej zakazke... Neboj, normalne im povedz na co to potrebujes. Kazdy raz zacinal, myslim ze to pochopia a pomozu. 😉
ale uz si ma pochopila hej???
no tak to neeee...hehe, experti, to je silne kafe...ved co vyzvy na zaplatenie dani, odvodov?? nic? trhaju a hadzu do kosa?? jeeeemine...
emma, tak ako suem a gapa pisali...ramcovky su ok...ziadne ceny, mnozstva, to az pri objednavke...skus, papa
😉
tak fakturuj si sumu aj s DPH na oko... je to nevyhoda druhej strany nie tvoja /pri prijmoch/...vyhoda na trojej strane je pri tvojich vydavkoch...
a je to pravda co pises...aj ja som s tym mala obtiaznosti pred 3r... je to vsetko kvoli podvodnikom, ktoríi okradaju stat nadmernym odpoctom DPH...preto to uz nechcu povolovat...
a zakladam akurat sro aj teraz v najblizsich dnoch...tiez potrebujem byt platca, uvidim ako prehovorim danovakov... 😔 😀 😀