Ako sa to správne píše?

veronikavaneska
27. máj 2021

Dva pavúky či dvaja pavúci ??
Ďakujem

nafka0483
27. máj 2021

@veronikavaneska Dva pavuky pretoze podstatne mena muzskeho rodu, ktore oznacuju zvierata sa v mnoznom cisle sklonuju podla vzoru dub alebo stroj.

Dvaja pavuci mozes povedat obrazne - ak mas na mysli ludi, napr dvoch chlapov, ktori sa spravaju ako pavuky, alebo vyzeraju ako pavuky. Vtedy su to dvaja pavuci.
Ale tu si nie som ista, ci toto neplati len pri slove kohut - ze mozu byt dva kohuty a dvaja kohuti - ak ide o prirovnanie ludi k zvieratam.

motylikova
27. máj 2021

@veronikavaneska Ak ide o živočíchy: tie dva pavúky.
Prenesený význam - pomenovanie osôb: tí chlapci, to sú takí pavúci!
Prirovnanie: chlapci rýchli ako tie pavúky.

pannama1
27. máj 2021

dva pavuky je spravne, ako ti baby napisali

veronikavaneska
autor
27. máj 2021

Ďakujem krásne 💕

panelacikova
27. máj 2021

@veronikavaneska ja sa len zamýšľam nad tým, kde ich máš? 😀

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikavaneska
autor
27. máj 2021

@panelacikova moja dcérka je štvrtacka a pani učiteľka že dnes nevedela ako sa to správne píše tak zisťujem nech dcérka vie 👌

panelacikova
27. máj 2021

@veronikavaneska no teda.... toto by pani učiteľka mala vedieť 😀

aniele
27. máj 2021

@emilius03
@pannama1
Aj tak aj tak, ako hovorí slovník. Rovnako ako orly - orli kohúty - kohúti, vlky - vlci, psy - psi... životná forma sa používa v prenesenom význame, keď označuje ľudí. Je to ako nepriama charakteristika.

motylikova
27. máj 2021

@panelacikova možno vedela, ale kázala im zistiť ;) teda je to len iná možnosť, lebo aspoň ja to tak s deťmi z času na čas robím. Sú potom na seba hrdé, že sa im podarilo priniesť nejaký poznatok "navyše" 🙂 Nie je to učivo štandardne zaraďované na prvý stupeň (aj keď samozrejme nie je zakázané im to spomenúť), ešte sa im ťažko chápe, že živočíchy sú v jednotnom čísle životné a v množnom neživotné.

panelacikova
27. máj 2021

@motylikova aha, no áno, to je možné....

aniele
27. máj 2021

@motylikova Aj ja to tak robievam. Najmä ak je v triede viac názorov. Niekedy ich nechám hľadať argumenty pre ich tvrdenia, to je užitočné. A potom poviem, nech do budúcej hodiny zistia správnu odpoveď. Zväčša to niekto vyhľadá do 5 minút (aspoň ten mobil, ktorý gymnazista aj tak neudrží v taške, užitočne využijú). Určite si tú informáciu lepšie zapamätajú, ako keby som im ju naservírovala hotovú.

@veronikavaneska Aj ty by si mohla dcéru naviesť, nech si to nájde v slovníku, lepšie si to zapamätá a môže zabodovať, že vie, kde hľadať.

veronikavaneska
autor
28. máj 2021

@aniele ďakujem pekne 💕 takýto pohľad na nenapadol vždy to dcérke prišlo že to nevie lebo sama sa tak vyjadrí učiteľka hmm no deti neviem ako to je správne veď sa to neskôr budete učiť necháme to tak...minule im uznala oba pády lebo nevedela aký to je pád.... a tak už zopár skúsenosti mame...Hej super nápad nech si to pozrie sama 👌 ani ma nenapadlo kde by sa to dalo hľadať tak preto sa radšej pýtam tu nech si je istá 💕