Ako sa šijú zipsy na mikinu z teplákoviny?

chobodka
5. jún 2017

Vedel by mi niekto poradit, ako sa siju na sijacom stroji zipsy na mikinu,
ktora je z teplakoviny alebo upletu tak, aby sa to v konecnom dosledku nezvlnilo?
Dakujem.

chobodka
autor
5. jún 2017

Napr. tu to vidno na detskej mikine. Ale ked budem sit dospelacku s cca 70-80cm zipsom, tak sa mi tam spravia vacsie vlny a asi aj viac. Vdaka za radu.(Pani v galanterii, co predava zipsy mi povedala, ze "to sa musi vediet, to treba nazberat"... Co tym myslela, netusim)

moonlight1210
6. jún 2017

Pred sitim latku oprat. Pokial v nej nie je dost umeliny, tak sa kazda kusok zrazi.
Takze by sa ti to zvlnilo prinajmensom po oprati.

A pri siti ju nenapinat ani trosku, naopak drzat akoby pokope. Sit pomaly a latku tak trosku posuvat pod ihlu, nespiliehat sa len na posun, co si robia zubky naspodu.
Chce to cvik.

Tie vlny vzniknu vzdy, akonahle je pri siti pruzna latka prisivana k pevnej latke (u teba k zipsu) co len trosku napnuta.

staronova
6. jún 2017

šiť ten zips cez papier? skús...ja už nešijem, ale pomáhala som si aj takto

slavinocka16
6. jún 2017

Ja, by som to kúsok podlepila nejakým vlizelinom.. A pri šití to neťahala... Najprv si to tam nasťehuj! 🙂

chobodka
autor
6. jún 2017

@staronova citala som niekde na internete, ze cez papierovu vreckovku a potom to vytrhat....ale moc sa mi to nepaci takyto postup....
@slavinocka16 aj mna napadol presne asi ten vlizelin,ze sa to po oprati rozpusti... Mozno skusim to nastehovanie najprv...a ked nic nepomoze,skusim vlizelin...
@moonlight1210 to je pravda, ze to chce cvik, ale tolko az nesijem....

Dakujem za rady, uvidim, co sa podari.

moonlight1210
6. jún 2017

@chobodka aky steh pouzivas?

chobodka
autor
6. jún 2017

@moonlight1210 ten zips na legovu mikinu som sila rovnym stehom(predtym som latku oprala)... Mam skusit na tu folkovu velku mikinu cik-cak steh?

moonlight1210
6. jún 2017

@chobodka ak nemas na stroji specialny pruzny steh, tak urcite skus cik-cak. je pruznejsi aj pri namahani šva pri noseni.
ak je to len rovnym stehom, tak pri prudsom natiahnuti ti niť praskne a zacne sa to casom v tom mieste parat.

este by si si mohla pomoct specialnou pruznou nitou, spytaj sa galanterii. mavaju take.
ja som vsak este taku nepouzila, tak ti neviem poradit, ako sa s nou pracuje a ako treba na to nastavit stroj (moj nazor je, ze ak mi ju pri siti bude ihla napinat, tak to mam za jedno s beznou nitou , navyse mozem mat potom šev tiež zvlneny, ked sa po prešiti zas ta niť stiahne na povodnu dlzku.).

najlepsi na taketo latky je specialny stroj s obnitkovacimi stehmi, ale ak sa nechystas toho sit vela, je to zbytocna investicia.
obcas taky maju aj v Lidli, ale to sa musis spytat niekoho, kto taky odtial ma, ci je s nim spokojny (totiz v Lidli maju casto vyrobky kvalitou hodne porovnatelne s inými znackami, len cenu o poznanie nizsiu. tak je mozne, zeby ti to na obcasne sitie teplakoviny a upletov stacilo.).

chobodka
autor
6. jún 2017

@moonlight1210 mam samozrejme aj pruzne stehy na stroji, ale tie su na miesta, kde sa latka napina, aby sa to neroztrhlo(na nohavice na zadku, na tricka, na plavky). Mne islo len o ten trik, aby sa mi to nezvlnilo pri siti zipsu ;) obnitkovaci steh je proti paraniu alebo ako ozdobny.... Mam aj overlock, mozem to skusit hned aj na nom.
Skor mi islo o radu od niekoho, kto naozaj taketo zipsy na teplakovinu prisival, ako to presne robil. Ale vdaka za snahu ;)

slavinocka16
7. jún 2017

@chobodka fuú.. Na tom overloku to prosím nerob... Daj si normál rovný steh trebárs na 2,5..hrubším vlizelinom.. Bude to pevnejšie a nebude sa to vlnit a najprv to tam nasťehuj aby ti to presne, tie konce sedeli.. Ožehli to a môžeš to prešit.. Ak si na to netrufaš, radšej to daj niekomu urobiť.. Bola by škoda takú krásnu mikinku pokaziť. Toť moja rada 🙂

snehuuulienka
7. jún 2017

@chobodka kraje ,kde budeš našivať zips si musíš zakazdym spevnit-tzv.podlepit so zehlickou spevn.materialom je to ako jemný papier.Ked to budes mať takto spevnené, nebude sa Ti to už viac vlnit

katkuz
7. jún 2017

@chobodka skus mrknut temu https://www.modrykonik.sk/forum/zakladna-vybavicka/sijeme-latkove-plienky-vlozky-vlniaky-bio-oblecko-ako-sa-vam-dari/ tam su vselijake finty, prip. sa opytat tam 🙂 viem ze baby zips prichytili speci lepidlom, kt. sa potom rozpusti po prani a ano pouzit pruzny steh urcite (nie na overlocku - tym sa zipsy neprisivaju) a je to veeeeeeeeeeela o cviku. vela zdaru🙂

during
7. jún 2017

Pani v galanterii sa zle vyjadrila. To, co chcela povedat sa odborne vola "navolnit". Tzn. okraje polozit na zips tak, aby sa trochu vlnili. V skutocnosti potrebujes len o par centimetrov kratsi zips a pred vsivanim VZDY najprv pristehovat.