Ako sa rozprávať s človekom, ktorý uvažuje o samovražde?

20. máj 2022

Myslím ako mu dodať nádej, iný pohľad na vec ako má on, proste trochu optimizmu. Stalo sa mu v živote veľa zlých vecí, má veľmi ťažký život, rodina sa o neho nezaujíma, má finančné ťažkosti ale nič čo by sa nedalo časom vyriešiť. Lenže toto je môj pohľad, pohľad toho človeka je, že niet asi už inej cesty. A ja ako jediná dospelá, blízka osoba ktorá mu zostala už neviem ako ho povzbudiť, pomôcť. Ako vôbec komunikovať s takým človekom? Som už bezradná. Viem, že potrebuje psychiatra a lieky ale nemôžem ho tam dovliect nasilu keď nechce a ani nie som rodinný príbuzný.

bloger
21. máj 2022

Povedz mu, že si tu pre neho, že ho máš rada. Veľa krát aj objatie a vypočutie vedia veľa urobiť. Hlavne aby vedel, že sa má na koho obrátiť. Prípadne nech si zavolá na toto číslo 0800 500 333.

autor
21. máj 2022

@bloger toto robím už dlho, snažím sa dat najavo, že som tu, že sa môže na mňa spoľahnúť... Ale mám pocit, že to už nestačí. A čo je to za číslo prosim ťa?

karolinakr
21. máj 2022

Nema dušu zasytenu nevidi svetlo na konci tunela.Boh ma take krasne slovo, ze vypočuje vsetkych utrapenych, da im radost pokoj, len nech sa pokoria volaju k nemu celym srdcom, nech hladaj jjeho tvar.Ci chce ci nechce by som sa s nim modlila, žehnala mu, nech ho anjeli ochranuju atd..Veci sa pozvolna začnu riešit sane, Boh otvori cesty a možnosti, pridu mu ludia do cesty....Tazkosti mame vzdy, ale bude mat silu ich zvladat a niesť, , len sa nesmie vzdat a na jeho mieste navstivim kostol každý deň..V Jezisovi Kristovi najde aj pokoj aj radost ..Proste on to musi zažit na vlastnej koži, že jeho život ma cenu a niekomu na ňom zaleži..Nech aj vola na linku pomoci, ak sa da dokopy pomocou liekou, aj to je super, len vo faze rozmyslania nad smrtou uz clovek ten zivot vzdal..

ivangeline
21. máj 2022

Nadej nevlievaj. Pochopenie a sucit. Pocuvaj.

bloger
21. máj 2022

@autorka Tam sa môžu takýto ľudia obrátiť. Dokážu im pomôcť. Býva to aj pri železniciach. Veľa krát to zachránilo život. Ten človek zavolal a dostal pomoc. Vedia ako s nimi komunikovať. Môže mu to veľmi pomôcť.

autor
21. máj 2022

@bloger rozumiem, ďakujem

lianka123
21. máj 2022

Ja som nie uplne ista, ze ci ludia, ktori rozpravaju, ze sa idu zabit, sa aj skutocne zabiju. Ja mam skor iny pohlad na vec. Ze ti, ktori to spravia, tak o tom nerozpravaju, proste to spravia.
Presne ako ten 40tnik co skocil z mosta snp. Telefonoval s kolegom, dovolal s nim, uplne bez znamok buducej tragedie, zaparkoval auto, zastavil premavku na moste a skocil. Nikto z jeho okolia netusil, ze sa s takou myslienkou pohrava, bol to uspesny clovek.
Cize ja z toho odvodzujem, ze ak sa chce zabit, tak sa zabije. Podla mna sa pomoct neda.
Ale ten tvoj kamos sa si myslim nezabije.

zuzib21
21. máj 2022

Najdi si kontakt na organizaciu IPčko maju aj online poradnu a telefonicku myslim, urcite poradia

karolinakr
21. máj 2022

Pomoct sa mu da, ak chce pomoct a myslienky osmrti su volanie o pomoc..niekto je pevne rozhodnuty ale nic nemeni na tom, ze clovek ma vyčitky svedomia a vaha, stale vaha a čaka na zazrak..lebo zomrieš a nevieš čo potom..

karolinakr
21. máj 2022

Ak vieš anglicky a máš tam anglické titulky pusti si to či jemu

https://www.youtube.com/watch?v=UKY3Sii4a-U
karolinakr
4. jún 2022

@lianka123 a chcem sa spytať, či si ho poznala nejak bližšie? Lebo ma zaujalo, volal s kolegom a skočil To je šilene, že v poslednej chvili vedel byt tak chladnokrvny.A ani sa nerozlúčil s najbližšimi.A už sa prišlo na to, že prečo skočil?

loliki
4. jún 2022

K odborníkovi ho asi nedostaneš. Strava? Magnézium, makový závin, všetko možné, čo by mu pomohlo k zmene nálady. Medovkový čaj, čaj proti stresu, na ukľudnenie. Nemusíš mu hovoriť, daj si to, to ti pomôže. Pozvi ho na čaj, upeč makovník. K tomu to objatie, počúvanie, prijatie...

lianka123
4. jún 2022

@karolinakr poznala nie uplne blizsie, skor pracovne. Bol kapacita velka a mal vysoku poziciu. Nikto to necakal...

selwadza22
25. okt 2022

@loliki ja mám odskúšaný klinčekový čaj. Vytrhol mňa a nejedného známeho z ťažkého obdobia. Obsahuje látky, ktoré sa v tele menia na hormón šťastia. Stačia 4 podrvené klinčeky na 100ml. Zaleješ horúcou vodou a necháš 10 min. lúhovať. Lepšie na duši je človeku už chvíľu po vypití...

loliki
25. okt 2022

@selwadza22 Klinčeky sa dávajú aj do ovocných kompótov a vianočného punču, myslím, že aj do tých vianočných čajov. Je potrebné ich rozdrviť? Musím to vyskúšať. Díky za tip.

selwadza22
25. okt 2022

@loliki áno tie klinčeky. Ja ich nedrvím úplne na prach len puknem hlavičku a rozpolím alebo popučím medzi lyžičkami. Tým sa uvoľní ta látka lepšie. Už som si zvykla na chuť takže na 300 ml šálku čaju si občas zrobím čaj s 10-12 ks klinčeka. A existujú už aj sušienky tie korenené škandinávske. Myslím, že ich predávajú teraz aj v Lidli, ale tá chuť málokomu vyhovuje. Škandinávci sú najšťastnejší podľa štatistík. Možno aj kvôli tomu 🙂

karolinakr
25. okt 2022

@selwadza22 teraz som si kupila v Ikei medovniky v takej doze a citim tam nejake koreniny

selwadza22
25. okt 2022

@karolinakr nie to nie sú medovníky aj keď aj v medovnikovom korení sú klinčeky. To sú také tvrdé sušienky.