ahojte,
mam uz uplne chaos s tym, kto kedy dokedy ma byt v karantene. Otec od stredy ma priznaky, dnes vo stvrtok pozitivny domaci atg test, na pcr je objednany. Odkedy dokedy ma karantenu on a odkedy dokedy my v spolocnej domacnosti?
dakujem pekne za objasnenie
@konko15 izolácia u pozitívnej osoby sa ráta 10 dní od prvých príznakov, u bezpriznakovej osoby 10 dní odo dňa odberu. Posledné 3 dní však už musí byť bez príznakov, aby mu lekár ukončil izolaciu. Izoláciu vždy ukončuje lekár.
Osoby v stálom kontakte, čo sú osoby v spoločnej domácnosti maju ísť na test 10 ty deň od prvých príznakov pozit. osoby alebo od jej odberu ak je bez príznakov. Ak je test negat tak karanténa končí 12 tým dňom vrátane. Ak sa stály kontakt nedá testovať, karanténa je 15 dní. Výnimku z karantény majú plné zaočkované osoby, alebo ak prekonali Covid pred nie viac ako 180 dňami ak nemajú žiaden z priznakov.
tu máš komplený vestník, nie je to také dlhé 🙂 https://korona.gov.sk/wp-content/uploads/2021/1...
@konko15 priamo info z NCZI v pripade kontaktu, riesila som to presdvcerom - na 5. den PCR, ak negativny, na 7. den od posl. kontaktu karantena konci… ak ale ide o spolocnu domacnost, karantena konci ked skonci karantena poslednemu pozitivnemu… pozitivnemu sa rata od vysledku 10 dni za predpokladu 3 poslednych dni bez priznakov…
Moja situacia: pozitivna kamoska, ja kontakt… 17. v kontakte, 19. ona mala pozit AG test - ja som sla do karanteny, PCR absolvovany 22. (na 5. den), 23. negat vysledok, vcera mi skoncila karantena…
Jej muz rovnako, test negativny, kamoska bola na PCR 23., 24. pozit vysledok, takze karantena minimalne do 3.12. a plati aj pre jej muza (ona ockovana, on nie)
@konko15 musite absolvovat pcr test a podla vysledku vam moze skoncit karantena ak ste ockovani ak nie tak 10 dni. Moj priklad 17.11 pozitivny antigen 19.11. Aj moj pcr test doma ma mladsia dcera zavretu dss od 15.11.do 25.11,ale ona nie je ockovana takze sa jej predlzuje karantena do 29.11 ale 21.11. Vychadza pozitivna druha dcera takze v karantene musi byt do 1.12. V ratane mladsia musi zostat tiez takze ak vsetko bude ok 2.12. Konci vsetkym karantena najmladsej tiez hoci je stale negativna.
@andrejka1974 co sa dlzky karanteny tyka, nie je rozdiel ci je ockovany alebo neockovany, ale testovany a netestovany a samozrejme od vysledku + skutocnosti ci je v domacnosti aj ina pozitivna osoba, resp. osoba neskor pozitivne testovana…
@konko15 vy ste s otcom teraz v karanténe všetci.
Jemu sa bude rátať desať dní od PCR testu (niekedy lekár ráta aj od príznakov). Vy sa objednáte tiež na PCR, väčšinou dávajú na piaty, šiesty deň termín od kontaktu.
Ak vyjdete pozitívni,tak máte karanténu ďalších desať dní od vášho testu.
A v prípade negatívneho testu by som ešte raz opakovala PCR o pár dní.
My sme boli doma 16 dní
@kakakina to mas odkial taku hlupost, ze ocko ma karantenu 10 dni a neocko 12? prosím ta, pouc nas ostatnych a supni sem zdroj svojej informacie. karantena sa odvija od toho, ci je clovek testovany/netestovany, ci ma priznaky alebo nema a NIE od toho, ci je ockovany/neockovany
@jana005 presne ako si napisala teraz kamaratka to maju. Vcera akurat aj jej po piatich dnoch test vysiel pozitivny, tak este si doma pobudnu. Ale tak nic s tym neurobime, hlavne aby sme sa co najskor vratili do bezneho zivota.
@konko15 iné je úzky kontakt a iné stály kontakt v spoločnej domácnosti. U stáleho kontaktu sa za posledný kontakt považuje až piaty deň od prvých príznakov alebo od odberu pozitívneho člena v domácnosti. Až od vtedy sa počíta tých 5 dní. Takže áno, na test ide stály kontakt až na 10 deň a ak je negat karanténa končí 12 dňom. Inak to už vysvetliť neviem. Vyššie som to napísala zjednodušene. Je to podľa vyhlášky 252
@konko15
(5) V prípade stáleho kontaktu osoby s osobou pozitívnou na ochorenie žijúcou s ňou v spoločnej
domácnosti sa za posledný deň kontaktu podľa odseku 4 považuje:
a) ak sa u osoby pozitívnej na ochorenie vyskytol akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia, piaty deň od
výskytu klinických príznakov ochorenia osoby pozitívnej na ochorenie,
b) ak sa u osoby pozitívnej na ochorenie nevyskytol žiadny z klinických príznakov ochorenia, piaty deň od
odberu vzorky biologického materiálu na účely testu u osoby žijúcej s osobou pozitívnou na ochorenie
v spoločnej domácnosti.
@kakakina mena nepotrebujem, ale dr.aj ruvz si to jednoducho vymysleli. nic take totiz vo vyhlaske neexistuje a ak by si sa ich opytala, na zaklade coho rozhodli, nevedeli by ti odpovedat. staci si nastudovat vyhlasku, kde je jasne uvedene, ze karantena je 10 dni pri bezpriznakovom, pri priznakoch tolko, kolko trvaju priznaky +3 dni. a je suma fuk, ci ma clovek 3 davky vakciny, ci ziadnu. dcera bola tiez v karantene a bez rozdielu, ci boli deti ocko/neocko vsetky mali karantenu 10 dni. detto nasi susedia.
@kakakina neutocim, len tu na koni je bezne pisat namiesto relevantnych info svoje dojmy. a s covidpassom to tiez nic nema, tiez si staci nastudovat oficialne zdroje a dozvedela by si sa, ze to ziaden suvis nema, zavisi to od pretazenosti systemu. niekto ma covidpass po ukonceni karanteny, niekto po 3 tyzdnoch cez urgenciu na NCZI - to su zas moje osobne skusenosti.
@kacusik69 dakujem aj ostatnym 😌 otec ide v pondelok na pcr, ale priznaky od stvrtka a vtedy uz ma nahlasenu karantenu o doktorky... v podstate na buducu nedelu by bol posledny den pre neho aj nas.. ovplyvni to ale to ze ide v pondelok az na pcr? sa bude dalsich 10 dni pre neho ratat od odberu ci vysledku? a pre nas sa to predlzi zas aj ked by sme negativni?
@gurags ak je ockovany karantena mu konci v stredu, ale neriskovala by som moze byt prenasacom ja som bola ockovana nakazila som sa antigen 17.11 pozitivny pcr som mala pozitivny 19.11. Starsia dcera ockovana 17.11 antigen negativny 21.11 pcr uz pozitivny takze dlhsia karantena pre najmladsiu ta je neockovana je stale negativna, ale musi byt doma dokial neskonci starsej dcere karantena