Ako sa prejavujú životné krízy?

5. máj 2023

Co je vlastne kriza stredneho veku, opustenia hniezda a kriza staroby?
Ako sa prejavuju?
Je to bilancovanie doterajsieho zivota, ta kriza stredneho veku?
Tie ktore ste mali deti okolo 40-ky, pomohlo vam to, aby ste tu krizu opustenia hniezda a staroby oddialili alebo zjemnili? (Samozrejme pre deti je lepsie mat mladsieho rodica, ale niekedy to v zivote tak vyjde, ze su deti neskor).
Potesi ak sa vyjadria hlavne tie, ktore si tym presli..

zefyra
5. máj 2023

No ja ti poviem že som šťastná že mám v 48 rokoch ešte 12 ročnú dcéru. Dve dospelé deti sú už mimo domu a keby nebolo tej 12 ročnej tak sa zbláznim. Po tých dvoch starších zostalo prázdno v dome, aj keď nás často navštevujú. Ešte aj psíka mam, mám neustálu potrebu sa o niekoho starať a aby bolo doma živo.

viestta
5. máj 2023

Syndrom prazdneho hniezda vobec nie je limitovany vekom. Je o tom, ze zena nema ine zaujmy, jej zmysel zivota je len a iba o starostlivosti o deti, domacnost a rodinu a ked deti vyletia z hniezda, tak jej zivot zivot strati zmysel. A je uplne jedno ci takej zene vyletia deti z hniezda po stridsiatke alebo az tesne pred dochodkom.
Kriza stredneho veku je skor vyhorenie a strata zmyslu zivota a pricina moze byt hocijaka, nie len odchod deti z domu. Moze to byt praca, kriza vo vztahu, zdravotne problemy...

h2
5. máj 2023

Hľadáš ženu, ktorá mala dieťa okolo 40-tky a už má reálne skúsenosti so syndrómom prázdneho hniezda? Uvedomuješ si, že takáto žena bude mať reálne okolo 65 rokov? Nie, že by tu ženy tohto veku vôbec neboli, ale nedá sa povedať, že by sa tu s nimi vrece roztrhlo. A myslím, že tie, čo tu sú, nemali deti okolo 40-tky, ale podstatne skôr.

marianarem
5. máj 2023

Podla mna kriza stredneho veku sa prejavuje skor tak, ze si clovek zacne uvedomovat starnutie a vyhodi ho to z rovnovahy. Mozu sa dostavit bud pocity nenaplneneho zivota - clovek si uvedomi, ze uz presla vacsina zivota a on nejako nedosiahol to, co si predstavoval, alebo pride strach zo staroby a clovek si chce za kazdu cenu dokazat, ze je este mlady, ze este vladze ako kedysi. V oboch pripadoch mozu prist depresie alebo uzkosti. V prvom pripade prichadzaju pochybnosti o partnerovi, o praci, ludia lutuju, ze nemali deti a podobne. Ak sa tato kriza dobre zvladne, moze viest aj k prinosnym zmenam. V druhom pripade zacnu ludia skor vselijako blbnut, napriklad chlap si najde mladu milenku, hoci je aj spokojny so svojou zenou (len ta je uz rovnako stara). Zeny sa mozu dat na prestrelene plastiky a podobne.

luccija
5. máj 2023

@marianarem áno, tak🙂a vraj aspoň písali psychológovia prichádza medzi 40-50 r preto toľko ľudí má ešte ďalšie dieťa, zmení po rokoch prácu, partnera, začnú studovat.Deti podrastu, rodičia zostarnú a začínajú si uvedomovať, že v tom lepšom prípade majú polku života za sebou a ešte nič nestihli a potrebujú zmenu.bol o tejto téme vynikajúci článok v časopise Tema.

viestta
5. máj 2023

Definicia krizy stredneho veku:
Jednoho dne procitneš a víš, že kameny přání a předsevzetí čas na jemný písek rozemlel

kamatopo
5. máj 2023

Mám po 40 a zatiaľ krízu nepociťujem,no určite by som ju neriešila ďalším dieťaťom. Neviem si predstaviť ,že by som zase riešila škôlku, návrat do práce či stráženie. Som rada že tie čo máme sa osamostatňujú. Možno to pramení z mojej povahy stále niečo skúšať,cestovať či spoznávať tak nemám čas si uvedomovať dáke nedostatky čo mi môžu ovplyvniť život. Že mám pol života za sebou si uvedomujem jedine v tom ,že už nič neodkladam. Nevravím si, že ,,neskôr,,. Už nemám čas si snívať sny, ale začínam si ich plniť...

autor
6. máj 2023

Dakujem za odpovede.