Prosim Vas syn(16rocny)prinesie kocurika(3-4tyzdnoveho) od kamaratky, pretoze matka ich odvrhla..Vsetkych....Pije z flase...Povolila som...Mali sme uz psika Jack Rusell(fena). Viem ze kocur a pes je rozdiel vychovavat🙂))...Ale bodla by mi rada ako naucit a kedy vlastne ucit kocurika na zachod(zachod-kde ho umiestnujete?)...Je dobre uvazovat nad kastraciou?Vyhody, nevyhody...Co urobit pre kocurika vsetko tak aby sa vyvijal zdravo a co najlepsie..Bude taky bytovy kocurik(Byvame v meste)...Co nesmie chybat pre zaciatok?Bodli by mi realne skusenosti...3-4tyzdnovy je strasne malicky pre mna...
Urcite pojde hned k veterinarovi...Ked napr.sa nevie presny datum narodenia?Cipuju sa aj kocurikovia?Naco si davat pozor?Vie mat pas aj kocur?Odcervuju sa aj kocurikovia...Ako casto?
Je dobry napad ho brat von na luku..Do lesa na voditko?Alebo?...
Dakujem za odpovede.
Mlieko určite nie kravské. V chovprodukte alebo u veterinára kúpiš špeciálne náhradu mačacieho mlieka v práškovej forme (rozraba sa s vodou, podobne ako Sunar). No myslím, že vo veku 4 týždňov by už mohol začať jesť aj kuracie, morčacie mäso a ryby, vajcia, tvaroh.
WC podstielku umiestni tak, aby mal k nej prístup a zvykne si v pohode.
Mlieko, ale macacie od veterinara, urcite nie kravske. Masirovat brusko, vykandi sa tak. Das zachod, polozis ho raz a on hned pochopi. Potom krmit bud masom, alebo kvalitne kapsicky. Utcite nie kravske mlieko ani zvysky. A urcite kastrovat. Kocur znackuje.... my sme odflaskovali 2dnoveho odvrhnuteho kocura.
Hlavne zbehni cim skor k veterinarovi, aby ho vysetril, zaockoval a dal odcervovaciu pastu, povie ti kedy odcervovat, ako davkovat a podobne. Na zaciatok kup nizky zachodik, nezavrety a don zverlit. Umiestni ho na kludne tiche miesto, mimo ruchov, mimo misiek s jedlom. Par krat ho tam poloz, pripadne pohrab prstom aby videl co ma robit, on sa postupne sam nauci. Mliecko ako pisu vyssie - veterinarne speci pre macky, nie kravske, macky nevedia stravit laktozu. Po case prejdete na granule - hlavne pls nekupuj whiskas a podobne lacne komercne granule plne obilnin. Skvele znacky su Ontario alebo Applaws - maju rady speci pre maciatka, plne bielkovin, lahko rozhryzatelne. + cistu vodu do dalsej misky, obcas potom mozu mat nejake masko - predavaju sa aj rozne konzervy alebo kapsicky - tiez pozor na obsah obilnin. Macicky sa kastruju az ked maju minimalne 2 kg, to si este pockate. Vencenie skor nie. Macky to nepotrebuju. Mame dve, skusali sme, ale hrozne sa bali, vnutri su najspokojnejsie. Kupat netreba, macky su samocistiace. Mozes kupit par hraciek, nieco hrkotave, sustave, pripadne staci obycajny spagat, proste ho nejak zabavat, aby si utvrdzoval svoju potrebu lovit. Pazuriky zatial nestrihat, veterinar vam povie, kedy sa mozu, pripadne prvy krat ich ostrihaju tam.
ja som vsetky macky naucila na zachodik tak, ze som prstami hrabkala v ich novom zachodiku ten piesok a potom ich tam postavila a tiez labkou trosku hrabkala a fakt sa vsetky hned chytili. mliecko treba kupit macacie - pre maciatka napr v dm, kauflande, zvieracom obchode. take male maca musi papat velmi casto. kastracia az neskor, ked povyrastie (okolo pol toka sa zvykne). ked bude vacsi mozete si aj na voditko a prechadzky zvyknut. zachodik menit pravidelne, casto
@missviolet tak to si asi jrdina, co uci macky na zachodik, lebo my kolko maciek sme doniesli domov a vsetky staci polozit do zachodika, oni si zacnu hrabat sami 🤷 ani jednej to nemusel nikto ukazovat 🤷
Pokial nezozeniete mlieko od veterinara, moze byt pokojne aj kozie mlieko alebo bezlaktozove kravske. Ale kozie ma viac zivin. Ako wcko takemu malemu postaci plytka podmiska pod kvetinac s pieskom alebo podstielkou. Macky su velmi cistotne a samy sa na zachodik lahko naucia, je to pre nich akoby samozrejme. Ak nevie papat sam, davajte mu zo striekacky, aby mal v tomto teple dost tekutin.
@lindusss2016 tuto prispievatelka nado mnou tiez spomenula pohrabanie prstom 🙂 ja som neriskovala ze sa mi vycikaju po dome, hoci mozno by sami na to prisli, ale istota je gulomet. pohrabkam 5 sekund a macky hned pochopili. pre mna minimalna namaha a vacsia istota. aj vek macky spravi, par tyzdnovemu az tak neverim.
@lindusss2016 my mame dve, jedna sa naucila automaticky sama a druha aj po roku obcas kakne mimo a stalo nas fakt vela usilia aby uz mimo aspon necikala, pomenili sme zachody, podstielky, miesta, takze nie nie je to u kazdej macky automaticke.
Tak mame ho doma...Este otazka ma ledva 4tyzdne...Asi zo 6x je krmeni.. Zuby mu idu...Ako Vam vydrzali hore tito kocurikovia...?Lebo on sa napapa, pohra a za pol hodinu az hodinu zas spi...Je to ok?...V podstate mam pocit, ze viac prespi ako je hore a dalsia z veci s tym kakanim a cikanim sa zatial nedari....Ma vyhradene miesto ale on tam sam ani nedojde...Ked ho tam dam, tak sa vykaka alebo aj vycika aj sa snazi zahrabat ale napr.o dalsie tri hodky hodi ciko mimo miesto...Alebo aj kako...Chcem vela na 4tyzdnoveho?Tazko mi je odhadnut kedy potrebuje...Vsimli ste si Vy nejaky zvyk?Vsimla som si ze po vyspati zvacsa potrebuje,....Ale nie je to pravidlo...Alebo kedy si to tak zacne uvedomovat?...Objednala som Ontario kapsicky..Tak zacnem, kedze ma uz trocha zuby pridavat do maciatkovskeho mlieka...Aj veterinar povedal ze pomaly vytlacit mlieko uplne a ze je zdravy a krasny...Este poznamka....Mama ho porodila a za 2dni odisla od nich...Takze od 2dni su na umelom macaciacom mlieku....Teda on...Myslite ze ma zachovany pud cistoty?(Skrz to kakanie -cikanie)Ma este take roztrasene nohy a celkovo tarbavu chodzu...
Autorka daj mu cas. Pokladaj ho do toho zachodika bars aj kazdu hodinku, aby vedel, ze cikat a kakat ma iba tam, niektore chcu cas aby pochopili. Urcite netrestat za to ze cika a kaka mimo, nepchat nufacik do vykalov. Chce to trpezlivost. A ano, macky prespia aj 18-20 hodin denne, to je uplne normalne 😀
Neboj, určite si na wecko zvykne. Pre mačky je prirodzené vykonať potrebu tam, kde sa dá hrabať. Nemusí ich to nikto učiť, je to pudová záležitosť. Taktiež oblizovať sa, čistiť kožúšok.
V súvislosti s tým návykom na WC ma ešte napadla jedna vec. Ak máte v byte nejaké kvetináče s hlinou, bolo by vhodné umiestniť ich mimo jeho dosahu - aspoň zatiaľ, kým sa na to wecko nenaučí chodiť automaticky. Ide o to, že v kvetináči sa dá tiež dosť dobre hrabať - tak aby si neosvojil namiesto záchoda kochlík. 😬 To by bol prúser. Ťažko by sa tohto zlozvyku už potom zbavil. 🙈
@janne318 😀On praveze riesi kuty-rohy...Nie kvetinace😀
Ak by si nechcel zvyknut ani po case tak mu skus ked tak dat zachodik do niektoreho z tych kutov, zrejme sa tam citi bezpecne 🙂
@pukina uz sa stalo😀
ten je naaadherny! vyzera naozaj spokojne 😍 toto ja nesmiem ale vidiet, kombinacia toho ako milujem macky a tehotenske hormony so mnou robi to ze by som si vsetky cicky sveta domov nastahovala 😂
@pukina 😀
@pukina krasny kocurik
A na ten zachodik sa určite naucil
Mmy sme odchovali viacero mačiatok od ich narodenia, a len 2 kocúrikovia mali taký problem že dlho chodili do kútov kakať.😉
Ale časom uz len do zachodika.
Inak všimla som si, ze mačiatka ktoré sa dlhsie učia na wc-ko sú také citlivé a pritulne povahy v dospelosti
Takí mojkači...🙂
Sa mas, my prave mame najskor ani nie 3-tyzdnove. Najdusik. Krmene zatial iba flastickou, same nevie.
Krásny je a ako vyrástol
Teším sa, ze sa vám dobre darí 🥰
Zožeňte mu ešte kamaráta kocúra
Sa spolu ponaháňaju a bude pokojnejší
@romanadam1626 nadherny je♥️
3-4 tyzdne je naozaj malo, zatial by som mu skusala dat mlieko alebo ryzovy odvar na striekacku. Co sa tyka zachodu, tak kup take tie kamienky pre macky, on tam bude chodit automaticky, aspon teda u nas tam macky hned chodili. Na odcervenie sa dava taka pasta, to vam da vetrinar. Ak ho budete mat v byte, tak by som ho vo vhodnom veku dala vykastrovat urcite.