Ako sa podáva podnet na sociálku?

2. jún 2023

Chcem sa opýtať,ako prebieha v praxi podanie podnetu na socialku v zmysle,akú úlohu v tomto procese zohráva anonymný alebo aj neanonymny zadávateľ?

yalla966
2. jún 2023

orgán SPODaSK je povinný prešetriť každý podnet, aj anonymný

dilino
2. jún 2023

Moja rada to že niekoho nahlasiš na sociálku anonymne neznamena že sa to ta rodina nedozvie. To len tak na okraj toto urobil náš sused a nasledky si nesie ešte aj po roku a bolo to anonymne.Len aby si nedopadla ako náš sused náhlasil tu jednu rodinu z obce anonymne na sociálku.Prišla sociálka deti úplne v poriadku dom krásne upratane jesť majú čo.Výsledok ked sa to dozvedeli.Pravidelne majú susedia rozbite okna,a to aj v noci nie raz tu v noci bola policia.3 otravene psy, 2 otravene mačky jedom na potkany,Nedostali povolenie na vystavanie 2-hej garaže.Našli si pred dverami sprepačením exkrement v sačku od človeka.Potrete cele drahé bezpečnostne dvere.Teraz mi hovorila jeho žena že keby vedeli že to ako že len bolo anonymne a potom sa prišlo na to počas šetrenia kto to je tak že sa radšej nestaraju do ničoho.Najradšej nič by nevideli.Anonym je to len na chviľu to sa dá dozvedieť normálne od úradov.A ked chceš a vidiš problém veľky prečo to chceš nahlasiť anonymne ved normalne to náhlas.Zrejme sa bojiš následkov lenže tie môžu prísť aj po zistený že zistia kto to je.Ked chceš byť anonymna bojiš sa následkov never že to bude anonymne možno na chviľu ale potom aka akcia taka reakcia.ONI to prešetria aj ked je to anonymne ale potom ťa predvolaju a k dotyčním pôjdu na kontrolu.

zuzanka.zuzu
2. jún 2023

mail z vymyslenej mailovej schránky? prípadne kludne sa podpíš "Anna Biela" a už to nie je anonymné 😀 či na to existuje formulár a treba tam zadať svoje údaje? neviem, pýtam sa.

lenuska9999
2. jún 2023

@dilino ako ju majú predvolať, keď to pôda anonymne ? Ved ani sociálka nebude vedieť, kto to bol. Nech si urobi novú mailovú adresu pod vymysleným menom a je to..
A autorka: ak je ten podnet oprávnený a vidíš, že sú nejaké deti zanedbané alebo týrané, nenechaj sa prosím zastrašiť takýmito rečami. Robíš to kvôli tým deťom,aby im bolo lepšie

dilino
2. jún 2023

@lenuska9999 počuj úrad bude vedieť ONA pôjde na úrad a nahlasi ich anonymne tu rodinu znamena nie pre nu že bude anonymne.Podnet ktorý je že napišem papier a podpišem hodi kam do schranky čo premudrela.To je len pre rodinu anonymne nie pre prispievateľku.

zmrzlinka2021
2. jún 2023

@dilino
Nezistia. Netreba sa bat. Mnoho deti prezilo zivot v trapeni, v sexualnom zneuzivani len preto, lebo okolie zatvaralo oci.

lenuska9999
2. jún 2023

@dilino nahlásiť nemusí ísť osobne , môže poslať mail.

dilino
2. jún 2023

@lenuska9999 ano meil ale adresu meilovu jej mať úrad bude ved odnekiaľ meil prisť musel či.

dilino
2. jún 2023

@zmrzlinka2021 jasné ja som nenapisala aby nenahlasovala ja som písala že prečo s aboji anonymne chce.Ked niekto niečo robi anonymne asi s aniečoho boji.Boji sa nasledkov.Ja nepišem nech nenahlasuje ale prečo to chce anonymne anonymne je niečo s čoho by neskôr mohla mať strach.

lenuska9999
2. jún 2023

@dilino písala som vyššie, že si urobí mailovú adresu pod iným menom...keď sa chce, spôsob sa nájde

deti95060810
2. jún 2023

napíš a pošli poštou...a podpíš sa vymysleným menom... ján Zvozil....alebo si vymysli niečo lepšie
pred pár rokmi u nás bola sociálka. Na moju otázku že či nás niekto nahlásil pani odmietla odpovedať. Dodnes som sa to nedozvedela a vlastne nám je to s manž. jedno. Boli u nás krátko asi 10 - 15 min. bolo vidno že to bol len preverovanie či ozaj je tak ako to niekto napísal....

mateson
2. jún 2023

Obyčajný list, podpisovať sa nemusíš. OSPOD preveruje aj anonym, hlavne keď sa to týka detí

autor
2. jún 2023

Mne nejde o to ci anonymne/neanonymne,ja nemám problém priznať identitu a kontaktovať úrad aj osobne,len či tým to pre mňa konci,nakoľko ja nemám čas ani energiu následne nejako sa doťahovať s byrokraciou. To je celé. Či mi z toho neplynu nejaké následky typu návštevy úradov a pod.

lizwer
2. jún 2023

Ide aj o to, v akej veci chceš ich kontaktovať, iné je, keď je to napríklad kvôli týraniu, sexuálnemu zneužívaniu detí, alebo kvôli zanedbávaniu detí rodičmi,resp. nahlásenie že deti nevyrastajú vo vhodných podmienkach. Ale najprv si treba dôkladne premyslieť, či je to taká vážna situácia, že chceš nahlásiť na sociálku. Nemyslím to v zlom, ale aby sa to potom neotočila proti Vám. Lebo keď sociálka nájde u nich všetko v poriadku, a dotyčný zistia, že ste ich Vy nahlásil/a. Tak, aby sa Vám nezačali mstiť.

akbara77
2. jún 2023

Jasne, najlepšie je držať hubu a krok. Ak by som videla,že niekto tyra deti ,samozrejme to ohlásim. Inak som som ani nezaspala. Všetky výhovorky o otrávených psoch a hovnach sú výhovorky.

lizwer
2. jún 2023

@dilino Však toto. Ja osobne poznám ženu, ktorá susede sa kvôli tomu vyhrážala, lebo sa nich sťažovala, že príde tam v noci poleje vchodové dvere benzínom a podpáli ich že uhorí v byte aj so svojimi deťmi. (v paneláku) Ona sa bála a radšej predala byt a odsťahovala sa. 🙈 Myslím si, že tá pani veľmi oľutovala, že ich nahlásila, lebo to peklo čo mala potom, vyhrážky smrťou, ani si to radšej nechcem predstaviť. Neviem, či mne by to za to stálo.

dilino
2. jún 2023

@lizwer Ja som názoru ked chcem nahlasiť nahlasim a nie anonymne ale normálne.Beriem na seba všetky následky.Najhoršie je to že sa vystavuje obrovskemu riziku.Nevie čo sú TY ľudia schopný urobiť.

dilino
2. jún 2023

@akbara77 iste ked idem niekoho nahlasiť musim ratať aj s násedkami.Nikto cudzi nema rád ked sa do niekoho stara ina osoba.Jasné výhovorky pokiaľ niečo robi musi čakať aj následky.To nie sú výhovorky to je kruta realita.A stálo sa to vo vedľajšom dome u nás kde bývam.Nie sú to výhovorky je to realna situácia.Vás ako rodinu keby niekto zahlasil anonymne a prideš na to tak ved to necham tak to nič že nás nahlasila cudzia osoba ved nech.Preboha ved rozmyšľaj. Určite by si to tak hrdinský nenechala tuto osobu.A nikde jej nepišem že nemá niekoho nahlasiť.Otázne čo nejde normalne ale chce anonymné ja ked chcem niekoho nahlasiť tak ho nahlasim normálne vedoma si svojích následkov.Autorka témy sa asi boji ked sa pýta na anonymne náhlasenie.Premňa za mňa nech nahlasi aj papeža ja sa môžem na to vysrať do cudzieho života sa ja nestaram ako niekto chce anonymne niekoho nahlasovať.Ked viem že deti týraju bijú sama by som išla na tu sociálku a žiadne anonymne sprostosti ale legalne náhlasenie na kuratele ked sa jedna o deti.

lizwer
2. jún 2023

@dilino Táto žena je veľmi psychicky labilná. A teraz si zober, že by to naozaj urobila a takto by sa jej pomstila. Býva v paneláku a všade naokolo má susedov. Ani si to radšej nechcem predstaviť. Ja som to nepísala v zlom, ale potom, musí byť pripravený/á autor/ka znášať aj následky. Môj syn je autista. Aj u nás bola už sociálka, ukázala som správu, všetko si zapísali, videli, že máme čisto, v chladničke jedlo, má hračky, ponúkla som im aj kávu - nechceli. Aj mne povedali meno, že kto má nahlásil. Ale ja som si z toho nerobila nič. Dokonca sa mi stalo už aj to, že syn mal na ulici záchvat a zavolali na nás policajtov. Prišli, vysvetlila som situáciu, a bolo to vybavené, odišli. Ale to som ja. Druhí ľudia nemusia byť taký "chápavý" a dajú to dotyčnej osobe "vyžrať".

dilino
2. jún 2023

@lizwer preboha no fakt niektorý ľudia už nepoznaju toleranciu.Preboha na chore dieťa zavolať policiu to je už fakt cez čiaru.

jajusik
13. aug 2023

Dobry den, spominate ze podnet sa da podat aj mailom. Kde sa doptram k mailovej adrese UPSVaR pre podanie podnetu? Preluskala som ich stranku, ale nevidim to tam. Dakujem

mateson
13. aug 2023

@jajusik daj si do Google napr. UPSVR Horna Dolná, tam budú kontakty na jednotlivé oddelenie. na OSPODaSK to môžeš poslať na hociktorú ale určite tam bude aj kontakt na riaditeľku, či vedúcu. Ak to teda chceš poslať na konkrétny úrad.