Ako sa naučiť parkovať?

20. feb 2023

Ahojte, parkovanie mi žiaľ veľmi nejde a vždy musím hľadať miesto kde nikto neparkuje. Niekedy je to žiaľ veľmi ťažké alebo nemožné a hlavne nepraktické 🤣. Chcem ísť trénovať na opustené parkovisko ale neviem či mi to pomôže keďže tam niesu vyznačené ani čiary. Nejaké praktické rady čo vám pomohlo lepšie parkovať? Ďakujem pekne

nique
20. feb 2023

Parkovacia kamera.

sasanka605
20. feb 2023

Senzory a kamera a mas po probleme

autor
20. feb 2023

@nique
@sasanka605 smutné, ale ani s nimi mi to nejde 🙈

majlo1234
20. feb 2023

Trening robi majstra 🙂 nakresli si ciary kriedou a trenuj. A na pozdlzne parkovanie mi velmi pomohol tento navod https://autobild.pluska.sk/poradca/najlepsia-fi... a potom trening (45 stupnovy uhol je cca vtedy, ked v spataku vidis celu znacku vozidla, pred ktorym chces zastavit)

zanettsur
20. feb 2023

Keby existovali parkovacie kamery vtedy, ked som sa ucila soferovat ja. :D Brala by som to. S nimi to uz ma kazda zena uplne bezproblemove by som povedala, fakt. S nou sa totiz parkuje jedna radost, ani ja velmi nie som parkovaci typ, ale takto je to ovela viac easy rozhodne.

tarra6
20. feb 2023

Ja keď som začínala jazdiť, parkovať som chodila k obchodom, kde majú veľké parkoviská, a to na celkom dozadu. Tam bolo miesta veľa, keďže všetci by zaparkovali najradšej vo vchode. Tak si to skúšaj tam. Alebo čoskoro bude Veľká noc a vo sviatok budú obchody zatvorené, tak aj parkoviská prázdne, tak skúšať tam.

lienka9
20. feb 2023

Zaplat si kondicne jazdy a len parkujte.stale dookola.je to len prax,vychytas chyby ktore stale robis.

sissy27
20. feb 2023

Trenuj, trenuj, trenuj… pomaly, na 100x a pojde to. Najdi si parkovisko s vyznacenymi park.boxami a trenuj - striedaj boxy, raz predkom, raz nacuvat. Najlepsie kamery a senzory su spatne zrkadla, na elektroniku by som sa nespoliehala. Tiez som zo zaciatku potrebovala mat 4 miesta aby som tam dostala jedno male auto, teraz ti aj s dodavkou zaparkujem pozdlzne s prstom v nose ;) chce to len trening, nic viac nic menej.

peta2202
20. feb 2023

Tak mne uz zrejme nepomoze nic :D Parkovat sa pravdepodobne nenaucim, neviem, pokaslem aj co sa neda :D

tanyan
20. feb 2023

Podľa mňa je to v mnohých prípadoch len stres a mylná predstava, že parkovanie musí byť dokonalé... Keď sa prejdeš po parkovisku a uvidíš ako všelijako sú ľudia zaparkovaní - 99% si absolútne nerobí starosti či sú medzi čiarami, nedajbože rovnobežne s nimi... Toto nie je test z geometrie ani nič podobné. Stačí len nikoho netrafiť a neoškrieť. 😉
Pozrieť si auto (rozšírenia, vypukliny... nárazník, ťažné), nastaviť zrkadlá a pomaličky - nie sú to ani preteky a aj po 20 rokoch sa niekedy aj 3x vytiahnem naspäť na cestu a idem do pozdĺžneho parkovacieho miesta znova.

strasko
20. feb 2023

Vieš čo pomohlo mne? Naučiť sa, čo musím vidieť v zrkadle a ako potom točiť volantom. Nie je to exaktná informácia a záleží ako parkuješ a vedľa alebo za aké auto, ale ja ako som nevedela parkovať inak ako predkom a len do ľavej strany už parkujem najlepšie cúvaním, príp pozdĺžne, hocikedy, hocikde viac-menej 🙂

Na to pozdĺžne do oboch strán som sa naučila tak, že sa snažím si zarovnať môj kufor s autom, ZA ktoré idem parkovať a vždy tak, aby som od neho bola tak na 20 cm cca - to pre mňa znamená, že naše spätné zrkadlá sú kúsoček od seba), vytočím plný do tej strany, kam idem parkovať (či v pravo alebo vľavo) a cúvam do bodu, kým v spätnom nevidím obe svetlá autá PRED ktoré idem parkovať. Potom volant vyrovnám (je to dve plné otočenia do opačnej strany než som mala v predch. kroku) a zase cúvam do momentu, kým sa mi nezdá, že mám moje spätné zrkadlo na rovnakej úrovni ako auto ZA ktoré parkujem, že sú v zákryte. Potom vytočím zase plný do opačnej strany než parkujem a už sa len zarovnám. Mám totiž hrozne zlý odhad na to, koľko mám ešte pred sebou a za sebou miesta a toto mi mega pomohlo sa to naučiť 🙂) Snažila som sa napísať to najzrozumiteľnejšie ako viem.

Nevzdávaj sa, trénuj 🙂 Všetko najprv ultra pomaly, teraz už zvládam a rýchlejšie 🙂

mamamasama
20. feb 2023

Kup si stare auto. Vacsinou som parkovala pri stlpoch, alebo na miesto kde nemozem tuknut nikoho okrem seba 😅🤣 Skvelo som sa natrenovala.

kulumulu123
20. feb 2023

Parkovatvta mali naucit v autoskole ti instruktori su za to plateni... Ako si spravila vodicak ked nevies parkovat??

kulumulu123
20. feb 2023

@tanyan ano a potom to na parkoviskach vyuera tak ze niektori experti bezne zaberu 2 parkovacie miesta a platia za jedno... Potom tam chces v spicke zaparkovat a akosi nemas kde... Vrazdila by som v takychto pripadoch ale jasne nie je to test z giometrie ale rovno zaparkovat by mali vsetci vediet predtym ako dostanu vodicaky alebo sa mylim???

tenerifka
20. feb 2023

ak nedokazes zaparkovat s kamerou a senzormi, tak nerozumiem tomu, ako si vobec mohla urobit vodicak

autor
20. feb 2023

@majlo1234 ďakujem, to si nastudujem a tá krieda je dobrý nápad 👍
@tarra6 áno tak sa snažím aj ja, ale chcela by som sa zdokonaliť
@sissy27 mne by stačili dve parkovacie miesta 🤣,ale chápem. Musím sa prekonať s nebáť sa a trénovať.
@tanyan toto je možno môj prípad. Priateľ povie že stojím dobre ale ja to chcem stále dokonale 🤣.
@strasko ja tiež v tomto mám najväčší problém, že nemám odhad koľko miesta mám pred sebou. Ďakujem rozumiem, ale aj tak mi to znie komplikovane 🤣
@mamamasama zlatá 🤣

marsmykkok
20. feb 2023

Tak ak parkuješ predkom medzi dve autá, treba si vždy čo najviac nadísť, teda čo najviac ísť na druhú stranu cesty a tak zabočiť. A snažiť sa nájsť autá, čo parkujú normálne, nie cez čiaru na oboch stranách vedľa toho miesta, lebo milujem hlavne tie veľká autá čo tak zaparkujú a nenapravia sa a potom keby sa tam aj trafíš, nemáš ako otvoriť dvere, také miesta sú v podstate nepoužiteľné potom.

sissy27
20. feb 2023

@kulumulu123 neexistuje autoskola, z ktorej by vysiel co len jeden jediny perfektny vodic. Za 20 hod nemas sancu naucit sa vyborne soferovat a parkovat, kazda jedna autoskola ti da len zaklady a ty si nebola vynimka.
Osobne si myslim, ze autorka zaparkovat vie (som presvedcena o tom, ze nenechava auto uprostred cesty a neodchadza s placom domov), akurat nie je sama so sebou spokojna, chcela by to rychlejsie, plynulejsie, na prvu dobru. Na rozdiel od majstrov sveta v parkovani na debila, ktori maju vodicaky 20 rokov a nemaju problem postavit sa cez dve mieste a este su na to patricne hrdi…

pallacinka29
20. feb 2023

@tanyan toto je teda odpoved…

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erika237
20. feb 2023

Nie som parkovaci expert, ale musis iba skusat, skusat a skusat.
V zaciatkoch je fajn prazdne parkovisko, ale ja napriklad viem trosku lepsie odhadnut, ked na parkovisku stoja auta a musim medzi ne zaparkovat.
Ja parkujem tak ze si radsej cuvnem a potom v klude vyjdem von, aby som nemusela cuvat do hlavnej cesty.

vilma7
20. feb 2023

Tréning a len tréning

tanyan
21. feb 2023

@pallacinka29 Ďakujem! 😉

tanyan
21. feb 2023

@kulumulu123 Ani si nevieš predstaviť aká som zúfalá, keď prídem domov večer z práce a ja s mojím 3,5 metrovým autom potrebujem pozdĺžne necelé 4 metre, avšak ľudia si nechávajú medzi autami dvoj- až trojmetrové rozostupy. Keď mám čas a som svedkom, tak bez hanby vyzvem vodiča, aby sa posunul a umožnil aj ostatným parkovať...
Aj naša dcéra sa pohoršuje, keď ideme okolo takto zaparkovaných áut, že tie rozostupy 2 metre chceli od nás počas korony medzi ľuďmi a nie medzi autami... 😂

sasanka605
21. feb 2023

@tanyan nooo odkedy mi nejaký lumen rozbil predný svetlomet nechávam aj ja trosku viac miesta. Predsa len tak skoro 1000 nemam len tak vyhadzovať do vzduchu keďže sa nikto neprizná lebo by mu navýšili pzp.

tanyan
21. feb 2023

@sasanka605 Žiaľ, toto je skôr otázka charakteru ako veľkosti parkovacieho miesta. Rozumiem, že sa snažíš vytvoriť bezpečnostný priestor. Niekedy však ten zväčšený priestor je zároveň zväčšenou dráhou na rozbeh... Zažila som slečnu, ktorá videla "dosť" miesta a rozbehla sa bez ohľadu na opodiaľ stojace auto (veď je ďaleko), ktoré zacítilo jej neschopnosť odhadu vzdialenosti.

kulumulu123
21. feb 2023

@sissy27 neviem kde a kedy si robila vodicak ty ale ja som na skuskach musela zaparkovat a teda zacuvat medzi 2 policajne auta, zvladnut jazdu v spicke v centre ba, otazky na testy neboli nikde a nikym zverejnovane na teste som ich videla 1x, a vodicaky sa nerozdavali iba taklebo niekto si zaplatil autoskolu (kopa ludi napr nepresla)..

kulumulu123
21. feb 2023

@sissy27 ale teraz ked zastavim na blikacky na ceste tak autoskola kludne stoji za mnou a vytrubuje lebo instruktir asi nedokaze naucit novych vodicov obist prekazku a ist dalej... Pitom to na nasich cestach vyzera tak ako to vyzera a je to dost smutny pohlad ked novy vodici nevedia rovno parkovat alebo sa zaradit v premavke do jazdneho pruhu, v kruhovom ibjazde davaju prednost autam ktore sa chcu do kruhaku zaradit z cesty a na frekventiovanej krizovatke zasa prednost chodcom aj napriek tomu zr maju zelenu a chodci cervenu, nepoznaju zakladnendopravne znacky (hlavna cesta, zakaz vjazdu a pod. jasne nie vsetci ale je ich dost)... Takze moj nazor je ze aultoskola ta ma naucit pouzivat auto v plnej premavke, a tiez parkovat a nie 80% hodin sa povozit po rovnej dialnci co zvladne ja dobre cvicena opica drzat volant rovno a ist dopredu...

vroni
21. feb 2023

@kulumulu123, tak neviem, kedy si robila vodičak, ale ja ho mam už vyše 30 rokov a testy boli zverejňované aj vtedy. Nie na sociálnych sieťach lebo tie ešte neexistovali, ale kupovali sa knihy a v tých boli VSETKY testy ziadne prekvapko sa nekonalo. Aj sme pri skúškach parkovali, medzi kuzele, zase tolko áut policajti nemali, aby ku každým skúškam pristavili dve nové, ale stačilo ich nezramovat a bolo to ok. V Bratislave.
Na parkovanie poradím len trénovať, trénovať, trénovať. Vyhradiť si na parkovanie na prázdnom parkovisku box a skúšať do neho vliezt z každej strany. Ideálne ohranicit jednorazovymi plastovými poharikmi, hneď budeš vedieť, že si nejaký zrazila.
Ale inak z parkovania ma casto ide picnut. Nové garaze a normovane na autá z rokov päťdesiatych. Mam bezne veľké auto strednej triedy, čiže nie pidiauticko ale ani monštrum. Keď zaparkujem medzi dvoma čiarami, stojím na nich a dvere neotvorim ani omylom. Ten vedľa mňa tiež nie. Takze niekedy tiez stojím na hulvata cez dve miesta. Ale aspoň sa snažím vzdy na konci parkoviska....

majkakvet
21. feb 2023

Jazdim 25 rokov bez tfu tfu nehody, parkovat neviem do dnes;)