Ako sa naučiť komunikovať?

14. sep 2022

Zdravím všetkých, prišla som si sem pre radu. Už od malička som bola strašný introvert, ale v poslednej dobe už ako som na strednej sa snažím komunikovať čo najviac, ale predsa to nie je naj. Chcela by som sa stať učiteľkou, ale bojím sa, že by mi to kvôli tomuto nešlo nejlepšie.. 🥺 Ako sa naučiť lepšie komunikovať? Nechodím veľmi medzi ľudí (diskotéky, párty atď), iba do školy. Existujú na to nejaké kurzy, kde chodia ľudia schválne preto, aby sa naučili lepšie komunikovať pred väčšinou skupinou ľudí? Keď je niekde málo ľudí a už ich ako tak poznám, tak samozrejme mi ústa nezastanú, ale akonáhle prídem niekde, kde je veľa neznámych ľudí, tak je to pre mňa naozaj ťažké.. Práve neštudujem pedagogickú, ale nejakú úplne inú strednú školu, iba rozmýšľam, že by som možno rada išla po tejto škole na vysokú pedagogickú....

kacena4
14. sep 2022

no mne pomohlo chodit do kostola (som veriaca) a citavala som do mikrofonu, modlila sa don a pod. mne to pomohlo tiez som velky introvert a z oci do oci mam problem komunikovat aj teraz. popr si najdi hociaky kruzok/ky kde budes v kolektive a komunikonat. co sa tyka pedagogiky, nemusis byt extra komunikativna, aby si to dala, len sa musit vediet porozpravat najma s detmi a zaujat ich. na strednej pedag. sa vela pracuje na komunikacii. to by si mala vyhodu drzim palceky

lindous
14. sep 2022

Vieš čo, tiež nie som úplne najlepšia vo vedení small talkov a vo veľkých skupinách nemám potrebu sa ku všetkému vyjadrovať, ale v momente ako sa dostanem do pozície vyučujúcej, je to niečo úúúplne iné - vtedy hovoríš o tom v čom si doma 😊 kurzy komunikácie určite existujú, ale na to máš podľa mňa ešte čas a riešila by som to až keď to fakt inak nepôjde... Skôr by som sa skúsila zapojiť do nejakých aktivít na strednej napr. do študentskej rady/parlamentu, ak niečo také máte alebo sa prihlásila na nejaký záujmový krúžok mimo školy, kde spoznáš nových ľudí a zas to bude iná skúsenosť 😊 a ak by si sa chcela zdokonaliť v komunikácii so žiakmi, môžeš skúsiť doučovanie či vedenie záujmových krúžkov (sú organizácie, ktoré takto zamestnávajú na brigádu študentov, neviem z kade si, ak náhodou z BA, viem ti aj konkrétne poradiť)

ivangeline
14. sep 2022

Vraj cim si starsia,tym viac sa tento rozdiel stiera...

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
14. sep 2022

@lindous Som v školskom parlamente a chystám sa práve chodiť na výtvarnú do Zušky. Bohužiaľ nie som z BA.

autor
14. sep 2022

@ivangeline Ako to myslíš?

ivangeline
14. sep 2022

Budes viac extrovertnejsia. Viac komunikativnejsia. Nebude ta tak vycerpavat byt s ludmi. A k
ako pisali,ved budes robit to,v com sa vyznas,tak aj sebavedomejsia. Dospelejsia. ;) Podla mna,introvert,kt sa zasekne v intro svete a nevie vystupir viac zo seba ma problem... a nie je to povahou.

dorothee
14. sep 2022

Ja som bola tiez taka..ono sa to vekom trochu zlepsuje 🙂 napr vcera sme mali rodicovske a ja som dokazala pred vsetkymi rodicmi polozit otazku,nahlas,sice som sa zakoktala trosku,ale normalne som bola pysna na seba 🙂 Mam 34r a este stale to nie je najlepsie,ale celkom mi pomaha to cvicit,takze vyjst zo svojho komfortu a opytat sa nieco,nadviazat rozhovor s cudzim,proste to trenovat v realite a v skutocnom prostredi..Ak sa zakoktam alebo trepnem nieco blbe,snazim sa si to nepripustat a ist dalej,ved to sa stava aj inym ludom okrem mna 😀

zuzka34
16. sep 2022

Ahoj skús si vyhľadať knihu Hovor ako hovorca od Davida Šimurka. Zdokonalý Ťa pri slovnej zásobe. Kniha je určená na tento problém, sú tam jednoduché cvičenia a v nich je človek " nútený " rozprávať nahlas, načo si zvykneš aj pri bežnej komunikácii.