ahjte baby chcem sa opytat ci na svete este existuje niekto ako ja alebo sama uplne sama a uplne hlupa? ucim sa anglictinu snad od zakladenj skoly, chodila som na rozne kurzy, mala som aj sukromne doucovanie, posledne trvalo vyse roka, 2 krat do tydna az do porodu, cize pre rokom a pol... ked som v procese ucenia ako tak zvladnem nieco prelozit, nico napisat, ale rozumiem velmi malinko, lektorka na mna hovori a ja kukam ze co? ked mi to prelozi tak aj zo seba vysukam nejaku vetu, ale nerozumiem proste...napr ked pocujem pesnicku tex vobec neviem prelozit, alebo ked ide film nerozumiem nic, s anaglickymi titulkami viem dat tak kazde 4 slovo...k tomu slovnu zasobu mam celkom dobru...do angliny som invsetovala kopu panazi a casu a ja prose z nej nic vazne neviem, mam 30 rokov a uvazujem, ze sa na tu anglinu vykalsem a zmierim sa s tym, ze ju nikdy nebudem ovladat. k praci mi ju netreba, na dovolenkach sa rukami nohami dorozumiem, len som si chcela obohatit zivot jazykom navyse. nie som hlupa, studovala som na VS taky odor, kde trebalo dost rozmyslat aj sa vela vela biflovat, a zvladla som to bez problemov, preco mi ta anglina nejde? dakujem za kazdy nazor za kazdu dobru radu 🙂
A z čoho vznikol ten blok? Ak si mala AJ už na strednej, potom si z nej asi aj maturovala, nie? To si ako zvládla?
Asi by ti pomohlo zvoliť nie individuálne doučovanie, ale vybrať si nejaký kurz, kde by sa neučili "klasicky" - text - gramatika-cvičenia, ale skôr niečo konverzačné a v skupinke. Skúsila by som si nájsť niekoho cez FB, s kým by si mohla písať. Veľa počúvaj, ale lepšie je pustiť si to rovno do uší (cez slúchadlá) a ak je to napr. pieseň, tak si k tomu prečítaj aj "lyrics" - text a skús si to prekladať. Dcéra sa posunula o kus vpred, keď začala pozerať anglické filmy ,,, najskôr tie známe, ktoré najskor videla v slovenčine a potom aj nové. Najskor si k tomu púšťala anglické titulky, teraz už zvláda. Číta knihy v AJ, aby nás to veľa nestálo, kúpila som jej čítačku kníh. Minulý rok bola na intenzívnom kurze (každý den 5 hodín) s lektorkami, tiež veľa pomohlo. Na budúci rok ju plánujem poslať na Maltu ... ja som síce angličtinárka, ale doma nás to veľmi nebaví, učiť sa. Občas jej pomôžem, ak niečomu nerozumie, ale sú to skôr také ojedinelé prípady. Mne AJ skákala do hlavy sama od seba, takže priamu skúsenosť s tým, že nechápem a nerozumiem, nemám.
Asi si tú AJ poňala skôr ako bifľovanie gramatiky + slovíčka ... lenže ak niekto zvládne toto, stále nemusí vedieť komunikovať. A tiež, ľudia robia chybu, že ked idú na kurz, stále sa dávajú do kurzov od začiatku ... takto sa nikam neposunú. ja mám skúsenosť že to pravidelne vzdajú vtedy, keď sa začne preberať minulý čas ... a o rok začnú zasa a od začiatku 🙄
skus pozerat jednoduche kratke filmy s anglickymi titulkami, aby si sa naucila vnimat anglicky text.
@bielavila niekto má bunky na jazyky, niekto na čísla, niekto je technicky zameraný... Pri jazykoch nestačí len bifliť slovíčka a gramatiku, najdôležitejšie je rozprávať a úplne ideálne s native speaker, ktorý nevie ani pozdraviť po slovensky... Odpadne ti taká tá "záchrana", že veď prinajhoršom poviem slovensky a on opraví... A netreba sa báť toho, či to povieš správne alebo nie, dôležité je snažiť sa a chcieť... Trošku si myslím, že ty za tie roky máš už aj trošku blok a chýba ti pozitívna motivácia...
Ja zas jazyk zvládnem asi akýkoľvek "na počkanie", ale nad stredoškolskou matikou by som asi krvavé slzy ronila 😅