Ahojte. Som veriaca, od mala som bola vedená k viere, chodenie do kostola.. no nikdy sa so mnou rodičia doma nemodlili, teda aspoň si na to nespomínam aby sme mali spoločné.modlitby... a hanbím sa ale neviem ako presne sa modlí ruženec. Viem že ide otčenáš a potom 10x raduj sa. Prosím je niekto kto mi to polopate vysvetlí. Doslova ako malému dieťaťu aby som to pochopila? Ďakujem
Prežehnáme sa: „V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.“
Pomodlíme sa Verím v Boha: „Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme...“
Nasleduje Otčenáš: „Otče náš, ktorý si na nebesiach...“
Potom tri razy Zdravas’, Mária. „Zdravas’, Mária, milosti plná...“
„Sláva Otcu i Synu i Duchu Svätému...“
Ruženec má päť desiatkov, pričom každý desiatok pozostáva z:
1. Jedného Otčenáš: „Otče náš...“
2. Desiatich Zdravas’, Mária: „Zdravas’, Mária...“
3. Jedného Sláva Otcu: „Sláva Otcu i Synu i Duchu Svätému...“
Pri každom desiatku rozjímame nad jedným tajomstvom (napríklad radostné, bolestné, slávnostné alebo tajomstvá svetla, podľa dňa).
Po skončení piatich desiatkov sa modlí Pod Tvoju ochranu: „Pod tvoju ochranu sa utiekame, svätá Božia Rodička...“
Na záver sa prežehnáme: „V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.“
Ak Raduj sa,tak je to greckokatol.ruzenec,to aj vygooglis
Čauko, celé zle :D
V prvom rade máš celý ruženec, ktorý obsahuje 4 krát 5 desiatkov. Každý desiatok má svoje tajomstvo. Štvrtina ruženca je niečo, čo sa ľudovo proste označuje ako "ruženec", čiže máš ruženec radostný, bolestný, slávnostný a ruženec svetla. Tieto 4 keĎ sa pomodlíš za deň, tak si sa pomodlila celý ruženec. Štandardne sa teda modlieva štvrtina ruženca naraz. No a zvyk je takýto
Pondelok a sobota - radostný
Utorok a piatok - bolestný
Streda a nedeľa - slávnostný
Štvrtok - svetla
Jednotlivé tajomstva ruženca si vygoogli.
Ruženec obsahuje kríž, potom 5 guličiek, z toho najprv jedna, potom tri pokope a potom jedna a potom vždy 10 guličiek, ktoré sú oddelené jednou. Tých 10+1 ide do kruhu.
Začínaš na kríži - Verím v Boha (Apoštolské vyznanie viery).
Prvé zrnko - otčenáš
Tri zrnka - 3x Zdravas Mária, za "Ježiš" vkladáš tzv. preddesiatkovú vsuvku, napr. "požehnaný je plod života tvojho, Ježiš, ktorý nech je svetlom nášho života... svätá Mária, matka božia..."
Posledné zrnko - Sláva otcu.
Teraz prejdeš na desiatky
Prvé tajomstvo ruženca svetla "ktorý bol pokrstený v Jordáne".
Na prvom zrnku - Otče náš
Na 10 zrnkách - 10x zdravas Mária
Na poslednom zrnku - Sláva otcu, Ó Ježišu (fatimská modlitba), potom povieš tajomstvo druhého desiatku (Napr. "Ktorý zázrakom v Káne Galilejskej otvoril srdcia učeníkov pre vieru") a ideš otčenáš (to už je súčasťou druhého desiatku). A pokračuje dalej 10x zdravas mária atď, až vymodlíš celých 50 zdravasov.
Po poslednom Ó Ježišu sa zvykne dávať ešte nejaká modlitba, napr. na úmysel sv. otca, alebo Pod tvoju ochranu a pod.
Vo veľkonočnom období môžeš aj raduj sa nebies kráľovná, to je veľkonočná mariánska antifona.
Ešte jeden tip do budúcna: Modliť sa ruženec po latinsky je úplne iný zážitok ako po slovensky ;) Ale najprv sa to nauč po slovensky.
Na rádiu LUMEN sa zvyknú modliť aj ruženec, môžte si to tam vypočuť a môže sa modliť aj v menšom rozsahu. Podľa toho obrázku, čo vložil belasý motýlik sa to dá už ľahko pochopiť, v modlitebnej knižke sú tie tajomstvá k preddesiatku a desiatkom.
Stiahni si appku Ruženec pre Slovensko a tam sa nebudeš modliť sama, veľmi rýchlo a ľahko sa naučíš. Môžeš si dať na slúchadlá a modliť sa aj vo vlaku. A nezabudni sa modliť srdcom 😉
Ak mi napíšeš ip pošlem ti takú brožúru s pokynmi