Ako sa modlí ruženec?

25. nov 2024

Ahojte. Som veriaca, od mala som bola vedená k viere, chodenie do kostola.. no nikdy sa so mnou rodičia doma nemodlili, teda aspoň si na to nespomínam aby sme mali spoločné.modlitby... a hanbím sa ale neviem ako presne sa modlí ruženec. Viem že ide otčenáš a potom 10x raduj sa. Prosím je niekto kto mi to polopate vysvetlí. Doslova ako malému dieťaťu aby som to pochopila? Ďakujem

janinah
25. nov 2024

Ak mi napíšeš ip pošlem ti takú brožúru s pokynmi

mamamasama
25. nov 2024

Prežehnáme sa: „V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.“
Pomodlíme sa Verím v Boha: „Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme...“
Nasleduje Otčenáš: „Otče náš, ktorý si na nebesiach...“
Potom tri razy Zdravas’, Mária. „Zdravas’, Mária, milosti plná...“
„Sláva Otcu i Synu i Duchu Svätému...“

Ruženec má päť desiatkov, pričom každý desiatok pozostáva z:
1. Jedného Otčenáš: „Otče náš...“
2. Desiatich Zdravas’, Mária: „Zdravas’, Mária...“
3. Jedného Sláva Otcu: „Sláva Otcu i Synu i Duchu Svätému...“

Pri každom desiatku rozjímame nad jedným tajomstvom (napríklad radostné, bolestné, slávnostné alebo tajomstvá svetla, podľa dňa).

Po skončení piatich desiatkov sa modlí Pod Tvoju ochranu: „Pod tvoju ochranu sa utiekame, svätá Božia Rodička...“
Na záver sa prežehnáme: „V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.“

janinah
25. nov 2024

Ak Raduj sa,tak je to greckokatol.ruzenec,to aj vygooglis

belasy_motylik
25. nov 2024

A ak budeš potrebovať kedykoľvek napíš, rada poradím 😉

thirstymonk
Včera o 07:26

Čauko, celé zle :D

V prvom rade máš celý ruženec, ktorý obsahuje 4 krát 5 desiatkov. Každý desiatok má svoje tajomstvo. Štvrtina ruženca je niečo, čo sa ľudovo proste označuje ako "ruženec", čiže máš ruženec radostný, bolestný, slávnostný a ruženec svetla. Tieto 4 keĎ sa pomodlíš za deň, tak si sa pomodlila celý ruženec. Štandardne sa teda modlieva štvrtina ruženca naraz. No a zvyk je takýto

Pondelok a sobota - radostný
Utorok a piatok - bolestný
Streda a nedeľa - slávnostný
Štvrtok - svetla

Jednotlivé tajomstva ruženca si vygoogli.

Ruženec obsahuje kríž, potom 5 guličiek, z toho najprv jedna, potom tri pokope a potom jedna a potom vždy 10 guličiek, ktoré sú oddelené jednou. Tých 10+1 ide do kruhu.

Začínaš na kríži - Verím v Boha (Apoštolské vyznanie viery).
Prvé zrnko - otčenáš
Tri zrnka - 3x Zdravas Mária, za "Ježiš" vkladáš tzv. preddesiatkovú vsuvku, napr. "požehnaný je plod života tvojho, Ježiš, ktorý nech je svetlom nášho života... svätá Mária, matka božia..."
Posledné zrnko - Sláva otcu.

Teraz prejdeš na desiatky
Prvé tajomstvo ruženca svetla "ktorý bol pokrstený v Jordáne".
Na prvom zrnku - Otče náš
Na 10 zrnkách - 10x zdravas Mária
Na poslednom zrnku - Sláva otcu, Ó Ježišu (fatimská modlitba), potom povieš tajomstvo druhého desiatku (Napr. "Ktorý zázrakom v Káne Galilejskej otvoril srdcia učeníkov pre vieru") a ideš otčenáš (to už je súčasťou druhého desiatku). A pokračuje dalej 10x zdravas mária atď, až vymodlíš celých 50 zdravasov.

Po poslednom Ó Ježišu sa zvykne dávať ešte nejaká modlitba, napr. na úmysel sv. otca, alebo Pod tvoju ochranu a pod.

Vo veľkonočnom období môžeš aj raduj sa nebies kráľovná, to je veľkonočná mariánska antifona.

Ešte jeden tip do budúcna: Modliť sa ruženec po latinsky je úplne iný zážitok ako po slovensky ;) Ale najprv sa to nauč po slovensky.

petronelag
Včera o 12:29

Na rádiu LUMEN sa zvyknú modliť aj ruženec, môžte si to tam vypočuť a môže sa modliť aj v menšom rozsahu. Podľa toho obrázku, čo vložil belasý motýlik sa to dá už ľahko pochopiť, v modlitebnej knižke sú tie tajomstvá k preddesiatku a desiatkom.

samasima
Včera o 12:55

Stiahni si appku Ruženec pre Slovensko a tam sa nebudeš modliť sama, veľmi rýchlo a ľahko sa naučíš. Môžeš si dať na slúchadlá a modliť sa aj vo vlaku. A nezabudni sa modliť srdcom 😉