Ahojte. Mám syna 2 roky aj 3 mesiace. Všade čítam že po čase sa začal sám pýtať... Ale môj syn ešte nerozprava. Ako sa má potom pýtať na nocnik?
@jerrz počkaj s tým, uvidíš apríl-máj ho zoberieš von bez plienky a budeš ho dávať cikať na trávičku, ocikať stromček....náhradné veci , ak sa ti vonku pociká prezliecť....ale tým že pociká bude cítiť že je mokrý a bude ho to studeniť si začne uvedomovať že treba cikať...a doma buď na šerbel alebo záchod, naša napr.na šerblíku sedieť ani nechce, ak vidíme že kaká, rýchlo ju dáme na záchod, po pár razoch pochopila že tam má kakať...ale je to vždy o tom či je dieťa už zrelé a uvedomuje si cikanie alebo kakanie, skôr to nemá význam lebo sa bude stále pocikávať a budeš prať a prať a prať....naozaj stačí počkať na apríl-máj a začať skúšať keď bude teplo, cez leto sa naučí určite....do škôlky na zápise treba dať že je odplienkovaný - do septembra cez leto sa naučí
@mogaa asi máš pravdu skúsime vyckat ešte. Inak raz som ho posadila na záchod, lebo nocnik nechce ani vidieť ( bolo mu treba kakat). A tak sa chudák zasekol na tom záchode že s plačom na rukách sa mi vykakal na kolenách . Od vtedy som to už radšej neskúšala. A preto čakám na tu reč že povie si sám že chce. Keď čítam tu maminky tak píšu že sa deti pýtajú na nocnik alebo že aspoň povedia že im treba kakat.
@jerrz nie...dieťa musí vedieť kedy ciká a kaká a nie každé dieťa to cíti (uvedomuje si to) v rovnakom čase....sú deti čo si to uvedomia v roku a pol a aj také čo až v 3,5roku a je to uplne normálne...volakedy sa deti skôr vedeli pýtať na nočník a tiež nehovorili😉ale mali látkové plienky, ak sa dieťa docikalo malo mokrú plienku takže si to skôr uvedomilo ako teraz keď sú pampersky - a sú stále v suchu.....ak ho necháš bez plienky a pár krát sa pociká - skôr sa naučí uvedomiť si že ak potlačí tak sa vyciká - teraz si to neuvedomuje čo po ňom chceš, čiže on si neuvedomí kedy ciká takže sa ti ani neukáže na plienku...ak by už vedel že potlačí a bol by mokrý, vtedy ti ukáže....
@jerrz našu sme skúšali v lete nechať bez plienky mala 1,5roka, pocikala sa a normálne chytila hysák čo sa stalo čo jej tečie po nohách...a o otm to je, skôr kým si to neuvedomuje, nemá význam odlienkovávať a napomôcť tomu môžeš tak že ho necháš bez plienky .....ale musí byť už ako tak vyzretý čo tvoj v 2,5roku už bude...našu sme dali do škôlky(deti od 20mes.-3roky) tam nám povedali že ju aj odplienkujú, ale tiež ju ešte nedávajú cikať na nočník či do záchoda lebo si to neuvedomuje....keď bude teplo a ostane bez plienky to skôr pochopí čo po nej chceme....
@jerrz to s rečou nemusí mať veľa spoločné. Dcérka cez deň nepotrebuje plienku od 2 rokov a prvé mesiace sa pýtala tak, že povedala "u-u". Stále si hovorí viac-menej svoje slovíčka, ale postupne si pridala aj cikať, kakať. Odkiaľ mala tamtú slabiku, netuším.. Akurát sme vždy na to museli každého upozorniť, ak sme ju niekde hoc aj na 5 minút nechávali bez nás (na návštevách a podobne), lebo to by asi nikoho nenapadlo, že tým ohlasuje potrebu 😉 Kým si to neuvedomuje, zbytočne na to tlačiť. Počkaj do jari, lebo budeš neustále akurát tak pocikané overaly prať. Možno Ťa prekvapí a pôjde to aj bez Tvojej snahy!
Náš má 2 roky a pred 2-mi mesiacmi sme boli u kamošky, kde jej malý už používal nočník. Náš dovtedy ani počuť, ale od tej návštevy si občas dával dole plienku, že kaká. Pýtal sa na záchod, chvíľu posedel a potom šťastný zliezol. Pár krát tak urobil, potom už zase nechcel, tak sme mu dali pokoj. Včera manžel vytiahol serblik a dnes sa už 5x naň pýtal a ten posledný krát sa vycikal 🤗.
Ale to už je 3. dieťa a prvé, ktoré sa samé pýta.
U najstaršieho v tom čase pekne zafungovala metóda odplienkovania za 7 dní, po nej už bol na deň bez jedinej nehody, mal 2,5 roka.
S dcérou to bol boj, tá metóda u nej nefungovala vôbec, nakoniec sa v 3 rokoch nejak podarilo. Na noc však musela mať plienku až do 6.rokov, pocikavala sa.
Pre tohto tretieho idem práve zohnať tu metódu, zdá sa mi byť už pripravený 🙂
A ešte to som chcela, že ešte má čas. Na to musí dozrieť psychicky aj fyzicky. Občas to treba skúsiť, motivovať ho, inšpirovať.
My sme nášmu dovolili chodiť s nami na záchod, vysvetľovali sme mu, čo tam robíme, že my plienku nemáme. Aj velkaci 😅.
S rozprávaním to veľa nemá, keď bude chcieť, ukáže na plienku, príde k nočníku, alebo sa začne vyzliekať, nejak sa pochopíte. Pre nášho je cikanie aj kakanie proste kaka. Aj keď zvyknem mu ukázať plienku a opísať čo sa v nej nachádza 🙉. Dnes keď sa prvý krát vycikal, povedal kaka, chytil serbel do rúk a skoro doňho hlavu strčil, tak som len tak opatrne serbel vyslobodila a povedala, že je tam cika. Raz to pochopí 😅
@jerrz veď sa s ním dohovoríš, či nie?😉ak rozumie, stačí ak ukáže na plienku a spýtaš sa či chce cikať🙂a niečo hádam rozpráva - tak ho nauč ciki alebo stačí že ti ukáže na plienku🙂my máme dvojročnú tiež jej ešte nie je rozumieť ale vždy sa dokážeme dorozumieť čo chce alebo potrebuje ukáže ....s odplienkovaním ale začneme až na jar keď bude teplejšie, teraz v tom nevidí význam keďže vonku chodiť bez plienky ak nie je dieťa odplienkované je blbosť😉