Ako sa dostať do obrazu ohľadom politickej situácie?

3. júl 2024

Ako sa dostať do obrazu? Poviem pravdu, neviem ani ako sa skladá vláda, koľko má byť poslancov, kto s kým ťahá atď. Neviem vyjadriť svoj názor lebo nič o tom neviem. Chcela by som sa viac zaujímať o politické dianie ale ako začať? Kúpila by som si aj nejakú knihu, ktorá by ma uviedla do problematiky. Nechcem čítať nejaké konšpiračné teórie....televízor tiež nepozerám, mám celkom malé deti takže ani televízne noviny u nás nejdu...

bloger
3. júl 2024

Skús si kúpiť z aktualít kauzy 2023. Aj to ti pomôže sa zorientovať. Dozvieš sa veľa vecí.

7miriam77
3. júl 2024

https://sk.wikipedia.org/wiki/Vláda_Slovenskej_... celkom fajn vysvetlené na začiatok

andreatytler
3. júl 2024

Neblazni. Ved to mas teraz uplne idealne. Nic nemen, nic nestuduj. O tom ako sa sklada vlada ti staci jeden clanok z googlu.
Politika nie je nieco co treba sledovat a skumat (ak ju teda neplanujes aktivne robit). Politici by mali najst cestu k tebe a nie ty k nim. Politika by sa mala premietnut do tvojho kazdodenneho zivota.

andrejka1974
3. júl 2024

Jednoducho sa s tím nezaoberajú pretože sa to vždy tak zamotá že tomu ani oni nerozumejú

autor
3. júl 2024

@andreatytler nevidim spojenie medzi byt v obraze a priemietnutim do mojho zivota. Deti mi dorastaju a kladu otazky na ktore neviem odpoved, nakolko som sa o politiku nikdy nezaujimala. Ale, cchem byt v tomto smere aspon trochu vzdelana

petronellla87
3. júl 2024

Možno v nejakej učebnici občianskej náuky by to bolo nejak polopatisticky vysvetlené tieto veci.

eludka
3. júl 2024

@andreatytler a ako to maju robit? Ak zdvihnu socialne davky, povies si aki su fajn? Z historie mozeme vidiet, ake byvaju nasledky vladnutia populistickych stran. Alebo si mozeme precitat nejake ekonomicke analyzy, aby sme videli kam to smeruje. O politiku sa clovek musi aspon trochu zaujimat, aby v case volieb si vedel vybrat. Keby sa ludia o historiu zaujimali, nedostali by sa k moci hlupaci typu Uhrik, Mazurek atd. a lepsie by rozumeli situacii na Ukrajine napr. Je dobre mat nacitane nieco z historie (aj casopis Historia je fajn), zaklady su dobre vysvetlene aj na wikipedii.

arasidka123
3. júl 2024

😃 o nič neprichádzaš...magori tam boli, magori vždy budú...

lucy_ms
3. júl 2024

Keď nemáš ani základy, skús možno cez učebnice, kde je to naozaj jednoducho vysvetlené, alebo napr. cez wikipédiu. Potom sa vráť do minulosti, aspoň do čias Rakúsko-Uhorska a zisťuj, napr. aký vplyv mali Slováci. A následne môžeš prejsť do súčasnosti. A aby si sa na to nepozerala kaleidoskopicky, ale si vytvárala mozaiku, tak si prečítaj aj tie konšpiračné web stránky. Až tak si budeš vedieť naozaj vyskladať obraz o Slovensku a jeho politickej situácii.

larinka552
3. júl 2024

Precitaj si parkrat do tyzdna nejaky politicky clanok v dennikoch na internete (Aktuality, SME, Pravda) a zachvilu budes v obraze. Ale tie noviny, resp. stranky striedaj. Aby si ziskala pohlad z viacerych zdrojov a dokazala si utvorit svoj nazor cim viac objektivne.

Totiz vlada intenzivne zacala sirit propagandu a preto na internete pribudaju nove media, ktore maju za ucel v prvom rade manipulovat verejnu mienku a tak posilnit svoju moc v state. Vyzdvihovat a ukazovat vladnuce strany v co najlepsom svetle aj ked realne opak je pravdou. Na to treba dat pozor..
Ja si niekedy pustam aj Tazky tyzden na youtube. Akoze je to humor ale zaroven zhrnutie co sa udialo v poslednom case v politike.

andreatytler
3. júl 2024

Tak take vseobecne veci na ktore sa pytaju deti (ako sa skladá vláda, koľko má byť poslancov) si vies jednoducho najst.

galioska
3. júl 2024

vseobecne....ja len, ze taky ako ty nechodia volit, pretoze takyto idu s tym, ze co voli moja mama to aj ja pojdem odvolit a potom to vyzera tak vyzera...

belllinka
3. júl 2024

@galioska alebo im stačí pred voľabami zachytiť jednu vetu typu "nevoľte Korčoka lebo pošle vašich mužov do vojny" alebo "Nevoľte PS lebo vám preoperujú deti na 73 pohlaví" a už bežia voliť smer, sns a fašistov 🙄

tinqua
3. júl 2024

Ak chces vediet kto nam opäť vládne, tak si prečítaj knihy Vlastnou hlavou od Mareka Vagoviča (1 a 2). To by mohol byť celkom pekný úvod, názor si potom utvoriť je pomerne jednoduché.

galioska
3. júl 2024

@belllinka hlavne ze maju prezidenta homosexuala😉

andreatytler
3. júl 2024

@eludka Nie, o politiku sa clovek nemusi aspon trochu zaujimat, aby v case volieb si vedel vybrat. Je to uplne naopak. Politici by sa mali aspon trochu zaujimat o cloveka aby ziskali jeho zaujem a hlas. Staci nezit ako pustovnik v jaskyni a cinny tych politikov by sa mali k cloveku dostat. Ak sa nedostanu, ten politik je k nicomu a nemam ho preco volit.

yosi
3. júl 2024

- Pokiaľ ti ide o základnú terminológiu, postačí aj Wikipédia.
- Pokiaľ máš záujem o všeobecný politický prehľad, tak stačí sledovať médiá
- Pokiaľ chceš skutočne vedieť ako funguje politika, treba do politiky vstúpiť a hneď budeš vedieť 😋

Ja som bol ešte nedávno dosť vysokopostavený politický funkcionár. Veď ja tých ľudí tam v politike všetkých poznám. S dvoma premiérmi si tykám, poslancov a ministrov poznám desiatky. S mnohými som žral pomaly z jedného taniera. Poviem ti z vlastnej skúsenosti, že politika je tak špinavá sféra, že ma to poznačilo na celý život. Už radšej ani politické debaty v nedeľu nepozerám lebo ja presne viem kto klame, kto sa pretvaruje, kto kradne, kto podvádza ženu a kto je teplý. Bolo by ti z toho zle keby si vedela pravdu. Išiel som do toho s nejakým elánom a zanietením, a skončil som znechutený a demotivovaný

tykat
3. júl 2024

Vies co uplny zaklad sa mozno dozvies aj kladenim otazok chatu gpt.

zeldia
3. júl 2024

Myslim že na zaciatok je “ťažký tyzden” dobry tip, je to krátke video raz za tyzden, občas vtipne a zhrnie co sa udialo (teraz majú letnú prestávku). Na detske otázky stačí wikipedia, je skvele že sa deti pýtajú.

lylyjana
3. júl 2024

Skus si pozriet knihu Politika pre zaciatocnikov, Nauku o spolocnosti (priprava na maturitu) a potim asi len wikipedia, Sme, DennikN a ine stranky a co najviac citat, podcasty.
Som na tom ROVNAKO ako ty, len mna sa na to este nikto nepyta ale ja totalne som mimo. Na toto vsetko sa chystam tiez si nastudovat

eludka
3. júl 2024

@andreatytler a pred volbami prisli k tebe domov vsetci politici podebatit, aby ta presvedcili? Je hlupost sa o politiku nezaujimat, volbami urcujeme smerovanie krajiny

andreatytler
3. júl 2024

@eludka Ja to beriem tak, ze zijem normalny zivot. Sem tam nieco zacujem v TV, radiu, pri beznej debate s ludmi. Nic ohladom politiky aktivne nevyhladavam. Ak ti politici robia dobre svoju pracu, malo by sa to ku mne dostat same.
Tak isto neverim ze existuje nieco take ako pravdiva historia. Kazda historia je modifikovana tym kto ju vysvetluje.

annm81
3. júl 2024

Nečítam celú diskusiu, len tvoje príspevky. Na začiatok pre deti odporúčam (a kľudne aj pre teba) knihu Politika pre začiatočníkov. Sú tam jednoducho a v skratke vysvetlené základné princípy fungovania politiky. Na dostanie sa do obrazu konkrétnej súčasnej situácie si nájdi nejaké seriózne médium (máme celkom dobré denníky, aj liberálne aj konzervatívny) a pozri, či majú nejaký podcast, kde raz do týždňa zhrnú najdôležitejšie udalosti. Čo sa dostane do týždňového zhrnutia ti stačí na to, aby si mala hrubú predstavu, čo sa okolo deje a súčasne ti to nezaberie veľa času.

eludka
3. júl 2024

@andreatytler je to dobry nabeh verit klamstvam a konspiraciam, dobra testovacia situacia bola pandemia, verila si tomu, co Ti povedala suseda alebo dobre spravenym infografikam na stranke MinZdrav a nazorom odbornikov? Nic nie je zadarmo, ani rozhlad, treba si sadnut a citat a pozor na zdroje.

eludka
3. júl 2024

@andreatytler https://konspiratori.sk/zoznam-stranok toto moze tiez pomoct sa zorientovat, zoznam robili ludia, ktorym sa myslim da doverovat

tinqua
3. júl 2024

@yosi moj kamarat svojho casu pracoval na ministerstve vnútra a kedze bol naozaj dobry kamarat obcas nam porozpraval ako to tam funguje...vraj keby upratovacka preda to co kazdy mesiac zmietla z hajzlovej dosky, tak ma druhu vyplatu...pravda ci loz? 🙂

yosi
3. júl 2024

@tinqua Neviem ako to funguje na ministerstvách. Ale zase toho viem dosť o tajných životoch politikov. Ako hovorím, viem kto je aký, kto klame, kto sa pretvaruje, kto kradne, kto podvádza ženu, kto bije ženu, kto je teplý atď.

eva8
3. júl 2024

Zvykla som mat zapnute radio Slovensko 1 pri praci v kuchyni. Tam sa strucne dozvies co nove doma a vo svete a po case si vyskladas mozaiku.
Mame skupinku Politicka situacia vo svete. V lete je takmer neaktivna. Rozoberali sme aj situaciu na Slovensku.
https://www.modrykonik.sk/group/7754/
Venuj sa detom, rodine, neznervoznuj sa dianim, je po volbach, deti skoro vyrastu, uzivaj si ich

Strucne:

Ustavni cinitelia
1. Prezident: Pellegrini
2. predseda Narodnej rady SR: zastupujuci Žiga
- bol Pellegrini kym sa nestal prezidentom
- uchadza sa o post Danko-SNS, nema narok podla koalicnej zmluvy.
-- navrhovany je Raši-Hlas, splna podmienky koalicnej zmluvy
- v septembri sa rozhodne
3. Predseda vlady = premier: Fico

eva8
3. júl 2024

Prezident Pellegrini
- hlavne reprezentativna funkcia
- je Hlavným veliteľom Ozbrojených síl

Vlada SR
= vrcholný orgán výkonnej moci
- okrem ineho rozhoduje aj o navrhoch zakonov
Tvori ju
- predseda: Fico
- podpredsedovia: Robert Kaliňák, Saková, Taraba, Kmec
- ministri - v linku (vsetci clenovia vlady)
https://www.vlada.gov.sk/clenovia-vlady-25102023/

eva8
3. júl 2024

Narodna rada SR
= vladny organ

- 150 poslancov v NR SR ("v parlamente") - poslanci okrem ineho hlasuju, maju pripomienky k predlozenym zakonom

- politicke strany v NR SR:
a) Koalicia (vacsina, strany uzavreli koalicnu zmluvu)
- Smer-SD (predseda strany Fico nastupi po podstreleni opat na miesto premiera = predseda vlady SR)
- Hlas- SD (predsedom je Matúš Šutaj Eštôk, byvaly predseda Pellegrini odstupil, lebo sa stal prezidentom)
- SNS (predseda je Danko - neuspesny kandidat do Europskeho parlamentu = EP)

b) Opozicia ("kritizuje" koaliciu)
- Progresivne Slovensko = PS (predseda tohto sociálnoliberálneho politického hnutia Michal Simecka sa vzdal podpredsednictva Europskeho parlamentu, bol prvym slovenskym podpredsedom EP)
-SaS (predseda stredopravicovej strany Gröhling, byvaly predseda Sulik odisiel zo strany, je neuspesnym kandidatom do EP)
- Slovensko = konzervativne protikorupcne hnutie (predseda Matovic, pred volbami v septembri 2023 spojenie: OĽANO a priatelia, Krestanska unia = KÚ - predseda Záborská, Za ľudi - predseda Remišová