Ahojte, baby nemáte nejaké typy ako si vypratať oblecenie zo skrine ? Mám hrozne plnú skriňu, a príde mi že polovičku veci ani nenosím. Chcelo by to odtiaľ nejaké veci vyhodiť, a dokúpiť keď tak. Len ja sa neviem donútiť niečo vyhodiť, vždy si poviem že do toho schudnem, toto si oblečiem nabuduce, toto som dostala od … toto je moje obľúbené tričko aj keď som ho nemala rok na sebe 😬😂… no ja mám dosť.
Viem, že to zvyknú niektoré robit tak že veci ktoré nemali na sebe rok vytriedia a vyhodia ale ja sa tých veci neviem vzdať. Poviem si, že to je moje obľúbené tričko a pritom ho mám rok v skrini a ani neviem kedy som ho mala na sebe, ale proste nedám ho preč a nechám ho v skrini 😂. A ja už mám tak plný šatník že už mi to ide na nervy.
Podelíte sa o nejaké typy?
Mne proste príde, že všetky veci čo mám budem nosiť niekedy, aj keď viem, že som niektoré ani na sebe po cely rok nemala a len zavádzajú a plnia miesto v šatníku😫.
Ja to mam čerstvo za sebou. Dokonca som si pogooglila nejaké rady.
Všetko komplet najprv zo skríň vyhod na posteľ. (Alebo hocikam)
A začni si robiť 2 kôpky. Jednu- veci ktoré vyhodis, 2- veci ktoré nechávas.
Pravidlo je také, ze 75% veci by malo ísť na prvú kopku- vyhodiť. Nekomoromisne!
Každú veci si vezmi do rúk a opýtaj sa - ,,Cítim sa v tom pohodlné, dobre? Nosím to rada?"
Ak nie, do koša!!! Či niekedy do Togo schudnes- priberiem, či raz možno sa to zíde....NIE!!!
A urob si na to čas, jeden celý deň. Neodporúča sa to rozdeliť si na nejaké dní. Mala by si to zvládnuť za jeden deň.
Potom už zabudneš co si kde hodila, ako si to vlastne chcela, a pod.
Držím prsty
Ja som to všetko hneď zabalila do krabice, aby som to nevidela. Prisaham, netuším, čo v tých krabiciach bolo. Tzn., ze som tie veci fakt nepotrebovala.
Auto som mala komplet naložené a aj tak mam tých veci stále veľa.... ešte sa chystám pár vecí pretriedit
Držím prsty!
Hlavne žiadne citové väzby k nejakému starému svetu od exfrajera ci kamarátky!
Mám to podobne.
čerstvo to mám za sebou, keďže mám viac domácností, viac bytov, veľa vecí... oblečenie - 18 veľkých vriec, domácnosť tzn.kuchyňa a pod. - 14 banánových krabíc, žiadna ľútosť, normálne ako keby sa mi ľahšie dýchalo 😀 krabice boli dokonca prebraté susedmi v smetiakoch 😨 (máme zamknuté stojisko čiže len susedia)
@zuzanka.zuzu a nejaké rady? či tebe sa toho ľahko išlo zbaviť?
chcem sa sťahovať do zahraničia, tak do 2-3 rokov tu utlmiť činnosť, pomaly pripraviť zázemie v cudzine, rozpredať nehnuteľnosti čo tu vlastníme.... a chcem sa sťahovať s kuframi, nie kamiónom 😀 to mi pomohlo.
a ešte jedna vec - nech to robí niekto iný - moje oblečenie triedila moja mamka, mužove oblečenie ja, moje veci muž, jeho veci ja. boli sme prítomní obaja ale čo by sme dali do "to sa zíde" ten druhý povedal, že nezíde - a má pravdu! nezíde!
Ja som to urobila na jar.. Lebo... veci, ktoré dlhšie nenosíš- tam stagnuje energia... Tiež som si vravela min rok, že schudnem a budem to nosiť. NIE. čo mi nie je dobré a nenosím viac ako 2 roky,,, preč,, dala som do velkej tašky, Zanes to do Charity, alebo ak je nejaká organizácia u vás, ktorá zbiera také veci- oni to posúvajú tým, čo to potrebujú, Škoda to dať do kontajnera.. Pred 3 r. bola reácia, kde modna návrhárka povedala aby sme nosili veci do zodratia. Aby nebolo vela odpadu.
Môj večný problém a aktuálna téma u mňa.
Moje zistenia
- mne sa naopak neosvedčilo urobiť to všetko naraz. Bolo toho na mňa veľa a keď som sa dostala do momentu, že už ma chytá únava, tak som to už potom odflákla. Teraz triedim po častiach (napr.len tričká, len mikiny,...) a funguje to u mňa lepšie. Vytriedim to poctivejšie lebo mám vždy energiu a čistú myseľ.
- nerozjímam nad tým. Mne je to tiež ľúto dať preč. Ja som schopná mať normálne úzkosti z toho 🙈, ale racionálne sa snažím si povedať, že je to pre moje dobro. Bude sa mi lepšie dýchať keď v tom budem mať poriadok a vytriedim to čo najviac. A holt, ten hoc aj párdňový blbý pocit, že čo som to zas všetko dala preč, vystrieda pocit slobody... Ja mám k veciam citový vzťah a naozaj vedome sa snažím si hovoriť, že sú to len veci, neviaž sa na ne. Proste, presviedčať samú seba 🤭 A veciam, ktoré dávam preč poďakujem 🙈 Znie to asi šialene, ale tak čo už 😅 Niekde som tú radu, že treba poďakovať čítala a u mňa to funguje (resp.trochu to tie moje blbé pocity zmierňuje...) 🙃
- zároveň si ale dovoľujem aj to čo nenosím nechať, ale vyčleňujem si na to len malú časť, krabicu, tašku, niečo. Proste menšie miesto, kde si dovolím uložiť veci, ktoré síce nenosím, ale z xy dôvodov som ešte nedozrela k tomu, aby som ich dala preč. Tak mám možnosť si bez výčitiek niečo citové nechať, ale zároveň som si ohraničila priestor, takže si dobre premyslím, čo má naozaj pre mňa takú hodnotu, aby to tam dám.... Príp.či to čo som tam dala minule fakt nedám už preč a nedám tam radšej to čo triedim teraz a neviem sa s tým rozlúčiť 🙂
- u mňa musia ísť tie vytriedené veci v momente z dohľadu. Čo je fakt zlé hneď putuje von do koša, čo je ešte celkom fajn putuje hneď do toho kontajnera na oblečenie. Príp.už mi aj muž čo-to zobral, že on to predá 😁😁 Mne je jedno, čo s tým, ale musí to ísť odo mňa preč. Ja som schopná sa v tom začať na ďalší deň prehrabovať a vyťahovať odtiaľ zas veci 🙄😁🙈 Takže nekompromisne odo mňa preč... Možno raz dospejem do štádia, že to zvládnem skladovať aj po vytriedení a predám to, zanesiem niekam na ďalší deň... ale zatiaľ to mám takto no... 🙃
A samozrejme to u mňa vedie aj k tomu, že keď si niečo nové kupujem, tak si naozaj dobre premyslím, či to fakt potrebujem, či to naozaj vynosím, atď. Nemalo by význam poriadne triediť, keby tie vytriedené miesta zas zahádžem niečím, čo vlastne ani nepotrebujem... 🤷♀️
Ja to robím tak ze to nevýhodou ale dám do pivnice a ak si na to rok nespomeniem tak mi to nechýbalo a tým pádom to môže ísť preč. Ale ja zas nemám plnú skriňu veci kt nenosím. Mam par neutrálnych kúskov ľahko kombinovatelnych, potom športové veci, uniformu do prace a tričká na doma. Takze ak športové veci už neplnia svoju funkčnosť idú na recyklovanie, uniforma takisto a tričko na doma ak má fľak kt sa nevyperoe tiež
A už nie. Som typ človeka kt nakupuje veci "lebo sa mi to paci" alebo lebo je to v akcii.
Aj keď športové veci nakupujem v outletoch a výpredajoch keďže mi ide o funkčnosť a nie o najnovšiu kolekciu, aj to len štýlom kus za kus. Keď dám kus preč, ďalší kus kupim
musis byt nekompromisna a tes sa na nove handry, co doplnis.
urob si take pravidlo, co som najmenej rok nemala na sebe, dam prec.
pripadne urob najskor hruby vyber toho,c o das prec a potom to mozes ese pretriedit. a hlavne to co ti nie je dobre, to si nenechavaj. moda sa meni, mozes do neicoho schudnut, ale uz to nebudes chciet nosit.
ja som tak roky odkladala, aj tak to slo prec. teraz cudnem a nakupila som tolko handier, ze prave teraz mam neskutocne plnu skrinu.
Ja toto robím každý boží rok 😂 tak ma baví si aj kúpiť niečo, aj drahšie, lebo viem, že to bude využite a nebude to tam stať.. zo staršich veci si najskôr spravím pyžamo a až potom to posuvam 😂 už tam mám len veci na kompletne outfity, takze keď po hocicom siahnem, nemusím riešiť čo si k tomu oblečiem, lebo viem, čo presne mi k tomu sedí 🙂 je to fakt super pocit 🙂 chod do toho
Ja teda k tomuto kroku pristúpim vždy, keď si už neviem zatvoriť šuflíky na komode a tyč v skrini sa ohne pomaly do účka pod váhou môjho oblečenia. Ľúto alebo nie, oblečenie, ktoré som nemala na sebe ani raz za posledný rok, ide nekompromisne preč. Tiež mi ide veľakrát v hlave, že veď je to príjemný materiál, mala som to párkrát na sebe, nebolo to lacné, ale jednoducho sa poznám a viem, že keď to nechám v skrini, bude mi to tam visieť zas ďalší rok. Chytiť, pobaliť, najlepšie šupnúť na vinted, nech sa to rýchlo predá a už to nebudeš môcť vyťahovať späť.
Ja az tolko veci nemam, vytriedila som si asi pred 5 rokmi, vtedy letela knizka Marie Kondo - japonky o upratovani 🙂 Vcelku sa mi dari kupovat uz len co potrebujem a nosim. Muz tak isto. Haam jedina vec, co mame zanedbane my dvaja je muzov suflik s ponozkami, pretoze si stale nakupi nejake sortove ponozky a potom na ne zabudne... No take upratovanie kazdy rok caka s detskymi vecami, z ktorych dcera vyrastla. Ani do toho sa mi moc nechce 🙂
Ak som vytriedila balik veci, dala som sem na kona za nizku sumu a predal sa vacsinou. Neoplatilo sa nahadzovat po jednotlivych vecickach, to by som aj milion balikov posielat musela a aj by som musela dlho cakat... ked das balik, lahsie sa preda. A mas potom tak trochu radost, ze to neslo do kosa. Charity vacsinou uz nebrali veci, aj ked sa davalo vela na Ukrajinu, aj tak nechceli pre nich uz veci po case, toho je vsade vela. Snad len do tych kontajnerov na satstvo, ak mate vo vasom meste, ze tam to mozno este zusitkuju do sekacov.
Ja pravidelne okolo Vianoc vyhodím všetko zo skrine a pozerám, čo nosím, čo nie. Lebo je pravda, že počas roka dosť toho pribudne, tu sa dačo kúpi, tu sa dačo dostane a podobne.
A tak sa stále náplní skriňa a ja potom zistím, že nodim znovu len pár vecí dookola. Takže to co, trebárs som nevyhodils pred rokom lebo ze to ešte nosím, a teraz zistím, že figu drevenú, nemala som to na sebe, tak to ide do vreca na vyhodenie.
Muz ma malo veci, on skôr také robotnícke nosi, čo dostáva z prace, takže montérky, stavebné tričká, mikiny a podobne, to si sám reguluje, ale on aj veľa výhodu cez rok, keďže zničí to aj od farby, malty, a podobne.
Ponožky u neho idú na kilá, keďže skutočne tie silné ťažké pracovné topánky, čo nosí, zničia ponožky behom pár dní.
No a najviac asi detské veci, lebo keďže mam chlapca a dievča, navyše úplne rozdielne mesiace, tak už teraz veľmi nemôžem dávať dcére veci po ňom, pretože to nejde.
Takže celé balíky oblečenia urobím a bud skúšam predať alebo darujem tu v dedine rodinám zo slabšej sociálnej vrstvy (v osade)
skús to vytriediť len do nejakej krabice, keď ti je to ľúto vyhodiť a daj do inej miestnosti. Po roku, ak sa k tomu oblečeniu nevrátiš, tak krabicu nekompromisne celú vyhoď, ani do nej nepozeraj.
To este bud rada ze mate 4 rocne obdobia .Kde zijem ja je bud zamracene alebo prsi a fuka vietor..1 mesiac v roku pekne .Moj rezim .Spravim si kavu (velku )Napisem 3 sestram a postazujem sa ze idem robit poriadok v brlohu lebo sa mi tam 🐀Nastahuju .Poritom mi odpisuju a ja davam do cierneho vreca prave tie ze pekne to budem este nosit ...no houby prave tie musia ist prec.A popritom si hovorim ze som obycajny clovek nemam pracovne stretnutia 4x v tyzdni ,nemam stretnutia .Tak naco mi je tolko veci .?
Moja kamoška presne toto potrebovala, tak nás kamošky zavolala k sebe a triedili sme. Ona mala k niektorým veciam citový vzťah, aj keď už boli hrozné, kebyže to robí sama, tak by to dala nazad, my sme jej pomohli vyhodiť väčšinu vecí 😅
Tiež mam tak ze mam outfity, a ked beriem tieto rifle, automaticky viem že táto blúzka,ci toto tricko ide k nim,a hned aj sandale,ci tenisky. ... oblečenia nemam vela, spodarov,podprd a ponožiek tak akurát,a aj to dokupjem najčastejšie.
Neporadim, tiez veci nevyhadzujem, tiez mam vyhovorky... veci vyhodim LEN ked su nenavratne znicene a tu je napoveda ako nato - obcas tak nejak zatnem zuby, zadrzim mysel a rychlo urobim dieru, roztrnnem to a potom mi spadne kamen zo srdca lebo konecne to mozem vyhodit bez vycitiek (faaakt) a vyhovoriek 😁🤭🙈🙉🙊🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Vytried to, hod do krabice/krabic. Nedotknes sa toho mesiace/roky m, posun dalej.
Alebo si nechaj ako ja veco v krabiciach,
Oblecenie zakladne v skrini, veci ktore nosis, a ked budu suce na vyhodenie, vyhod a vyber z krabice dalsie. Ja som si dala zakaz kupovat nove kym su krabice plne a donutilo ma to pri doplnani realne sa pozriet na tu vec a vyhodit ju (alebo som ju presunula do skrine a nenosila a tym padom som nemala co nosiť z aktuálnej skrine a teda som to vyhodila a vybrala z krabic dalsiu vec).
Jedine co mam extra: jednu mini kopu veci luxusnejsich, alebo spomienovych, tie mam tiež mimo skrinu, napr. saty do ktorych schudnem a pod.
Mna donutilo sťahovanie toto riešiť, plne auto iba oblečenia sme mali, pritom 75% sa nenosilo, aj sa zabudlo, a odmietla som kvoli tomu davat vyrabat 5 metrove skrine a skladovať to.... Rovnako s dcerou aj chlapom postupujem (ten mal hadam 20 párov topanok, 60 košieľ....)
Co mi je luto vyhodit, predám.
Ja sa takto dlho chystam na ponozky. Nahromadila sa mi ich obrovska kopa a vsetko vacsinou len cierne uz to neviem ani poparovat, potom pol hodinu hladam nejake ponozky co si obleciem a je to na nervy uz. Raz mi ich muz aj vsetky poparoval ale za par mesiacov som to mala v rovnakom stave. Chystam sa ich vsetky vyhodit a kupim si tak 10 parov kazde inej farby a moj zivot bude jednoduchsi! 😂
robim.to 2x.rocne vzdy pred sezonou vsetko vyhadzem a postipnr susam a skladam. co je zmolkate obnosene vytahane sprate hned vyhadzujem co je lepsie ale viac ako rok som nemala na sebe ide na darovanie.. v obchodoch sa tirz spravam rozumne nejdem po vystrelkoch preferujem klasiku zemite farby lahko kombinovatelne a pohodlne par kvalitnych kuskov nie kvantum handier.jeden kabat jedna bunda dve sukne dvoje nohavice a troje rifle.kedysi by to bolo pre mna nepredstavitelne ale ono to fakt staci nejake saty asi 3.leginy a dvoje teplaky.jedna kabelka jeden ruksak to nosim kym uplne znicim potom kupim novy.
Zredukovala som to uplne na minimum u seba a chystam sa aj u dcery odkedy mame susicku nepotrebujem uz take kvantum handier ani pre nu.
@saxana000 mne je ľúto aj keď je vyťahané alebo zmolkate že vynosim na doma.. to je to
Hlavne začni postupne. Možno len jednou policou, zasuvkou. Nechci to spraviť "na šupu".
Sprav si kopky "urcite áno-nosim", "na doma-nosim", "mozno raz ešte " , "urcite nie"
Prvé dve si daj nazad do skrine. Druhá ale nesmie obsahovať poskodene, potrhane, flakate oblecenie, lebo aj doma chceš byť pekná. Tretiu daj niekde bokom, ale stále na očiach-tu skladuj presne 1 rok, a ak si po roku nič z toho neoblecies, celú kopu bez toho, aby si ju ešte raz pozerala, celú chyt a daj prec(daruje, vyhoď). Štvrtu kopu hneď prec- obsahuje veci ponicene, sprate, s dierkou, vytahane, s flakom. Táto ide z domu bez debaty.
No a nevynosis to doma? Ja triedim iba na jar a na jeseň. Na tri kôpky...do práce, na doma (príp. na zahradu) a už ani na doma 🙈 kôpku už ani na doma ešte raz nostalgicky prezriem a pre istotu tie veci rozstriham aby ma nostalgia neprehlasovala🙈
"Návšteva" podobného šatníka ako je tvoj ma presvedčila, že mám vytriedit svoj. A poučila som sa. Nekupujem co sa mi zapáči, kupujem to co mi treba. Tohto roku mi bolo treba len ponožky, gatky a jedny letné gate.