Prosím vás robím prvý krát čašníčku a chcem sa opýtať lebo neviem ako to chodí .Keď mi zákazník da peniaze na zaplatenie a povie ďakujem znamena to že zvyšné drobné sú pre mňa ? Ďakujem za info .nechcem sa dostať do trápnej situácie .
Väčšinou by to tak malo byť, istejšie je, keď povie ,,Ďakujem, to je v poriadku,,. Ak sa jednalo o vyššiu sumu tringeltu a nebola som si istá, či mi zákazník chce naozaj nechať až toľko peňazí, vydala som mu, resp. som sa začala hrabať v peňaženke a vtedy už potvrdil, že to je fakt ok...
Tak nie iba dakujem, ale Dakujem, to je v poriadku. Alebo rovno povie sumu na aku chce zaokruhlit.
Pozor, nie vzdy “dakujem” znamena “ nechaj si zvysok”. Mne klienti vzdy povedia dakujem, aj ked je ucet 80 a da mi 200, ale je to samozrejme len konverzacna zdvorilost, ak mi nepovie, ze je to ok, tak vratim aj 10 centov, a co potom necha, je na ñom
Tiež si myslím, že obyčajne ďakujem nestačí. Nespomínam si, ako to bolo, keď som ako študent brigadovala ako čašníčka. Ale ako zákazníčka, keď je obsluha fajn, tak zo slušnosti považujem, ale to neznamená, že keď nebudem mať drobné a budem mať napr.20 eurovku alebo 50 eurpcku pri účte nech 10 eur, že zbytok je trinkelt. Presné ako píšu vyššie, že niečo ako to je v poriadku, alebo tuším sa mi stávalo, že osoba rovno povedala sumu, načo to mám zaokruhlit, resp.do čoho jej mám vydať...
Považujem malo byť podakujem, ale neviem vypnúť tu blbu automaticku korekciu, tak mi to tu prepisuje
@vlastnynazor ja rozumiem ,tak samozrejme že keby sa jednalo už o viac ako dva eura napr tak idem vydať radšej ale ide o to že dá peniaze a ako ich dáva povie ďakujem a viac krát sa mi stalo že som doniesla drobné dala naspäť alebo išla vydať a oni zopakovali ďakujem a odišli . Väčšinou zdvorilostné ďakujem je pri odchode že ďakujem dovidenia , tak neviem ale budem pri istotu v takej situácii vydávať aby som nevyzerala ako zlodejka alebo arogantná čašníčka .Ja to nečakám od nikoho beriem to takto že čašník je rovnako zamestnaný ako ostatný , ani predavačka nič nedostane...ale keď niekto nechá poďakujem ..
Pre mna dakujem este neznamena tringelt, ak povie to je dobre, alebo zaokruhli, alebo povie zvysok pre vas. Ak by povedal len dakujem, normalne vydam zvysok, ak ho nebude chciet tak ti povie ze je to ok, ked zacnes vydavat alebo ho necha na stole… ludia su rozni, tak aby si sa pre obycajne dakujem nedostala do konfliktu so zakaznikom ze si nevydala…
Autorka, skratka to uvidis podla situacie, ak mas pochybnosti, tak vzdy vydaj, nic tym nepokazis, horsie by to bolo naopak
Oficialny postup je taky, ze prinesies ucet v nejakych doskach alebo krabicke, host diskretne vlozi peniaze, bud presnu sumu alebo viac a ty rovnako diskretne vlozis vydavok a host sa rozhodne, ci si ho necha cely, nejaku cast alebo nieco este prilozi navyse. Aj ked host povie “dakujem, je to v poriadku” tak by si mala postupovat takto a za tips povazovat az to, co tam host naozaj necha alebo vyslovene povie “to je pre vas” alebo inak oznaci konkretnu sumu. Take to “drobne si nechajte” pri ucte 42.20€ je diskutabilne - mas si nechat len centy? Alebo drobne mince? Alebo drobne do 50€ ?
Zväčša to znamená, že si drobné nechaj, ale je lepšie vydať a až tak, nech ti potvrdia, že si môžeš nechať.
Dokonca niektoré podniky musia vydať do centu, aj keď povedia, že si máš nechať. No ty im musíš dať na bar/stôl a ak, tak vstanú a odídu, peniaze ti nechajú. Ale tie peniaze tam musia byť.
Ak by len povedal ďakujem a ty nevydáš a bola by to kontrola, si v riti ty aj majitelia.
Nehovoriac o bločkoch. Aj pri malej Kofola alebo čo, stále dokladovať.
Ja zvyknem povedať Ďakujem, to je v poriadku. A zatvorim peňaženku resp sa zberáme na odchod takže je to vždy jasne, ak si nebol čašník istý tak začal hrabať v peňaženke a to som zopakovala To je v poriadku.
Pozri, celkovo dakujem pri plateni je hlupost... dakujem to je dobre/ v poriadku /alebo dakujem, a sumu atd, dava zmysel... ale si to skratili. V KAZDOM pripade, ako ochrana pre teba, je lepsie vydat a pockat, ako nevydat... alebo ako pisali, zacat hrabat v penazenke vydavok, alebo ho teda doniest = ak nevezmu ok. AK vezmu ok. Ale nebudes za zlu, nebudes mat problem, ze nevydala si, vydala si zle.. ja ot aj na firme hovorim chalanom = moze prist kontrola, hocikto. Dakujem nie je = mozete si nechat. Vydat = potom zobrat a hlavne odlozit mimo kasu :DD Ale to uz neviem ake mate "sposoby" v praci.
Áno