Ako sa brániť proti kolegyni?

hanka2612
24. sep 2016

Ahojte žienky. Vytvorila som si teraz nový nick, nakoľko potrebujem poradiť v dosť citlivom probléme v práci. V práci mám kolegyňu, ktorá mojej nadriadenej posúva o mne nepravdivé informácie, škodí môjmu menu, manipuluje s nadriadenou, zámerne na ňu tlačí, aby mi dala výpoveď a šla proti mne v zamestnaní. Jedným slovom, ovplyvňuje ju v môj neprospech. Nechápala som, čo sa deje, odkiaľ zrazu ide o mne to množstvo nepravdivých informácií a prečo začala nadriadená voči mne vyvíjať tlak, aby som si dala výpoveď doslova až na hrane zákona. Tento týždeň som si však našla v schránke obálku s papiermi, na ktorých sa nachádza jej komunikácia s ešte ďalšou kolegyňou o tom, ako na nadriadenú zatlačia, ako ju nahovoria, aby spravila kroky proti mne, ešte aj s množstvom hanlivých vyjadrení na moju adresu, ktoré jej tiež podsúvajú. Je to však ich súkromná komunikácia na facebooku. len medzi nimi dvomi. Má však dopad na moju prácu, nakoľko som tlačená k výpovedi a zároveň aj spoločenský dopad, lebo sa snaží tie jej vymyslené informácie šíriť do okolia. Že nie sú pravdivé a že to celé je jej manipulácia dokazuje tá súkromná komunikácia, ktorú som obdržala. Ako sa v takomto prípade brániť? Je možné tie papiere ukázať mojej nadriadenej aj verejnosti a dokázať tak, že všetko to je jej práca, lebo má osobný problém voči mne?

evittam
24. sep 2016

@hanka2612 Podaj trestné oznámenie za ohováranie tvojho dobrého mena a šírenia nepravdivých informácii. Tie papiere čo si mala v schránke ešte máš - tým lepšie.

katarinapekna
24. sep 2016

@hanka2612 ak si robis svoju prácu preukázateľne poctivo a zodpovedne,nič nezanedbavas a dodrziavas pracovný čas, tak ta ani nenapadne riešiť kolegyňu a zakladať tému,v takom prípade ti môžu fúkať praskovy cukor medzi licnice, v opačnom prípade by som si zrekapitulovala svoj pracovný život a zamyslela sa nad tym,kde si urobila chybu. (ak robíš v súkromnom sektore,tak tam je to iné v tom,že keď sa tá budu chcieť zbaviť,tak to urobia).

hanka2612
autor
24. sep 2016

@katarinapekna Moja práca nie je pre mňa len prácou ale aj záľubou zároveň. Takže o plnení pracovných povinností sa tu ani nemusíme baviť. Idú na to spôsobom ako som písala, že na hrane zákona. Ako sa vraví, kto chce psa biť, palicu si nájde.... Takže s tým fúkaním práškového cukru to nie je také jednoznačné, ako sa zdá....

hanka2612
autor
24. sep 2016

@evittam Bude ich brať polícia do úvahy, keď je to súkromná komunikácia?

tutu_1
24. sep 2016

Nuž TO podaj na príslušnej policajnej stanici, odnes tam papiere čo si mala v schránke, pravdivo odpovedaj. Asi sa ta budú pýtať kto ti to hodil do schránky, a pod. Niekedy sa takéto veci vedia vyriešiť mimosúdnou cestou, niekedy dôjde k súdnemu riadeniu, a niekedy sa nedorieši nič. Treba sa rozhodnúť čo potom ďalej. Ci si schopná aj ďalej ostať v takej práci ? Ak by si trebárs aj hneď na polícii pochodili.
Mne sa stalo niečo podobne. Tiež ma v práci ohováraná kolegyňa. Riešila som to so šéfom. Obe si nas zavolal a vydiskutovali sme si svoje veci. Ja som si však plnila svoju prácu nanajvýš svedomito, lebo mi bolo jasne ze po tomto iste s donášanim neprestane. Nakoniec odišla ona a vzduch v práci sa neuveriteľne vyčistil.

pribinak
24. sep 2016

Hm, urcite sa co najskor poraď s právnikom
druhu vec co by som urobila je, ze by som di dohodla súkromne stretko so šéfkou a otvorené sa s nou porozprávala

esther03
24. sep 2016

@katarinapekna ty si nic nepocula o mobingu? Ci si myslis, ze sa to deje len tym co si neplnia pracovne povinnosti? A presne ako pise autorka, kto chce psa byt...

esther03
24. sep 2016

@hanka2612 Osobne by som sa porozpravala s dotycnou a s tym, ze ak neprestane budes to riesit trestnym oznamenim. Medzitym sa porad s pravnikom. Ak neprestane, trestne by som podala.

katarinapekna
24. sep 2016

@hanka2612 čo je hrana zákona? Stále neviem,čo konkrétne riešis....Že niekto povie o mne čo nie je pravda???? Že ma ohovara??? Že si so šéfkou robia drb party??? No nech si robia, ako tomu zabranis? Osobne by ma to vôbec nezaujímalo,pokiaľ som si istá svojimi splnenymi prac. Povinnostami. A súkromná komunikácia je súkromná,teba do toho nič a nikde s niečím takým neuspejes,pokiaľ ti druha strana neudeli súhlas na jej zverejnenie.

evittam
24. sep 2016

@hanka2612 Tak ako ti už napísali
@tutu_1
@pribinak
@esther03
Skús to najskôr poriešiť súkromne a upozorniť ju na to, že uvažuješ o trestnom oznámení, tiež by som sa porozprávala s nadriadeným - a je dobrý nápad riešiť to tak, že budeš tam ty, kolegyňa a nadriadený.

evittam
24. sep 2016

@katarinapekna No nehnevaj sa, ale ak mňa niekto očierňuje a ohovára moje dobré meno tak si to s ním vydiskutujem a ak nepochodím, tak dám v pohode trestné oznámenie za poškodenie môjho mena a mojej osoby - nikto si totiž o mňa svoju "hubu" obtierať nebude. A ak mi to niekto hodil do schránky - ako zakladateľke tak dal nepriamy súhlas..... 😉

hanka2612
autor
24. sep 2016

@katarinapekna Vďaka jej tlaku na nadriadenú mám znížený pracovný úväzok, nakoľko ju nahovorila, že nebude dobré, aby som zostala na pracovisku a že týmto spôsobom skôr odídem. Urobili to tak, že z organizačných dôvodov.... Všetko je to v tej komunikácii.... Teraz je zase plán, že nahovoria nadriadenú, aby to pracovné miesto zrušila, mňa z nadbytočnosti prepustila a vytvorila nové.... len s iným názvom a akože náplňou práce. Plus ďalšie výmysly, ktorými ju chcú presvedčiť... aj to je v tej komunikácii....

hanka2612
autor
24. sep 2016

Chcem to riešiť práve tým, že sa "vyhrozím" trestným oznámením. Preto potrebujem vedieť, či sa takýto dôkaz bude brať do úvahy, aby som nevystrelila naprázdno. rovnako by som chcela očistiť moje meno pred ľudmi, pred ktorými ma očiernila a chcela by som tie papiere zverejniť. Len neviem, nakoľko je to možné....

ukulela
24. sep 2016

papiere si prefot, chod na pohovor k nadriadenej a ukaz jej ich s ty,, ze ta situacia mrtzi, pracu zboznujes a neches o nu prist. ale zecitis tlak a nepohodu.
kolegyni by som tie papiere po pohovore s veducou ukazala tiez s ty,, ze zvazujes obtratit sa na policiu vo veci ohovarania.
zjavne ma tvoju kolegynu dakto vzuboch,kedtito podstrcil.
zaver: v prvom rade sa pozhovaraj s nadriadenou.

tutu_1
24. sep 2016

Vôbec to nie je pravda, ze ta do sprostredkovanej diskusie ktora sa ta týka nič nie je. Zjavne si to všímajú aj ostatní kolegovia keď si našla komunikáciu v schránke. Máš právo to riešiť ! Ide o tvoje dobre meno ! A nikto nemá právo ti ho kaziť. Ja síce súdnu sieň nepozerám, ale raz som bola u našich a v pozadí to mali zapnuté. A kocka musela kolegyni cvakat ! Záleží len od toho ci by ti aj niekto prišiel svedčiť. Ale zvyčajne po TO sa takýto zbabelci stiahnu 🙂 drž sa

pribinak
24. sep 2016

@tutu_1 presne, zjavne to uz vidia aj kolegovia

katarinapekna
24. sep 2016

@hanka2612 ak ta chcú vyhodiť,tak tá prosto vyhodia a dôvod sa vždy nájde takže zjavne s tým neurobis nič.

tutu_1
24. sep 2016

Možno ju vyhodia ale možno rozviažu pracovný pomer aj s kolegyňou ktorá ju ohovára kedže bude mat opletačky s políciou za ohováranie. Nikto asi nechce na pracovisku človeka ktorý takto narúša pracovnú atmosféru.

hanka2612
autor
24. sep 2016

Takto. či v tej práci zotrvám, bude čistý vzduch, keď ona odíde, alebo budem musieť odísť... to už je buď-alebo. Chcem, aby ľudia vedeli, čo je zač a to dokazujú tie papiere, tá komunikácia. Pre mňa je tu otázka.... Môžem ju zverejniť?

pribinak
24. sep 2016

@hanka2612 nic este nezverejňuj, v pondelok si daj stretko s pravnikom a potom zverejňuj

katarinapekna
24. sep 2016

@hanka2612 nemôžeš, nechapes,že je to zásah to sukromia???? Chápem,že ta to zere,ale ked chceš bojovať,musíš použiť objektívne,relevantné fakty a argumenty, nie niekoho súkromnú komunikaciu. Nechapes??? Na nete si môže písať každý čo chce a s kým chce, s tým sa dostaneš iba do pruseru a navyše je to fakt úbohé riešenie, hodne tinedzera.

ukulela
24. sep 2016

@hanka2612 ako vies, ze je to autenticke, ked stale hovoris o zverejnovani? chces ju vyvesit na nastenku?
ja by som nekonala verejne, ale teda to riesila sosefkou.a ked ta kolegyna ohovara, vsakkolegom pri obede povedz, co si dostala. zakulisnu hru mozes rozohrat rovnako aj ty.

oslo1
24. sep 2016

No poviem ti, co by som ja robila.
Prefotila si papiere, zavolala na osobne (hr) a dohodla si osobne stretko za ucasti svedka, cloveka z hr.
Povedala by som sefke, ze to, co robi s tou ohovarajucou koleginou je mobing a preto ziadam postihnutie obidvoch, sefky a aj ohovarajucej kolegini.
Aby este sefka o robotu neprisla.
Nevyhrazala by som sa policiu, staci, ked budes priamo konfrontovat sefku.

hanka2612
autor
24. sep 2016

OK, ďakujem. Skúsim to takto nejako

lucinka511
24. sep 2016

@hanka2612 neviem cintento dokaz bude relevantny a obstojny. Najlepsie ist sa poradit s pravnikom.aby si neibidla ako ta najhorsia v roztrzke a nemali este vatsi dovod ta vyhodit.To nie je nejaky fakt.ze si nieco najdes v schranke.ako to obhajis?

tutu_1
24. sep 2016

A to už prečo nemoze ukázať papiere keď si ich nezaostávala sama lasovanim v cudzom PC ? Polícii ich napokoji ukázať môže s vysvetlením ako sa k ním dostala. A za šéfkou by som s tým nešla išla by som za nadriadeným šéfky - nech sa vysvetľuje tam. S kolegyňou by som súkromne už vôbec nerozprávala.

janinah
24. sep 2016

šla by som za najvyšším šefom akého máš,teda nie za tou nadriadenou,ale za niekým,kto je nad ňou

sisaka
24. sep 2016

@hanka2612 postupuj ako pise
@oslo1 , ak je to vacsia spolocnost kontaktovala by som odbory

hanka2612
autor
24. sep 2016

Ďakujem

candii
24. sep 2016

@katarinapekna .. tvoje nazory vo vsetkych diskusiach stoja za prd..