Ako riešiť týraného psa?

10. sep 2024

Dobrý večer,
prišla som si po radu. Bývame v dome, no minulý rok sme tu ešte nebývali, iba sme všetko riešili, chodili okolo na prechádzky atd. Jednoducho, všimla som si, že naši susedia mali v zime yorkshira vonku, na reťazi pri búde (búda je nezateplená a malá, čiže keď je napríklad búrka, má v nej určite vodu). Myslela som, že je tam len dočasne, napr. cez deň, ALE, je tu veľké ale. Odkedy tu bývam, ten yorkshir je stále tam, ani raz som nevidela, že by ho vzali von. Je na reťazi (nerozumiem tomu, tá reťaz je dosť dlhá, ale majú plot, tak prečo ho z nej nepustia??). Riešila som tú reťaz s nimi, keďže sú zakázané, no bez úspechu. Oni sú takí jednoduchší. Potrebujem poradiť, čo ďalej. Počula som od iných susedov, že ho tam mávajú od šťeňaťa celú zimu, aj v noci (má cca 3-4 roky). Dajú mu iba zimnú bundu, asi aby to nevyzeralo tak zle. Blíži sa ďalšia zima (bývame na severe, na kopci, je tu naozaj v zime veľa snehu a tuhý mráz, nielen pár vločiek...), a ja NECHCEM aby sa tam ten malý niekoľko mesiacov trápil a triasol, stále je to yorkshire (vyzerá to byť kríženec, ale stále malý vzrast). Ako by ste to riešili? Dá sa na nich priamo aj zavolať políciu keď už bude napríklad sneh? Ďakujem.

autor
10. sep 2024

To, že ho ešte ani raz nevzali von je myslené v tom zmysle, že nebol pustený z reťaze a napríklad na prechádzke. Možno výnimočne.

autor
10. sep 2024

A pardon za preklep, *šteňaťa

elli333
10. sep 2024

Chudak psik, skus skontaktovat tuto linku, toto som nasla cez google ako prve

colsami
10. sep 2024

Čo sa týka reťaze, od januára 2024 je držanie psa (až na výnimky) zakázané. Za porušenie zákazu hrozí pokuta.

Ak je na retazi, volaj policiu. Mozno majitelia potrebuju jasny signal aby to riesili.

luckabj82
10. sep 2024

Prosím,skús volať tie linky vyššie,ak tam nepochodis,choď za starostom veď toto nie je normálne,CHUDATKO 😭😭😭😭😭😭

spanielka44
10. sep 2024

Prosím hlavne to vyrieš pre toho chudáčka psika😒 on by pre teba spravil to iste❤️

mantilka
11. sep 2024

Taký psík vonku nepatrí. Keď nechceli do domu, tak načo ho majú? Veď to je malý prcek, nie na stráženie domu na záhrade a na reťazi. Chudatko.

anouschka5
11. sep 2024

Okamžite volaj prosím políciu týranie je trestný čin

mk1111111111
11. sep 2024

Skus tu linku najprv. Ak su jednoduchsi a dostanu pokutu, vyvrsia sa na psikovi.

luckabj82
11. sep 2024

Ak psíka neodoberu,môže skončiť ešte horšie 😭😭😭😭😭

betulinka1
11. sep 2024

Ja by som si toho psa na reťazi najprv odfotila. Potom by som išla za susedmi a spýtala sa ich, či vedia, že je zakázané mať psa na reťazi, že už sa to tu rieši po ulici a chcú zavolať Slobodu zvierat. Že keď toho psa nechcú, nech ho dajú do útulku, že im s tým pomôžeš. Lebo takto to nie v poriadku. Uvidíš aká bude reakcia. A ak nebudú mať záujem o riešenie, tak volaj Mestskú políciu a útulok, ukáž im aj fotku. Ak je to york, tak to určite nie je plemeno do záhrady ale do bytu, nakoľko oni nemajú srsť s podstielkou ale majú vlasy. Teda nedokážu udržovať teplo ako psy so srsťou.

cmarzarafom
11. sep 2024

Cakajte potom ked ich udate ze vam budu robit problemy susedia.

elli333
11. sep 2024

@cmarzarafom neda sa zatvarat oci pred takymito ludmi len preto, ze potom budu robit problemy. Je to sice dost pravdepodobne, ale napriek tomu treba tomu psikovi pomoct. Pochybujem, ze sa vobec dozvedia kto ich udal, mozu mat podozrenie, ale nie istotu.

luckabj82
11. sep 2024

@elli333 👌da sa dať podnet anonymne

karolinakr
11. sep 2024

Na facebooku si odklikni Zvieraci ombudsman, maju tam veľmi dobre info o tyranych zvierat prave som sa dozvedela, že ministerstvo životneho prostredia zrušilo zelenu linku proti krutosti, samotna vlada ti hadže polena pod nohy, aby "ušetrila" a potom si zdvihne doživotne renty..Nemam slov, tu sa zvierata svojich prav nedovolaju
tu ti dam ti kontakt na linky

Zvierací ombudsman
30. august o 19:10 ·
🚨 KAM SMEROVAŤ PODNET ČI OTÁZKU V PRÍPADE KRUTOSTI PÁCHANEJ NA ZVIERATÁCH?🚨
Ak ste svedkami alebo vidíte týranie či zanedbanie starostlivosti o zviera, veríme, že vám pomôže jednoduchá a výstižná grafika o tom, ako v takej situácii reagovať a hlavne, na koho sa obrátiť.
🥲Bohužiaľ, ako dobrovoľníci nemáme kapacitu denne odpovedať na desiatky e-mailov, správ a telefonátov, ktoré dostávame.
V čase zrušenia Zelenej linky súčasným ministrom pre životné prostredie (Ministerstvo životného prostredia SR), v rámci ktorej sme poskytovali bezplatné poradenstvo pre ľudí nahlasujúcich podnety, sme upozorňovali na zvýšený nápor, ktorý pocíti naša iniciatíva, čo sa, žiaľ, aj potvrdilo 😞.
😌Je nám to veľmi ľúto, ale nemôžeme fungovať 24/7, pomáhať s každým prípadom a zároveň pracovať na legislatívnych zmenách, ktoré by zlepšili podmienky pre zvieratá na Slovensku. Aj keď by sme veľmi chceli, jednoducho to nie je možné.
Ďakujeme za vašu podporu a pochopenie! 🙏❤️

karolinakr
11. sep 2024