Ako reagujete na zbierky do pokladničiek?

zade
18. júl 2012

Mamicky ako reagujete na verejne zbierky, ked Vas kdekolvek na namesti oslovi dobrovolnik a ziada si drobny prispevok pre onkologicky chore deti?
Som pomerne zohrorcena, nakolko v mediach prebehlo mnoho informacii podvodnikoch a pod.
Dnes som mala opat takuto skusenost, dokonca 3krat stale na inom mieste- mam pocit, ze mamicka tlaciaca kocik je tou najlepsou volbou. Neviem, nemam rada ako mi nazeraju do kocika s vycitkou..... Osobne s MM prispievame elektronicky (sporadicky), ale toto ma doslova obtazuje. Ako reagujete? Dakujem za nazor.

gubcikova
18. júl 2012

nedávam nič

luciferkax
18. júl 2012

Prispievam na verejné zbierky, ked stretnem, trocha prispejem, ale len ked sú to známe organizácie - napr. Den narcisov, Biela pastelka, na Den nnenarodeného dieťatka (rozdávajú biele stužky)... a pod.

malinkaaninka
18. júl 2012

poviem nie ďakujem.aj slečnám čo predávajú "parfémy" tiež poviem,že nemám záujem.tým stačí povedať,že poďme tuto do Fann pár metrov a porovnáme kvalitu.

ukana
18. júl 2012

ja prispievam cez Orange na Dobry anjel...do pokladničiek nie, nechce sa mi kontrolovat, či sú naozaj z nejakej organizácie, takže preventívne neprispejem.... kolko penazí dávaju tieto "charity" na vlastnú prevádzku, platy, reklamu, to všetko ide z našich penazí........... 😠 čest výnimkám 😉

Myslím, že na Slovensku je dost ludí, ktorí keby prispeli, ani by si nevšimli pohyb na účte, ale charity najviac podporujú dochodcovia alebo mamičky.... ☹

emkab
18. júl 2012

Ja osobne radsej prispejem, ak presne vidim a viem, kam tie peniazky idu (starsie satstvo, hracky a pod. konkretnym rodinam). Viem, ze onko prispevky su o inom, ale zial, kedze som na materskej, tak som rada, ze vyzijeme z toho, co mame.... a dost ma stve, ked sa prave tito dobrovolnici (teraz ich nechcem hadzat do jedneho vreca, robia zasluznu cinnost, teda aspon ti, kt. tie prispevky naozaj odovzdaju tam, kam su urcene ) natlacia napr. pred vychod z posty (specialita u nas) alebo z Lidla (detto), takze clovek okolo nich musi prejst a citi sa potom ako skrblik, ze nicim neprispeje...Ale napr. mojej mamine sa stalo, ze nejaka slecna tiez nastojcivo vyberala prave na detsku onko a ked si mama od nej vypytala preukaz, tak zmizla ako gafor...a to uz jej mamina zopar krat prispela...z dochodku, kt. tiez nie je kralovsky 😒

poisonblu
18. júl 2012

neprispievam, iba ked je den narcisov....

minule stala jedna pani pred postou a mala na pokladnicke taky obrazok choreho dietata-tusim na leukemiu...no ono kedze dnes su ludia rozni, tak nie je problem stiahnut z netu fotku choreho dietata a tvarit sa, ze je vase....neviem, myslim si, ze keby je ich dieta chore, tak su aj ine cesty ako ziskat peniaze, a nie postavanim pred postou a "zobranim"

stanislavao
18. júl 2012

nedavam nic, lebo nikde nemam dokaz, ze to nie su zobraci pre seba a len sa za charitu skryvaju. ja prispievam ked je den narcisom, tak deti maju zbierku v skole, prispejem aj na unicef a pod, ked su nejake zbierky, ale na ulici nedavam, co stoja aj u nas kazdy tuzden pred jednotou.

mandragora22
18. júl 2012

@zade uz neprispievam. kedysi som mala tiez "velke" srdce, ale ked som sa ja osobne dostala do kontaktu s tzv. nezárobkovou organizáciou, ci ako sa tomu presne povie, ktora tiez "vyberala pre deti z detskych domovov", ked som videla, ze vlastne takato organizacia vlastne zo zakona nie je (alebo vtedy nebola) povinna viest uctovnictvo, ze tam sa mohlo kde-co "stratit" a nikto to nikdy nevypatral, nuz dakujem pekne... neprosim. takze nieco na sposob dobreho anjela a podobne uznavam, ale tieto poulicne pokladnicky uz obchadzam oblukom. ak sa neda obist, rovno poviem, ze nemam a hotovo... 😖 😖

nadhera
18. júl 2012

na narcisy prispievam pravidelne - aj deckam davam do skolky po €, aj oni maju zbierku a tento rok mali zbierku pre konktretneho skolkara ☹ ☹ poulicnym zberacom s pokladnickami neprispievam - dokonca som nasla legalne inzeraty , kde si takto mozete vyberanim zbierky aj privyrobit.

macka23
18. júl 2012

NIe, dakujem. Na den narcisov radsej poslem niekolko smsiek, tieto pokladnicky zial vo mne nevzbudzuju doveru, nemam to rada, a vyslovene sa necitim dobre, a vyhybam sa velkym oblukom ked niekoho vidim ze robi zbierku 🤐

zuzanocka11
18. júl 2012

Prispejem na narcisy a modrý gombík kazdý rok. ostatné ignorujem. zrovna vcera som stretla pani pred nákupným centrom s krabickou v ruke,vraj na detskú onkologiu.ked som sa jej opýtala,ci mi ukáze doklady ze naozaj zbiera pre nich,tak na mna vytasila dajaký zdrap papiera,ze vraj samozrejme,co si o nej myslím,...lenze taký papier mozem aj ja vyrobit,to je najmenej. nedala som jej nic,myslím si,ze detská onkologia nezbiera takýmto sposobom peniaze.

dm1
18. júl 2012

zo zaciatku ked som kocikovala maleho som prispela barzakym na onkologiu ale ked sa to zacalo kopit a pomaly kazdy den odomna niekto nieco drankal niekedy behom prechadzky aj na 2 roznych miestach povedala som dost. zvlast ked som videla predstavitelku z ligy proti rakovine ako sa vyjadrovala o tychto "zbierkach". teraz poviem nemam zaujem prispievam iba na oficialne zbierky a sme vybaveni. MInule mi tiez jeden ujo ukazoval nejake povolenie a teiz som mu povedala ze takych mu spravim kolko len chce....

dejka77
18. júl 2012

Ja neprispievam, lebo tie peniaze aj tak nejdu tam kam maju. Tu v zahranici su taketo zbierky na kazdom rohu, chodia este aj od domu k domu. Nechcu vela a ja by som rada prispela ovela vyssou sumou nez ziadaju, ale neverim im. Charity tu neodvadzaju ziadne dane, takze sa to v podstate neda nijako kontrolovat, tiez som pocula od ludi, ktori tu pracu robili ako to tu chodi. Radsej prispejem bezdomovcovi na ulici a mam z toho lepsi pocit, nez davat ktovie komu.
Myslim, ze keby tie peniaze naozaj sli tam kam maju, tak potom by ten svet inac vyzeral.

bobocka
18. júl 2012

@zade no ja mam na to zmiesane pocity.ale nikdy si od ludi nepytam potvrdenia a neoverujem pravost ich umyslu.pred tyzdnom som sla okolo jedneho obchodneho domu,pred ktorym zobrala placuca starsia zena.neuveritelne mi jej prislo luto.mozno bola dobra herecka,no ja som jej ten zial a lutost zlej zivotnej situacie uverila.dala som jej peniazky.takimto ludom predsa nedam polku rodicaku,ide o par centov a na dusi mam potom dobry pocit.vcera som odchadzala z lidlu a pred vchodom ma oslovila pani,ktora zbierala peniaze pre chore dievcatko.mala na sebe pripnuty preukaz a v rukach mala i malej foto s popisom co jej je.aj jej som dala par centov.mozno som sa v oboch pripadoch dala oklamat,no momentane som v takej situacii,ze si nedovolim dobry skutok nevykonat pokial mozem.verim tomu,ze ked dobry skutok vykonam,tak aj mne sa dobre stane. a momentalne potrebujem vsetko pozitivum ,ktore sa da nasmerovat na mna a moju rodinu,takze som pomohla 🙂 ale nedala som preto,aby sa mi to raz vratilo,ale preto,ze v tom momente mi to prislo byt spravne.nedam vzdy,ale niekedy ten vnutorny pocit cloveku kaze inemu pomoct.

sofokleska
18. júl 2012

@malinkaaninka mysliš tie voňavky na veľku noc 😀 podľa mňa to tak vonia. A tým čo denno-denne drankaju peniaze kamaratka povedala nech idu pred prezid. palec a oni na to že tam už boli. V dnešnej dobe s neda veriť nikomu, nehovorim že každy je podvodnik....ale kde mam tu istotu. ☹

skoricaxx
18. júl 2012

no cauko ja do tych pokladniciek neprispievam, ak chcem pomoct tak namam problem, a čo ste spominali bezdomovcov ked tý odomna nieco pýtajú zvycajne ked odchádzam z nákupom z tesaca tak im dám jedlo - peniaze nedávam

bambibam
18. júl 2012

Ja nie som výherný automat,keby som každému prispela kto pýta ,tak do týždňa chodím po ulici a musím žobroniť. Skôr si kúpim časopis od bezdomovca- vidím aspoň snahu, všetci zdravotne postihnutý nech sa nehnevajú ,ale majú čísla účtov a cez poisťovne ,soc.siete ,je to také nenásilné a ked mám potrebu pomôcť - nájdem spôsob alebo sa posnažím a pomôžem.

hradnapani
18. júl 2012

odkedy som na MD, resp. na RD, tak neprispievam ani centom, kedze sami ledva vyzijeme.
Takze sa len usmejem, poviem nie a idem dalej.

Ale stve ma, ze sa vsetci tak ochotne vrhaju na matky s kocikmi, ze ved ony budu mat pochopenie, ale vobec si neuvedomuju, ze vacsina z nich ma totalne nizky "prijem". Podla mna by sa mali tieto zbierky s pokladnickami odohravat jedine na pracoviskach/firmach a prostrednictvom sms a podobne, lebo mnohi/ mnohe potom bojujeme s pocitom, ktori nam nanucuju ti co tie pokladnicky drzia, ze sme necitlivi a nechceme pomoct.

dejnas
18. júl 2012

super téma... ja už kvôli tým vyberačom niekedy ani do mesta nechodím... bývame v centre mesta, takže bežne chodím s deťmi na prechádzky po námestí... ale tam sa nedá prejsť bez toho, aby vás denne - 3-4 krát nezastavili a pýtali na rôzne zbierky! 😝
od bezdomovca si kúpim nota benne, keď vidím, že má snahu riešiť svoj bezútešný stav...
a ešte na deň narcisov prispejem
maximálne ma ale vytáčajú, tí "voňavkári", ktorí si vám už 3 roky tvrdia, že zbierajú len názory na novú vôňu, ktorú už 3 roky chcú od budúceho týždňa uviesť na náš trh 😠 , vraj nič neponúkajú a napokon vás nechcú nechať odísť a nútia vás kúpiť si vôňu, ktorá bude po uvedení na SK trh stáť 80eur... ale vám ho dajú LEN za 30... a keď nechceta kúpiť, tak sú ochotní predať ho aj za 5 eur 😝 😝 super značkový parfém fakt! 😀
navyše, v našom okrese bola cca pred 2 rokmi veľká kauza s vyberačmi na onkologické ochorenia, peniaze putovali do vreciek "organizátorov", nie onko-pacientom.... odvtedy som skeptická a neprispevam vôbec 🙄

amadora
18. júl 2012

akurát včera som prispela, tiež pýtali na detskú onkológiu. mala som aj ja zmiešané pocity sa priznám lebo obaja čo zbierali boli "tmavší spoluobčania" ale často zbierajú u nás, vždy iní ľudia ale ten istý princíp, majú preukazy pripnuté, okolkovanú pokladničku a za prispenie dávajú detičkám magnetky so smajlíkom , tak si hovorím že hádam sa to dostane kam má. a aj keď sme sami nie najlepšie na tom vždy si poviem že sú aj horšie na tom práve tí čo sú chorí, mňa euro alebo dva nespasia, niekomu možno pomôžu a tiež si hovorím ako @bobocka že snáď mi tie dobré skutky raz ten hore oplatí keď budem ja potrebovať...

luna22
18. júl 2012

Prispievam na belasý motýl, narcis a takéto. Prispievam cez net aj na anjela. Iné, nie. Alebo srdiečko ako bolo na Jojke. Veď mne neupudne ak prispejem aspoň euro. Veď sme ľudia a budme radi, že sme zdraví, tak nech aspoň nikde vyčarím úsmev 😉

emily_666
18. júl 2012

tiež mám pocit, že ich je ako húb po daždi, viem svoje a takýmto neprispievam. Mesačne dávam peniaze na dobrého anjela a tam viem presne, komu slúžia a na čo.

kvetinka211
18. júl 2012

@zade mate pravdu, ze odkedy chodim s kocikom tak sa na mna lepi coraz viac somrakov ... este tie zname zbierky, ok, aj tych je uz akosi privela, ale ja mam v poslednej dobe fakt smolu na kvazipredavacov notabene .. ked som minule jednemu povedala ze nema ani oznacenie a ako predajca ma zakazane zobrat, tak bol normalne vulgarny. Inokedy som mala slaby den, tak som jednemu podvodnikovi pri poste dala 1 euro, este sa tvaril ze je to malo. Mam 190 eur rodicovsky dokelu, manzel mal prvu tyzdnovu dovolenku po dvoch rokoch, robi 15 hodin denne a tato zberba bude odo mna este pytat peniaze.
Tiez ma rozculuju ti chudaci rumunski zobraci co ich mafia rozhodila po bratislave, ti vyzeraju fakt ze 5 minut pred smrtou ... ale kazde euro co im date zobere ten co ich tam na ten chodnik polozil.
Ked som nebola na materskej, tak som prispievala na dobreho anjela, myslim ze to je fajn system a dufam ze naozaj funguje tak ako ma.

michaela.g
18. júl 2012

@zade Moja odpoved na zbierky, predajcov Notabene, a pod...:

Dakujem, uz som prispela.
Dakujem, nemam zaujem.

Kludne sa im pozeram do oci, nemam vobec vycitky. Oni to vycitia ci sa ich "bojis" 😉

Prispievam na zbierky, ktore su oficialne Den narcisov, Biela pastelka...do pokladničiek nie, nechce sa mi kontrolovat, či sú naozaj z nejakej organizácie, ...

malinkaaninka
18. júl 2012

@sofokleska no hentým by ma skúsil dakto nasmradiť na velku noc.ved sú to dake činske šmejdy.raz ma nastriekali a mňa schytila taká bolesť hlavy..to radšej čistú vodu ako hento.

katren
18. júl 2012

prispievam elektronicky, pokladnickam moc nedoverujem....

rehulkare
19. júl 2012

ked ide o tie pokladnicky, o ktore sa doslova clovek potkne pred obchodmi, postami a pod. a este su ti ludia schopny na vas zazerat alebo nieco sproste podotknut, ked nic nehodim, tak sa pytam, robite toto dobrovolne a bez naroku na odmenu? ak ANO, tak jednoducho neverim a ak NIE, tak co odo mna chcete...

a rovnako s oficialnimi zbierkami problem nemam, par peniazkov posielam napr. dobremu anjelovi

mirka
19. júl 2012

nielen mamička s kočíkom, ale aj s dieťaťom starším je dobrý objekt na vyberačky pre detskú onkológiu, vždy sa pozerajú na to dieťa a potom s výčitkou na rodiča, ale neprispievam, som presvedčená, že idú úúúúplne niekde inde, tiež poviem, ďakujem, nemám záujem, keby boli otravnejší, tak odídem preč, nemám s tým problém, tiež voňavkári: malá mi stepovala, že ona chce voňavku, tak samozrejme sa slečna toho chytila a už mala o dôvod naviac pochystaný, ale mala smolu 😀 otrasné smrady, ktoré nevydržia ani 5 minút, chvalabohu 😅

nela82
19. júl 2012

prispievala som,ale uz asi 4 roky nedavam nic-dovod?Raz v televizii davali reportaz-co-kto vsetko sa za tym skrýva...rozpravala riaditelka tejto nadacie a vraj nikdy taketo verejne zbierky nerobia!!!!A ak-tak je to vopred nahlasene do medii..no celkovo,oni maju len cisla uctov a kto chce takto moze pomoct,alebo osobne....Vtedy som si urobila svoju mienku o vsetkych tych ich zbierkach 😠 Je to najlepsi biznis-zastavovat ludi a pytat peniaze pre chore dedicky-a ta rakovina-im k tomu pomaha sa obohatit ☹ 😠 😠 😠

graceful9
19. júl 2012

málokedy, keď tak elektronicky, týmto pouličným nejak nedôverujem,,,zbožňujem, keď zatarasia východy z tesca a keď ich len tak obídem, kukajú na mňa jak na ľudoopa 😖