Ako reagovať na prosby o pomoc?

25. jan 2022

Ahojte..Zaujimalo by ma niekoľko názorov..Ako reagovať na prosby typu "potrebujem peniaze, oblečenie alebo "došla mi múka atď...alebo keď vás niekto žiada o oblečenie,peniaze na lieky,na jedlo pre deti a tak.Niekedy keď vidim taku zbierku tak sa zamyslam kolko je vhodne poslat a keď nepošlem nič,tak mavam trochu výčitky svedomia..Do akej miery je dobre pomáhať keď vás niekto prosi o pomoc?Či už cudzím, rodine,vlastnym deťom a tak..

sonnenshein
25. jan 2022

Pomoz cloveku na den, daj mu rybu.
Nauc ho lovit, a pomoz mu na cely zivot.
Viem, lahko sa povie, ale ani Tebe peniaze doma nerastu, ani ich nevyrabas, takze pomoct - ano, ale nieco za nieco. Ponuknem moznost privyrobit lahkou pracou, s vyplatou okamzite a na ruku, pripadne vo forme "naturalii" ako nakup, ci zaplatenie uctu, a podla reakcie je lahke vidiet, ake su umysly druhej strany.

marsmykkok
25. jan 2022

Na cudzie zbierky nereagujem, lebo často je to aj o tom, že ľudia sa skôr spoliehajú na zbierky a naučia natrčať ruky ako by sa snažili zarobiť si. A preto nemám výčitky, človeka nepoznám, neviem okolnosti. Ak ide napríklad o bezdomovcov čo žobrú pri obchode, poviem že mám len kartu. Ak ide o osoby čo poznám pomôžem napríklad oblečením čo nepotrebujem ak mám, prípadne nech mi niečo urobia (práce okolo domu chlap napríklad, žena ak dobre pečie dám suroviny a nech mi napečie atd) a ja im za to dám peniaze.

martinka13
25. jan 2022

Ignorujem. Pomáham pravidelne a adresne.

deti95060810
25. jan 2022

voči prosbám druhých a hlavne cudzích ľudí som hluchá. pomáham len tým čo poznám. Peniaze nedávam, nepožičiavam - výnimka je jedna rodina ktorá býva blízko nás a je na tom veľmi mizerne.... Inak chodím pomerne často s vecami do charity a prispievam v kostole na milodary....K rodine viem byť štedrejšia....😉

anonym0001
25. jan 2022

Pomaham pravidelne cez Ludia ludom. Obcas prispejem predajcom Nota bene, nahodnym zobrakom alebo tym, co pred postou vyberaju na rozne zbierky. Ked som nemala vacsie vydavky, davala som 100€ mesacne na charitu. Teraz davam uz menej, vacsinou do 50€ mesacne. Neriesim kto preco naco zaco. Nikdy nevies, ako dopadnes ty a budes potrebovat...

lilitela
25. jan 2022

Ja som obcas pomohla, aj do charity stale posielam, a neriesila som na ulici, ak to boli 2-3 eura, ale moj posledny zazitok spred vianocneho obdobia ma dorazil. Sla som v nakupaku do potravin a na parkovisku žobrala zena, vravim jej, ze nieco kupim a dam. Nechcela som jej dat peniaze, lebo viem ze tam cely den postava, namiesto niecoho uzitocneho. No lenze za tu hodinu som zabudla, a ona si ma nasla na parkovisku ako nakladam nakup do auta. Tak som sa citila trapne a cosi trvanlive som jej dala do ruk, nejake ryzove chlebicky, ze nech sa paci. Podakovala a odklusala. Sadla som do auta a este som nieco tukala na mobile. Pani som mala v dohlade, sedela aj s kumpanmi na takom muriku a kecala. Asi po 5 minutach sa dvihla, zobrala aj tie chlebiky a hodila ich do kosa. No, mala som dost.
A mozno ma niektore odsudite, ale tiez som planovala poslat cez Ludia ludom, lebo mi to vyskocilo v mobile, nejaka rodina, co sa muz musel zacat starat neviem ci o partnerku, ci mamu 24h, ostal bez prijmu, vraj ani do ust nemaju poriadne co dat a este aj dieta ma, sam sa onho stara. No tak mi prislo luto, rozklikla som ten profil, ako prepacte, ale ak nepocitam tu nevladnu osobu na voziku, tak aj otec aj syn vyzraty jak prasce, dobrych 25 kil nadvaha, a este na fotke v ruke s nanukom. Ja toto nemam rada, lebo sama som zazila taku chudobu, ze horko tazko nacestoviny bolo a nie na nanuka, takze ked niekto napise, nemame na terapie, nemame na pomocky a pod, tak ok, ale toto bolo cire klamstvo a tym to komplet straca na serioznosti, skodi to tym, ktori tu pomoc potrebuju naozaj. teraz budem potrebovat zase nejaky cas, aby som zas zacala verit, ze su medzi nimi aj skutocne pripady.

roja01
25. jan 2022

Je tazke pomoc vyhodnotit a povazujem za skodu to, ze mesto, dedina neriadi pomoc potrebnym v ramci lokality. Nemusi uvadzat menovite rodiny, ktorym by mala pomoc smerovat. Len vyvesit na nastenku a trocha vysvetlit dovod a organizaciu pomoci. Urcite by sa naslo mnozstvo ludi, ktori by radi pomohli. Niekde to robia charity pri cirkvach, len tam je obmedzeny okruh ludi.

marsmykkok
25. jan 2022

@lilitela Ja zase poznám kopu príbehov, že nejaké problémy matka/dieťa, otec zdravý, ale roky nepracuje, však na čo, peniaze pošlú "dobrí ľudia" . Ja to tiež nemám v živote ľahké, nemám bohatých predkov, nevyhrala som loto, musím sa snažiť ako viem, nevidím dôvod dotovať niekoho.

janewithane
25. jan 2022

Ja napr preto radšej podporujem organizácie, ktoré s rodinami a klientmi pracujú odborne- majú zmapovanu ich situaciu, nastavený plán spolupráce a vedia lepšie vyhodnotiť akú presne pomoc by potrebovali.
Mam pocit ze priama pomoc napr cez ludialudom ma veľké limity, ze aj to overovanie výziev im pokulhava. Chyba mi tam zhodnotenie, že napr co robí rodina pre zlepšenie svojej situácie..

silviazlat
25. jan 2022

Ak chces pomáhať, nájdi rodinu ktorá to naozaj potrebuje. Prines im osobne potraviny, oblečenie. A máš pokoj na duši ze si pomohla.

elizabet173
25. jan 2022

pomáham adresne, zbierky ignorujem

evaplev
26. jan 2022

Poznám rodinu ktorá mala zbierku na dieťa a pritom oni si každý tretí mesiac menia auto oblečenie len značkové.... A predo mnou vyplakávala že málo vyzbierali. O mesiac mali nové Audi😅.